1 Юли, 2016 14:30 2 392 0

Австрийското „приключение“ ще засегне политическа Европа

  • австрия-
  • избори-
  • президент
Австрийското „приключение“ ще засегне политическа Европа - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Лошите новини за политическа Европа не спират. След британския exit, Австрия поднесе поредната порция политическо приключение, след което не е ясно какви ще са последиците за Алпийската република. Конституционният съд на Австрия анулира резултатите от президентските избори от май след жалба на десните популисти. От това следва, че те трябва да се проведат отново. Вероятно през септември и октомври. Председателят на съда Герхард Холцингер казва, че това решение „не прави никого победител или победен“. Само че това естествено не е достатъчно. Губи политиката като цяло.

Със сигурност това събитие ще опъне до краен предел политическите нерви в Австрия и ще бръкне в австрийската хазна с поне 10 милиона евро. По-важното е обаче, че австрийското приключение ще засегне и политическа Европа като цяло. Прецедент след прецедент... След референдума във Великобритания, да се отменят резултатите от президентски избори в страна-членка, не е просто едно събитие.

Естествено, че не десетте милиона евро ще са проблем. Той ще дойде от съмнението за честността при провеждането на едни избори и от вероятността в Австрия за държавен глава да бъде избран първият крайнодесен президент. Тази вероятност влачи след себе си съмненията за потенциално радикализиране и дискредитиране на политическите отношения. Известно е, че европейската политика е като скачени съдове и си прелива съдържание върху настроенията на избирателите в една или друга страна-членка.

Австрийското приключение ще има последици. Но има и добра стара новина. И трябва всички да си я припомнят - доверието в правовата държава е фундаментът на демокрацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА