Last news in Fakti

25 Май, 2016 08:15 8 351 6

Двусмислеността на Запада – причина за възникване на политическия ислям

  • двусмислеността-
  • запада-
  • възникване-
  • политическия-
  • ислям
Двусмислеността на Запада – причина за възникване на политическия ислям - 1
Османската империя през 1683
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Близкия изток се разрази безпрецедентна буря и скоро всички карти могат да се разбъркат. Голямата опасност в лицето на Ислямска държава представлява сама по себе си завършване на цикъла. На пръв поглед са видими само едни разрушения, но тук явно работят механизмите на историята: колебанието на Америка, силите на шиитската ос, новите Иран и Египет, играта на големите съседи... Предлагаме ви откъс от книгата на Александър Адлер „Тайното уравнение ДАЕШ“, публикуван от Atlantico, Франция. Александър Адлер е историк и журналист, специализиран в международните отношения.

Когато става дума за установяването на съвременния политически ислямизъм веднага възниква неяснота, която ако погледнем в миналото, никак не е случайна. От самия разпад на Османската империя през 1918 г., на очи се набива нееднозначната позиция на западните държави. Нека напомним, че бъдещето на османската държава се оказва под голям въпрос още в началото на 19 век. До окончателния разпад с революцията на младотурците през 1908 г., страната се е държала само заради съперничеството на четири велики държави, които стават пет с обединението на Германия при Бисмарк (Англия, Франция, Русия, Австро-Унгария и Германия от 1871 г.).

Макар че Наполеонова Франция и по-късно юлската монархия са се застъпвали за разделянето на Османската империя в полза на Египет, ориентиращ се към модернизма и към връзки с Франция, Париж си смени позицията след Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856), когато заедно с Лондон създаде преграда за руските планове на Балканите и в по-малка степен в Кавказ. По-късно, когато Германия на Вилхелм II поиска да създаде фактически протекторат от остатъците на константинополския халифат, махалото на френската политика се люшна към принципно несъгласие със запазването на Османската империя (при това то никога не е било напълно, заради протурските френски интелектуалци около Пиер Лоти и профренските турски политици около Мустафа Кемал). Тези същите премятания се наблюдават и в Англия, която в началото хвърли всички сили, за да спаси Османската империя от Наполеон Бонапарт, а после организира няколко експедиции срещу Франция и Русия. В крайна сметка тя склони на разделянето на империята след 1907 г. (Лондон тогава мислеше за формирането на арабска държава на територията от Дамаск до Басра, която би била свързана с Британска Индия).

Русия на практика не се отклонявала на поставената геополитическа цел още от Екатерина Велика през епохата на Просвещението. Тази цел се състои в завладяването на славянските Балкани, подчиняване на многоетническия Кавказ, а така също (което е най-важното) вземането на Константинопол и Проливите с паралелно възраждане на надеждите за спечелване на източните християни – гърци, арменци и асирийци (силно „арабизираните“ носители на арамейския език). Австро-Унгария и тръгналата по същия път Германия след 1871 г., практически неизменно се е придържала до консервативните възгледи и намерения да се съхрани Османската империя, но ако малко се реформира. Но след разпада на най-голямата политическа структура на мюсюлманския свят консерваторите навсякъде започнаха да бият тревога. Запада отиде твърде далеч в своята жажда за разрушение и затова, особено на фона на обхванатия от руската революция Азербайджан, е било важно за надеждите на традиционните сили, главната опора срещу тоталния провал на региона.

В Лондон, върху който лежеше най-голямата отговорност, започнаха да се вслушват в гласовете на  консерваторите.  В новата революционна Турция на Кемал не се изключва симпатия към комунизма и затова е било необходимо да се възстанови ислямското и враждебното към резки промени арабско самосъзнание. А на фона на формирането на национална еврейска държава в Палестина, където също се усеща марксисткото влияние от страна на Русия, арабско-ислямската консолидация се е превърнала в също такъв императив.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даммм 7777

    5 2 Отговор
    Айдееее и тоя ще бъде заклеймен като русофил--само да го види това стоянчо-деса и тогава ще видите фантасмагории...айде "ТО" започвай...
  • 2 888

    3 3 Отговор
    Лицемерието на запада .........
  • 3 Естребовски

    2 2 Отговор
    Алчността на Русия,забравихте ли.Кой окупира Персия/Иран/ през ВСВ?

    Коментиран от #5

  • 4 Гост

    2 1 Отговор
    Явно все още има хора, които могат да напишат нещата такива каквито са и да ги нарекат с истинските им имена, да не забравяме, че в руско-турската освободителна за нас война се бият много английски офицери в турски униформи, а и в последствие именно великите сили настояват за разделянето на България на Княжество България, Източна Ромелия и Македония. Поздравления за статията.
  • 5 Монго

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Естребовски":

    Май се правиш на ударен или не знаеш, плановете на Англия и Франция за Каспийските нефтени полета? И откъде точно той трябваше да се осъществи? Този план беше подготвен от Чърчил още преди ВСВ, питай го ако не вярваш,когато имаш път към него де
  • 6 Вирус

    3 2 Отговор
    В миналото на Западна Европа й се е разминал исляма, та сега си отглежда собствен ...