Last news in Fakti

31 Май, 2016 20:26 1 575 2

Щайнмайер иска отслабване на санкциите срещу Русия

  • щайнмайер-
  • русия-
  • германия-
  • санкции-
  • отслабване

На разочарованието и обидата не трябва да се реагира със създаването на изолация

Щайнмайер иска отслабване на санкциите срещу Русия - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Стивън Гайер, политически анализатор във вестник Франкфуртер рундшау

Министърът на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер иска да промени курса на Германия към Русия и в бъдеще да се опира повече на диалога. Той се изказва за отслабване на санкциите, въведени заради анексията на Крим и за усилване на диалога с Русия. Освен това Щайнмайер обяви началото на нов етап в германо-руското сътрудничество. „Санкциите не са самоцел“, заяви той в понеделник вечерта в програмна реч на ежегодната конференция на Германо-руския форум. И ответните санкции на Русия не трябва да станат средство „за поставяне на партньора на колене“, добави Щайнмайер. „Никой няма интерес икономиката на Русия да бъде напълно разрушена. Това определено няма да бъде принос в сигурността на Европа“.

Наистина доколкото състоянието на нещата по реализирането на Минските споразумения между Русия и Украйна са неудовлетворителни както във военен, така и в политически план, и натискът върху Русия трябва да се запази. Но санкциите трябва да се прилагат „по-умно“. „Признаването на анексията е невероятна възможност“, подчерта Щайнмайер. Но „девизът „всичко или нищо“ няма да ни приближи до целта“. Затова още миналата година той предложи да се определят стимулите: „При последователен прогрес трябва да е възможна и поетапна отмяна на инструментариума на санкциите“.

Наистина в момента волята за обединение между страните в конфликта е малка, но двете страни искат да се придържат към мирния процес. Затова Щайнмайер настоява като формат на преговори за ролята на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), чието председателство тази година премина в Германия. Организацията по думите на Щайнмайер е „единствената европейска институция, в която страните от ЕС, източните съседи на ЕС и Русия са представени“ и която „в такава извънредна ситуация може да поддържа минимума от възможности за водене на диалог“.

Критиката към ролята на Русия в конфликта в Украйна според Щайнмайер остава, както и критиката към „подкрепяния от държавата, нелиберален национализъм и стеснените рамки за развитие на гражданското общество“. Но „на разочарованието и обидата“ не трябва да се реагира със създаването на изолация. Това действа и по отношение на НАТО. Той се изказва срещу „връщането към философията на НАТО, която изключително се ограничава в засилване на способностите за водене на военни действия“. В рамките на НАТО Германия се застъпва, с все по-нарастващ успех, за възобновяване на дейността на Съвета НАТО-Русия. За противодействие на „заплахата от отчуждаване на нашите общества“ по негови думи се е договорил с Москва за засилване на младежкия обмен, на сътрудничеството в сферата на висшето образование и за създаване на нов Център за източноевропейски изследвания.

Още през втората половина на деня понеделник Катарина Барлей, Генералният секретар на ГСДП (Германската социалдемократическа партия), подчерта, че социалдемократите биха се застъпили за отслабване на санкциите. Засега ЕС отхвърля тази инициатива. Страните от ЕС планират да проведат гласуване за възможно разширяване на санкциите срещу Москва по време на срещата на върха през юли. Отслабване на санкциите се възпрепятства от Полша и прибалтийските страни. Досега ЕС обвързваше отмяната на санкциите с пълно изпълнение на Минските споразумения, които предвиждат край на бойните действия и извеждане на тежкото въоръжение от спорните територии.

Малко преди срещата на върха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер лично ще пристигне в Русия и в края на Международния икономически форум в Санкт Петербург ще се срещне с президента Владимир Путин. Говорителят на Комисията в Брюксел съобщи, че тогава тема за обсъждане ще бъде позицията на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сноу

    0 1 Отговор
    Ще му пръ..нете на дядовия на Путин...Руснаците са свикнали и на две и двеста...вие му мислете къде ще си тъкнете железата дето цвъкате ката ден..А Юнкерчето дето така страстно целува де когото свари да заляга над политическата наука ,че много зле горкията..Вярно че той е научен само пари да прави и то за себе си но не е зле да си поразмърда ниския задник...
  • 2 7866

    0 1 Отговор
    Няма как руския пак ще им стане задължителен..........
    Може и на българите в Германия да започнат да им плащат в рубли.
    /с това въоръжаване и противопоставяне,а са подписали капитулация-незнам какво точно правят/