Last news in Fakti

13 Март, 2016 11:43 3 569 1

Брекзит: Размяна на удари под кръста

  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит-
  • брекзит

Кампанията е в разгара си. Оставката на Джон Лонгуорт и публикацията на таблоида „Сън” очертават позициите на двата основни лагери в допитването

Брекзит: Размяна на удари под кръста - 1
Снимка: The Diplomat, Madrid
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Кампанията за насрочения в средата на юни референдум за членството на Великобритания в ЕС е в разгара си.

Седмицата започна с оставката на генералния директор на Британската търговска камара Джон Лонгуорт. Оттеглянето му стана след негово изказване в подкрепа на Брекзита. На проведената в началото на март годишна конференция на Британската търговска камара Джон Лонгуорт посочи, че в дългосрочен план перспективите пред Великобритания са „по-бляскави” извън ЕС, съобщи Би Би Си.

От организацията посочват, че думите на доскорошния бос са неприемливи на фона вече обявената политика на неутралитет по въпроса за Брекзита.

Гуверньорът на Централна банка на Англия Марк Карни пък предупреди, че при евентуален сценарий на Брекзит, някои от

банковите операции ще се преместят в Ирландия или на Стария континент.

 Според него подобен сценарий може да навреди на икономическата активност в страната в краткосрочен план, но все още не е ясно какво би било влиянието върху британската инфлация.

Банките в Лондон подкрепят запазването на членството на Великобритания в ЕС. Пожелали анонимност източници разкриват, че Goldman Sachs и JPMorgan дори са направили дарения за кампанията в подкрепа на оставането на Великобритания в Общността.

Финансовата индустрия на Острова формира близо 12% от британската икономика. Тя плаща годишни данъци в размер на близо 66 млрд. британски лири.

Дори и да спази неутралитет, Британската търговска камара представя интересите на стотици големи, средни и малки компании. В началото на година онлайн допитване сред 2000 нейни членове показа, че 59,5% от тях ще гласуват за оставането в ЕС, а едва 30% ще подкрепят Брекзита, отбелязва в. „Гардиън”.

В същото време кметът на Лондон Борис Джонсън и бившият министър на отбраната Лиам Фокс водят активна кампания за напускане на Общността.

Икономическата стагнация, безработицата, бързо застаряващото население

и често срещаната апатия на избирателите в Европа са повод за дълбоко безпокойство в британското общество, обобщава в. „Телеграф”.

Допълнително масло в огъня наля в. „Сън”. На първата си страница таблоидът разкри, че британската кралица Елизабет II ще гласува на 23-ти юни за напускане на Европейския съюз. „Сън” се позовава на пожелала анонимност източници, според които монархът смята, че ЕС върви в грешната посока и тя не поставя под съмнение своята лична позиция по този ключов въпрос.

„Кралицата остава политически неутрална, както го прави вече 63 години”, опровергаха от Бъкингамския дворец.  

Ние не коментираме фалшификации, твърдения на анонимни източници. Референдумът е въпрос, който ще бъде решен от британския народ,  се посочва в официалното изявление.

Оставката на Джон Лонгуорт и публикацията на таблоида „Сън” показват, че кампанията за допитването навлезе в най-горещата си точка през тази седмица...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роги

    0 0 Отговор
    Давайте англичани излизайте от този вреден за хората вече ЕС.Да може да се ускори разпада му или да се промени коренно изоснови.