18 Август, 2016 05:00 10 413 18

Турската наслада на Путин

  • project syndicate-
  • турция-
  • русия-
  • ердоган-
  • путин-
  • наслада-
  • ес-
  • бежанци
Турската наслада на Путин - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Ги Верхофстад за „Project Syndicate“.

Ги Верхофстад е бивш министър-председател на Белгия. Той е президент на Алианса на либералите и демократите (ALDE) в Европейския парламент.

Страхувам се от царете, които правят подаръци ( бел.ред. - предупреждението на жреца Лаокоон, когато вижда Троянския кон). Това звучи като съвет за турския президент Реджеп Ердоган, който се опитва да използва сближаването с руския президент Владимир Путин като лост за отношенията му със Запада.

Срещата с Путин в Санкт Петербург този месец бе фокусирана върху заравяне на томахавката след свалянето на руския самолет през миналата година. Но Кремъл изглежда гледа на тази визита като възможност да убеди Ердоган „да се обърне на изток“ и да се присъедини към Русия, както Китай и страните от Централна Азия. Това е вид братство на автократични страни. Въпросът е дали Ердоган планира да приеме предложението.

Турският президент устрои шоу с Путин, обещавайки приятелство и сътрудничество. Той изпрати на Запада – който разкритикува страната за арестите на хиляди опозиционери след опита за военен преврат, включително много журналисти – мощен сигнал: „Не се нуждая от вас“. Путин, от своя страна, бе първият световен лидер, който изрази подкрепа към правителството на Ердоган след опита за пуч. Това обяснява защо Русия бе първата дестинация на турския президент, след като ситуацията се поуспокои.

Ердоган може би използва идеалната възможност да укрепи сигурността на домашната сцена и тази в региона. В края на краищата, не е в ничий интерес, най-малкото на НАТО, Турция и Русия да се хванат за гушите.

Но ще бъде изненадващо, ако Ердоган няма желание да поизнерви съюзниците си от НАТО. В това си начинание той успя. Европейският съюз се нуждае Турция да продължи да изпълнява задълженията си по споразумението от месец март за бежанците. Всякакви индикации, че Ердоган може да обърне гръб на Европа, са причина за сериозни притеснения.

В същото време съществува възможност сближаването на Ердоган с Путин да е търсене на задълбочаване връзките с Русия за сметка на тези с ЕС и САЩ. Това би означавало фундаментално геополитическо преустройство. Тази възможност обаче не е много вероятна.

Кремъл има силен интерес от влошаването на турските отношения със западните ѝ партньори. Путин гласно изрази несъгласието си с политиките на НАТО – особено ролята на страните, граничещи с Русия. Имайки предвид това, че Путин не зачита особено правата на човека, върховенството на закона и демокрацията, се открива златна възможност за отслабването на НАТО – на фона на стрелите и намесването на западните лидери с Ердоган по отношение на преврата.

Друга причина, поради която Русия иска да разшири приятелството си с Турция, е продължаващият конфликт в Сирия, в който Русия се намеси, за да укрепи режима на Башар Асад. Путин се нуждае от победа в Сирия, както и от път за бягство. Той трябва да привлече на своя страна Ердоган, който продължително време въоръжава сунитските бунтовници, които са цел на руските военновъздушни сили.

Фокусът на изток обаче не е толкова ключов. Да, Турция се нуждае от руските туристи, за да укрепи нестабилната си икономика. Но каквито и ползи да има Анкара от руска страна, ЕС си остава критичен търговски и бизнес партньор, който е бил задължителна част от турската модернизация. Добавяйки и репутацията на Путин като партньор, на когото не може да се има доверие, е ясно, че Ердоган не може да си позволи да скъса връзките със Запада. Колкото и ползи да има Турция от Русия.

Ще бъде стратегическа грешка на Ердоган да влезе в орбитата на Путин. Такива грешки обаче са били правени в миналото. Ето защо разговорите между Анкара и Брюксел през следващите месеци ще бъдат толкова важни.

Преследването в Турция след опита за метеж не е единствения източник на напрежение между Турция и Запада, в частност ЕС. Турция настоява безвизовият режим за пътуване на своите граждани – обещан от Брюксел през месец януари – да влезе в сила до края на годината. Но за целта Турция трябва да изпълни критериите на ЕС – нещо, което до този момент не се случва, включително и по отношение на антитерористичния закон. В резултат, сделката за реадмисия на бежанци е в опасност.

За да бъде очертан бъдещия път, спешно е необходим устойчив диалог между ЕС и Турция. Вместо да позволи на Ердоган да използва връзките си с Путин за манипулация на натовските партньори, Запада, и по-специално ЕС, трябва да подчертае по-ясно от всякога желание за ускоряване на скъсването с автокрацията. ЕС трябва да накара турския президент да разбере, че сегашният път отдалечава страната от ЕС и може да окаже влияние върху някои от икономическите връзки, от които зависи Турция.

Настъпи времето за решения за Ердоган. Или ще възобнови ангажимента на страната си за сътрудничество с ЕС – с просперитета, до което ще доведе това – или ще продължи да бута Турция към бъдеще на деспотизъм и изолация. В този случай той ще получава утешителни телефонни обаждания от Кремъл – но това е всичко. Всъщност това не е избор. В полза на турските граждани, Ердоган трябва да види това.

 

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    пълна х.-ня, какво сте направили като сменихте режими в Либия,Ирак и др.държави - чудовище ИДИЛ-МИНДИЛ..сега в цяла Европа кръв се лее..от орди свине които заляха Европа ...научени от главорези само на едно --убий неверника..
  • 2 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Всичко идва от сащ всичкото зло защото зад обамата е злобна извънземна раса
  • 3 999

    0 0 Отговор
    Както не веднъж съм казвал, че всяка конфронтация спрямо Русия я прави по силна, така стана и в този случай. САЩ правят всичко възможно да дестабилизират отношенията между Европа и Русия защото това е единственият начин да останат цялостна държава и да не се разпаднат /Разделяй и владей/, но това не може да продължава вечно идва времето и балонът ще се спука с гръм и трясък.
  • 4 дуги

    0 0 Отговор
    Султанчето по-добре да не беше ходил в Русия. Сега вече е в смъртоносна хватка. Турчелята нямат светлина в тунела, дори вече да си тръгне султанчо.
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    я путинофилиците изкарват виновен ердоган че путин го прие в обятията си :)!
  • 6 стратокастър

    0 0 Отговор
    То щяха да "хвърчат чалми, шалвари..."А то какво стана?

    Прегръдки целувки .... и други щирети!!! Е щом се обичат .....

    Коментиран от #10

  • 7 Бай хой

    0 0 Отговор
    Я кой стоеше твърдо за ердогрух и го благославяха че извърши военно престъпление? Не бяха ли точно триполовото, стоян, деси и стратокастрата? Сега нови директиви от козяк. И отново супер безпочвено и безогледно се ръсят нпо лозунги. Безочието им е невероятно дори не се замислят какви простотии са писали вчера.

    Съвсем позната картинка от близкото минало. Едни некадърни и нагли същества хвалеха всичко социалистическо и отричаха всичко друго. Същите тия нищожества като не знаят как да си изкарат прехраната по честен път сега плюят всичко руско и хвалят всичко краварско. Без оглед на изродщините които направиха сащ и нато.
  • 8 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    Путинчо спаси дупето на ердоганчо-като прихвана метежа на превратаджиите-така че тоа ще му е признателен до гроб иначе ще го дуа на путинчо-а и двете държави са доста силни заедно в едно с китай-а наздраве и горчиво
  • 9 Gey

    0 0 Отговор
    този педофил кой мъ дава сжена за изява? кой?
  • 10 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "стратокастър":

    Хвърчаха и чалми и шалвари ,но ти е слаба паметта. Тюркменските села и помагачи на ердоганя,първи ги изравниха със земята,по границата с Турция.Така Турция не можа да открадне територия от Сирия,или поне да направи буферна зона.Докато руснаците бомбандираха масирано,един турски самолет не излетя,а се криха в хангарите. Спряха на ердоганя и колоните краден петрол ,и ги унищожаваха от въздуха.Но най-страшни бяха икономическите санкции,и доганя издържа та каза пред цял свят ИЗВИНЕТЕ.

    Коментиран от #12

  • 11 Киро

    0 0 Отговор
    Сега не разбрах кой го играе жената и кой мъжа в тази п...лска свалка между Путя и Ердогрух?!

    Предполагам, че си сменят ролите.
    Сигурно и 69 си правят...

    Коментиран от #15

  • 12 antimediator

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    ама ти сериозно ли си вярваш , че някой ще стане приятел и ортак с Путин?!
    Ердоган го прави с цел да изнуди Запада и евентуално да откопчи нещо от Москва.
    Руснаците са в пълно изолация като изключим разни циркаджии и диктори от рода на Мадуро и Асад.
    Това , че и двама са вредни както за собствените си народи, така и за околните е ясно на всички .

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доктора

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "999":

    Не оспорвам диагнозата.
  • 15 Кама Сутра

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Киро":

    Жената ще е тази територия,обидно ми е да я нарека с името и. И я чака Ганг-банг. Нали си гледал,двама се разбират, да оправят заедно,една девойка в името на общото благо.В ролята на девойката-сети се сам.
  • 16 елин

    0 0 Отговор
    Запада както винаги търси причинта в други- веднъж поне няма ли да кажат истината .Кой докара на власт турския призидент.Спомнете си 2003 година посрещанията,даже английската кралица го награди с най високата награда и т.д.(Моля ви преди да вземете отношение по вопроса направете едно проучване) За запада винаги други всички са виновни но не те.Истината е една рано или късно историята ще беде наново написана.
  • 17 Burgas

    0 0 Отговор
    mnogo smeshen i plosuk analiz pisan ot nqkoi devetoklasnik...sus ocenka slab 2
  • 18 Стамат

    0 0 Отговор
    Не бе човек! Те просото са лицемери. Винаги са били такива.