Last news in Fakti

24 Юли, 2016 08:03 5 287 4

Опасната криза с водата в арабския свят

  • вода-
  • оръжие-
  • ресурс-
  • арабски свят
Опасната криза с водата в арабския свят - 1
Снимка: АР/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавите от арабския свят се сблъскват с безпрецедентен недостиг на питейна вода, и ако богатите държави, като например Саудитска Арабия, Кувейт и Катар, могат да субсидират покупката на вода, то в най-бедните страни се води борба за всяка глътка.

Както пише в своя статия в Project Syndicate професорът от независимия Център за политически изследвания в Делхи – Брахма Челани, именно недостигът на вода води до ръст на насилието.

Никъде другаде недостигът на вода не е толкова голям колкото в арабския свят. В тази част на планетата са разположени най-бедните откъм питейна вода държави в света – Бахрейн, Джибути, ивицата Газа, Йордания, Кувейт, Либия, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Проблемът с дефицита на вода се изостря и от бързото нарастване броя на населението и изтощението на природните екосистеми. Народното недоволство също хвърля сянка върху бъдещето на тези държави.

Повечето страни от региона като цяло нямат проблеми с дефицита. Много от тях са бивши колонии и от тази гледна точка изпитват недостиг на историческа идентичност, а държавните им структури често нямат солидна основа. Като се добави към това и вътрешният и външен натиск, създаден от части в резултат на повишен ислямизъм, граждански войни, масова миграция от зоните на конфликт, бъдещето на някои държави започва да изглежда крайно неясно.

Не всички обаче разбират как дефицитът на вода поддържа този порочен кръг на насилие. Един от ключовите фактори за Арабската пролет – ръстът на цените на храните, беше косвено свързан с нарастващата водна криза в региона. В същото време водата се превърна в един вид гориво за нарастващото напрежение между държавите. Така например, Саудитска Арабия и Йордания негласно се състезават по изпомпването на водоносен хоризонт Диси, който разделя двете страни.

Водата може да се използва дори като оръжие. В Сирия Ислямска държава успя да завоюва контрола над двете основни реки в региона – Тигър и Ефрат. Фактът, че почти половината от арабското население зависи от доставянето на питейна вода от неарабски държави, в частност от Турция и държавите в северната част на река Нил, може още повече да изостри нестабилната ситуация с водните ресурси в региона.

Друг източник на напрежение е много високото ниво на раждаемост. По данни на ООН, средногодишната достъпност до вода в арабските държави може да падне до 460 кубически метра на човек – това е по-малко от половината от норматива за достъпност до питейна вода, който е 1000 кубически метра. При това положение изпомпването на вода ще става с все по-агресивни методи, отколкото досега, което няма да доведе до стабилно развитие. Запасите от питейна вода дори и днес са ограничени и ще се изчерпат с още по-бързи темпове. Ситуацията само ще подсили растящите безредици.

И накрая, редица държави субсидират цената на водата (както и цените на петрола и стоките). По този начин се опитват да си „купят” социален мир. Подобни субсидии, обаче водят до по-бързо изразходване на водните ресурси и унищожаването на околната среда.

С други думи, арабският мир все повече се въвлича в един порочен кръг. Екологичните, демографските и икономически фактори увеличават дефицитът на вода, а възникващата в резултат на това безработица и нестабилност водят до социални бунтове, политически вълнения и екстремизъм. Властите отговарят на това с повишаване на субсидиите за вода и други ресурси, което задълбочава екологичния проблем, водещ към ръст на дефицита и до безредици.

Необходими са бързи мерки, за да бъде прекъснат този порочен кръг. На първо място държавите от региона трябва поетапно да преустановят отглеждането на зърнени култури, което изисква много вода. Зърнените и маслодайни култури, както и месото, трябва да се внася от богатите държави, където могат да се произвеждат по-ефективно.

Що се отнася до селскостопанските култури, които арабските страни продължават да отглеждат, то за намаляването на употребата на вода ще трябва да се внедрят съвременни технологии и по-добри методи за отглеждане като се ползва международният опит. Мембранната и термална технологии могат да се ползват за пречистване на замърсената вода, повторно използване на отпадъчните води и обезсоляване на солената или океанска вода. Високоефективното капково напояване ще увеличи производството на плодове и зеленчуци без да се налага излишен разход на вода.

Още една важна крачка може да бъде укрепването и разширяването на водната инфраструктура за решаването на проблемите породени от сезонния дисбаланс при достъпността до водни ресурси. Освен това, е необходимо да се повиши ефективността при разпределянето на вода, а дъждовната вода да се събира, като по този начин се създава допълнителен воден източник.

Йордания съвместно с Израел и с подкрепата на Европейския Съюз, строи в момента водопровода „Червено море – Мъртво море”, което ще помогне за обезсоляване на водата от Червено море и осигуряване на питейна вода за Йордания, Израел и Палестинските територии. А солената вода след това ще бъде насочена към умиращото Мъртво море.

Също толкова важно е да се подобри и управлението на водните ресурси. Един от начините за постигане на това е да има по-адекватни цени на водата, което ще е стимул да се прекратят неоправданите разходи на вода и опазването на ресурсите. Не трябва субсидиите да се спират напълно. Освен това трябва да бъдат преразгледани принципите за предоставяне на субсидии, така че те също да са стимул за икономия и опазване на водните ресурси.

Разбира се, на по-богатите и стабилни държави, като например Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, ОАЕ, им е по-лесно да решават проблема с нарастващата водна криза, отколкото държавите раздиращи се от конфликти, като например Йемен, Либия и Ирак. Прекъсването на порочния кръг на насилие и нестабилност може да се реализира единствено ако всички държави се заемат най-накрая с подобряване управлението на водните ресурси и защита на екосистемата. В противен случай, проблемите с водните ресурси, както и вътрешните безредици, само ще се задълбочават.

Превод: Милена Богданова

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    2 0 Отговор
    Дори животните се регулират според възможностите на природата. При хора в отделно взети държави и племена -обратно ,колкото по тежък живота толкова повече деца и после в Европа с цялата си свинщина и алах акбар барабар...и алъш вериш --това вече идва множко не само за Германия....То с европейски цигани не знаем какво да правим ,сега пък и алахакабровци се натискат...на готово...
  • 2 като

    2 0 Отговор
    да пият нефт ... хамериканците да им доставят 10тина танкера вода , ако не че дойдем да се измочам и че ви доиде водата
  • 3 Маурчи IV

    2 0 Отговор
    Ке лочат нефт и ке ядат камилски изпръжнения.
  • 4 опала

    0 0 Отговор
    израел няма далавера от това пустинята на арабите да стане рай