Last news in Fakti

19 Февруари, 2016 16:44 3 373 0

Суровинна война в отбраната

  • суровинна-
  • война-
  • отбраната

Без каквато и да било аргументация военният министър Ненчев концентрира управлението на огромни армейски ресурси в ръцете на един-единствен човек

Суровинна война в отбраната - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато преди около три седмици членовете на Министерския съвет съвсем между другото одобриха сливането две дирекции в Министерството на отбраната (МО), те едва ли са си давали сметка, че зад това на пръв поглед формално и техническо решение се крие нещо много по-голямо. А също така и че то ще провокира малка подмолна война в управляващата коалиция и в частност в Реформаторския блок, пише в. "Капитал".

Става дума за обединяването на дирекциите "Отбранителна аквизиция", която се занимава със закупуването на въоръжение и войсково имущество, и "Инфраструктура на отбраната", която контролира всички имоти, чийто принципал е МО, както и паричните потоци към България по линия на Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността NSIP (например 30-те млн. евро за основен ремонт на авиобаза "Безмер"). Новосформираната мегаструктура ще играе ключова роля при маршрутизирането на огромни парични потоци по многомилионните инвестиционни проекти в армията, които трябва да стартират тази година – например за нов тип изтребители, за модулни патрулни кораби и за бойни машини за пехотата. Според груби прогнози например придобиването на бойни самолети ще надхвърли 1 млрд. лв., а строежът на военни корвети ще струва поне 700 млн. лв.

Интересният детайл в случая е, че решението за обединението на дирекциите беше прокарано тихомълком от военния министър Николай Ненчев зад гърба на всички останали както от политическото, така и от военното ръководство на армията. На теория в подобно преструктуриране няма нищо лошо – Министерството на отбраната е добре известно с прекомерно раздутите щатове на администрацията си. На практика обаче това е по-скоро симулация на реформа, тъй като числеността на въпросните две дирекции се намалява с... един човек – началника на "Инфраструктура на отбраната" Татяна Александрова.

Сивият кардинал на военните сделки

Така от тази седмица новосформираната мегадирекция се оглавява от досегашния началник на "Отбранителна аквизиция" Венислав Цанов. Той де факто се превръща в ресурсния сив кардинал на военното министерство най-малкото защото по информация на "Капитал" е упълномощен от Николай Ненчев самостоятелно да подписва всички инвестиционни договори в сферата на отбраната, а след сливането – и договорите за управление на военните имоти.

За личността на Цанов официално се знае малко, тъй като до момента той твърде рядко е влизал под светлините на обществените прожектори. Това, което обаче е известно, дава сериозно поле за размисъл: например фактът, че е бил съдружник във фирма "Лестар" със Стоян Денчев - бивш вицепрезидент на "Мултигруп" и настоящ ректор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. През последните години въпросният ВУЗ се оформи като сборен пункт на много бивши офицери от Държавна сигурност и кадрова банка на хора, гравитиращи около ДПС (например бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев и бившият директор на ДАНС Владимир Писанчев). През Цанов минава скандалният договор за закупване на парашути за специалните части, който впоследствие беше прекратен, както и договорите за закупуване на горива за армията, възложени на подозираната за връзки с Младен Михалев-Маджо фирма "Бент ойл". По информация на "Капитал" началникът на "Отбранителна аквизиция" също така се е опитал да направи скандалната поръчка на части за изтребители от РСК МиГ през главата на министъра и в нарушение на оръжейното ембарго на ЕС срещу Русия, въпреки че вече имаше политическо решение на управляващите за намаляване на зависимостта от Москва в сферата на отбраната. Източници от военното министерство твърдят също така, че Цанов е и авторът на идеята за закупуване на още шест неизползвани двигателя за МиГ-29, като твърдял, че такива могат да се намерят и без участието на руската компания производител.

Създаването на въпросната ресурсна мегадирекция във военното министерство вероятно щеше да остане незабелязано, ако не беше нарушило крехкия коалиционен баланс на силите. За нещастие на Ненчев досегашната структура "Инфраструктура на отбраната" влизаше в ресора на зам.-министъра Орхан Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД), която също е член на Реформаторския блок. Последният нееднократно е бил обект на разнообразни атаки, съвсем логично вдигна шум по темата, а след като не получи задоволително обяснение защо Ненчев действа зад гърба му, заплаши да подаде оставка. Изваждането на агенцията "Инфраструктура на отбраната" е поредната сфера на влияние, която се отнема от Орхан Исмаилов. Преди време от неговия ресор беше извадено още едно правомощие - охранителната дейност на военните обекти. Според НПСД причината за създаването на мегадирекцията е пълна мистерия и създава потенциално гнездо на корупция. От партията допълват, че новият началник също така е бил назначен субективно и без конкурс.

Продължаващата близо месец драма между министъра на отбраната Николай Ненчев и зам.-министъра Орхан Исмаилов, която заплашваше да създаде поредната колизия в Реформаторския блок, в крайна сметка беше замразена през тази седмица след разговор между двамата по време на заседанието на изпълнителния съвет на десния съюз във вторник. След него от министерството разпространиха съобщение, че противоречията са изгладени, след като двамата са се разбрали надзорът върху мегаструктурата от слетите две големи дирекции във военното министерство "Инфраструктура на отбраната" и "Отбранителна аквизиция" да се осъществява от двамата зам.-министри Десислава Йосифова и Орхан Исмаилов. Малко по-късно обаче председателят на НПСД Корман Исмаилов обяви, че проблемът не е разрешени и че партията му продължава да смята сливането за неправилно и конюнктурно. Той уточни, че постановлението на Министерския съвет е атакувано в съда и най-вероятно ще бъде отменено заради съществени процедурни нарушения. По информация на "Капитал" актът на правителството е обжалван във Върховния административен съд от освободената началничка на "Инфраструктура на отбраната" Татяна Александрова. Орхан Исмаилов и Николай Ненчев пък са решили да замразят противоречията си за 3 до 6 месеца, докато се види дали новият модел с мегадирекцията работи ефективно.

Детайли от предисторията

Иначе острата фаза на конфликта датира от края на януари, когато Орхан Исмаилов заплаши, че ще подаде оставка. По същото време лидерът на партията НПСД Корман Исмаилов, от чиято квота неговият съфамилник е зам.-министър, обяви публично, че ако това сливане се осъществи и начело на застане Венислав Цанов, формацията му ще оттегли подкрепата си от министър Ненчев, който е лидер на друга партия от РБ - БЗНС. Въпросът беше поставен на обсъждане от НПСД в изпълнителния съвет на блока още миналата седмица, но до решение не се стигна.

Присъствали на заседанието тогава разказаха, че спорът между Ненчев, от една страна, и представителите на НПСД в съвета - Корман Исмаилов, Касим Дал и самият Орхан Исмаилов, продължил повече от час, като и двете страни си отправяли взаимни обвинения. Ненчев убеждавал колегите си, че взел това решение, за да може да освободи от поста директора на едната от агенциите - "Инфраструктура на отбраната", Татяна Александрова, за която имало съмнения за връзки в депутата от ДПС Делян Пеевски. И заявил, че няма да се откаже от решението си на поста да назначи Венислав Цанов. От НПСД му отговаряли, че именно за Цанов имат съмнения за връзки с Пеевски. В крайна сметка въпросът беше отложен за тази седмица, а междувременно според депутати от ГЕРБ Орхан Исмаилов е имал среща по проблема и с премиера Бойко Борисов.

За Татяна Александрова депутати твърдят, че е назначена по доста странен начин по времето на военния министър Ангел Найденов. Тя първоначално е била назначена в администрацията на ВСС и само няколко дни след това е прехвърлена в МО въз основа на договор, според който служители от администрацията на едно ведомство могат да бъдат прехвърлени на работа в друго. Освен това първоначално за тази длъжност е имало конкурс, но Найденов отменя избора и назначава Александрова. Според депутати от ГЕРБ тя му е била спусната "отгоре".

Една от причините за острата реакция на НПСД и Орхан Исмаилов за решението на министъра да слее двете структури и да назначи Венислав Цанов начело е, че по този начин се отнемат правомощия на зам.-министъра. Като заместник на Ненчев в неговия ресор влизаше именно дирекцията "Инфраструктура на отбраната". От НПСД твърдят, че за това решение Ненчев не е уведомил нито Орхан Исмаилов, нито Реформаторския блок.

Според депутати от ГЕРБ пък това сливане е абсолютно безсмислено, защото между дейността на двете дирекции няма много общо и събирането им в една е механично. Освен това според тях тези две структури на МО са най-много натоварени и обединението им ще затрудни още повече работата им. А ако Ненчев е искал да махне Татяна Александрова от поста, е имал възможност да използва други механизми, по които е можел да го направи, без да е необходимо да предприема структурните промени. "Само преди месец приключиха атестациите на работещите в министерството", коментират по този повод от ГЕРБ.

Кой е Венислав Цанов

Цанов попада в Министерство на отбраната по времето на тройната коалиция. Назначен е там от Веселин Близнаков, но след като министър става Николай Цонев (2008-2009 г.), е уволнен. Възстановен е на работа в министерството по време на кабинета "Орешарски" от тогавашния министър Ангел Найденов начело на дирекцията "Инвестиции в отбраната". Според депутати от ГЕРБ, за да бъде назначен, дори са променили изискването длъжността да се заема от военно лице. От мнозинството подозират, че назначението му не е по линия на Ангел Найденов, а по-скоро на коалиционния им партньор ДПС. Както и че Цанов не е избор на тогавашния министър.

Депутати от ГЕРБ твърдят, че от началото на този мандат са поставяли пред министър Ненчев въпроса Цанов да бъде освободен от поста. Според тях в началото самият Ненчев също имал резерви към работата му. От известно време обаче двамата не само работили добре, но и министърът е делегирал на Цанов правомощията си да подписва обществените поръчки на ведомството. По информация на "Капитал" началникът на "Отбранителна аквизиция" е работил много активно по техническата част от договора за ремонта на българските МиГ-29 в Полша, който е може би единственото обективно постижение в рамките на досегашното министерстване на Николай Ненчев.

Бегъл поглед върху професионалната биография на Венислав Цанов също така показва, че преди да започне работа в Министерството на отбраната, дейността му е съсредоточена в сферата на енергетиката. По времето на правителството на Симеон Сакскобургготски например той е бил директор на дирекция "Икономика и финанси" на министерството на енергетиката, когато министър беше Милко Ковачев. Преди това е бил за кратко в борда на директорите на НЕК по време на управлението на Иван Костов. Също така е бил финансист в Агенцията за енергийна ефективност. По това време попада и в съвета на директорите на "Минстрой холдинг" като представител на държавата. Тогава 22.45% от акциите на дружеството са притежание на "Ем Джи Елит холдинг" (бившата "Мултигруп"), а останалите акционери бяха физически лица. Трима висши служители на министерството от онзи период казват за Цанов, че е изключителен професионалист и работяга, който може да нагласи всяка обществена поръчка.

След като е уволнен от Ковачев (според хора от екипа на министъра - заради опити да прокарва фирми в обществени поръчки), Цанов става доверено лице и дори дясната ръка на бившия кмет на столичния район "Витоша" в периода 2003 - 2006 г. Йордан Йорданов, който преди това за кратко е изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". През 2006 г. Йорданов беше сменен от тогавашния кмет Бойко Борисов заради многобройни жалби на граждани, свързани със сигнали за злоупотреба с реституирани имоти. Заедно с него си тръгва и Цанов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА