Last news in Fakti

26 Май, 2016 07:30 2 581 4

Свърши ли Студената война?

  • сащ-
  • русия-
  • политика-
  • студена война
Свърши ли Студената война? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Свърши ли Студената война или американците са се запътили към нова такава? На този въпрос се опитва да отговори Каролин Дормъни от редакционния екип на изданието „The American Conservative“.

Тревогите относно влошаване двустранните отношения между Вашингтон и Москва бяха основна тема на конференцията „Advancing American Security“ - сцена на разгорещени дебати по въпросите на външната политика и стратегия.

На срещата своето мнение даде и Джон Миършаймър, известен американски политолог, следящ отблизо външната политика на САЩ, отявлен противник на войната в Ирак.

„Основната стратегия на външната политика, насърчена от либералната хегемония, има две измерения. Първото е свързано с военната доминация в световен мащаб – няма място на планетата, което да е без значение. Ние се интересуваме от всяко кътче на планетата и сме заинтересовани от военна доминация тук, там, навсякъде. Второто е, че сме дълбоко ангажирани в преобразяването на света – на направим всеки като нас“, заяви Миършаймър.

Катлийн Хикс, директор по международната сигурност към Центъра за стратегически изследвания, сподели мнението, че Вашингтон следва една посока в своята външна политика – а именно, да води света.

„От края на Втората световна война – чак до годините след Студената война, смятам, че политиката на САЩ е много последователна. Всяка една администрация има интерес към да води, да бъде световен лидер“, сподели Хикс.

От 1945 година насам САЩ са били в Студената война, Корейската и Виетнамските такива, и войната в Персийския залив. Войната срещу терора пък доведе до военни интервенции в различни точки на света като Афганистан, Пакистан, Йемен, Сирия, Либия и Сомалия.

Основната грижа на САЩ е Кремъл, а това е така, защото Русия остава единствената страна, която може да бъде заплаха за доминацията на Вашингтон. Китай може би също се е насочила натам, но все още не е достигнала.

Без стратегическо преосмисляне на американско-руските отношения, Миършаймър предупреди, че руската параноя и чувството за уязвимост може да възпламени нов конфликт. Попитан за най-голямата външнополитическа грешка за последните 25 години от страна на САЩ, анализаторът посочи войната в Ирак, както и кризата в Украйна и в резултат дестабилизирането на отношенията между Вашингтон и Москва.

„Ако вземете страна като Русия – която има чувство на уязвимост – и изтласкате към ръба, то вие си търсите белята“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    3 2 Отговор
    Мдаа! Човека е прав! Ако, притиснеш една много здрава пружина риска да се отплесне и да те удари много лошо е изключително голям! По-добре не се опитвайте! Може и да оцелеете, но на каква цена!
  • 2 Goro Lafchi

    1 3 Отговор
    Какво си казват тези на снимката: Накрая ще остане само един...("Щотландски боец")
  • 3 Кольо

    2 2 Отговор
    Таа кой казахте е агресора???

    Коментиран от #4

  • 4 Монго

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кольо":

    От тези двамата ли? Средния...