Last news in Fakti

8 Август, 2016 13:18 3 392 11

Слабостта на Меркел ни прави зависими от Ердоган и Путин

  • слабостта-
  • меркел-
  • прави-
  • зависими-
  • ердоган-
  • путин

ЕС попада в зависимост – от Ердоган за охраната на границата, от Путин за Сирия

Слабостта на Меркел ни прави зависими от Ердоган и Путин - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Западът трябва да се осъзнае. Иначе ще е безпомощен срещу Тръмп и Льо Пен, пише в коментар германският вестник „Ди Велт“.

Застиналата Европа от седмици е подложена на удари. Честотата на сътресенията е висока и обезпокоителна. Три атентата в Германия, два във Франция. Турският президент трансформира радикално държавата си в автокрация. В Сирия режимът на Асад и Русия са обкръжили 250 000 души. А и преди по-малко от два месеца за първи път една нация реши да напусне ЕС, коментира Клаус Гайгер.

Много хора са загрижени. Никой не може да гарантира какво ще стане. Сигурното е, че това, което ще се случи не е игра на съдбата. Зад шоковете стоят хора, които преднамерено си играят с неподвижността на Европа и света. Това са хора като Реджеп Таип Ердоган, Владимир Путин и Марин Льо Пен. Наричат ги един път популисти, друг път автократи или деспоти. Понятия, които повече объркват, отколкото поясняват. Какви са тези фигури? Хора, които радикално опростяват нещата. Те обясняват обърканата застиналост на Европа като старомодност. Те обещават нови, прости конструкции с планове, които ще решат всички проблеми.

Ангела Меркел е чистата противоположност. Канцлерът се опитва да изолира въздействащите върху Европа сили, да ги пресметне и едва след това да действа. Но на много места канцлерът и други политици, чиито действия се основават на разума и отговорността, са зависими от провокаторите и тези, които опростяват нещата. В момента канцлерът е зависим от тях. Същото важи и за президента на САЩ Барак Обама, най-малкото във войната в Сирия.

Ангела Меркел се нуждае от Ердоган за охраната на външните граници на ЕС. Тя се нуждае от Владимир Путин за мира в Сирия, истинският ключ за решаване на бежанската криза. Тази голяма зависимост от провокатори и демагози е резултат от собствената слабост, коментира външнополитическият редактор на в. „Ди Велт'.

Две исторически сътресения, еврокризата и бежанската криза, показаха брутално ясно колко лабилна е икономическата и политическата неподвижност на Европа. Тази лабилна, временна Европа, изглежда неспособна сама да реши актуалните кризи. Тя съвсем не е в състояние да обуздае войната и хаоса в Близкия изток, камо ли да ги спре. Тя е без ориентир по въпроса какво ще дойде след Брекзит. Положението е сложно, не се виждат прости решения. Континентът изглежда парализиран.

Според в. „Ди Велт“ „не може парализата да е самоцел и да води до компромиси с враговете на свободата“. Големите предизвикателства пред Европа изискват ясно поведение вместо безсмислени аранжименти. Ден след ден след пуча, турският президент изгражда своята власт. Ден след ден той ограничава човешките права. Германия предупреждава за пореден път, че реакцията на турския президент трябва да е съразмерна. Това е странно. „Европа трябва най-накрая да каже, че Турция отиде твърде далеч и че сътрудничеството е приключило. Споразумението за бежанците не е без алтернатива. Това е грешка. Европа трябва да вземе най-после защитата на своите граници в свои ръце. Това е трудно в сегашния ЕС, но правилно“, пише вестник „Ди Велт“.

Докъде води примирението показва Владимир Путин. Надеждите, че той ще води Русия към демокрация, се разпръснаха. Путин използва сирийската сцена, за да организира бавното завръщане на Русия като суперсила. Рисковете на нищо правенето се виждат в Алепо. Западът и най-вече САЩ се колебаеха и лавираха. Те вкараха Ирак в този хаос, който по-късно се прехвърли в Сирия. От години те се плашат от тази отговорност.

До изборите в САЩ има три месеца, до тези във Франция осем месеца. Малка вечност в бурни времена.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sososoos

    1 1 Отговор
    Замислял съм се, да си направя автоматичен генератор на такива анализи.

    Едва ли ще е много трудно - задава му се просто, кой е добър, кой е лош, кой е авторът - и той почва да генерира статии.

    крап_генератор v.1.0.
  • 2 гост

    2 0 Отговор
    Всъщност вината за всичко това трябва да се търси първо в САЩ, те организират преврати там където режима не им е удобен за постигане на интересите им. Месят се във вътрешните дела на суверенни държави по най-различни начини, нападат ги, всяват смут и хаос там и всичко това пак за постигане на някаква облага, не заради демокрация, спазването на човешките права и изобщо добруването на въпросните държави. И докато продължават да го правят ще се получават всеки път такива неща, само че тоя път се насъбраха наведнъж няколко кризи и ситуацията излезе извън контрол. И за да влязат пак нещата в релси вече са нужни доста повече усилия и жертви, отколкото досега, пък и все пак е по-лесно да развалиш нещо отколкото да го построиш или поправиш. Само че останалите народи по света не живеят с единствената цел да бъдат използвани, поробвани и ограбвани от САЩ когато им кефне, на тая порочна американска практика вече й е дошъл края, а ми се струва че ако веднага не направят рязък завой в цялостната си външна политика това може да бъде краят и на държавата им, или поне в тоя вид който е сега.

    Коментиран от #4

  • 3 агент08

    2 0 Отговор
    От всички изброени тук обратното е вярното- не Обама и Меркел са умните, а са най-големите идиоти!
  • 4 ами

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    "Всъщност вината за всичко това трябва да се търси първо в САЩ"

    Всъщност целият Ви коментар изглежда като препечатка на в-к "Работническо дело" от 1975г. :)
  • 5 БАТ мишо

    2 0 Отговор
    не бойте се западни г.золизци сичко ще е наред
    ще стане кат с ангел стражара на карнобатския баир на 09.09.1944
    https://www.youtube.com/watch?v=uJv4MGoHj60
  • 6 шшш

    2 0 Отговор
    пълна х.-ня , и половина ..и така да края на света...
  • 7 тука е така

    0 1 Отговор
    Абсолютно вярна е статията,слабостта на Меркел може да повлияе на нас много негативно!Русия и Турция винаги са имали апетити към нашата територия,а ние много често сме им давали поводи със слаби политици!Безгранично глуповатата любов на много българи към Русия прави Б-я да е винаги слаба!!!!Не може,повтарям не може да обичаш някаква държава повече от своята си,а и какво значи да обичаш чужда държава,може да имаш вземеш пример за културата на Франция,за храната на Италия,за икономиката на САЩ,за работливостта на Германия и Япония,за пачангата на Куба,за природата във Финландия,за музиката на Русия,за балета на Русия,но да казваме кардинално че някой иска да ни помогне само и само ние да сме много добре,ХОРА НЯМА ТАКЪВ!!!
  • 8 елин

    1 0 Отговор
    Горби разруши СССР а Меркел беспорно ще разруши ЕС.
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    Балгария вече е изкупена и се дели между Еврей и Араби
    това и на последния идиот му е ясно като бял ден
  • 10 Чук чук по китарата

    1 0 Отговор
    Значи едните са разума и отговорността, а другите са луди, та чак ненормални?! Благодаря, че ни го изяснихте! :)
  • 11 кроко

    0 0 Отговор
    Само дето в тъпата статия, жалко подобие на анализ, се допуска една много съществена грешка, като се приема че бежанците в Европа идват от Сирия. А те всъщност са 19% от тези които се намъкнаха. Айде сега великите анаЛизатори от "ДиВелт" да обяснят на заблудените тролчета от къде и защо идват останалите 81%.

    Ако не са Путин и Асад, положението щеше да е още по-лошо, а това че кукуферкел се е надупила на ергоган си е неин проблем. Само глупаците са си въобразявали че може да има реално работеща договорка с турчулята.