29 Юни, 2016 14:31 2 231 1

На Русия днес са й нужни приятели, а не врагове

  • волфганг ишингер-
  • русия-
  • приятели-
  • врагове-
  • нужни

Ишингер: Съжалявам, че Путин заложи на политика, която отдалечи Русия от Европа

На Русия днес са й нужни приятели, а не врагове - 1
Волфганг Ишингер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интервю за телевизия „Дойче веле“ известният немски дипломат и председател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер заявява, че Западът дълго време не е разбирал Русия и е игнорирал сигналите, които през последните 7-8 години са изпращали Путин и Медведев.

„Спомнете си, казва Ишингер, речта на Путин в Мюнхен през 2007 г. Ако тогава не само го слушахме, а и го чувахме , може би нямаше да бъдем толкова шокирани от това, което се случи по-късно“. Ишингер казва, че и той е направил тази грешка като много други, слушали речта на Путин от 2007 г., като са я приели като „просто една реч“.

Ишингер разказва как се е срещнал за първи път с Путин преди 15 години, в началото на неговото президентство. „Тогава той беше лидер, с когото беше приятно да си имаш работа. Но в последно време ние се сблъскахме с другия Путин – човек, ядосан на Запада и особено на САЩ. Разочарован от отношенията със Запада, той заложи на политика, която отдалечи Русия от Европа. Съжалявам за това и се надявам, че сегашният политически курс на Русия ще се промени и отново ще можем да си сътрудничим. Убеден съм, че Русия е необходима на Европа, а Европа на свой ред няма да процъфтява без нормални отношения с Русия“, твърди Ишингер. Германският топдипломат заявява в интервюто, че обвиненията, че НАТО нещо нарушава ся безпочвени. През 1997 г. Русия и НАТО подписаха основополагащия акт. „Аз представлявах на тези преговори Германия и затова знам какво говоря. Още тогава беше известно, че НАТО ще се разширява и Русия се съгласи с тези планове. Документът е публично достъпен, включително и на руски език“, казва Ишингер.

Според него Москва разбира нарастващата роля на Китай. „Ако аз бях руснак, бих предпочел да имам надеждни партньори на западното крило, т.е. ЕС... Мисля, че Русия се нуждае от приятели, а не от врагове. Ние просто сме потенциални приятели“, заявява германският дипломат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    1 2 Отговор
    Нормално! Сега когато GB си тръгва ще се търси близък контакт с Русия! Не знам! А дано, ама на дали!:) САЩ играха изключително мръснишки на Русия използвайки ЕU и Украйна! Сега и едните и другите се усетиха, ама чак когато играта загрубя "и придоби текезесарски характер"!:) Щеше да е много по-лесно, ако бяха обърнали повече внимание на думите на една Дама висш представител на САЩ, която в телефонен разговор беше заявила:"Майната му на Е. Съюза!" Вярно че тя по-късно се извини, но това не пречеше да се оцени искреността и!:) E, да бъдем оптимисти! Може пък нещата да тръгнат на добре! Опитите обаче да се плаши Русия с Китай са напълно обречени!:) Виж на икономическа примамка "кълват от раз"!:)