28 Юли, 2016 03:15 8 474 23

На колене пред Ердоган – не. Но очи в очи

  • реджеп ердоган-
  • очи-
  • кай кюстнер

На европейците им става все по-трудно да взаимодействат с един турски президент, обсебен от властта и от правотата си

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Кай Кюстнер публикуван в Дойче Веле.

На фона на събитията от последните седмици човек неизбежно си задава въпроса дали остана нещо, което господин Едроган още да не стъпкал с крака. Свободата на словото, демокрацията, а сега и отношенията с ЕС – това е само краткият списък. Ако турският президент не престане по тираничен начин да потъпква тъй трудно извоюваните постижения, положението ще стане опасно: за неговата страна, за Европа, дори за целия свят.

В момента обаче Ердоган очевидно възнамерява да пожертва партньорството с ЕС пред олтара на своите краткосрочни интереси. Тъкмо с тази цел в последното си интервю за германската телевизия ARD той наговори куп измислици. ЕС не изпълнявал дадените обещания по сделката за бежанците, гневно възкликна президентът. Но една бърза проверка на фактите веднага опроверга твърдението на Ердоган, че Брюксел до момента е изплатил само 1-2 милиона от обещаните три милиарда евро. Турското ръководство очевидно смята, че за пред публиката у дома е най-хитро отсега да се посочи виновник за евентуалния провал на сделката за бежанците. Защото ако тази сделка се провали, ЕС няма да отмени визите на турски граждани – а след толкова десетилетия чакане турците са заслужили да пътуват без визи.


Как ли трябва да се държат европейците с един политик, който постепенно се превръща в човек, обсебен от собствената си власт и от своята правота? Разбира се, пред него по никакъв начин не бива да се пада на колене. От друга страна обаче европейците биха допуснали грешка, ако едностранно прекъснат отношенията с Турция. Човек няма нужда да е специалист то география, за да знае, че Турция е мост към Азия и съседка на Сирия. Дори ако Западът реши да скъса отношенията с Анкара, това няма да отмени законите на географията. С други думи: за ЕС и за НАТО Турция си остава важна страна. Тъй че, волю-неволю, и занапред ще трябва да си имаме взимане-даване със силния човек, който държи Босфора.

Не беше ли това грешка?

Нека именно по този повод да припомним, че не друг, а тъкмо Германия и Франция направиха навремето всичко възможно, за да отклонят Ердоган от неговия първоначално наистина демократичен и проевропейски курс. Защото още в самото начало на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС те дадоха да се разбере, че перспективата за членство е само теоретична. Днес ЕС трябва да се справя с резултатите и на тази политика.


Европейците съвсем правилно дръпнаха една червена черта: ако Турция въведе отново смъртното наказание, преговорите за членство веднага пропадат. Успоредно с тази черта обаче има и една червена нишка, към която европейците трябва и занапред да се придържат: във възможно най-интензивни преговори непрекъснато да припомнят на Ердоган, че Турция спешно се нуждае от ЕС – от неговия пазар, от неговите инвестиции, от неговите туристи. И че в отплата очакват Турция да бъде благонадежден и сигурен партньор.


И още нещо. В сегашните нагорещени времена ЕС само ще спечели, ако остане единственият политически субект, запазил трезвия си разум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Драскачи много, ЕС прилага не еднакви стандарти към страните членки нали за това е създаден да убива икономиките на държавите а само от това печелят ГЕРМАНИЯ, ФРАНЦИЯ, АНГЛИЯ и САЩ -„СЪЗДАТЕЛЯ“. Кой луд би искал голямата част от парите да отидат в Турция като стане членка на ЕС , за това ще гледат от прозореца това е идеята на ЕС. А сега моля и другите драскачи да се изразят мнението като мен.
  • 2 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    силата на ес е неговото единство.удара нанесен от англичаните трябва да бъде преодолян иначе отива всичко по дяволите и основни потърпевши ще бъдат балканите ,но не само те.така че трябва да се стои зад глобалните ни интереси и позиции за да може ердоган да бъде неотрализиран.неговата сила и популярност се дължат на икономическия просперитет дошъл в турция при управлението му и именно там трябва да бъде ударен ако продължи да натиска!

    Коментиран от #5, #10, #12

  • 3 Грую

    0 0 Отговор
    То в България нещата не вървят , а пък да тръгнем другите да оправяме накъде? Членството ни в Европейския съюз и НАТО ни донесе стабилност, която като евентуален сателит на Русия, каквато е Сърбия примерно в момента, ние в България нямаше как да имаме. за нас в момента няма никакви последствия и за това че си разрушихме армията. За разрушената икономика има, но те за тези, които не участваха в разрушаването, защото другите получиха тлъсти възнаграждения за това, а пък първите тръгнаха да работят за чуждестранни икономики, където плащат. Нямаше последствия поне не в момента и от кражбите в банковата система - върнаха на хората гарантираните пари пак под европейски натиск и разбира се записаха дъга на целия народ. Ами то безплатен обяд няма, но така е след като се дават власт и пари на случайни хора, които в последствие се оказват умели крадци. Или с накратко казано в бурния океан на световната политика България се оказа един много спокоен зеленясал смрадлив гьол, пълен с всякакви твари, който се разхождат и живуркат в него необезпокоявани от абсолютно нищо.
  • 4 сноу

    0 0 Отговор
    А бе Кайчо ,ти си оцвъкал едни разсъждения дето не се знае откъде са изсмукани..Че каква Германия си ти бе ,че то в Германията ти са останали германци ,колкото пръстите на едната ти ръка ,и то п...ли начело с баба ти Смъркалана...я се огледай ,че и ослушай -то само м...ллък ,циганлък ,брикети ,мьослемя,арабя от всякакъв род и калибър,минарета и цигански джамбурета...Че той въздуха ви вече мирише на чибуци бе, ..а Ердоганчето отдавна ви го е набил така жестоко, че врат не можете да извиете ,а ти заедно с юначните еврогейски политици ми рисуваш картинки от детските филми на Оланчето..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор
    ЕС е на потъване и е за потъващите държави...
    Бъдещето е в запад ! Статията е доста далеч от истините ...

    Коментиран от #7

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Адашче, то като погледнеш реално по-голямата част от Европа е територия на Русия. От друга страна пък западната част е ЕС.

    Нещо май сам си противоречиш или си същество което иска да препише противоречивост на други.

    Коментиран от #8

  • 8 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    "В края на месец юни Ердоган поднесе своите извинения на Путин, с което се постави началото на нормализиране двустранните отношения между двете страни."

    Логично ! Хората си правят планове от всяка страна и от всяка гледна точка .... Това е политика ! А ние какво правим освен пусуване и лежане ? Какво бъдеще ни очаква ?
  • 9 искър

    0 0 Отговор
    кой знае какво означава симбола "4" в снимката ?

    Коментиран от #11

  • 10 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "стоян георгиев":

    GB си има "Британската общност на нациите" и никога не е била напълно в ЕС. Пример: Различни правила от на "Шенген" и отказ от обща валута. Психиката на британците-ще приемат член на тяхна бивша колония например Пакистан много по-добре от източно европеец. Па бил и той "българин" от Евророма, с ДНК показатели на чист пакистанец от амнайсто коляно! Ей, третополово, разбери, че никой не те иска в ЕС, с изключение на знаменосците на цветовете на дъгата. Ам Гъл щастлив си в нещастието си!

    Коментиран от #15

  • 11 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "искър":

    Ислямски братя!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Коча

    0 0 Отговор
    Ердоган до голяма степен върши черната работа на Сащ и ЕС, а същевремено държи в страната си 3-4 милиона бежанци, реално погледнато той слугува на Ес и Сащ
  • 14 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор
    УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУ
  • 15 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Goro Lafchi":

    глупи не се радваи на алтернативата да не ме искат в европа ,щото значи че не биха искали и теб,а без ес българия е загубена и ще изчезне ,а на балканите ще стане страшен каламбур.ти предполагам си наркоман без семеиство и нямаш отговорност ни за деца ни за родители,но все пак помисли дори и за собствената си кожа!

    Коментиран от #16, #19

  • 16 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Деска пак е изпаднала в ажитация! Мило къде си ти в Европа, в Шенген ли сме? В челните редици по икономическо развитие ли сме? По образование ли сме първи? По раждаемост? Къде сме, каква Европа те гони? На батко европейката, дупето ти е изцапано за север-северозапад от 42 паралел...

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Монго

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Куклооо, имам две фирми и давам хляб на доста семейства.

    Коментиран от #20

  • 19 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    През кристална топка ли се дзвериш, на карти ли гледаш, боб ли хвърляш или си се взело за новата баба Ванга? Още малко и да познаеш кой е наркоман и кой няма деца или семейство. Човек едва изкласил до средно образование да се опитва да прави психологически портрет на друг, голям майтап! У вас пак ли ти си най-глямата комедия?

    Коментиран от #21

  • 20 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Монго":

    сигурно даваш уроци по събиране на отпадаци?ако имаше дори и половин фирма нямаше да лаеш против ес и да си за путин ,бе!човек дето има бизнес иска пазарна икономика свободен пазар и честна игра,освен ако не е монополист или партиина касичка, а въпросните ги осигурява ес като стандарт.та такива ми ти работи,любовнико,предприемач и убиец в едно или с други думи платен путинов трол!

    Коментиран от #23

  • 21 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Goro Lafchi":

    няма нужда да имам кристална топка за да предценя хората пишещи тук.малоумния си личи и през компа .този дето не носи отговорност и само се напъва да спами също .писаниците под влияние на упойващи вещества също лесно се хващат без никви топки и чудесии!

    Коментиран от #22

  • 22 Goro Lafchi

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Пак почти НЕпозна! Пиша от телефона, не от компютър. Прекалено нисък интелект за оригинален пост. Ако глупостта би имала възможност да лети, то ти би "форкнала",като гълъбица.
  • 23 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "стоян георгиев":

    "по събиране на отпадАци"
    От Козяк намерили най-грамотното тролче...