13 Август, 2016 11:11 13 322 13

Господ ни го дава, пусни си само фиша

  • валери найденов-
  • господ-
  • ни го дава-
  • пусни си само фиша
Господ ни го дава, пусни си само фиша - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как се допусна такъв референдум, и то заедно с президентските избори – не знам, но е цяло чудо. На шега – на майтап, Слави Трифонов направи за демокрацията много повече, отколкото цялото ни стадо политици за четвърт век. Сега всичко зависи от нас, избирателите. Това заяви в интервю за Факти.бг журналистът Валери Найденов.

Г-н Найденов предстоят президентски избори и референдум на 6 ноември тази година. Трябва ли избирателят да излезе да гласува този път на референдума и да каже мнението си дали народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, подкрепят ли въвеждането на задължителното гласуване на избори и референдуми, както и подкрепят ли годишната държавна субсидия за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас?

Трябва задължително да излезе и да гласува на референдума за мажоритарен вот в 2 тура. Това е уникален шанс, който българският народ получава само веднъж за 26 години преход. Демокрацията започва с изборите, а пропорционалният вот не са избори – просто олигархията си назначава парламент. Как се допусна такъв референдум, и то заедно с президентските избори – не знам, но е цяло чудо. На шега – на майтап, Слави Трифонов направи за демокрацията много повече, отколкото цялото ни стадо политици за четвърт век. Сега всичко зависи от нас, избирателите.

Що се отнася до задължителния вот, аз съм категорично против. Ние не сме овце, та да ни карат насила към урните. Отказът да гласуваш за олигархията също е избор, и то много честен. В момента в Европа има само две държави със задължителен вот и това са държавите с най-сбъркана политическа система – Гърция и Белгия. Впрочем и те не го прилагат на практика, просто са го обявили. Именно по това се познават най-сбърканите държави – те все приемат закони за всичко, но не ги прилагат.

За субсидиите смятам, че явно са прекомерни. Политическата класа се е оляла. Но дали 1 лев на вот е правилната сума, трудно ми е да кажа.

Важно ли е след 26 години „Преход”  да бъде променена политическата система и как? Защо политиците не желаят депутатите да бъдат избирани с мажоритарен вот? Не измислят ли несъществуващи заплахи и не ги ли опровергават в същото време местните избори, та дори и президентските, които са един вид мажоритарен вот?

Мажоритарният вот е най-голямата промяна на политическата система, която може да съществува. От псевдоизбори се преминава към истински избори. От псевдодемокрация – към истинска демокрация. От управление на олигархията – към власт на народа. Или поне към възможност на народа да влияе върху властта. А дали ще използва тази възможност – това вече зависи от него самия.

Само мажоритарните избори са избори. Дори не е правилно да се наричат „мажоритарни“, те са си просто избори. А пропорционалните не са. Ние не избираме, просто олигархията ни свежда до знанието списъка със своите послушници.

Това е най-голямата възможна реформа. Изборите са най-важното нещо в политическата система, всичко друго са подробности. Сега се навъдиха много политолози, които лъжат, че избирателната система нищо не променя. Напротив, тя променя всичко! Тя превръща народа от обект на чуждите игри в субект на съдбата си. Ако може да направим сравнение с футбола, то при пропорционалния вот вие сте топката, а при мажоритарния вот – футболиста. Ако това не е смяна на системата, аз не знам какво е.

Впрочем нашата политическа класа, понеже е проста и лъжлива, е придала на думата „мажоритарен“ съвсем друго значение, обратно на истинското. Мажоритарен означава „с мнозинство“ и нищо друго. Нашите наглеци го използват вместо „персонален“, „личен“, индивидуален. Много ясно, че мнозинството не е индивид, не е личност, а тъкмо обратното. Но те са обърнали наопаки значението на думата, за да могат, когато те будалкат с правото да сложиш една нищо незначеща чавка върху едно име в листата, да го нарекат „мажоритарен елемент“.  Ето на, даваме ви „мажоритарност“. Какво повече искате? Така те лъжат още на лексикално ниво.

Преференциалният вот не е никакъв „мажоритарен“ елемент, а обратното – миноритарен, дори наноелемент. Ако партията влиза в парламента само с 4 на сто, а избраният с преференция – с 4 на сто от тези 4 на сто, то ние сме го избрали с 1.6 хилядни от вота. Това ли е мажоритетът, мнозинството? Но партийният елит в България е толкова безсрамен, че гарантира влизането на първия в листата, дори ако някой след него да има повече преференции. На практика това означава, че за по-малките партии преференциите изобщо не важат, тъй като те по принцип вкарват по един от листа.

Три въпроса от предстоящия референдум бяха обявени за противоконституционни от Конституционния съд? Смятате ли, че това е тенденциозно?

Не съвсем. За намаляването на народните представители от 240 до 120 е ясно, че това не може да стане без Велико народно събрание.  А и според мен това е много глупава идея, която гъделичка завистта на простолюдието. Проблемът не е в това, че народните представители са много. Проблемът е, че те не представляват народа. Ако имаме мажоритарен вот в два тура и всеки е избран в своя район с над 50 на сто от вота, тогава ще се радваме всеки да има свой, личен народен представител. И тогава ще е много по-добре той да бъде 1 на 30000 граждани, вместо 1 на 60000.

Що се отнася до електронното гласуване, то вече имахме такъв референдум, така че Конституционният съд и тук е прав. Освен това, при гласуване по интернет няма начин да се гарантира тайната на вота, което е конституционно изискване. Най-големите специалисти в Европа и САЩ още не са измислили непробиваема система. Правят се експерименти, но се провалят драматично. Както казва един от световните експерти по електронния вот – да гласуваш по интернет е все едно да си включиш тостера към високото напрежение.

За  хората, които имат понятие от интернет и компютри е ясно, че такъв вот не може да бъде защитен. Фалшификациите са много по-лесни и 1000 пъти по-мащабни, отколкото при гласуването с хартиена бюлетина. С едно натискане на „ентър“ може да се извърши държавен преврат!

Системата може да бъде пробита отвсякъде, но най-лесно от този, който държи сървърите, т. е. от партията на власт или от чиновниците в „Информационно обслужване“. Както знаем, в България стремежът на властта да фалшифицира изборите е много по-мощен, отколкото където и да било в Европейския съюз. Затова нека изчакаме първо Европа да го въведе, а ние накрая.

Що се отнася до избирането на полицейските началници, то Конституцията никъде не го забранява. Конституционният съд излезе със становището, че това би нарушило някакъв конституционен принцип, според който различните елементи от изпълнителната власт не се избирали пряко, а косвено. Но в Конституцията няма такъв текст. Те говорят за „духа на конституцията“, но тяхната работа не е да тълкуват духа, а буквата на закона. Впрочем кметовете също са изпълнителната власт, но те се избират пряко от населението и никой не предлага нещо различно..

Според мен, ако си избираме полицейските началници, това ще се отрази чудесно на реда и законността в градовете и селата. В момента полицията се назначава от София, а на София изобщо не й пука дали в едикоеси село изнасилили бабичка или обрали чуждите череши. За София е много по-важно Брюксел да не й дърпа ушите, ако с нещо обиди малцинството.

Макар и политиците  да си играят на котка и мишка за президентските избори като бавят обявяването на кандидатурите за президент, смятате ли, че този път ще има генералска надпревара?  Не предрешават ли избора политиците, след като не са прозрачни кандидатурите още сега.

Да издигнеш действащ генерал за президент означава да признаеш, че партията ти е на дъното, че е напълно изчерпана, компрометирана, омърсена и неспасяема. Не искам да обиждам конкретния генерал, той вероятно е чудесен човек. Но къде отидоха идеите, лидерите, къде отиде демокрацията? Защото добре знаем, че низовите организации издигнаха съвсем други хора. Защо изобщо ги питаха?

Това е още един гвоздей в ковчега на БСП като лява партия. Не казвам, че тя ще изчезне, а че като лява партия, като носител на левите идеи, вече предаде Богу дух. Ако БСП наистина беше лява партия, тя щеше да печели всички избори с пълно мнозинство, тъй като България е най-бедната държава с най-високо ниво на неравенството в Европа.

Само едно нещо може да вдигне БСП от гроба и това е мажоритарният вот в 2 тура. Нека нейният избирател я подмлади и прочисти. Нека той да й кадрува ръководството. Защото лидер, който не може да спечели изборите в своя избирателен район, трябва да отстъпи на този, който може.

Днес България ми напомня вица за бедняка, който всеки ден се моли Богу да му даде джакпота от тотото. И в един момент чува гръмовен глас от небесата: „Пусни си фиша, бе идиот!“

Е, и нашата работа е такава. Господ ни го дава, от нас се иска само да пуснем фиша наесен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хараламби

    1 0 Отговор
    Както още едно време Уинстън Чърчил е казал:
    "Ако нещо зависеше от изборите то нямаше да има избори" (това не се учи по история на БКП).
  • 2 The Big Boss

    0 0 Отговор
    Страхотно интервю!

  • 3 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    калоно мама-не пиши статии по медии-ами съберете се и тръгвайте да обяснявате по единично на народа ,че 90% незнаят за какъв референдум ,как и най вече защо ли ги занимавате с туй чудо-не разчитайте на самообразование на овцата наречена народ -че пак ще минат още 26 години на вятъра-и не се дръжте господа Славчовци и Сие високомерно-слезте при обикновеният човек и добър ден-добър ден-как си ...и така.Българина независимо от етноса и вярата -иска лично внимание-иначе ще станете като статуквото-както ще дойдете тъй и ще си Одите.....
  • 4 от нищо нещо

    1 0 Отговор
    Е па я 12г не гласувам и пак нема да гласувам
  • 5 kireto

    1 0 Отговор
    и да гласуват или да не гласуват ништо няма да се промени,защото в булгаристан остана да живее само некачествен материал,и бьлгари,които работят,за смешни пари
  • 6 шшш

    1 0 Отговор
    "Що се отнася до задължителния вот, аз съм категорично против. Ние не сме овце, та да ни карат насила към урните." Така Е ние не сме овце , но за да спрем ЦИГАНИ И ЕЛЕКТОРАТА на ДПС които ходят на избори и гласуват по етнически признак ,други за някой лев , трябва да бъдат избори задължителни.Друго е лъжи и хитрини .
  • 7 реформатор на деформаторите

    1 0 Отговор
    Не споделям мнението , че намаляването на броя на депутатите е прерогатив само на ВНС по простичката причина, че и Двете- и Велико и Обикновено, се избират от един суверен- Негово Вели чество Българският Народ - мачкан ,краден ,лъган и опростачван от целокупната ни политическа MAFIA! Народът е суверен , него вата воля е закон , а не ВНС!!!!! То, както и Конст. съд ,трябва да работят за него , а не срещу него!!!Затова на 6.11.16г всички на референдума , орязан от БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ , чрез ДВАНАДЕСЕТ-ТЕ И ПРИСЛУЖНИКА!
    Другото е политическо порно! Апелирам към нормалните- освен с "да" на референдума, гласувайте задължително на ПОРНОТО , но с недействителна бюлетина!!!Да видим безочието на съществото от порното- дали ще е толкова голямо , че да встъпи в длъжност с 200 000 гласа , ако с 3 000 000 не приемат за меродавни резултатите от Референдума!!! и трябва да последва втори референдум за утвърждаване на референдумна демокрация. Справка Швейцария. Да изкопчим кърлежите от тялото Българско!!!
  • 8 реформатор на деформаторите

    1 0 Отговор
    Искам да направя само аналог с референдума За АЕЦ, където платени сор@спии ни убеждаваха, че народа е некомпетентен да решава такива въпроси !! Е , до къде стигнахме сега? Кой е неком петентния? явно Корумпираната Черна Крадлива Ръчица не иска българския народ да се произнася- просто и бърка кражбите!!!
    А иначе мястото на КЧКрР е в кремиковското подразделение на ГДИН, а не да управлява чрез метастазите си България!!!
  • 9 Девил

    0 0 Отговор
    Ни моа да разбера - какъв госпот ги гони сичките?! Не им ли писна да споменават тоа измислен персонаж. Се едно да се позоваваш на Батман!

    Коментиран от #10

  • 10 Патето Яки

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Девил":

    Комедиен актьор е новият президент на Гватемала. Джими Моралес, който е бивш телевизионен комик..............

    Роналд Рейгън е американски политик от Републиканската партия. Той е 33-ти губернатор на Калифорния (1967 – 1975) и 40-ти президент на САЩ (1981 – 1989). Преди това е актьор, радио и телевизионен водещ и ръководител на Гилдията на киноактьорите.

    Шварценегер ....губернатор
  • 11 Бъж майстур

    1 0 Отговор
    Е па язе викам ,всичките да бъдем депутати, нема значения със или без субсидииии.Язе не съм толкоз нахал и безсрамник .А ония дед беха до сега , да се махнат че се оляха вече .Само така демокрацията , демек , честността братството ще се възцари . Ха да живей народът.
  • 12 Гениййй

    1 1 Отговор
    Искам АААЗИС да е президент ,сигурен съм че ще бъде избран на първия тур .
  • 13 гларус

    1 0 Отговор
    Този какви ги дрънка Слави Трифонов пропагандира чалгата и простотията Каква демокрация от татуиран с обеци