27 Април, 2016 17:13 1 681 0

Управляващите "дават назад" от промените в ИК

  • управляващите-
  • дават назад-
  • промените-
  • ик
Управляващите "дават назад" от промените в ИК - 1
Снимка: Шоуто на Слави
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тошко Йорданов и Ивайло Вълчев коментираха срещата на Бойко Борисов с ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и АБВ по повод острите обществени реакции срещу приетите промени в Изборния кодекс.

Според Тошко Йорданов депутатите се „опитват да дадат назад“ от недемократичните промени, които гласуваха. На срещата управляващите взеха решение референдумът да влезе в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и да бъде в правомощията на президента, който трябва да прецени кога да бъде насрочена дата за провеждането му и дали референдумът, иницииран от „Шоуто на Слави“, ще бъде с президентските избори или отделно от тях. Тошко Йорданов съзря в това парадокс, защото всъщност датата за президентските избори се насрочва от Народното събрание. Той коментира действията на управляващите като „измиване на ръцете“.

В предаването беше засегната и темата за предложението на Патриотичния фронт гласуването в чужбина да става само в посолства и консулства. „Това беше очевидно направено, за да прецака една определения партия“, каза Ивайло Вълчев. „Но изведнъж се оказа, че така прецакват почти всички наши сънародници, които живеят зад граница“, допълни той. Според последното решение на управляващите обаче гласуването в чужбина ще се извършва в дипломатическите и консулските служби, но ще има възможност и да се разкриват до 50 допълнителни секции в една държава. „Защо не 40 или 60, защо 50?! Кой казва 50? Как преценяват тези неща?“, изрази възмущението си Слави Трифонов. „Това е поредната глупост. Те за 5 дена направиха 5 различни неща, които си противоречат едно на друго. И това е само заради ужасната паника, че видите ли българският народ пък може да реши, че трябва да се играе по други правила“, коментира Тошко Йорданов.

Водещият Слави Трифонов обяви, че Инициативният комитет на „Шоуто на Слави“ е получил официални покани да присъства на заседания в две парламентарни комисии – Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите. „Хубаво е българските граждани да знаят какво се случва там“, заключи Тошко Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА