6 Май, 2016 09:00 3 870 5

Давутоглу се оттегля. Защо?

  • турция-
  • ердоган-
  • давутоглу-
  • оставка

Турският премиер се оттегля от председателския пост на управляващата партия

Давутоглу се оттегля. Защо? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В тази държава нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Това е страна, превърнала се в игрище на великите сили", написа анонимният автор на блога "Pelikan Dosyasi" (Досие Пеликан) за Турция. "Щом някой предател бъде разкрит и елиминиран, веднага на негово място бива инсталиран някой друг", пише авторът, който не крие, че е верен почитател на президента Реджеп Тайип Ердоган. А под "предател" очевидно има предвид турския премиер Ахмет Давутоглу, коментира „Дойче веле“.

Последната публикация в този блог хвърля светлина върху един спор, който се води в ръководството на турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (ПРС) още от 2002 година насам. Всъщност в сряда вечерта президентът Ердоган и премиерът Давутоглу трябваше да изчистят споровете помежду си, само че след срещата научихме, че министър-председателят е на път да се оттегли от поста. А в четвъртък на обяд (5.05.) той самият съобщи, че се оттегля от председателския пост на ПРС.

Когато през 2014 г. Ердоган беше избран за президент, той повери предишните си постове на Давутоглу. Така вторият стана министър-председател на Турция и лидер на управляващата партия. С течение на времето обаче започнаха да се проявяват различията помежду им и отношенията им охладняха. След предсрочните избори през миналата година конфликтът беше временно туширан, но сега спорът между двамата се разгоря с нова сила, написа журналистът Серкан Демирташ от "Hürriyet Daily News". "Така например Давутоглу е обмислял евентуално подновяване на мирните преговори с кюрдите, но в същото време за Ердоган решението е само едно - пълна победа над тях", пише Демирташ.

Мераците на Ердоган

Ердоган мечтае освен това за повече президентска власт. Всъщност държавното управление е конципирано така, че да дава основните правомощия на премиера на страната. Преди турският президент много рядко се е намесвал в политиката - до момента, в който Ердоган стана такъв. За да превърне Турция в президентска република обаче, към което се стреми той, трябва да бъде променена конституцията. А за това на неговата партия ѝ липсва необходимото парламентарно мнозинство от 3/5 от гласовете. Само че премиерът Давутоглу явно никак не бърза с желаната от Ердоган промяна на държавното устройство.

По информация на блога "Досие Пеликан", когато Ердоган е решил да направи Давутоглу премиер и партиен шеф, той е поставил две условия на наследника си: да води независима политика от тази на Запада и неговите "троянски коне", както и да спомогне за превръщането на Турция в президентска република. Давутоглу обаче не е направил нито едно от двете.

Списъкът с различията между двамата лидери е доста дълъг. Така например Давутоглу се съгласи да бъдат разследвани за корупция четирима министри от Партията на справедливостта и развитието, докато Ердоган беше категорично против. Освен това турският премиер не одобрява твърдия подход на президента срещу критичните медии.

Удари под кръста

Всъщност столът на Давутоглу се клати още от края на април. Тогава ръководството на ПРС му отне правото да назовава представители на партията в отделните провинции и общини. А с това турският премиер загуби едни силен вътрешнопартиен властови инструмент. По информация на турския журналист Мустафа Акйол, инициатор на тази промяна е бил лично президентът Реджеп Ердоган.

Междувременно битката между двамата се води с всякакви средства. Така например се предполага, че именно Давутоглу се е погрижил снимки на сина на транспортния министър Бинали Йълдъръм в казино в Сингапур да станат обществено достояние. Йълдъръм е спряган за възможен наследник на Давутоглу като председател на ПРС. Компроматът очевидно е силен удар по неговите амбиции - още повече, че хазартът би трябвало да е табу за един порядъчен мюсюлманин. Наред с транспортния министър, турските медии сочат като вероятен кандидат за лидерския пост в партията и министъра на енергетиката Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган.

Във вторник притиснатият до стената премиер се обърна към фракцията на Партията на справедливостта и развитието: "Мога да се простя с всеки пост, но не и да разочаровам приятелите си, с които ме свързват общи неща", заяви той в емоционална реч пред депутатите. Неговото послание: партията трябва да служи на интересите на страната.

Турските медии в момента обсъждат дали двамата лидери начело на държавата ще се спречкат още веднъж, преди Давутоглу да подаде оставка като премиер. Според автора на блога "Досие Пеликан" нещата са повече от ясни: "Всички знаем кой тук е губещият", написа той. А опозиционното издание "Джумхюриет" директно нареди Давутоглу в т.нар. "Клуб на губещите". В него фигурира също името на бившия турски президент Абдуллах Гюл, който навремето също беше притиснат до стената. И то отново от Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Искаме Кюрдска държава

    3 0 Отговор
    Една камара журналисти дето опитаха да ни разкажат истината за Ердоган лежат вече по затворите и ако Давутоглу се задържи още малко, може да се самообеси случайно в колата на път за вкъщи или да се подхлъзне 200 пъти в банята... Ердоганя не обича критика и търси абсолютна власт.

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Искаме Кюрдска държава":

    Меркел затова го харесва, защото прилича на Хитлер, който търси абсолютната власт.
  • 3 Не гледайте в двора на комшията

    2 2 Отговор
    Турците не ги мислете
    все някак ще се оправят.Агите са единни и имат сурови закони.Хората имат войска като струна,полиция която не изнудва гражданите за 20 лири,депутати,жандармерия,съдебна система,здравеопазване всичко е 6+.
    Да му мисли Ганчо Балкански как ще оцелее с 500 лв заплата и 150 лв пенсия.
  • 4

    2 0 Отговор
    Демокрация,Свобода на Словото,Европейски Ценности,Сякаш ми говорят за друга планета.
  • 5 иии

    0 2 Отговор
    КЮрдска държава не искаме щото и на родпите и др. такива ще требва да даваме автономия ако кюрдите се уредат с дтржава