Last news in Fakti

10 Април, 2016 08:00 2 020 1

Референдумът е единствената легална форма за революция

  • иван сотиров-
  • референдум-
  • единствената-
  • легална-
  • форма-
  • революция

Въпросът за мажоритарният вот може да направи революционна промяна смята Иван Сотиров

Референдумът е единствената легална форма за революция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Референдумът е единствената легална форма за революция. Това заяви за Факти.бг Иван Сотиров относно провеждането на референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“.

По думите му всеки трябва да участва в него, защото при това статукво, което е в държавата референдумите остават едно от малкото средства и може би единствената демократична форма, по които гражданите могат да заявят своята воля за промяна на системата и политическото статукво.

Въпросът за мажоритарният вот може да направи революционна промяна смята Сотиров.

Г-н Сотиров, след проверката на ГРАО на данните от подписка с предложение за произвеждане на национален референдум, организирана от инициативен комитет с председател Станислав Трифонов стана ясно, че са установени 572 650 коректни записа. Какво ще промени този референдум, след като се проведе?

Трябва да се участва на референдуми, защото при това статукво, което е в държавата референдумите остават едно от малкото средства и може би единствената демократична форма, по които гражданите могат да заявят своята воля за промяна на системата и политическото статукво.

Този референдум може да промени много неща. Аз участвам в една инициатива - "100 процента мажоритарен вот в два тура“. За мен това е най-съществения въпрос, заради който трябва да се участва в референдума. Въпросът за мажоритарният вот може да направи революционна промяна на цялата политическа система. Чрез него народните представители и пряко политиците ще се чувстват пряко отговорни пред избирателите, а не пред партийните централи. Въпросът за отговорността на политиците пред избирателите е един от основните за обръщане на този политически модел на пълна безотговорност и деморализация, до която тя води. Политиците си разрешават да правят каквото си искат с ясното съзнание, че основното и определящо за тяхното участие във властта е съпричастността им към една или друга политическа партия и отношението на партийните централи към тях, а не на хората, които ги избират.

Мажоритарният вот и по-скоро чистата мажоритарна система с балотажи, за мен е нещото, което може да доведе до една радикална промяна на целия политически модел на България. Неслучайно това е и темата, от която най-много бягат политическите партии. Виждате, че те са готови да дебатират в парламента по всички други въпроси, включително и за задължителното гласуване, електронното гласуване, но въпросът за мажоритарната система е табу.

Как смятате, страхуват ли се политиците от този референдум?

Политиците най-вече се страхуват от мажоритарната система. Честно казано, аз се притеснявам, че те ще направят всичко възможно това да не се случи. Знаете, че самият закон за референдумите предвижда доста високи прагове, за да бъде валиден и императивен един референдум.

Появи се неофициална информация, че има вероятност ГЕРБ да изтегли провеждането на референдума през август или септември, преди президентските избори. Как ще коментирате това?

Моето опасение е, че се направи всичко възможно този референдум да не съвпадне с национални избори. Възможно е да се направи опит референдума да се насрочи за „по-мъртъв“ политически период. Това също определя определящо. Това ще е поредният опит референдумът да бъде провален. Едно е той да бъде проведен през юли, август или началото на септември, когато хората са все още на почивки и ваканции или в чужбина, друго е когато референдумът бъде проведен и най резонно е той да бъде проведен, съвместно с президентските избори. Това ще вдигне активността и на самите президентски избори. Все пак знаем и това, че активността на президентски избори е най-висока след парламентарните. Освен това, тези два избора е удобно да се съчетаят и защото при президентските избори е ясно – там има един мажоритарен избор, при който смесването на национален избор с референдум няма да създаде проблем и объркване на хората. Друго е когато референдум се прави с например местни избори, когато има няколко на брой избора - за кметове, за общински съветници. Тогава провеждането на референдума би могло да създаде както технически проблеми, така и проблеми за самите избиратели. При президентските избори се гласува само за една личност, чисто мажоритарно и национално и съчетаването му с референдум не би създало затруднения на избирателите и същевременно би вдигнало активността и на двата избора. Това би създало предпоставки референдума да е валиден, нещо, за което законодателите направиха всичко възможно да възпрепятстват. Знаете, че закона за провеждане на референдумите е направен така, че да се следят максимално проблемите за валидността на референдума. Праговете за свикване на референдум са твърде високи, както и за валидността му. Това изобщо не съответства на европейските практики и традиции.

Защо хората трябва да излязат и да гласуват на този референдум и ще бъде ли успешен той според Вас?

Този референдум трябва да бъде успешен и трябва ние, като граждани, да направим всичко възможно той да се случи, защото това е една от малкото възможности да се пречупи това, пагубно за страната ни, политическо статукво. Аз не съм съгласен с всички въпроси конкретно в този референдум, но човек трябва да излезе и да участва, дори и да изрази несъгласието си. Това също е форма на гражданско участие и съпричастност към това, което се случва в страната ни. Ако искаме България да не изглежда по този начин, по който изглежда сега, трябва категорично да участваме на този референдум и всеки да си каже мнението по тези въпроси. Идеята да се бламира един референдум като не се участва в него поради това, че определени политически сили или дадени хора не го харесват, е едно доста безотговорно и непочтено участие. Референдумът е единствената легална форма да се направи революция – мирна, културна и демократична, за да се промени България. Затова, независимо дали човек е привърженик на даден въпрос или не, трябва да участва в него и да изрази волята си. Това е висша форма на демокрация – прякото участие.

Трябва да направим всичко възможно, за да имаме най-сетне един валиден референдум, да положим усилия и да упражним необходимият натиск върху парламента и политическите партии. Бяхме свидетели как миналия път съвсем брутално, политиците, които се клеха, че са за референдумите, по абсолютно брутален и недемократичен начин, миналата година, провалиха провеждането на един референдум. За него имаше подписка. Дори политически партии, които бяха инициирали една такава подписка – ГЕРБ, РБ, събираха подписи, направиха си пиар пред избирателите и след това точно те провалиха референдума. Това е нещо за което нямам думи и не знам как да квалифицирам. Това може да стане само в България. Във всяка демократична държава, такова нещо би предизвикало бунтове – да събереш на над 500 хил. души подписите и накрая да им се подиграеш, като не допуснеш референдума да се проведе.

Зависи от нас, като граждани, да не допуснем за пореден път да бъдем изигран. Знаете, че някои референдуми отпаднаха, като обявиха подписите за невалидни. Радвам се, че с този това не се случи. Този път това не проработи като възможност. Дано, политическите партии и управляващите, не се опитат да насрочат референдума в неподходящ момент. Дай Боже този път наистина да имаме един валиден референдум и да променим нещата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цветомир Кръстев

    0 0 Отговор
    Оправете си текста! Пълен е с грешки.