Last news in Fakti

17 Февруари, 2016 08:17 8 760 14

Турция може да бъде разпокъсана

  • турция-
  • разпокъсана-
  • емилия славкова

Според тюрколога Емилия Славкова Реджеп Ердоган е изправен пред безизходица

Турция може да бъде разпокъсана - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нещата вървят към разпокъсване на Турция. Интересно е каква ще бъде съдбата на България в този процес, защото може да се окаже, че разпокъсването ще стане чрез военни действия? Ние нямаме нито армия, нито искаме да си затворим границите. Безспорно е, че Реджеп Ердоган изнудва ЕС с бежанците на територията на Турция.“ Това заяви пред Факти.бг тюркологът и специалист по международни отношения на Балканите Емилия Славкова.

Опитва ли се Турция да шантажира Европейския съюз чрез бежанците на своя територия?

Това безспорно е така. Знае го абсолютно всеки. Тези, които се правят на глухи, слепи и неразбиращи го знаят също.

На път ли е президентът Ердоган да изостри отношенията си с ЕС?

Това е много вероятно по много причини и най-вече на негови личностни качества. Той е много невъздържан човек, а освен това и доста голям простак. Той е изправен пред много голяма безизходица, както вътре в страна си, така и вътре в своята партия. Има много хора, които дълго време са се опитвали да бъдат около него, предимно заради властта и облагите от нея сега виждат, че той си отива. Това може да не стане още утре, а до няколко месеца. Всеки, който следи събитията трябва да е наясно, че Турция я очакват доста големи промени. Вътре в управляващата Партия на справедливостта и развитието се набелязват доста явни шавания. Има три групи от хора, които се опитат да предприемат нещо. Едната група е събрана около своя председател, втората е събрана около Давутоглу, който е първи претендент за поста, а третата група е съставена от хора участвали още в началото на управлението на партията и които се опитват да я спасят. Трудно е да се разбере дали това ще стане, защото признаците са много неявни, тъй като в Турция почти нищо не може да се публикува и човек съди по оскъдни сведения.


Възможно ли е в Турция да се случи преврат с намеса на външни сили?

Мисля, че с намеса на външни сили отново е много трудно. Не бих визирала намеса на европейски сили. Не мисля, че Европейския съюз има такива премеждия, че да има влияние върху Турция. Виж, с намеса на други задокеански сили, в това число Израел, Катар или Саудитска Арабия, на там трябва да бъдат насочени мислите. Няма признаци, че има стремеж за такава намеса на чужди държави. Тъй като не е декларирано, но е явно, че между Русия и САЩ има някаква договореност по отношение на Турция, поне от март миналата година, вероятно няма да се даде възможност на други сили да се намесят в бъдещето на страната.

Напрежението между турските власти и кюрдите създава ли опасност за разцепление на самата държава?

Има такава опасност. Вековната мечта на кюрдите е за създаване на тяхна независима държава. Тя се използва като инструмент, за да се накара управляващата партия и Ердоган персонално да бъдат послушни. Ердоган доста отдавна набеляза интересите на една прослойка сред заможната турска буржоазия за независимо развитие извън интересите на САЩ, които Турция защитава от края на Втората световна война без почти всякакви възражения. Забеляза се желанието тази страна, не само да бъде послушна и да се укротят целите й за независимост, а и тя да бъде разпарчетосана така да се каже, главно заради икономически интереси на глобализма. Ако се създаде една кюрдска държава, която да обхваща цялата кюрдска територия, тя би съдържала голяма част от така желаните въглеводороди на Близкия Изток. В същото време ще бъде и лесно управляема.

Трябва ли България по спешност да обезопаси границите си с Турция?

Това е вън от всякакво съмнение. Както виждаме хората ходят на срещи, където ги канят с най-добри намерения. Имам в предвид срещата на Вишеградската четворка в Прага. Ние обаче казваме „не искаме“. Не искаме да си обезопасяваме границата, не искаме да ни помагат. Това граничи с безумие. Не знам как да си го обясня?!

Време ли ЕС да затвори границата си за бежанци?

Ние и без това сме безкрайно закъснели и колкото повече време минава във формата на часове и дни е толкова по-зле. Аз съм меко казано доста притеснена. Дори не се знае едни хора, които са в състояние на безизходица, имам в предвид турското ръководство на държавата, какво могат да предприемат. Една от вероятностите е, понеже региона на проливите е много важен и към него има доста големи стремежи, да бъде превърнат в някаква международна територия. Това предполага той да бъде отнет от Турция. Може да се създаде някаква кюрдска държава. Това няма да стане веднага и тук не говорим за игра с кубчета. Става въпрос за разстояние от години. Нещата вървят към разпокъсване на Турция. Интересно е каква ще бъде нашата съдба в този процес, защото може да се окаже, че разпокъсването ще стане чрез военни действия? Ние нямаме нито армия, нито искаме да си затворим границите. Може малко да преувеличавам, но за нас опасностите са безумни.


 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Mopcku

    1 4 Отговор
    Емилия да си смени професията, ако с това си вади хляба. Кюрдите ще имат държава когато и циганите имат такава.
  • 3 Отчайващо

    2 1 Отговор
    Не е само Емилия за смяна на професията, статията е патетична. Нулево качество на подредба на материала, пълен с грешки от всякакъв характер - липса на пълен член, загуба на нишката на мисълта и несвързаност на прости изречения, липса на каквито и да е познания от страна на автора на частите на речта, сложните наречия и кое кога се пише слято или не.
  • 4 Добре

    0 1 Отговор
    Роска, що ни занимаваш с глупости, а не пускаш вече от онези готините мацки по нинки?
  • 5 пешо

    3 0 Отговор
    мълчете си турци
  • 6 Киро

    5 1 Отговор
    Морски ли си, къв си, не знам, но кюрдите ще имат собствена държава, по-точно ще я уголемят, защото тя вече съществува (Иракски Кюрдистан)! А да сравняваш кюрдите с цигани показва само нищожното количество умствен багаж, който притежаваш!
  • 7 Гост

    4 0 Отговор
    "Който нож вади от нож умира" - Турция се намеси във вътрешната политика на всичките си съседи създавайки доста проблеми на накои, но май ще опитат от собственото си "лекарство".
  • 8 Исмайл

    5 0 Отговор
    туркия КЕ ПАДНЕ. СКОРО ТАКАВА ДЪРЖАВА НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВА. НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЩЕ СЪЩЕСТВУВА КЮРДИСТАН, А ТОЗИ ЩЕ УВИСНЕ НА НЯКОЙ КЛОН. КРАЙНО ВРЕМЕ Е КЮРДИТЕ ДА СИ ВЪЗСТАНОВЯТ ДЪРЖАВАТА, А ТАЗИ ПАСМИНА ОТ ЦИГАНИ И КАКВИ ЛИ НЕ ДА ИЗЧЕЗНЕ ВЕДНЪЖ ЗАВИНАГИ. ДА ЖИВЕЕ КЮРДИСТАН.
  • 9 ало

    0 3 Отговор
    Гладна кокошка просо сънува. Не трябва на гърба на комшията да се прави политика и да се печели.В момента Турция се бори с силите предизвикали ,,Арабската пролет". Това не заработи в Турция защото е велика и силна държава. От 5 години Ердоан говори да се направи зона свободна в Сирия и там да се подпомагат имигрантите. Никой не чува . Сега се оплакват от бежанци.Всички държави се изтеглят от страните и проблеми няма да има. Но грабеж с убийства е необходима на псевдодемократите.
  • 10 минчо

    3 0 Отговор
    Чудя се кво се занимавате със турчалята ами не затворят дори да зазидат границата ни със тия.......................поне българското земеделие и животновъдство ще се размърда квот искат да правят вижда се и в България тяхното присъствие и дразги аиде зазидаите границата и краи
  • 11 bau

    1 2 Отговор
    Точно твоя ,,багаж,,е нищожен,личи нямаш и понятие по въпроса,кюрдите сами по себе си се делят ,повечето не подкрепят терористите от пкк ,а те с външни помагачи провалят всички демократични стъпки.Имат по големи права и свободи отколкото турците тука ,а тукашните цигани са цвете пред кюрдите и затова тука има рев до небесата от кюрдските бежанци от сирииско,а би трябвало да ги посрещате подобаващо ,точно турската държава е подслонила и храни стотици хиляди сирииски кюрди,но бъдещето ще покаже откъде какво ще се цепи....

    Коментиран от #12

  • 12 999

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "bau":

    Със какво храни Сирийски те кюрди Турция?Със снарядите с които ги засипва? Това което е сторила Турция на Българи Гърци Арменци Кюрди рано или късно ще им се върне. А за умствен багаж ще говориш когато се научиш да пишеш правилно, а за цепенето ще видим тя баба Ванга го е предсказала.
  • 13 Mopcku

    1 0 Отговор
    Киро ли си, кирка ли си, не ми прави оценка на багажа, а се поинтересувай какво представляват кюрдите.
  • 14 Дзержински

    2 0 Отговор
    Кога ще бъде изваден от гроба и съден за национално предателство Желю Желев затова, че свали оградата по границата и разруши всичките и системи за охрана? Бърабар със съветниците му и американски агенти Ал. Алексиев, К. Мишев и прочие.