1 Юни, 2016 07:45 3 504 6

Народният съд срещу Ястребино. Аман!

  • милен ганев-
  • народния съд-
  • ястребино-
  • аман!
Народният съд срещу Ястребино. Аман! - 1
Корнелия Нинова и депутати от БСП в къщата на Тодор Живков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пролетното слънце се позадържа и превъзбуди хората с по-деликатна чувствителност. А пък Корнелия Нинова, освен да свали Бойко,  се зарече да върне лявата идентичност на партията и изконния социалистически дух, излетял от лозето на Габровски. Затова взе, че заведе депутатите си в  родната къща на Тодор Живков, там да дирят някоя останала пръчка от пустото лозе. Снимките в двора на баба Маруца  така вбесиха някои среди, демонстриращи непоносимост към стария режим, че се стигна и до призиви за забрана на партията.  Спорът за кокошката и яйцето отново влезе в политическия полог. Съветникът на Живков Костадин Чакъров и протестърът Асен Генов поведоха класово-поколенческа телевизионна битка в стил „два свята – единият е излишен“. 

Кой уби ястребинчетата? А кой изби цветът на нацията след Девети? Кой уби майор Томпсън? А кой отряза главата на Райко Алексиев? Вечните въпроси на прехода. Преди четвърт век родителите на Влади Ампов – Графа пееха „девет милиона мишлета изкарват се взаимно ченгета“.  Наричаха се трио „Спешен случай“, а малкият граф подтичваше около тях. Преходът ни обаче хич не се оказа спешен, а преживянето с вината на миналото и чопленето на стари рани се превърна в национален спорт.

Потискащо безвремие. Разликата е, че от деветте милиона мишлета останаха има-няма шест. Разликата до девет е в чужбина или по стълбовете. Тръгнали сме да чезнем с темпото на десетте малки негърчета на Агата Кристи. Мразя песента на семейство Ампови, защото дамгоса младостта на хората от моето поколение. До ден днешен търсим ченгета, а в Комисията по досиета вече второ поколение мишлета трупа точки за пенсия. В един момент ще се окаже, че колективната ни лудост след 10 ноември е продължила по-дълго от социализма. 

Някой наистина ли смята сериозно, че тържествено поемане на вина за Народния съд и Ястребино, придружено с публичен линч и тържествена заря, щяха да променят нещо. Изнесеното заседание на социалистите в Правец донесе единствено лош вкус в устата и мислите. Дано червените депутати и новата им шефка поне са се почерпили после. Има добри заведения в района. 

Тепърва ще разберем дали Корнелия е от стара коза яре, но за опитните играчи в АБВ е ясно, че са все гърмяни зайци. Там навреме осъзнаха, че само с отклонени гласове от и без друго разредения електорат на Столетницата, дълго няма да изкарат. Първанов и Румен Петков си имат свои персонални „мажоритарни“ почитатели, но това не е достатъчно. Затова в името на политическото биоразнообразие АБВ се ориентира към общи действия с Народен съюз и Гергьовден, за които последно се говореше около пуча им срещу Бареков. Какви ще са им дивидентите, ще видим, но откъм цвят и някакъв центризъм така го докарват. Тройната конструкция може и да изглежда бутафорно за някои, но пък е парламентарно представена и няма какво да я мислим. Хората имат къде-къде по-големи проблеми. 

Да вземем най-конфликтната среда напоследък, свързана с прословутата градска мобилност. Столичани скочиха на протести срещу ударното поскъпване на билетчето от 1 юни. Изпушил гратисчия пък напръска със спрей и напердаши двама контрольори. Но най-големият карък на месеца безспорно се оказа бай Пенчо Лещов. 70-годишният пенсионер има нещастието да влезе в спор за неправилно паркиране не с кой да е, а със самата началничка на Четвърто РПУ. Ако беше друг, щяха да се разберат – къде с блага дума, къде с някой ритник. Ама лош късмет. В противовес на нежното си име, Теменужка Капчина насочи цялата строгост на закона върху клетника, спрял за лекарства край районното. Сега го грозят до 5 години затвор. Човечецът сигурно се щипе с надеждата, че това е извратен сън, но, уви…Кой ли не се щипе от парадоксите у нас. Не ни остана място от синки…
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отново

    1 0 Отговор
    много добри попадения, Милене! Бравос!
  • 2 манол

    2 0 Отговор
    Браво!
  • 3 чичо Пешо

    2 0 Отговор
    Хубаво е, че има все още мислещи хора в тая държава..има някава надежда. Лошото е, че 95% от останалите са стадо, подчинено на първични страсти и елементарни манипулации. Искаме хората да се поучат от времето преди 10 ноември...как да стане, като се забравят уроците от съвсем близката ни действителност и се правят непрекъснато едни и същи грешки. А за политиците...пълна смешка. Кога ли ще видя някой защитаващ националните интереси в дългосрочен период и с някакъв ясен план за съживяване на икономиката на тая страна...работи се на парче и в много случаи се взимат противоречащи и непоследователни решения. Но явно народа е такъв - не случайно и човека, направил най-много за България, в нейните най-трудни времена е бил и той свален от власт - Стефан Стамболов имам в предвид.
  • 4 Сульо

    0 0 Отговор
    тъп, тъп, чак свири
  • 5 Бай хой

    1 1 Отговор
    Милене, направи няколко добри статии, евалла.

    Но това не ти дава ни най малко право да сравняваш убийствата на деца с присъдите на извергите вкарали България в две национални катастрофи.

    Ако днес имаме трибунал и той вкара в дранголника лица като боко, цв.цв., костов, лукарски, плевналиев, първанов, цачева, сидеров, и т.н. сигурно ще ревнеш че са посегнали на цвета на нацията. Цвета на нацията бе избит преди девети чрез ЗЗД. И тия които справедливо си получиха заслуженото от два НС, бяха реабилитирани престъпно и к....нцата им днес доведоха България до днешното състояние на трета национална катастрофа.
  • 6 Свидетел

    0 0 Отговор
    "Нo нaй-гoлeмият кaрък нa мeceцa бeзcпoрнo ce oкaзa бaй Пeнчo Лeщoв. 70-гoдишният пeнcиoнeр имa нeщacтиeтo дa влeзe в cпoр зa нeпрaвилнo пaркирaнe нe c кoй дa e, a cъc caмaтa нaчaлничкa нa Чeтвъртo РПУ. Aкo бeшe друг, щяхa дa ce рaзбeрaт – къдe c блaгa думa, къдe c някoй ритник. Aмa лoш къcмeт. В прoтивoвec нa нeжнoтo cи имe, Тeмeнужкa Кaпчинa нacoчи цялaтa cтрoгocт нa зaкoнa върху клeтникa, cпрял зa лeкaрcтвa крaй рaйoннoтo. Ceгa гo грoзят дo 5 гoдини зaтвoр. Чoвeчeцът"
    "Човечецът" отговори с груби псувни, и няколко пъти замахна да удари дамата, която най - любезно го попита, смята ли че е уместно, да блокира движението в час пик. Крясъците, псувните и обидите му огласиха квартала, чуваха се на стотина метра.