21 Август, 2016 08:00 3 192 1

Истинската цена на замърсения въздух

  • истинска-
  • цена-
  • замърсен-
  • въздух

Време е правителствата да се замислят какво ще ни струва бездействието им

Истинската цена на замърсения въздух - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Саймън Ъптън за Project Syndicate

Саймън Ъптън е директор по околната среда в ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие)

Замърсяването на въздуха отнема години от човешките животи. То причинява значителна болка, а сред потърпевшите са както и възрастните, така и децата. Също така нанася щети на производството на храна във времена, когато трябва да изхранваме повече хора, отколкото всякога. Това не е просто икономически проблем – морален е.

Замърсяването на въздуха може да е налице както на открито, така и в закрити помещения. За най-бедните семейства по-сериозният проблем дори остава вътрешният смог при ползването на готварска печка, захранвана от въглища или животинска тор, например. С развитието на икономиката и старта на електрификацията, моторизацията и урбанизацията външното замърсяване на въздуха става по-наболелият проблем.

По-екологично чисти технологии са достъпни и имат потенциала да подобрят качеството на въздуха значително. Но „късогледите“ политици са по-склонни да се съсредоточат върху разходите за действия, отколкото върху цената на бездействието.  Икономическият растеж и нарастващото потребление на енергия поддържат непрестанното нарастване на вредните емисии и по-голямата концентрация на фини прахови частици (PM – particulate matter). Към момента това е неудържимо.

Нов доклад на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие) сочи, че до 2060-а между 6 и 9 милиона души годишно ще умират преждевременно заради замърсен въздух, сравнени с 3-те милиона към 2010-а. Това е все едно човек да умира на 4-5 секунди. Следователно, повече от 200 милиона души ще починат преждевременно в следващите 45 години, дишайки замърсен въздух.

Също така ще се появят повече болести, причинени от замърсения въздух. Днес има 12 милиона случая на бронхит при децата между 6 и 12 години, но се прогнозира, че до 2060-а те ще се увеличат до 36 милиона годишно. Смята се, че сред възрастните тези цифри ще нараснат от 3.5 млн. годишно на 10 млн. годишно. Децата все по-често страдат и от астма. Всичко това ще се отрази във все по-чести случаи на хоспитализация в резултат от дишане на мръсен въздух – от 3.6 млн. случая за 2010 до 11 млн. през 2060-а.

Подобни здравословни проблеми ще са най-разпространени в гъсто населените зони, където концентрацията на фини прахови частици е висока, особено в градовете в Китай и Индия. Ако се сметне на глава от населението, смъртността ще достигне високи нива в Източна Европа, Кавказкия регион и други части на Азия, като Южна Корея, например, където застаряващото население е силно уязвимо към замърсяването на въздуха.

Често въздействието на замърсения въздух се изчислява в долари. До 2060-а 3.75 милиарда работни дни годишно могат да бъдат загубени заради вредния ефект на мръсния въздух върху здравето, нещо, което икономистите наричат „безполезността на болестта“. Подобно замърсяване „удря“ директно световния пазар – по-ниска продуктивност на работниците, повече разходи за здравеопазване, по-малък добив на реколта, което може да надхвърли 1 процент от общия брутен вътрешен продукт. Към 2060-а това са 2.6 трилиона щатски долара годишно.

Въпреки това, колкото и огромни да изглеждат, цифрите в долари, те не могат да отразят истинската цена на замърсяването на въздуха. Преждевременните смъртни случаи от вдишването на малки частици и токсични газове и болката от дихателна или сърдечносъдова болест нямат пазарна цена. Нито пък това да вдишваш постоянно неприятната миризма на въздуха или да караш детето си да слага маска, само за да излезе да си играе навън. Подобно бреме е много по-тежко за човек. То е по-скъпо от етикета на която и да било стока.

Въпреки това, истината е, че политиците са по-склонни да реагират на ясни цифри, отколкото на абстрактни преживявания. Това подтикна ОИСР да проучи безброй икономически трудове върху замърсяването на въздуха, за да изрази в количества какво значи човешкото здраве за тях.

Като цяло хората биха склонили да платят по около 30 долара всеки, за да намалят риска от преждевременна смърт с 1 на 100 000. С използването на добре утвърдени методики, тези „суми в готовност“ бяха превърнати в общата стойност на преждевременните смъртни случаи, причинени от външното замърсяване на въздуха, както е описано в „Оцененият риск на смъртността в околната среда, здравни и транспортни политики“, материал на ОИСР.

Измерена по този начин, цената на преждевременните смъртни случаи до 2060-а би достигнала умопомрачителните 18-25 трилиона щатски долара годишно. Може да се каже, че това не са „истински“ пари, тъй като не са свързани с никакви пазарни транзакции. Но те се отразяват на стойността на човешките животи на хората и на стойността, която самите те биха платили, за да забавят собствената си смърт, която е напълно истинска.

Време е правителствата да спрат да вдигат врява колко много струват усилията да се ограничи замърсяването на въздуха и да започнат да се притесняват колко по-голяма е цената, ако оставят всичко „по течението“. Животите на собствените им граждани са в ръцете им.

Превод: Константин Карагьозов

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо говорят до 2060 година, до тогава човечеството може да не съществува. За 40 години всичко може да се промени глобално. С тези прогнози само ни промиват мозъците.