7 Август, 2016 13:40 22 717 30

Толкова ли е силна армията на Турция? (Част 1)

  • пкк-
  • турция-
  • армия-
  • кюрди

Нищо на хоризонта не предвещаваше кризата в кюрдското освободително движение

Толкова ли е силна армията на Турция? (Част 1) - 1
Снимки: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проваленият военен преврат в Турция доведе до увеличаване на медийния интерес към турската армия.

В пост съветското медийно пространство е пуснал корени популярният мит, според който турската армия е втората по силата сред страните - членки на НАТО. Фактите сочат, че през 2016 г. в армията е наброявала 410 000 души и 186 000 души в активния резерв. Това е сериозна сила. Но нека не забравяме, че военният превес невинаги е гаранция за победа. Това заключава за интернет списанието „Лива“ Максим Лебски.

Според него

историята дава много доказателства.

Последният път, когато Турция е участвала в голям международен конфликт е по време на Първата световна война. Тя губи по всички фронтове. В последвалата война с гръцката армия, турците печелят, защото се бият срещу неорганизираните гърци. Във Втората световна война Турция всъщност не участва. Тя обявява война на нацистката Германия няколко месеца преди края на конфликта. След това страната участва с военни контингенти в локални конфликти като Корейската война и в локален конфликт в Кипър през 1974 г.

След Втората световна война Анкара разчита на НАТО и основно на САЩ за въоръжаването и екипировката на армията си. През 1975 г. Турция прие първия план за развитие на въоръжените сили. Ключовата идея на плана е създаването на военни предприятия на територията на Турция.

Турската армия се формира под влиянието на геополитическите стандарти на следвоенните времена. По време на Студената война,

Турция последователно поддържа проамериканска позиция.

В тази връзка, неговата армия се подготвя за военен конфликт със Социалистическия блок. През 1984 г. стана ясно, че турската армия очевидно не е подготвена за продължителен селски партизански конфликт, който избухна в югоизточната част на страната.

През последните тридесет години турските въоръжени сили водиха ожесточена борба срещу вътрешен враг - кюрдското националноосвободително движение.

Толкова ли е силна армията на Турция? (Част 1)



През 1982 г., на втория си конгрес на ръководството на Кюрдската работническа партия (ПКК) реши да започне партизанска война срещу турската държава. В своята военна стратегия на ПКК се основава на учението на Мао Дзъдун за народна война.

Тя включва три основни етапа:

1. Стратегически отбрана;

2. Стратегическия баланс;

3. Стратегическа атака.

Основните дейности на ПКК в първия етап бяха мирна агитация и пропаганда.

През първия етап бяха нападенията срещу малки части на турската полиция и армия. По време на втория етап кюрдските милиции създадоха полуавтономни зони под свой контрол в пограничните райони с Ирак и Иран. Третият етап пък е блокирането на военни гарнизони и пълномащабно настъпление срещу главните центрове на военните сили на противника.

До началото на 90-те години на миналия ХХ в. отрядите на ПКК в състав от до десетина човека успешно нападаха от засада силите на полицията и армията. Това принуди властта да съсредоточи охраната на градове, големи сели и ключови транспортни и комуникационни селища. В същото време десетки малко села останаха без официално присъствие на властта. Там се настани ПКК. Това и помогна да изгради стабилна мрежа от стратегически резерв на хора, оръжие, муниции и храна.

След серията от успехи срещу армията в ПКК вече започнаха да си мечтаят за подготовката и избухването на голямо въстание срещу режима в Анкара.

Нищо на хоризонта не предвещаваше кризата в кюрдското освободително движение.

През 90-те години на миналия ХХ в. Анкара най-накрая проумя за заплахата, която идва от ПКК. Това се дължеше на факта, че Багдад изгуби контрола над северните части, населени с кюрди. Това разшири базата на ПКК, давайки я допълнителна мощ. Междувременно Тургут Йозал изпрати писмо до Сюлейман Демирел, в което изложи основни насоки за борба срещу кюрдите. Основният мотив в него е да се премине от отбрана към настъпление и заедно с това да се извърши база в социалната база на местното население.

Планът на Йозал предвижда следните точки

1) депортирането на стотици хиляди кюрди от разпръснати малки селища до големи и средни градове, за да се изгради в граничната зона "зони за сигурност";

2) Подобряване на ефективността на военните операции срещу ПКК чрез обща модернизация на турската армия и включването в борбата на специални части;

3) Изпълнение на пълен контрол над областта на малките планински села, които бяха в основата на партизаните в Турция;

4) Провеждане на пропаганда сред местното население в полза на турската власт.

През далечната 1976 г. властите започнаха в Анадола амбициозен проект

за строителството на 22 язовира и 19 ВЕЦ-а. Под водата се оказаха 72 големи културно-исторически паметници, но и стотици кюрдски села. Проектът измени социално-икономическата структура на кюрдското общество, така и социалния и географски ландшафт на Кюрдистан. Постепенно ПКК загуби част от своя най-надежден тил.

Проектът измени облика на региона.

Новата стратегия срещу ПКК включваше и промяна на тромавата структура на армията, който е създаден, за да се противопостави на армията на друга държава. Вместо това се въвежда принципът на по-гъвкавите и мобилни бригади, които замениха тромавите дивизии.

1. Една танкова бригада има шест батальона: два танкови, два механизирани и два артилерийски.

2. Механизирана бригада се състои от четири батальона: два механизирани, един танков и един артилерийски (+ разузнавателен ескадрон)

3. Една бригада от спецназ се състои от четири батальона: три специални батальона и един артилерийски.

Тази статистика не включва президентската охрана (една бригада), граничните войски (пет бригади), крайбрежни отбранителни сили (една бригада) и морски пехотинци (една бригада).

В помощ на турската армия са били командировани американски военни инструктори,

които са натрупали богат опит във Виетнам.

През 1991 г. турското ръководство на армията прие нова стратегия за доминирането на терен. Тя е замислена като нов и ефективен начин за борба срещу партизаните в условията на асиметрична война. Старата стратегия на турската армия се основаваше на принципите на стратегическото териториална отбрана. Тя включвала разполагането на гарнизон в повечето големи градове, както контрола на комуникациите и инфраструктура. При партизанска атака се пристъпяло към прочистване на територията. Тази стратегия обаче не решавала проблема, а намалила ефективността на военните операции до минимум. Стотиците малки села, където турски войници се появяваха само при наказателните операции бяха под пълен контрол от партизаните. Турският генерал Осман Памукойлу отбеляза, че „гарнизонът не е осигурявал достатъчна защита, а напротив - бил добра мишена за врага“.

Вместо това,

той предложи да се отидете на тактиката на постепенното изтласкване на партизаните,

чрез установяване на контрол над прочистения района. Според изследователя Зухал Хамдан, доктрината за доминиране на терен е насочена към създаване на ново пространство за тотална война срещу ПКК. Военното командване на Турция раздели територията на кюрдските провинции на няколко области на отговорност, където бяха разположени постоянни патрули. По този начин, армията излезе от казармите и започна да провежда активни действия в тила на врага. Бяха създадени специални контрапартизански подразделения, които устройваха засади на отряди ПКК. Увеличиха се и провежданите през нощта операции.

Край на първа част ...


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 destilator

    12 0 Отговор
    Горният материал е една анонимна версия на ДАНС . Написана е непохватно и не служи , за това , за което е публикувана. Просто - слаба работа . Моля , нашите /надявам се - български/ агенти , да бъдат по-можещи ! Иначе - лошо . Ако искат помощ - да търсят съдействие от по-кадърни българи.
  • 2 Кукунумухакадум ХIII

    41 11 Отговор
    Армията на Турция е толкова могъща, тренирана и добре въоръжена, че още преди Перестройката, задачата на нашите сили беше само една - да задържат турците, колкото може, за да долетят руските МиГ-ове!
    Турция започна и собствено производство на танкове - това не го забравяйте!
    Държава, която е толкова зле, колкото я описват в статията не си хаби силите и ресурсите за подобни проекти!
    Наивно е да си мислите, че турската позиция в НАТО е низша или пренебрегната - заради членството на Турция в НАТО и спокойствието, което носи нейното присъствие в Алианса, другите западни държави заделят повече пари за икономика, а не за въоръжаване!!!
    Турция е СИЛНА и това е ФАКТ! Американците си имат война навсякъде, за да перат пари и да изнудват конгреса в името на Корпорациите производители на оръжие, а Турция леко си оправдава бюджета с ПКК без да смятаме трансфера на оръжие в замяна на сирийския нефт и лекуването на ранени джихадисти в болниците на дъщерята на Ердоган.
    В ЕС семейната власт на ключови позиции се счита за корупция, а в Турция, това че цялото семейство на Ердоган държи здравеопазване, транспорт, преработка, промишленост и енергетика се счита за доказателство, че човека здраво държи юздите и това респектира народа!!! Това е доказателство за неговата сила и умения да управлява!!! Единствените недоволни от тези факти са интелигенцията, която се е учила зад граница и е видяла свят - това е и цялата Опозиция, но 70% от хората в Турция нямат никаква представа къде е Европа и цялата азиатска част са си фанатици - каквото каже Ердоган - това ще стане! Считайте, че турската армия има и 500% буфер от фанатизирано население, което само му дай оръжие и му покажи накъде да стреля, ще изпепелят всичко! Това го знаят и европейци и САЩ и руснаци...

    Коментиран от #30

  • 3 чичо пичо

    17 15 Отговор
    Аааа бе, то и Лозенград,Чаталджа, Дедеагач и Одрин най-вече бяха непревземаеми, ама за българската армия няма проблеми. Не се знае знае ли се!!! А за нашето скрито оръжие няма ли да кажете нещо? То армия няма , ама оръжие на трупчета има. Пък юнаци ша се намерят!

    Коментиран от #4, #5

  • 4 анален астролог

    14 7 Отговор

    До коментар #3 от "чичо пичо":

    Българското секретно оръжие е на толкова тайно място, че само Индиана Джоунс може да го намери ако има 10-ти Кръстоносен похоТ в ислямските земи, защото е скрито на тайното място дето завършва на "майна" и само Стоичков знае подробности...
  • 5 гост

    19 1 Отговор

    До коментар #3 от "чичо пичо":

    Май си проспал последните 20+ години. Още 91-93, когато служих масово решеха всичко: танкове, оръдия, гаубици, ракети....после години наред гърмяха запасите в Змеево...какво мислиш е останало?...май само предполагаемите трупчета...ама и тях май отдавна ги изгориха. :)
  • 6 Учил история

    10 17 Отговор
    Защо ли борбата за независимост на кюрдите ми напомня същата от историята на сърби, българи, грузинци, арменци?!? Гъжвите ги представят като терористи, а хората се борят както могат, да не забравяме, че бонбеният тероризъм е наша - българска идея. Тук трябва да се намесят великите сили и да се възстанови Кюрдистан, а не да объркват "подредения" доскоро арабски свят!

    Коментиран от #22

  • 7 мъжкар

    35 8 Отговор
    Това че турската армия има потенциал и е силна е безспорен факт.Но понеже тук се заговори и за българската армия аз пък ще кажа няколко неща по този въпрос.Преди 89-та година да дойде това бяха годините в които България имаше армия при това изключително силна боеспособна и много добре подготвена.Факт е че в половин Европа няма страна която да може да воюва с БНА.Пълни глупости са приказките които се говорят че Българската народна армия е трябвало да задържи евентуално турско настъпление докато дойдели руснаците.За непросветените искам да кажа че България по онова време само танковете бяха над 2000 като турската и гръцката армия двете армии имаха със 100 танка повече от нас.Военната ни авиация беше доста добре оборудвана с почти 300 самолета 50 хеликоптера и беше значителна военна сила.И акто добавим и тогавашните РАКЕТНИ ВОЙСКИ които имаше и които бяха голям коз в ръцете на България и така нашата страна се очертаваше като доста силен противник и мога да ви гарантирам че Турците не се чувстваха комфортно от този факт.Ако се беше стигнало до истински въоръжен конфликт мога да ГАРАНТИРАМ че българската народна армия нямаше да чака руснаците или който и да било.Има изработени няколко сценария за развитие на войната и единия включваше помощ от русия но не със жива сила а с техника защото по това време България можеше да воюва сама срещу Турция и Гърция.С нашета ракети сценария можеше да се обърне много бързо в наша полза без значение колко хиляди ще мобилизира Турция и точно за това Турция в съглашение със САЩ подкупиха нашите политически изроди които ни мачкат вече 26г и ни накараха да си унищожиме армията.А турската армия е силна защото Турция е най-верния съюзник на САЩ в региона така че това което имат ТЕ саго го дължат изцяло на Сащ.А това че ние нямаме армия го дължим изцяло на нашите ПРЕДАТЕЛИ които ни вкараха в НАТО под този параван унищожиха армията и въоражението по поръчка на ТУРЦИЯ И САЩ най вече ракетите които бяха опасни за тях.Сега народе СВАЛЯЙ ГАЩИТЕ и сам си избери на кого да се огъзиш на Турция или на нашите ДЕПУТАТСКО ОЛИГАХИЧНИ МУТРИ.

    Коментиран от #8, #20

  • 8 стоян георгиев

    15 10 Отговор

    До коментар #7 от "мъжкар ":

    охххх поредния ентусиаст :).имал ракети танкове и самолети!!!хубаво ,но къв ресурс имамхме и имаме за един продължителен въоръжен конфликт срещу турция ?или ти си представяш войната те ни нападат ние ги разбиваме и те се отказват молеки ни да спрем :)))))))))!смяххх!българия води война с турция 1912 година тогава сме милитаризирани като никога ,а турците ги няма в живите освен това имаме хиляди многодетни семейства от български патриоти и въпреки това нямаме капацитет да победим турците сами.днес е същото ,но и по-зле щото 1989 година българската жена вече ражда по 1,5 деца средно ,а турската по 4 ри,а съотношението на жива сила както и на икономиките ни бе с впечатляващо турско превъзходство.

    Коментиран от #10

  • 9 мъжкар

    12 6 Отговор
    Абе господин НЕУТРАЛЕН като не си запознат с някои неща по-добре недей да пишеш.Аз говоря за неща които са напълно реални и информацията ми е от истински източници няма да си издавам професията но тя е свързана с военното дело ти гарантирам че знам много неща за които нито ти нито който и да е от цивилните граждани не е чувал и надали ще чуе.Твърдо мога да застана зад думите си че по време на комунизма в периода 1980- 1990 ако Турция ни беше нападнала това щеше да е най-голямата грешка на турското правителство.Питаш какъв ресурс сме имали за продължителна война?Веднага ти отговарям ОГРОМЕН РЕСУРС имаше тук в България колкото и да не ти се вярва.Освен това дълга и продължителна война нямаше да има защото българската стратегия беше изготвена много добре като добавим и отличната по онова време подготовка в БНА разгрома на турската армия е сигурен въпреки численото превъзходство.И за твое сведение да ти обясня че в съвременната война численото превъзходство не е най-важния фактор даже бих казал че е един от най-малко важните фактори.Но ако тръгна да ти изнасям лекция по военна стратегия и планиране ще трябва една цяла книга да изпиша.Така че при сегашната ситуация не знам кой ще ни помогне с 20 000 осакатена и обезоръжена и обезверена армия ще е достатъчен един турски батальон за да превземат цялата ни територия без никой да може да им окаже някаква реална съпротива но хубавото е че те няма да го направят защото България беше продадена на Турция за жълти стотинки от ония дето се изредих през парламента в последните 26г така че Турците нямат изгода да се харчат за война щото и без това няма смисъл от нея.

    Коментиран от #11

  • 10 Монго

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Пълни глупости! Но от домакиня какво да искаш. Този мохабет вървящ сред кашиците, че видиш ли трябва за устискаме докато дойдат рашъните си е чист фолклор. Имало е планове на ГЩ и в тях е било указано да устискваме ли или къде да спрат българските войски на турска територия. И моля незапознатите, като ТО-Деса-Стоян поне веднъж да уважат знаещите.

    Коментиран от #13

  • 11 стоян георгиев

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "мъжкар ":

    да,така и предполагах поредния соцносталгик сипещ неистини една след друга.българската армия била подготвена смях .ти явно не си бил тогава в нея ,българската армия бе напълно неподготвена .шегите дето направи да речем в чехословакия 1968 година го показваха много ясно.без съпротива не успя да се дислоцира по установените и местта без да води боини деиствия .изтрепа и загуби маса хора при въпросното придвижване и загуби маса техника,а уж отидоха наи-боеспосоните кашици на тази мисия.смеха продължи и през турските събития пак пълна неадекватност ,а и тва бе обяснимо офицери и старшини селектирани по тъпотия ,крадливост ,воиската с извращения и никва компетентност,да имаше и изключения ,но бяха изключения все пак.и те питах за ресурса щото имах идея че все пак вдяваш нещо от материята ,но съм се излъгал.та представи си след победата на ракетните воиски кво щеше да правим и как щеше да окупираме турция барабар с 80 млн.човека .щото ако не го сторехме турците също щеше да си организират ракетни воиски ,щото имаха повече пари от нас и щеше да стане зле.маиките с по едно дете едва ли биха го пуснали на фронта особено след като почнат да ги връщат в ковчези,но за теб тва са подробности дето няма нужда да коментираш щото може да напишеш книги и щото аз не съм ти от нивото:)!пак смях!та за твое сведение само да ти кажа че никъде не съм споменал числено превъзходство ,а ресурси.тва са различни бири .та пак повтарям нямаме ресурси и не сме имали за победа във воина с

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    10 6 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    та пак повтарям нямаме ресурси и не сме имали за победа във воина с турция.не в битка ,а във воина дано правиш разликата.сега наистина не можем да победим както и преди 25 години,но и тогава и сега основния ни ресурс бяха колективните договори за сигурнуст и правилната външна политика.пак ше ти дам примери от миналото .през балканските воини и първата световна гърция има слаба армия ,но побеждава във всяка воина ,където ние имахме силна армия и губехме.с цената на 5000 гърци удвои територията и населението си,а българия с цената на 200 хил .убити по фронтовете и 750 хил.умрели в тила загуби тракия,македония и добруджа.та не ми хвали армия ,а ми хвали политика.немците през втората световна имаха наи-добрата армия и завършиха разорени и разбити.помисли за това !
  • 13 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    кво рече?не разбрах кво писа по отношение на моя пост?може сега да почнеш с джакузито и чорапите ,после пак да им обясниш че съм от трети пол,домакиня или т.н. ,но не коментираи по същество както и не идваи да се срещаш с мен щото знаеш кво се получава ,а именно силни шутчета през зъбките!
  • 14 Goro Lafchi

    6 0 Отговор
    Три ника си имала, по три поста наведнъж пишеш. Това някакъв намек за третополовост ли е? Шутчета или шотчета? Защото от последният ти пост разбирам,че се мислиш за феята на зъбките и обичаш да поркаш шотчета.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Goro Lafchi":

    имал- нямал ако имаш нещо по същество заповядаи!
  • 16 ЗАПОЗНАТ

    15 8 Отговор
    ТУРСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ,КОЙТО СПОРЕД СТАТИЯТА Е ИЗСЕЛИЛ КЮРДИТЕ Е ЕТНИЧЕСКИ КЮРДИН !!! ТОЗИ ПРЕЗИДЕНТ ПРАВИ ГРЕШКАТА ДА ВКАРА В ТУРЦИЯ 500 000 КЮРДИ БЯГАЩИ ОТ САДДАМ ХУСЕИН !!! ТЕЗИ,КЮРДСКИ ЦИГАНИ ЗА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ТУРСКИЯ НАРОД ЗАПОЧВАТ ДА ТЕРОРИЗИРАТ ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ !!! ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ТЕРОРИСТИТЕ В ПКК СА ОТ ТЕЗИ ИРАКСКИ КЮРДИ (НЯМАТ ТУРСКИ ПАСПОРТ) ,СИРИЙСКИ КЮРДИ,ИРАНСКИ И НЕЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ТУРСКИ КЮРДИ (МНОГО МЪРЗЕЛИВИ И НЕ ИМ СЕ РАБОТИ И ЗА ТОВА СА СТАНАЛИ КОМУНИСТИ) !!! ТУРЦИЯ НЯМА ПРОБЛЕМ С КЮРДИТЕ,КОИТО СА ИЗБИРАНИ ЗА ДЕПУТАТИ, МИНИСТРИ, ПРЕЗИДЕНТ ИМА ПРОБЛЕМ С ТЕРОРИСТИТЕ ОТ МАРКСИСТКО ЛЕНИНИСТКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ ПКК !!! ЗА ТУРСКАТА АРМИЯ НЕ ИСКАМ ДА КОМЕНТИРАМ!!! ТУРЦИЯ И БЕЗ АРМИЯ Е 80 МИЛИОНА И ЩЕ НИ СПУКА ОТ БОЙ !!!
  • 17 nomad

    3 12 Отговор
    както казахте ако се наложи пак може да превземем Одрин!!!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ТОЙКАЗА

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "мъжкар ":

    ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ВОЕННО-ТАКТИЧЕСКИТЕ ПЛАНОВЕ НА ТРЕТА ТУРСКА АРМИЯ-ОДРИН,СЕ ОБОБЩАВАХА ПРИБЛИЗИТЕЛНО ТАКА: НА 17-ТА МИНУТА АВАНГАРДЪТ НА АРМИЯТА(ИЗТРЕБИТЕЛИ И..),ДА БЪДЕ "ОТАТЪК ВИДИН".
  • 21 Rimlev

    7 0 Отговор
    Първа ,втора и трета армии. Отделно авиация която по количество си беше за агресия ,а не за отбрана.Бойно поделение. ЗКПЧ -то ни събира за инструктаж.При раздвижване на турската и гръцката армии имате време от два до 4 часа да се изнесете от поделението. Първи ЗКУ за да ни отбраняват въздуха. 2000 се изнесохме за около три часа в колони по шосета към границата. Заповедта която пуснаха беше да удържим нападение за два часа и ако пораженията са над половината ,отстъпваме докато дойде другата БЪЛГАРСКА войска и се включваме в нейните подразделения. Нямаше руска помощ защото се предполагаше ,че съветския съюз е нападнат в голяма дъга. Истина е че няколко коли и един танк не можаха да напуснат поделението. Основната военна стратегия на руснаците тогава беше да жертват войниците от обграждащите русия държави включително и ние.Гражданска отбрана или тъй се водеха трябваше да взривят язовирни стени, а сс да удари населението на истамбул. Ядрено оръжие беше само под контрола на руския щаб. На наша територия имаше подразделение от руснаци.Проблемът беше при употреба на ядренно оръжие как да се спасим самите ние,а не турци или гърци.Аз казвам да не става.
  • 22 jhkg

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Учил история":

    Ако българските роми пожелаят да си направят ромска държава в някоя част на България, дали ще разсъждаваш по същия начин
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Валя

    2 4 Отговор
    Истината за турската армия е че турското командване е некадърно,винаги когато турци ръководят са обречени,пример за това е точно първата световна война,преди тях османската армия,която е наемна се ръководи от плановете на наети европейски наемници,ФАКТ е че от анадола на долу живеят мозъци без необходимия интелект,просто исляма забавя еволюцията,съжалявам ако някой си мисли че турското командване има потенциал,техника има но мозък не

    Коментиран от #28, #29

  • 25 Валя

    2 5 Отговор
    Също така малко известен факт е че турските бойци уж са обучени а се оказва че не могат да боравят със собствената си техника,непрекъснати засечки и нужда от помощ за преодоляване на трудности още от началото на операцията към Африн,да не говорим ако ги нападнат са свършени за броени минути,Турция няма нужните познания за водене на бой и е обречена дори срещу селяните с които се бие в момента
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 експерт

    3 2 Отговор
    Не са решили и не са ни заличили от картата !!!Само хайдутина с шкембето си мисли,че с 8 бр F-16 ще спре турската военна машина !!!!
  • 28 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Валя":

    За това могат да отрепат Гърция защото била некъдърна .
  • 29 Мехмед

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Валя":

    Яд вие е че Турция има армия и въоръжение а вие нямате затова се чудите какви лъжи да пишите .
  • 30 Мехмед

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кукунумухакадум ХIII":

    Турция има най силните танкове това не го забравяй те