Last news in Fakti

9 Февруари, 2016 18:56 6 219 6

Токов удар свалил шефа на БЕХ

  • бех-
  • нек-
  • заем-
  • централи

Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем

Токов удар свалил шефа на БЕХ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Буксуването на преговорите за отпускането на заем на БЕХ от 650 млн. евро е причината за днешните рокади в енергетиката, разкриха пред Факти.бг добре информирани източници.

Парите са необходими на холдинга, за да може НЕК да погаси задълженията си към американските централи „Ей И Ес Гълъбово“ и „Контур Глобал Марица Изток 3“. Това е необходимо условие, за да влязат в сила договорените с тях по-ниски цени на тока.

Смяната на върха на БЕХ идва в момент, в който холдингът трябва да финализира преговорите за вземането на 650 млн. евро заем, за да послужи за погасяване на дълговете на дъщерната му НЕК към двете т.нар. американски централи "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица Изток 3". Това е необходимо, за да влязат в сила по-ниските договорени цени на тока с тях.

След като в едната от първите две процедури за набиране на финансовия ресурс не се явиха кандидати, а в другата желаещите поискаха държавни гаранции, БЕХ се принуди да започне преки преговори за необходимите пари.

Според неофициална информация двете централи са дали ясни индикации, че повече няма да търпят отлагането на изпълнението на подписаното споразумение и са склонни документът да бъде денонсиран заради разтакаването на българските официални власти.

В началото на април 2015 г. НЕК договори общо намаление от 30% по договорите с двете американски централи ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

НЕК от своя страна пое ангажимент да плати дълговете си към двете централи чрез вземането на кредит.

Очакванията общ ефект от намалението до края на договора през 2021 г. ще бъде 1 млрд. лева или по 100 млн. лева на година.

Днес по-рано през деня беше съобщено, че министърът на енергетиката Теменужка Петкова е сменила ръководството на БЕХ и „Булгаргаз“, става ясно от съобщение на ведомството.

За изпълнителен директор на холдинга е предложен Петьо Иванов, а за изпълнителен директор на „Булгаргаз“ ЕАД - Николай Павлов.

Досегашният директор на БЕХ Жаклен Коен е освободен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ts@r

    0 0 Отговор
    България изкупува ток от 2-те американски централи между 20-30ст. за киловатчас. За сравнение цената на която се изкупува енергията произведена от АЕЦ Козлодуй е 2-3ст. Ако има генерален виновник за високите цени на тока, то това са именно 2-та американски ТЕЦ-а. В продължение на десетилетие 2-те централи са огромна дупка в българската икономика, от която печели само и единствено САЩ. Главни виновници за абсурдните цени, са настоящата министърка на образованието, г-жа ОК - Меглена Кунева и обичания от почти никого вече "цар" Симеон Сакскобурготски и неговият кабинет. Ако има някой срещу когото трябва да скачаме, това не са толкова енергоразпределителните дружества, колкото тези 2 пиявици в българската икономика. Заради тях НЕК работи на загуба, заради тях сега ще се изтеглят 650 млн., които ще отидат директно в ръцете на горките бедни американци. Очаквам с нетърпение яростната атака на американофилите. :)
  • 2 мъка

    0 0 Отговор
    Защо изобщо преподписват договори ? Да ги бяха прекратили. Колко неустойки щяха да платят? Прекратяват , АЕЦ-а на макс.За една година щяха да избият неустойките и после тока на една трета от сегашния.А когато падне тока всичко друго също би трябвало да падне , и те така.

    Коментиран от #6

  • 3 Генадий

    0 0 Отговор
    От друга страна е добре съществуването на енергия различна от Руските енергоизточници. Не се знае в кой момент онзи късия луд ще реши да ни накаже отново и тогава какво правим? Могат ли да се отстояват позиции и интереси ако си в енергийна зависимост?
  • 4 Койчо

    0 0 Отговор
    А другарят Костов!?
  • 5 незнайко

    0 0 Отговор
    Тук ние си коментираме , а там отгоре си правят каквото си искат. Това се казва ДЕМОКРАЦИЯ. Никой чужденец не се интересува от БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.
  • 6 а да

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "мъка":

    Ако някога падне цената на тока Дай боже няма да падне цената на нито една стока или услуга както се случи с падането на цените на горивата Дизел 2,7лв билет за автобус 1лев ,цена на пратка Еконт 5лв Цена дизел 1,87 билет автобус 1лев пратка Еконт 5,5лв Това важи за всички Услуги и Продукти