28 Август, 2016 04:45 3 241 0

Открита ли е втората Земя или се търси сензация?

  • планета-
  • земя-
  • проксима б-
  • евгени семков-
  • бан-
  • сензация-
  • екзопланета-
  • звезда

Предположенията за вода на планетата не се основават на научни доказателства

Открита ли е втората Земя или се търси сензация? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази планета не е нищо специално, такива вече има открити много. В този случай учените само гадаят какво може да има на нея, не се позовават на научни факти. Това заяви в интервю за Факти.бг проф. д-р Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН.

Думите му са по повод информацията, че около Проксима Центавър обикаля планета, която може да бъде втората Земя.

„Това откритие не е пробив за астрономията, има няколко десетки такива планети. Относно твърденията за вода в течно състояние на повърхността й – може да има, може и да няма. Това са абсолютни предположения, без да може реално да се изследва самата планета“, заяви Евгени Семков.

„Поне следващите няколко поколения, които живеят на Земята, нямат никакъв шанс да достигнат до нея“, подчерта проф. Семков.

Той даде и информация какво представляват екзопланетите, каквато е откритата Проксима Б. „Това е планета, открита около друга звезда. Те се откриват чрез фотометрични данни. Когато планетата премине пред диска на звездата съвсем малко се намалява блясъка й. Това може да се измери и да се прецени видимия диаметър на звездата. Ако се наблюдават последователно две или три такива преминавания може да се определи периода на звездата. По периода и размера може да се определи и физическия размер на планетата и нейното разстояние от звездата“, заяви директорът на Института по астрономия към БАН.

„Но да се говори за химическия състав на планетата – дали има вода, кислород и атмосфера – е абсолютно предположение на авторите на изследването. Предположението не почива на някакви научни резултати. Единственото, което се знае, е нейният размер, масата приблизително и разстоянието й от звездата. Знаейки колко излъчва тя, може да се пресметне и температурата на планетата, но с много голяма зависимост дали планетата се върти бързо или бавно, дали има или няма атмосфера“, допълни проф. Евгени Семков.

Факти.бг припомня, че в „обитаемата зона“ на Проксима Центавър бе открита екзопланета, което обнадежди учените. Проксима Центавър се намира на близо 4 светлинни години от Слънцето, което я прави най-близката звезда до нашата.

Въпреки „близостта“ от космически мащаб, то планетата е твърде далеч от нашата, за да бъде достигната с настоящите технологии и летателни апарати.

Масата на Проксима Б е подобна на масата на нашата планета. „Налице е разумно очакване, че планетата може да приеме живот, да“, заяви Гуилем Англада-Ескуде, съавтор на изследването на лондонския университет „Куин Мери“.

Екипът смята, че Проксима Б може би е най-близката до нас екзопланета, но разстоянието й от 4.2 светлинни години все още я прави невъзможна за достигане. Съдейки по космическите апарати, с които оперират астрономите днес, то ще са необходими близо 70 000 години, за да достигнем новооткритата планета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА