Last news in Fakti

1 Юли, 2016 07:45 1 963 2

Наистина ли демократите са по-добър избор за американската икономика?

  • хилъри клинтън-
  • рецесия-
  • демократи-
  • републиканци-
  • сащ-
  • икономика

Алан Блиндар и Марк Уотсън от Принстън търсят отговора, правейки паралели с Републиканската партия

Наистина ли демократите са по-добър избор за американската икономика? - 1
Снимки: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е от Джефри Франкел за Project Syndicate.

Джефри Франкел е професор от университета Харвард. Преди това е бил член на съвета от икономически експерти при президента Бил Клинтън. Той ръководи Програмата за международни финанси и макроикономика към Националното бюро за икономически изследвания на САЩ. 

През последните месеци Хилари Клинтън неколкократно заяви, че икономиката на САЩ се справя много по-добре, когато в Белия дом има на власт демократ. Тези думи, идвайки от един от пилоните на демократичската партия, може би звучат малко повече като политически трик. Истината обаче е, че това твърдение е абсолютно вярно.

Наистина ли демократите са по-добър избор за американската икономика?
Снимка: Wikipedia

Президентът несъмнено се явява един от важните фактори при моделирането на икономическия облик на страната, а някои президенти се оказват с малко повече късмет в сравнение с други.

Това обаче никък не прави думите на Хилъри само наполовина верни, въпреки че точно в това се опитват да ни убедят някои от медиите, които следят изкъсо фактите, вкл. и спечелилият Пулицър PolitFakt.

Разликата в представянето на икономиката при президенти-демократи и такива републиканци е значително и се наблюдава постоянно, далеч отвъд прага само за статистическа важност.

Алан Блиндър и Марк Уотсън, икономисти от университета "Принстън", потвърждават в едно отр последните си изследвания позитивите от управлението на демократите.

Те започват анализа си с наблюдението, че за периода от края на Втората световна война до днес (Хари Труман-Барак Обама), годишният растеж на БВП се равнява на средно 4.3 % при управлението на демократите и едва на 2,5% - при републиканците. Ако се върнем дори по-назад във времето (Хувър и Рузвелт), разликите са дори по-впечатляващи.

Още повече, през 256-те тримесечия, за 16-те следвоенни президентски мандата, американската икономика се намира в спад - рецесия средно 1.1 тримесечие с президент от Демократическата партия и 4.6 тримесечия - под властта на опонентите й. Възможността такова голямо разминаване да се дължи просто на малшанса може да се притегли към вероятност 1 на 100.

И тази тенденция не се ограничава само до БВП. От 1945 насам, безработицата пада с 0.8 % при демократите. Респективно, с републиканците начело тя нараства с 1.1 %. Получава се впечатляващата разлика от 1.9 %.

Вероятността всички тези постоянни разлики в представянето на американската икономика да се дължат само на късмета изглежда почти нищожна - това може да заключи и всеки дори да не се позовава на куп икономически показатели.

За доказателство може да обърнем внимание и на антирекорда по рецесии. Ако считаме, че шансът за рецесия при демократите и при републиканците е изравнен, то стартът на 4 последователни такива при управлението на вторите е колкото възможността да хвърлите монета и 4 пъти поред да се падне ези или тура. Това е твърде малко вероятно и все пак за последните 35 години точно това се случи.

Но отново да се върнем още по-назад - например 10 бизнес цикъла. Тогава разликите са още по-категорични след като в 9 от 10 случая рецесиите започват при републиканците. Това е с шанс 100 към 1. И въпреки това се случи точно така, както бе потвърдено и от NBER Business Cycle Dating Committee.

На всичкото отгоре, ако обърнем поглед към последните 8 пъти, в които има смяна на управлението - от републиканци към демократи, и обратното, в 4-те случая, когато властта попада в ръцете на Републиканската пария, икономиката забавя развитието си. В останалите 4 случая - когато демократите управляват - точно обратното. Това можем да си приравним към шанса от 8 хвърляния на монетата да ударим 8 пъти ези или 8 тура. Това може да се случи едва веднъж на 256 опита.

Но откъде наистина идват тези колосални разминавания?

Биндър и Уотсън открояват 5 основни фактора, които играят ключова роля за това - флуктуациите в цените на петрола, нарастването на продукцията, разходите за отбрана, растежът в чуждите икономики и доверието на потребителите, според тях са отговорни за 56 % от разминаването. Естествено, трудно може точно да определим каква част от този процент е повлиян изцяло от политиката. Факторите за останалите 44% остават дори по-трудни за идентифициране.

Осланяйки се на коментарите на Клинтън по темата, любителите на фактите могат да намерят изводите на Биндер и Уотсън в противовес с общоприетите схващания, че фискалните и монетарни политики не са по-ориентирани към растеж и разрастване повече при демократите, отколкото при републиканците и следователно разликите в представянето на двете партии, когато са на власт, не може да се определи така лесно. В същото време, президентите са отговорни за множество важни решения, които пряко засягат енергетиката, търговията, труда, външната политика и др. - отвъд просто стимулирането на фискалната и монетарната политика. Няма как всички те да бъдат измерени с икономически показатели.

Именно това дава резон на ориентираните единствено към цифрите да се съмняват в думите на Клинтът и да ги смятат за само "наполовина" верни. Тя обаче не се опитва да изтъкне конкретна политика, която да е определяща за голямото разминаване. Всичко, което тя заяви, просто е, че американската икономика се представя по добре с Демократическата партия начело. А това твърдение е 100% вярно.

Превод: Теодор Николов

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.

Copyright Project Syndicate


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Клинтън една пура не може да ,апали на мъжа си. Но ще я накарат да запали света...
  • 2 Carfen

    0 0 Отговор
    Не знам дали американците трябва да гласуват по статистически подбуди, но трябва да се замислят за последните 15 години, през които по времето на двата мандата на Буш външния дълг на САЩ нарастна 2 пъти. Същото се случва и при Барак Обама.

    http://www.polidiotic.com/by-the-numbers/us-national-debt-by-year/