Last news in Fakti

28 Юли, 2016 05:00 5 626 7

Защо не си спомняте доклада „Армел“ и неговата формула?

  • доклада-
  • "армел"-
  • неговата-
  • формула

Дипломатическата алгебра: разведряване плюс отбрана плюс дипломация плюс...държавници

Защо не си спомняте доклада „Армел“ и неговата формула? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Възможен ли е такъв ред, който да бъде признат като справедлив от всички народи и култури? Въпросът, зададен сега на фона на всичко, което се случва, е най-малкото неуместен, даже глупав. Всеки опит за отговор на този въпрос само ще предизвика гримаса и интелектуален гърч. И причините за това са повече от ясни. Очевидно е, че след всичко, което се случи през последните години – изстудени до нулата отношения между Запада и Русия заради Украйна, сирийската война и неспирните бежански вълни, опитите за преврати като този в Турция, „Ислямска държава“ и нейния тероризъм, който проникна във вътрешността на Европа...

Едва ли някой сега си спомня за доклад „Армел“ - едно изпитано лекарство по време на Студената война. Той носи името на един бивш белгийски външен министър - Пиер Армел. Докладът е публикуван преди 49 години, през 1967 г., и определя главната цел на НАТО - да се намери справедлив, мирен и стабилен политически ред в Европа. Всъщност точното име на доклада е „Бъдещите задачи на Алианса”, и в него ясно се подчертава, че именно успехът във военната област прави разведряването възможно. Оттогава води началото си и политиката на разведряването. Докладът „Армел“ залага на двойната стратегия "сигурност равно на разведряване плюс отбрана". Има изписани много страници как „докладът Армел“ вдъхновява света за дипломация, която води до Заключителния акт от Хелзинки през 1975 г. Между впрочем освен всичко друго „докладът Армел“ влиза в историята на НАТО като зов на малките държави разведряването и отбраната да имат еднакво значение в Алианса.

Добре, няма да питаме дали е възможен справедлив ред за всички народи и култури. Но си струва да питаме: „Защо не си спомняте доклада „Армел“ и неговата формула?“.

И днес като че ли формулата от доклада „Армел“ - военна сигурност и политика на разведряването – не само изглежда подходяща, но и трябва отново да се приложи. И то в момент, когато всичко, което се случва цинично напомня времето преди Първата световна война - безотговорно време и липса на държавници! Тогава защо да не допуснем, че е възможен „Армел 2“?

Естествено, че в историята нищо не се повтаря едно към едно. Затова е трудно да се прилагат изпитани средства от миналото. А и гигантското противопоставяне от втората половина на ХХ век е много различно от проблемите сега. Но въпреки това ще е глупаво да не се използват шансовете за "мирно съвместно съществуване". Без тях няма как да се случи диалогът в новата "студена война между Запада и Изтока", която е смесена с кървава битка между култури. И така дипломатическата алгебра може да съдържа уравнения с много неизвестни. Защо да не опитат: сигурност равно на разведряване плюс отбрана плюс дипломация плюс...държавници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво

    1 0 Отговор
    Bla bla bla. Това е статия без теза.
  • 2 Сульо

    1 0 Отговор
    Най-добър ред в света имаше по времето на студената война. СССР бяха военна сила и успяха да разположат ядрено оръжие в Куба. Имаше световен баланс на силите. България беше член на Варшавския договор и стандарта на живот в страната беше един от най-високите в света!

    Коментиран от #4

  • 3 щкато гост

    0 0 Отговор
    Не е възможно да има мирно съвместно съществуване, между различни култури... защото ако единият е възпитан да уважава другият, да не краде, да не пребива и изнасилва, то разни маймуноживотни в човешки вид пък имат култура точно обратното - крадат, пакостят изнасилват, убиват, осакатяват. затова аз предлагам да се въведе смъртното наказание навред, за доказано - изнасилване - това е състояние, когато някой мъж или жена насилват нежелаещо да откликне взаимно на сексуалните им желания ии поради това те го малтретират физически - бият убиват, осакатяват. също ии за крадци на имоти, добитък, нападатели над банки, сейфове, изобщо всеки крадец на нещо, което не му принадлежи по право - тоест не го е заплатил, не го е създал сам с труда си, без да краде от други негови собственници. също и за доказанни лъжесвидетели под клетва - хора, които лъжат за да се облагодетелствуват иили прецакат невинни. защото всяка лъжа води до страшни последици за невинни.... Също и за терористични групировки, убиваши невиинни с терор за да създадат своето виждане за реалността. Е, защо тези правилни неща не се узаконят? те биха намалили драстично бандитите в този свят и биха защитавали или овъзмездявали страданието и смъртта на невинни... а защо не се направи? защото политиците се правят на нещо хуманно, а тоййна практика лапат паразитно дивиденти и пречат да ссе въдвори Справедливост. Поради това те стават създатели на неправди ад и смърт на невинни. магистратите няма как да изклинчат, ако МВр залови някой доказан рецидивист, изнасилвач, крадец, ако Закона е написан, както го описах - така е правилното и справедливото. ала паразитите наречени политици не искат да го направят? тогава те са врагове на справедливият ред и са съучастници в престъпленията над невинни. Е, след като е така, защо изобщо ги търпим? А Правосъдието, МВР, БА? Ами евродържавите защо отхвърлят тези справедливи наказания за разбойници? Значи не искате справедлив ред? тогава неп лямпайте за съюз и оправия! С вас на постовете не може да се направи справедлив ред и оправия за добрите хора. Вие сте врагове на доброто....
  • 4 щкато гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сульо":

    Не бих казал, че си прав... по времето на Студената война нас ни окупираха мафиотите на рода БКП и началството им от джудит мафията и рода Кохари...бай Тошо и други... Имаше и хубави неща соца. Но тия разсипаха хубавите и натресоха халифатска диктатура - само дето не ходихме с бурки, а с комсомолски и пионерски връзки. Соца е друго нещо. Има племена живеят така, но тук не бе социализъм. тук бе диктатура на една мафия над народа. сега пак е така. И какво му е хубавото? а че имахме заводи бе друг въпрос - нали бившите и настоящи ДРУГАРИ-ГОСПОДА ги крадяха тогава като началници, а сега ги приватизираха като собственници? И какво му е хубавото? И соца бе тирания и сега е тирания.
  • 5 Morgoth

    1 0 Отговор
    Мирното съжителство на различни култури е напълно възможно, стига те да съжителстват на достатъчно голямо разстояние. Няма дори проблем да комуникират, да правят бизнес и да си ходят на гости - при подобни събития госта се държи прилично, предваритено научава за особеностите на културана на домакина и гледа да се съобразява с тях (не подарява швейцарско ножче на японец), а на домакина пък му е по-скоро забавно когато госта бърка в тези си опити.
    Мултикултурното общество, където различните живеят врата до врата и където цари взаимно уважение и мир е мит. Няма начин когато културата на съседа смята за нормално нещо обидно за теб или просто пречещо ти да спиш да живеете в разбирателство. Сегашните опити за мултикултуризъм дължат частичната си успеваемост на репресии към недоволните и много пари вложени в социални програми. Обеднее ли мултикултурното общество, изнерви ли се обстановката и различните се хващат за гушите.
  • 6 Грую

    0 0 Отговор
    Всъщност търсим лекарство за всичко ли? Няма. С какво примамваше соца - с относителното равноправие и доста бързото наказание за непозволена предприемчивост без разрешението на строгия поглед на държавния апарат. Активните борци централния комитет и привилегированите партийни секретари бяха относително малко. Сега властта е в предприемчивите хора, но те влязоха там без капитал и предприемчивостта им се ограничи до продажност, кражби, корупция и политикантстване. натам разбира се се изместиха и обществените ценности. Нещо изгубихме и нещо придобихме. Оказа се , че сега обаче не сме в състояние правилно да оценим повече загубихме или повече спечелихме, но поне се убедихме в едно единственият сигурен начин да убиеш справедливостта е като дадеш привилегии, независимо по какъв начин.

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Грую":

    НПОтата подчертавате номенклатурната зависимост но забравяте да споменете че тогава имаше правила и те се спазваха. Наричате спекулата, рушветчийството и корупцията свободно предприемачество.

    Спомнете си как дори и янчо вкараха в затвора. Сега такова нещо не може да се случи дори и с криминални престъпници.

    Огледайте се и не бъдете коне с капаци. Навсякъде където терористите колонизатори от сащ обявят някое правителство за корумпирано започват масови медийни атаки, цветни революции и страната се оказва със стотици пъти повече корупция, престъпност и мизерия. Така превзеха и България чрез вътрешни продажни нищожества разпродаващи и до днес активите от лошия социализъм. И имат наглостта да продължават да плюят и разграбват.