Last news in Fakti

12 Февруари, 2016 08:00 2 689 4

Папа Франциск и руският патриарх Кирил се срещат. Поглед зад кулисите

  • папа франциск-
  • патриарх кирил-
  • среща-
  • куба-
  • религия-
  • църква-
  • християни

В Московската патриаршия са оценили, че папа Франциск е човек на диалога, на протегнатата ръка и се представя не като завоевател, а като брат във вярата

Папа Франциск и руският патриарх Кирил се срещат. Поглед зад кулисите - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Среща, чиято подготовка е продължила повече от 25 години. Мечтата, която Йоан-Павел II не можа да осъществи, ще се случи на Франциск, папата, дошъл от края на света, който тази вечер в 21:15 часа българско време (14:15 кубинско) ще се срещне с руския патриарх Кирил.

През 2014 г., в самолета на връщане от посещението си в Турция, Франциск бе попитан от руски журналист дали планира да се срещне с руския патриарх. Папата отговори така: „Аз му казах: ще дойда, където кажеш. Обаждаш ми се и идвам. И той също го иска”. Именно тази реплика, а най-вероятно и фактът, че роденият в Аржентина, Франциск, не е обременен с разделенията, все още съществуващи в Европа, са допринесли за това дълго отлаганата среща между римския папа и патриарха на цяла Русия да стане факт. Още в средата на деветдесетте години се заговори за разговор на четири очи между Йоан – Павел II и патриарх Алексий II, но руската страна не беше съгласна, заради някои неразрешени въпроси между двете църкви, касаещи католиците в Русия и Украйна. Сега изглежда, опитната ватиканска и московска дипломация са подготвили умело почвата и дългоочакваната среща ще се състои „под тропическото слънце”.

Защо Куба?

Разбира се, за място на събитието, не биха били подходящи нито Ватикана, нито Москва. При неуспешните опити за разговор на четири очи между религиозните лидери се спрягаха Будапеща, Виена, Грац, Германия, Швейцария и дори Милано. 

Ролята на Раул Кастро. Най-вероятно той е авторът на предложението срещата да се състои в Куба. През май, на връщане от Москва, след като покани патриарх Кирил, кубинският държавен глава мина през Рим. После изненадващо и двамата църковни лидери програмираха посещения в Латинска Америка по едно и също време. Папа Франциск в Мексико, патриарх Кирил в Куба, Парагвай и Бразилия.

Какво ще стане? Двамата църковни предстоятели ще се срещнат на летището в Хавана и ще имат разговор на четири очи, който ще продължи близо два часа. Няма да се обсъждат теми, свързани с църковните различия. Център на разговора най-вероятно ще бъде преследването на християните в Близкия изток, както и в други региони на света. Сред другите обсъждани въпроси ще бъде ролята на семейството в съвременните общества, което Църквата счита за „застрашено” от моделите на семейно и еднополово съжителство, секуларизацията (отдалечаването от вярата), защита на живота от зачеването до естествената смърт и др. На срещата ще се засегнат и международни теми, свързани с мира в света, както и други въпроси, касаещи отношенията между двете църкви. След разговора Франциск и Кирил ще си разменят подаръци, ще представят своите делегации, допринесли толкова много за тази среща: начело с митрополит Иларион Алфеев от руска страна, и кардинал Курт Кох от ватиканска.

Съвместната декларация. Срещата ще завърши с подписването на съвместна декларация, чието съдържание се обсъждаше до последно. То ще бъде фокусирано върху апела за защита на християните в Близкия изток и върху пренебрегването на християнските ценности в Европа. „По този начин – твърди отец Дестивел от Папския съвет за единство между християните – папата и патриархът показват, че не са конкуренти, а братя, християни, призвани да свидетелстват заедно за вярата си пред света”. В Московската патриаршия са оценили, че папа Франциск е човек на диалога, на протегнатата ръка и се представя не като завоевател, а като брат във вярата. При посещението си във Фанар, при Вселенският патриарх Вартоломей, през ноември 2014 г. Франциск сведе глава пред патриарха и помоли да бъде благословен от него. Дали този път може да се очаква нещо подобно? Едно е сигурно, това е „папата на изненадите и от него може да се очаква всичко”.

Отзвук в православния свят. Освен по-голяма популярност на защитаваните каузи, срещата има значение и с оглед на предстоящия Всеправославен събор, който ще се проведе през юни в Крит. Събитието е свикано по идея на Вселенския патриарх Вартоломей (считан в православния свят за първи по старшинство), очакват се важни решения за цялото православие, включително и за отношенията между Православната и Католическата църква. От друга страна, Руската православна църква е най-голяма, тя обединява близо две трети от православните и има сериозно влияние в бившите социалистически страни. Срещата с Папата със сигурност ще затвърди позициите на руския патриарх като наднационален лидер.

Папата в Москва? „Твърде рано е да се говори за евентуална визита на Папа Франциск в Русия” – счита кардинал Валтер Каспер, оглавявал дълги години Папския съвет за единение между християните. Но от по-нататъшното близко взаимодействие между двете църкви, много въпроси биха намерили своето решение. Смелата стъпка на Кирил да се срещне с папата, въпреки че не всички православни митрополити са положително настроени спрямо това, може би ще даде зелена светлина и за посещение на Франциск в съседна Сърбия. Макар и странични дивиденти ще получи и руският президент Владимир Путин, защото в западните медии ще се говори положително за Русия и за нейния принос за християнството.

Историческата среща предстои. След хиляди години разделение, да се надяваме, че започва нова ера на отношения в диалог и разбирателство.” Та нали имаме едно Евангелие, един Христос, едни и същи Божи заповеди. В същността на християнската вяра – ние сме единни, въпреки тънкостите в богословските различия” – заявява митрополит Хиларион от Московската патриаршия. А папа Франциск смята, „трябва да строим мостове, а не стени. „Рано или късно стените падат, вижте какво стана с Берлинската стена”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Georgi Kikov

    1 0 Отговор
    ,, Нова ера'' - боже ??, среща на летището ?, едно голямо нищо - прочетете или гледайте коментара на главния редактор на радио -Ехо ,,Москва ''
  • 2 гост

    1 0 Отговор
    дърти педелвайси решили да са праскат в куба
  • 3 Лошо

    1 0 Отговор
    Много е лошо, когато простотията дотолкова навлиза навсякъде, че си позволява дори да дава оценки на духовници от такъв ранг! Добре би било първо, който може разбира се, да се замисли човек дали пък няма да има някаква полза за този побъркан свят? И дали тези двама мъже не играят сериозна роля във формирането на политиките в съвременния свят? Или, че алтернативата на тези религии са евангелисти, сциентолози, радикални ислямисти?
  • 4 хитролюб

    1 0 Отговор
    какви са тези случайни срещи уредени неслучайно от КГБ

    явно много го е окъсал путинягата за да си вдига по такъв идиотски начин рейтинга
    ни е си имаме независима православна църква и кирил може да представлява само рашаните но не и нас