Last news in Fakti

11 Февруари, 2016 18:37 4 800 6

Много шум за нищо: Четирима от обвинените в подкуп граничари се върнаха на работа

  • много шум за нищо-
  • четирима-
  • обвинените-
  • подкуп-
  • граничари-
  • върнаха-
  • работа-
  • граничен полицай
Много шум за нищо: Четирима от обвинените в подкуп граничари се върнаха на работа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Много шум за нищо или пълен абсурд се разигра отново  - четирима от общо петимата  задържани гранични полицаи от ГПУ - Свиленград  се върнаха днес на работа, петият остана в ареста. На 8 февруари бе проведена зрелищна акция от 70 служители на ГДБОП и ДАНС  и прокуратурата им повдигна обвинения за организирана престъпна група, която е вземала подкупи от каналджии,  ден преди днешното решение на Специализирания съд.

Днес Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализирана прокуратура и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ на граничния полицай  Юлиян Колев Узунов.

Мотивите на съда са, че е налице обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения, има опасност да извърши други престъпления, както и да влияе на свидетели.

На работа днес с униформите си бяха останалите четирима Евгени Тишков, Стойчо Димитров, Иван Иванов и Маргарит Гьорчев. И четиримата имат повдигнати обвинения, но са освободени под парична гаранция. Тишков, Димитров и Иванов са били на старите си работни места, единствено Гьорчев, който е наблюдавал камерите, е бил преместен на зелена граница.

Това е абсурдно, заяви Божидар Димитров от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура. „Те имат повдигнати обвинения, наложена им е мярка парична гаранция и би трябвало автоматично да бъдат отстранени от работа“, заяви още той. От прокуратурата отрекоха да са снети обвиненията срещу четиримата като участници в организирана престъпна група. Ако наистина са се явили на работните си места и изпълняват служебните си задължения, означава, че не се спазва законът, който е категоричен в това отношение.

По данни на Факти.бг вчера поставеният временен шеф на ГПУ – Свиленград Христо Стефанов е заявил пред колегите си във връзка с ареста на петимата, че „това е най-голямото черно петно, което е лепнато за дълго време на Гранична полиция". Днес обаче се оказва, че петното много бързо изсветля. Главният секретар на МВР Георги Костов също заяви, че не е склонен да приеме версията, че полицаите може да са набедени от недоволни каналджии, въпреки че, по думите му, „всичко е възможно". "Лично аз не смятам, че са злепоставени", добави Костов.

Припомняме, че петимата бяха задържани на 8 февруари. Според Специализираната прокуратура те са действали като организирана престъпна група. При зрелищна акция в понеделник служители от ГДБОП са заловили 6-има гранични полицаи, но на другия ден – вторник, 9 февруари, с обвинения се озоваха 5 от тях, става ясно от съобщението на специализираната прокуратура. Според неофициални източници, един е съдействал на разследващите органи. Арестът на граничарите е след многомесечна разработка на тайните служби с масирано използване на СРС-та.

Според обвинението граничните полицаи са прекарвали чужди граждани от Турция към Западна Европа срещу 500 евро на едно лице. Трима от тях заемат ръководни длъжности на граничния пункт. Най-изявеният от тях е Юлиан Узунов - с дългогодишен опит и многократно награждаван за достойно носене на службата. През 2010-а година бе отличен и на церемонията „Полицай на годината“. Спрямо него бе повдигнато обвинение за превеждане през границата на група от 30 мигранти срещу подкуп от 5 хиляди долара. Юлиян Узунов работел в група „Оперативно-издирвателна дейност“ на ГКПП Капитан Андреево. Дейността му основно бе да пресича трафика на луксозни крадени коли от Западна Европа към арабските страни. Той сформирал цяла престъпна група, която, според събраните до момента доказателства, е действала поне от юли миналата година.

Стойчо Димитров е зам.-началник на ГПУ - Свиленград, временно е изпълнявал и длъжността началник. Иван Иванов и Евгени Тишков са началници на смени. Сержант Маргарит Гьорчев е  давал наряди в пункта за наблюдение на видеокамерите по границата.

Всички те освен прекарването на имигранти били спирали или задържали нелегално преминаващи, водени от каналджии - конкуренти.

Задържането на Юлиян Узунов  стана сред зрелищна акция на Службата за борба с организираната престъпност. Близо 25 служебни коли предварително препречиха района на околовръстното шосе до стопанския двор в близост до кв. „Младост” В Свиленград. Блокирани са били изходите на кръстовищата до болницата и към с. Димитровче до моста на р. Канаклийка. На пътя бе изпречен и строителен кран. В това време Юлиян Узунов пристигнал с джипа си откъм болницата към околовръстното. Веднага една кола му препречила пътя, Узунов бил смъкнат от колата, арестуван и проснат на земята. Там лежа повече от 2 ч. По някое време от близкия строителен обект на новоизграждащия се хотел състрадателен човек подал да подложат под тялото му парче стиропор. Тъй като по това време движението на това място е оживено, има много очевидци и свидетели. „Качулките“ обаче са ги предупредили да не снимат и им взели мобилните телефони.

Паралелно с това са осъществени и задържанията на останалите гранични полицаи. Извършени бяха обиски не само на техните домове, но и на тези на родителите им, отново гръмко в Любимец.

Обискирани бяха и личните им автомобили.

Преди време Стойчо Димитров е бил разпитван и по контрабандния  канал за цигарите за заличени запис от камерите. 

Преди дни бяха разпитани и един куп гранични полицаи по случая с петимата задържани.

И след всичко това днес те са на работа „чисти и неопетнени”.

Това не е единичен случай същото се разигра и в Митница Свиленград. След преминаването на Митница – Свиленград към Бургас и Пловдив, шефът на Агенция Митници  Ваньо Танов върна на работа служител, който бе показно арестуван от ДАНС за корупция. Тодор Караиванов по прякор Тошко Пая, който през януари 2015 г. бе тръшнат на земята от агенти на родното ФБР заради взет подкуп от фирми и то с белязани пари, лежа месеци в ареста, но бе назначен в наркоотдела в Бургас. В същото време от Митница – Свиленград бяха уволнени други 65 митничари.

Към 19,23 часа БНР съобщи, че освободените от ареста гранични полицаи Стойчо Димитров, Иван Иванов, Евгени Тишков и Маргарит Гьорчев са отстранени от длъжност със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова.Официално съобщение до този час не е обянето от МВР. Дори и това да се е случило четиримата гранични полицаи са били на работа в продължение на два дни и са имали възможност да заметат следи.

Как да не възкликнеш, че живеем в държавата Абсурдистан и службите са в схемата на системата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    нима някои си е мислил че ще бъдат
    справедливо наказани?
  • 2 УУУУУУ

    0 0 Отговор
    Целта е била да пораздвижат ГДБОП и ДАНС ...нещо като учебна тревога" и хем да не получат ....Хемороиди от стоене.....
  • 3 в7бг

    0 0 Отговор
    Ако бяха някои сиромаси щяха да ги разпънат на кръст а тези даже и на работа да си прикрият измамите,изък за честните полицаи.
  • 4 ФИ ИС ТИ НА

    0 0 Отговор
    Теэви хора Стойчо Димитров Евгени тишков Тодор Пройков . и цялото ядро на Стойчо .се събират цяло лято зад блок 39 . и пируват до сутринта . тормозят 4.5 блока и други граждани .На наи Говемите Бетствия в село Бисер и Аксаково .играеха пищтни хора и караокита .децибелите до дупка.Като се напият такива тайни говорят че ги чуваме при затворени прозорци.коя група трябва коя бариера какво.
  • 5 пи313

    0 0 Отговор
    За Стойчо Димитров и ядрото около него трябва да се действа с пълната сила на закона в тази държава,а те оставени два дена да си доберат до работните си места,естествено да потулят поне 20 процента от схемата им.Тези хиени са способни на всичко показвали са го и продължават.МВР и прокуратурата да работят,че е срам за държавата,да се допусни това очерняне на гранично.
  • 6 пппррр

    0 0 Отговор
    всичко ни е ясно за господата.ще видим сега имаме ли закони в РБ.