Last news in Fakti

13 Февруари, 2016 08:15 37 331 22

Как СССР и Китай бяха на прага на Трета световна война

  • китай-
  • русия-
  • ссср-
  • война-
  • трета световна война-
  • ядрено оръжие-
  • конфликт-
  • интереси-
  • остров джънбао

След седмици на сблъсъци, войната между двете ядрени сили се размина на косъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американците са склонни да си спомнят за Кубинската криза като за най-опасния и напрегнат момент от времето на Студената война. Въпреки няколкото напрегнати момента, Вашингтон и Москва разрешиха кризата със смъртта само на един човек - американският пилот майор Рудолф Андерсън.

Седем години по-късно, през март 1969 г., войски на Народната освободителна армия на Китай (НОАК) нахлуват на съветския граничен остров Джънбао (преминал в китайски ръце след разпадането на СССР през 1991 г. - бел.ред.), убивайки и ранявайки десетки хора. Инцидентът доведе Русия и Китай до ръба на война, в която можеха да бъдат използвани дори ядрени оръжия. Слаба богу, след две седмици на сблъсъци, конфликтът заглъхна.

В коментар за изданието "National Interest", Робърт Фарли, старши преподавател по дипломация и международна търговия в Университета на Кентъки пита: Какво би станало, ако краткия сблъсък от 1969 г., между Китай и Съветския съюз, беше ескалирал?

Историята

Събитията на Джънбао, където започват сблъсъците и се провеждат по-голямата част от сраженията, представляват най-ниската точка в съветско-китайските отношения. Само десет години по-рано, Пекин и Москва стоят ръка за ръка като стожер на комунистическия свят. Борбите за идеология, лидерство и ресурси обаче, водят до рязко разделение между съюзниците, което има глобални последици. Разделението между двете страни изостря териториални спорове, съществуващи още от царски и имперски времена. Дългата, слабо очертана граница между Китай и СССР оставя множество сиви зони, които и двете комунистически сили обявяват за свои.

След няколко незначителни инцидента, събитията на остров Джънбао ескалират напрежението до небесата. Съветската контраатака нанася тежки поражения на Китай. Руснаците атакуват автономния китайски регион Синцзян през август. Става ясно и за двете страни, че китайското ръководство е подготвено за сблъсъка. Защо китайците ще провокират много по-мощния си съсед? И какво, ако руснаците бяха отговорили по-агресивно на китайската провокация?

Възможностите на ескалацията

В навечерието на конфликта СССР и Китай са подготвени за война. Червената армия се е разположила в Далечния Изток, а Народната освободителна армия на Китай започва пълна мобилизация. Руснаците се ползват с огромно технологично предимство пред Китай през 1969 г. Въпреки това, Пекин разполага с най-голямата армия в света, голяма част от която се събира на съветско-китайската граница. За разлика от тях, Червената армия е съсредоточила силите си в Източна Европа, където се подготвя за конфликт с НАТО. Следователно, в момента на сблъсъка, съвсем сигурно може да се твърди, че китайците имат конвенционално превъзходство по по-голямата част от границата. Въпреки това, численото превъзходство на Китай не означава, че НОАК може да понесе сблъсък с войските на СССР. Китайците не разполагат с логистиката и военновъздушната мощ, необходими за завладяването на големи части от съветската територия. Освен това, изключително дългата съветско-китайска граница дава на руснаците достатъчно възможности за отговор. И тъй като сблъсъкът с НАТО е малко вероятен, руснаците лесно могат да прехвърлят значителни сили от Европа към Синцзян и на запад.

Най-критичният момент от конфликта е в Манджурия, където Червената армия започва опустошителна, светкавична офанзива в последните дни на Втората световна война. Въпреки размерите си през 1969 г., НОАК няма добри изгледи да спре още една такава офанзива, като тази през 1945 г. Ако Китай изгуби Манджурия, това ще докаже, че икономическата мощ на Китай е срината, както и политическата му легитимност. Във всеки случай, съветската авиация лесно и бързо може да преодолее китайските ВВС, покорявайки китайски градове, комуникационни центрове и военни бази, при тежка въздушна атака.

Ядрени оръжия?

Китай тества първото си ядрено устройство през 1964 г., което на теория дава на Пекин независимост и способност да възпре враговете си. Въпреки това, тези системи са несигурни заради дългото време за подготвянето им за експлоатация. Освен това китайските ракети от онова време не могат да достигнат жизненоважни съветските цели в Европейска Русия. Въздушните сили на Китай също са ограничени и не са в състояние да противостоят на сложната мрежа за противовъздушна отбрана на СССР.

От друга страна руснаците са на крачка от изравняването на ядрените си сили с тези на САЩ. СССР разполага с модерен, усъвършенстван арсенал от тактически и стратегически ядрени оръжия, който с лекота може да унищожи ядреното оръжие на Китай, неговите основни военни формирования и ключови градове. Чувствителни към международното мнение, съветските лидери се възпират да извършат мащабно ядреното нападение срещу Китай, но ограничен удар срещу китайските ядрени съоръжения, както и тактически атаки срещу разгърнатите китайски сили изглежда по-разумен ход. Всичко зависи от китайската реакция на бойното поле. Дали китайското ръководство ще вземе решение "да използва или да загуби" ядрените си сили в очакване на решителната съветската победа. Като се има предвид, че Москва гледа на Пекин като на абсолютно луд, не би било изненадващо едно решение да се премахне китайската ядрена сила, преди да се превърне в проблем.

Американската реакция

САЩ реагира на сблъсъците с повишено внимание. Докато граничният конфликт е успокоение за Вашингтон, че китайско - съветското разделение остава в сила, длъжностни лица се опасяват от вероятността и последствията от по-широк конфликт. По различни официални и неофициални канали, руснаците проучват американската нагласа към Китай. Предполага се, че Съединените щати са реагирали отрицателно на съветските предложения от 1969 г. за съвместна атака срещу китайските ядрени съоръжения. И макар Вашингтон да не иска Китай в пламъци, той не полага никакви усилия да попречи на руските действия.

Какво следва?

Десетилетие преди конфликта, Дуайт Айзенхауер очертава най-голямата пречка пред СССР да започне война с Китай: какво ще прави, след като спечели. Руснаците нямат нито капацитета, нито интереса да управлява друга територия с размерите на континент, особено такава, в която ще живеят маси от непокорни бунтовници. Освен това САЩ едва ли би се съгласил със съветската окупация, което автоматично го прави подбудител на вътрешни бунтове и размирици. В действителност, един подобен сценарий за съветска победа би тласнал Китай в ръцете на Съединените щати, които да го превърнат в западна колония, след като го освободят от комунистическия окупатор. Това може би е и най-вероятната причина руснаците да предпочетат да не рискуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобсън

    3 2 Отговор
    Най-накрая една добре написана и интересна статия

    Коментиран от #19

  • 2 Войвода

    3 2 Отговор
    "Добре" написана с премълчаване на най-важното в цялата история.. че руснаците си отмъщават за жертвите като буквално изпепеляват китайските войски на острова с мощна градушка от над 2000 ракети и снаряди. Резултатът е 60 руски срещу 1000 жертви..
  • 3 аз

    3 5 Отговор
    Другари, тогава СССР използва нова нов вид оръжие срещу китайците - неутронна бомба! Загубите са хиляди за Китай, а краварите са респектирани

    Коментиран от #6

  • 4 goni

    2 1 Отговор
    На тая планета наречена Земя три народа ги бива да воюват: Германците, Руснаците и Японците! За щастие досега не са успели да се съюзът макар че за малко при последната Световна! Особено на Руснаците никой не може да им го отрече! Само дето след това не знаят какво да правят със завоюваното!:) Не случайно са продали Аляска! Не могат и не искат да управляват държава на три континента! Камо ли Китай!
  • 5 Нгонго

    3 0 Отговор
    Дрън дрън за неутронната бомба. БМ-21 ГРАД по-младия брат на Катюша показа мощ.
  • 6 Христофор Карамфилов

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "аз":

    СССР използва атилерийски системи Град,това е усъвършенствана Катюша,и артилерия.Новото е термо-баричните заряди на установката.Те имат способността да се взривяват на няколко метра от повърхността и с високата си температура правят почвата на стъкло.Разтопената бойна техника и дори копчетата на униформите,раждат легендите за непознато и страшно космическо оръжие,а просто един залп на една установка Град превръща 50 декара гора в изгоряла сгурия ,заедно със всяка форма на живот.Китай по това време много прилича на сегашната Северна Корея,Докато в Русия Хрусчов заклеймява култа към личността и се договаря по важни въпроси с капиталистическите страни,Китай смята това за предателство,и отстъпление от идеите на Маркс,Ленин и тк.нт.Всеки китаец по това време е с червена книжка в джоба с идеите на Маркс,Ленин и Мао.Момента за атаката е добре избран.СССР по това време е притиснат от събитията в Чехословакия и най-малко желае да се занимава с Китай,който е един стълбовете на които СССР трябва да разчита,ако иска да е световен хегемон.Дори заповедите са да се избягват провокации,и да се употребява военна сила само с разрешение от министъра на отбраната или Хрусчов.Това коства живота на тези 50-60 руски граничари,които с леко стрелково оръжие се опитват да възстановят баланса срещу окопал се многоброен и въоръжен противник.Началника на военният окръг взима отговорност и на своя глава докарва установките Град.В последствие в израз на добра воля, руснаците дават островчето на Китай,с думите-Защо просто не ни попитахте.
  • 7 Шрапнел

    3 1 Отговор
    Е, отново пишат за остров Даманский, с китайско име Джънбао и понастоящем превърнат в полуостров от китайската територия. Прави сте за установките Град и термобаричните заряди. Има и пленен руски секретен танк Т-62, който китайците издърпват с кабели от реката и излагат като трофей в Пекин. Струва ми се, че загубата на секретен танк е струвала живота на някой висшестоящ. Около изваждането на танка се разиграват няколко дни водолазни боеве, но китайците с големия си брой успяват да спечелят.

    Скоро Хрушчов и Чжоу Енлай се договарят войските да останат на настоящите си позиции, което на практика предава Даманский в китайски ръце, а формалното решаване на проблема е чак 1991 година, когато сериозно отслабената от разпада на СССР Русия подписва съгласието си Даманский да е китайски. Предателят е май Горбачов.

    По принцип островът и тогава, и сега е без значение. Само че Китай постоянно засилва експанзията си към Сибир и Средна Азия, както и в Източнокитайско море. Подписват се договори за обработка на руска земеделска земя, заселват се много китайци, голяма е и нелегалната имиграция от китайци към руска територия, така че много аналитици смятат приятелството между Русия и Китай за прелюдия към пълномащабна война с използването на ядрено оръжие. С оглед на подобни възможности в Руската федерация периодично се разглежда опцията да се излезе от договора със САЩ за ядрените ракети с малка и средна далекобойност и наземно базиране.

    Имайте предвид, че Китай днес е много сериозно въоръжен, а притежава и първа по големина икономика в света, както и върхови технологии. Освен това краде доста технологии чрез китайските диаспори по света, които се разглеждат като интегрирани, а в действителност са си китайски агенти.
  • 8 кочо

    4 3 Отговор
    Чак пък трета световна война.Две тъпи комунистически държави щяха да се избият помежду си ,а светът щеше да им гледа сеира.Ядрено оръжие за някакви кирливи острови никой нямаше да използва.И стига с тези смешки колко велики войници са руснаците,германците и японците.Напротив.И трите държави бяха изостанали с много обиколки до 19 век,а Русия продължава да си е държава от третия свят.Велики бяха Англия ,Франция,Испания ,Португалия ,Холандия,които завладяха целия свят ,а най- велики в момента си ги знаем кои са-САЩ.

    Коментиран от #11

  • 9 Бат Станчо

    4 0 Отговор
    Баща ми беше офицер и бах 10год. когато това се случи и тъй като беше секретно оръжие се предполагаше че е някъква космическа технология.По-късно през 78г. когато служех в Горнобанска бригада въведоха първите ситеми ГРАД и ни обясниха,че те са били използвани при този конфликт в Китай.
  • 10 boris

    4 3 Отговор
    Русия не е страна от Третия свят ,който е бил там през последните 10 години може да се увери в това!
  • 11 Бай Кор

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "кочо":

    Не съм сигурен, че са "тъпи" комунистите. Напротив, това е някаква партийна и идеологическа линия, която ползват за справедлива обосновка на действията си. Сега американците правят същото - "изнасят демокрация" и винаги се борят за "човешки права", а реално прокарват своите си интереси и създават работа и поръчки за своя Военно-промишлен комплекс. Комунистите също преследваха високи идеали - " безкласово общество", равенство, братство, а по места в руските колонии местните първенци се отстраняваха, гавреха се с тях и ги убиваха. Коя империя не постъпва именно така?! И Пакс Американа е от същия тип, и Османската империя, и Византийците, и Австро-Унгария, и Британската... Налагат се послушни агенти - преди съветски, сега американски и турски, и ... Ами, това е с "тъпите комунисти" и "умните американци".
  • 12 realist

    0 1 Отговор
    ako naprejenieto beshe eskaliralo sega naselenieto na zemqta shteshe da e s okolo 2 milqrda kitaici po malko
  • 13 от Каспичан

    1 0 Отговор
    Като ги хвалиш тази сбирщина хамериканците върви при тях‼Сляп ли си,не виждаш ли колко поразии направиха по цял свят‼От къде се пръкна ИДИЛ,от луната ли⁉Кой наля стотици милиони за оръжие на тези терористи главорези!Забрави ли Ирак Тунис,Египет Либия,какво се случва сега там,ХАОС‼‼
  • 14 стоян георгиев

    3 0 Отговор
    тва е типичната руска партенка ,толкова години размирисвана!!!!то не бяха лазърни лъчове ,то не бяха озонови дупки и т.н. височаиши съветски технологии.после се оказаха ново поколение катюши ,но тук българското офицерство и до днес изпада в нирвана като заговори за този съветско- китаиски конфликт.истината е описана тук ,силно милитаризирания съветски съюз победи умрелите от глад в онзи момент китаици в един локален конфлик,десетина години по-късно същото сториха и виетнамците ,макар че не бяха толкова голяма работа като съветите с все още актуалните немски разработки от трофеината колекция след втората световна.после се оказа,, че съветските инжинери няма как да развият немските технологии и работата забози на 1954 година,където си е и до днес с малки изключения,но поне соц носталгиците сега могат да позабършат някоя сълза от умиление ,че и тяхната система е дала нещо на света!
  • 15 исторически факти

    1 0 Отговор
    изкуството на войната им прилагат китайците но руснаците де да знаят за това,те си действат първосигнално.Та спора за острова е нито ще бъде наш но и ваш няма да е.Китайците нахлуват с малка войска на острова,руснаците реагират по най селския начин,като изстрелват толкова много ракети по острова че флората и фауната вече не стават за спор.Днес въпросният остров е в територията на Китай.При една нова война между Русия и запада ,Китай и Северна Корея първи ще нахлуят на нейна територия и ще вземат доста апетитни хапки.Те и за това се готвят :)
  • 16 Vasik Atanasova

    5 3 Отговор
    ЗАЩО НЕ НАПИШЕТЕ КАК РУСНАЦИТЕ ИЗГОРИХА С ЛАЗЕРА КИТАЙЦИТЕ

    Коментиран от #17

  • 17 ussr

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Vasik Atanasova":

    Няма лазер,а система Град!
  • 18 Реалист

    0 0 Отговор
    Кочо,баце паси си овцете и с политика не се занимавай.
  • 19 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "бобсън":

    Ако не сте разбрали не са продали Аляска а са я дали под наем за 100 години. много ви бива в съчиненията,, и те скоро изтичат да ги видим хамериканците кво ще правят......или пак ще лъжем както за крим,,който никога не е бил украински...
  • 20 Vasko

    2 2 Отговор
    Никакви лазери няма. Написано е в мнение 6, ама чукча писател...
  • 21 Казалбашев

    2 2 Отговор
    Нямало лазери да бе да.Чети за Gas dynamic co2 laser за да видиш как се прави лазер само с един двигател от ТУ-154.
  • 22 няма име

    3 0 Отговор
    Някой, дето е слушал махленски раскази на дядо си, като напише някоя глупост, че като започне едно надпреварване copy-paste, от различни медии, луд може да те направят. Тогава, след конфликта, казаха само броя на китайските жертви и продължителността на конфликта. Всичко останало беше плод на фантазията понеже нямаше други източници. Сега вече можеш да свериш всичко, на какъв ли не език, но на повечето в нета само им се коментира, без да четат. В коментар #6 Христофор Карамфилов е описал нещата, но нали има многознайковци... Оди им обяснявай. Който иска да чете: http://www.modernarmy.ru/article/269/konflict-na-ostrove-damanskiy