Last news in Fakti

29 Август, 2016 08:15 33 779 40

Чомски: САЩ извършиха престъплението на века

  • сащ-
  • ирак-
  • престъпление-
  • ноам чомски-
  • обама-
  • близкия изток

Свидетели сме на последните безскрупулни нападения на Израел в Газа, които САЩ подкрепят

Чомски: САЩ извършиха престъплението на века - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една от причините за продължаващия бежански поток от Близкия изток е престъпната инвазия на САЩ в Ирак. Това заявява американският философ Ноам Чомски в интервю за „Дойче Веле“.

Eмран Фероз: Обама е в края на президентския си мандат. Какво остана от онова, което обяви в историческата си реч в Кайро и как оценявате неговата политика за Близкия изток?

Ноам Чомски: За мен речта в Кайро беше доста безсъдържателна, не очаквах да доведе до сериозни резултати и тогавашното ми впечатление впоследствие се потвърди. Положително в политиката на Обама беше въздържането от агресивна външнополитическа намеса от рода на зловредната инвазия в Ирак – най-голямото престъпление на този век. Положително може да се оцени и ядрената сделка с Иран, макар че до нея можеше да се стигне и значително по-рано.

Основното, което Обама завеща на Близкия Изток, е глобализираната война с дрони, която открива нова ера на международния тероризъм. Тази война, според мен, ще се разрасне неимоверно и ние ще видим не само новия разцвет на технологията на дроните, а и това, че тя ще се окаже лесно употребима и от страна на различни терористични групировки.

Емран Фероз: Арабските диктатури в Египет и в Сирия се оказаха изключително жилави. Смятате ли, че Арабската пролет окончателно се е провалила?

Ноам Чомски: Не можем да кажем дали наистина е така. Имаше напредък, но сега настъпи поврат. Работническото движение в Египет например, което беше важна и водеща част от съпротивителните движения на Арабската пролет, успя да извоюва важни победи. Мисля обаче, че диктатурата на Ал Сиси няма да е в състояние да реши огромните проблеми на страната. В Сирия наблюдаваме нещо друго - след кратката фаза на подем към свобода и демокрация страната затъна в самоунищожение. Всички опити да се сложи край на катастрофата доведоха до още по-голям хаос. Насилието обаче на всяка цена трябва да се прекрати.

Емран Фероз: Носи ли, според вас, и американската администрация вина за сирийското самоунищожение?

Ноам Чомски: Трудно е да се каже. Режимът на Асад е чудовищен и отговорен за повечето злодейства в Сирия. "Ислямска държава" (ИД) е вторият чудовищен виновник за тях, а Фронтът ал Нусра, представител на Ал Кайда в Сирия, не се различава много от нея. Има и други групи, действащи в Сирия, които са тясно свързани с ИД. Кюрдските групи успяха да защитят територията си и да наложат донякъде своята власт. Има и редица други групировки - като местните милиции и части от първоначалното реформаторско движение - както и други, демократични елементи. Спорно е обаче дали те изобщо могат да повлияят на конфликта. По принцип в Сирия е налице пъстра палитра от много различни групировки. Поради това за момента има само минимален напредък за налагане на примирие, но и това е все пак по-добре, отколкото пълното разрушение на Сирия.

Емран Фероз: Успя ли администрацията на Обама да постигне напредък в близкоизточния конфликт?

Ноам Чомски: Ни най-малко. Не видяхме нищо повече от декларации за бъдещи намерения. Извън тях в близкоизточния конфликт няма никакво раздвижване. Администрацията на Обама дори беше сред онези американски правителства, които най-много подкрепяха израелската експанзия. Докато останалият свят критикува нелегалния строеж на еврейски селища, САЩ подкрепят позицията на израелското правителство по този въпрос. Вашингтон оказва на Израел военна, дипломатическа, икономическа и дори идеологическа подкрепа за продължаване на планираните строежи. Най-забележителната стъпка на Обама по този въпрос беше ветото над резолюцията на ООН за ограничаване на строителството на нови селища, наложено от САЩ в Съвета за сигурност през февруари 2011 г. Понастоящем американското правителство продължава преговорите с Нетаняху – и то за увеличаване на финансовата помощ, която ще доведе на практика до разширяване на застрояването. Същевременно сме свидетели на последните безскрупулни нападения на Израел в Газа, които САЩ подкрепят.

Емран Фероз: Национализмът и десният екстремизъм сякаш все повече пускат корени в Европа. Хората, които бягат от ужасите в Близкия изток и в други части на света, се превръщат в обект на омраза от страна на дяснопопулистки и антиислямски групировки. Можем ли да очакваме, че влиянието на тези сили ще продължи да се увеличава?

Ноам Чомски: Политическите последици в контекста на бежанската криза са ужасяващи. В Австрия, например, един неонацист е на път да спечели голям политически успех. При това Австрия не е приела много голям брой бежанци. От европейските страни най-много е приела Швеция - около 150-160 хиляди. Страната има население около 10 млн. души, което означава, че 1,5% от това население вече са с бежански произход. Другояче стоят нещата с Ливан - една доста бедна страна, чието население междувременно се състои от близо 40 на сто от бежанци, като 25% от тях са от Сирия. Йордания също е приела много бежанци. В сравнение с тези страни Европа прави твърде малко.

Въпросът е, разбира се, откъде идват бежанците? – Идват главно от Близкия изток, но и от Африка. Европа има дълга история в Африка. Последните столетия са белязани от експлоатацията и разрушението на африканския континент. Последиците се проявяват и до днес и те са една от причините толкова много африканци да продължават да напират към Европа.

Много са причините за продължаващия бежански поток от Близкия изток. Една от тях е американската и британската инвазия в Ирак, която напълно разруши тази страна. Има държави, които с политиката си в региона предизвикаха бежански потоци – и към тези държави се числят САЩ, Великобритания и други европейски страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Де юре

    0 2 Отговор
    Този е червен.

    Коментиран от #10, #13, #19

  • 2 Учуден

    0 3 Отговор
    А, къде точно Чомски е казал: "САЩ извършиха престъплението на века", или идеята е да си слагате измислени сензационни заглавия, които да предизвикват безбройни споделяния и сексуална възбуда сред русофилската ви аудитория?

    Коментиран от #7

  • 3 Пис

    0 0 Отговор
    Какво означава "червен"? Този казва фактите, истината. А дали е червен син пимбян няма значение в случая - фактите са такива. Но едно е сигурно - света няма как да се оправи нито с тия религиозни и други войни, нито с масова имиграция. Европейските народи стенат от такива инвазии, а причините за демографският срив тук са следните -0 ниски доходи на 85% поне от населението, вредни бюрокарти и политици, заспали ченгета и военни, които търпят това и си службашкат за заплатки и бонуси, промяна на морала на българиште с доста неправилни възгледи, че кариерата е над всичко, и парите са над всичко, понеже и кариерата е до време и парите се губят и печелят. Освен това "лесните пари" изкарха много млади към дрогата проституцията наркотрафика и емиграцията. за което са виновни именно законотворци и работодатели - първите сав редни, а вторите са стиснати. Ето това няма как младите да не усетят. А че, Чомски е симпатизант на световният комунистически юдохазарски халифат, който наричате и "Комунизъм" е факт. Това е друг въпрос. Световна федерация не може да се съгради на несправедливи закони - толериращи рецидиви и паразитни бюрократи.. затова и няма да я има. Ако се създаде насила тя ще рухне защото недоволството ще я срине рано или късно. Нал насила се опитаха да правят демокрацияв изтока долу? Е, видя се, че там ен искат демокрация а всеки иска да е халиф. Като у нас - всеки искад а е цар и министър и президент и депутат. човешката алчност и простотия няма граници....

    Коментиран от #6

  • 4 Гост

    0 0 Отговор
    Той на няколко места поставя на първо място САЩ като виновни за случващото се в близкия изток, а казва, че Европа не прави достатъчно за бежанците. А щатите какво правят? Защо като са толкова загрижени не кажат "изпратете ни и на нас малко от тези нещастни хора"? Загрижили се и те за нещастниците уж...
  • 5 Емил

    1 0 Отговор
    Е много ясно. Имаше и предаване по Discovery за това. Така, че нищо ново, за средно интелигентен човек. А на който са му мили много американците, терминалът е отворен. А относно Ислямска Държава, се управлява от бивши военни министри и генерали на Садам и Кадафи. А те имат общо с Аллах, колкото и ние. Нито един от двамата диктатори нямаше да държи военни, на които им говори небето! Тази групировка е факт от американските нападения.
  • 6 Д'Мин

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пис":

    Не усещаш ли сарказма?
  • 7 ****

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Учуден":

    Аз предлагам да се забранят такива статии. Даже, като в Турция, който е против Ердоган в затвора. Тука за успокоение на демократите, всички русофили на топло. Ей, това лизачите на вимета сте много застреляни!

    Коментиран от #9

  • 8 onq s konq

    0 2 Отговор
    Или аз не разбирам Чомски,или има печатна грешка.Той твърди че Швеция е приела 150-160 хиляди бежанци и това я поставя на първо място в Европа,но не споменава Германия,в която към края на 2015г са регистрирани 1,25 МИЛИОНА !Дори и ако говорим за ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТОШвеция-10милиона жители,а Германия-70 млн/,то срещу 1,5% в Швеция стоят 1,7-1,8% в Германия!А че е "червен" Чомски,спор няма и дори само факта че НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАВА РУСИЯ КАТО СВЕТОВЕН ВОЙН,КАМО ЛИ ДА Я КРИТИКУВА ЗА КАКВОТО И ДА Е.И логично възниква въпросът:"Защо се тиражира статия на ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТЕН АВТОР и свършиха ли се независимите и необвързани анализатори?А отговорът закономерно е"Защото СТАТИЯТА Е ПЛАТЕНА и си е ЧИСТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПРОПАГАНДА".
  • 9 Учуден

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "****":

    Така ли, всеки, който не посочва изрично в коментара си "Путин е велик лидер, американците са най-големите терористи", е лизач на вимета и много застрелян? Понякога се чудя такива коментари възможно ли е да идват от истински хора, или пропагандния модел на Кремъл е програмирал някакъв бот, който да ги пуска....

    Коментиран от #11

  • 10 неутрален

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Де юре":

    Защото не иска да скача ,затова е червен.Само си чешаме езиците кой бил червен, зелен, син ,бял а не си налягаме парцали и да си гледаме собственото дередже .Е това българина разбира от всички световно конспирации,псевдо теории и т.н.
  • 11 ****

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Учуден":

    С втория си пост само затвърждаваш мнението ми. В първия пост-сексуални възбуди сред русофилите, във втория кремълски модели. И ако не се усещаш, то си е за твоя сметка.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Питагор

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Де юре":

    А ти какъв си, син ли си ?

    Коментиран от #16

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ОТ КРАЙ ДО КРАЙ

    1 0 Отговор
    САМАТА ИСТИНА Е НАПИСАНА ДАЖЕ И ХРОНОЛОГИЧНО ЗА ДА СЕ ОРЕНТИРАТ Е ПО МАЛКИТЕ ДЕТ СЕГА ПОТДЪРЖАТ ПОЗИЦИЯ БЪРКАЩА ПЪРВОПРИЧИНАТА НА АРАБСКАТА ПРОЛЕТ
  • 16 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Питагор":

    Не, просто бях саркастичен. Иначе по окраска съм небесно кафяв с лек дървесни син отенък.
  • 17 Това ли бе Демокрацията

    1 0 Отговор
    Запада е в дълбока не преодолима безвъзвратна криза! Запада е в икономически, финансов и политически КОЛАПС. До това състояния Запада сам се докара: пренебрегна устава на ООН за спазване на суверенитета на държавите и прие закона на ДЖУГЛАТА. Се що някъде има за крадене - предлагат му Дермо-крация. Цветна революции, майдани, преврати, интервенция т.е бомбене до като не остане камък върху камък. До момента всичко вървя чудесно. Потролните държави изгубиха контрола над петрола в интерес на закъсалият Запад. Но ситуацията му е ужасно страшна. Запада е в дефицит от 19-20 трильона, предприятията са изнесени на вън, гражданите им са безработни, в хазната не постъпват данъци, социално напрежение сред обществото. ИЗХОДА е силовият метод върху слабите - джунглата на 21ви век. Днес на дневен ред за разпарчетисване е Русия. Русия е с почти колониялен статус, не суверенна федерация под управлението на САЩ от 1991 г. Чрез посланика на САЩ в Москва Тефт. Чрез него се контролира днешната Русия - банки, пари, икономика, бизнес, правителство, вътрешна и външна политика, парламента и правителството както и законите на страната. Президента на Русия е с ограничени правомощия, но с изключителни усилия се стреми да води самостоятелна политика и да предотврати евентуална гражданска война, Майдан, преврат и раздробяването на Руската държава, разграбване на природните ресурси по близко източения метод - Арабска пролет. В Русия идват ибори, Запада се активира на пълна скорост - сега или никога, Путин да се отстрани от власт. Путин е за спазване устава на ООН, за спазване на суверенитета на държавите, за самоуправление на държавите, за равноправие и единни принципи и стандарти в международните отношения. Но за запада Запада това се счита АГРЕСИЯ, и Запада предлага Дермокрация - войни безкрайни, еднополови бракове, осиновяване на деца с родител #1 и#2 бз майка и баща както до сега, смесени тоалетни, ГМО храни, съмнителни имунизации, ЗИК, ибола, епидемии, грипове, антракс и мн. др. Тоест човечеството е на прицел за "разцвет ". Путин и НОД казват - НЕТ. Затова днес е тази бясна русофилска пропаганда. СЛАВА БОГУ, ЧЕ НА ЗЕМЯТА ИМА РУСИЯ ! Да пожелаем успех на Русия в борбата и за независимост и суверенитет!
  • 18 Бай хой

    1 0 Отговор
    Много цвят много нещо. Навремето който не бе съгласен с линията на партията се обявяваше за фашист. Сега същите но пребоядисани щом не са доволни от така наречената демокрация се обявяват за комунисти русофили и путинисти. Разбира се мнозинството от тях са напълно неграмотни и дори не знаят значението на повечето термини.

    Та да поясня относно два често изпозлзвани термина - фоби и фили. Фили те са хора които обичат нещо или някой , харесват го и му се възхищават. Да поясня че всичко това е позитивна и съзидателна енергия която предопределя щастие и развитие, свобода на духа.

    Фобите и фобиите напротив са хора които мразят, отричат. Това най често са хора с психични откронения които по една или друга причина са отровени духовно и не могат да видят нищо положително. Такива хора са способни на интриги лъжи и дори престъпления. В психиатрията има цял раздел за борба с тази страшна чума наречена фобия и фобии. Та такива лица са определено за лечение а не да искат да определят кое е правилно и кое не.

    А това че някой определя Чомски за комунист направо кърти мифки. Направо чутовна неграмотност и простотития която може да бъде изръсена само от привърженик на оня простия.
  • 19 fuck nazis

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Де юре":

    Значи червените тоест левите са доста по-интелигентни от десните ......

    Коментиран от #23

  • 20 бойко

    0 0 Отговор
    Какво може да се направи госпда.
  • 21 Бай Хой

    1 0 Отговор
    Дескин, толкова ли ти е трудно да вденеш че истината не е нито червена нито синя, нито лява нито дясна. Ти май изобщо не си в час. Например подкрепяш отчаяно левицата исе опитваш да сатанизираш определени десни сили, кат всъщотот време се самоопределяш като анти комунист. Като в същото време никой, който и да е той, от която и да е партия не може да бъде демократ щом е анти.
  • 22 muti

    1 1 Отговор
    Авантюрата на Буш в Либия и Ирак изпусна духа от бутилката.Все си мисля,че злият гений на ЦРУ е автор на сценария,реализиран,за да се върне бумерангът,но в Европа.Разединена,залята с бежанци,безпомощна послушница на имперските интереси .Тежко на идните поколения.
  • 23 Де юре

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "fuck nazis":

    Ъъъ, това "умозаключение", от коя част на тялото си го изкара?
  • 24 Боби

    1 1 Отговор
    Отново за нещастията на необразованите войнствени пришълци в европа е виновен белия човек бъхтещ по 8 часа на ден под луминисцентната лампа за да може някое Нпо да раздава неговите пари за разплода на цветнокожите. Ужас.
  • 25 ИДИЛ

    1 0 Отговор
    Гнездото на злото САЩ и престъпната организация НАТО които създават хаос и войни по света трябва да бъдат пратени в ада за да има мир на земята.
  • 26 Targa6a

    0 1 Отговор
    Идил: прави си за това ама чак със смърт на невинни граждани,който не заслужават смърта защото вашите идеали за потъпкване на демокрация е пълна простотия!като цяло като сте толкова "големи" мозъци не можете да гръмнете нищо съществено,проява на слабост,защото "злото"както го наричате има охрана много по умна от вас! Жалко че не знаете колко сте елементарни и средностатистически човек може да ви каже само весела Коледа 😁😁😁😁
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 100

    0 1 Отговор
    Очевидно този сайт се посещава от хора които търсят коли втора употреба. По възможност по-евтини. Това значи по-стари и по счупени. Това издава и манталитета на участниците в чата. Хора не успели в живота и по някакъв начин нещастни в личния си живот. Едни са недоволни от началниците си, други от съпругите си или от каквото и да било друго. Всичко това води до една необуздана омраза към всичко.
    Но не всичко. Необузданата омраза, преди всичко е насочена, към преуспелите хора и държави. Не е трудно да се отгатне, че преуспелите хора и държави са тези където има демокрация. Следователно натам е насочена и необузданата омраза.
    От друга страна съвсем логично необузданата любов на тези хора е насочена към неудачните хора и неудачните държави. За мен е непонятно защо тези хора смятат Русия за неудачна държава. Страната на Пушкин, Достоевски, Чайковски и много др. За съжаление не ми идва никой наум от СССР.
    Моля някой, ако иска, да ми обясни кой съчинява упорните точки за злодейството на едните и ангелската доброта на другите.

    Коментиран от #29

  • 29 ПРОСТО И КРАТКО

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "100":

    ЕДНИТЕ ИСКАТ ДА ПЕЧАТАТ ПАРИ ЗА ЦЕЛИЯ СВЯТ И ДА ГИ ОТПУСКАТ НА ЧАС ПО ЛЪЖИЧКА НА ПОСЛУШНИТЕ А ДРУГИТЕ ИСКАТ КОЕТО СИ Е ТЯХНО И ТЕРИТОРИЯ И ПЕЧАТНИЦА БЕЗ ДА НАЛАГАТ ДОРИ И ПРИ СОЦА СВОЯТА ПЕЧАТНИЦА ПЪК СЯ НЕЩО НИ НАЛАГАТ НЕ САМО ВАЛУТИ БАЛОНИ НО ЧУЖДА КУЛТУРА ВЪРВЯЩА РЪКА ЗА РЪКА С ПОРНОТО РАЗВРАТА НАРКОМАНИЯТА МАФИЯТА ОБЕЗЛИЧАВАНЕТО НА НАЦИИТЕ И ПЪЛНАТА ДИВАЩИНА вЧОВЕШКИТЕ ДОБРОДЕТЕЛИ.
  • 30 Ангелогласният

    1 0 Отговор
    Към 100. А ти Муравей, защо посети този сайт?
  • 31 Д'Мин

    1 0 Отговор
    Ноам Чомски е всеобхватна личност. Лингвинист, професор, политолог. Преподавател в Масачузетския технологичен университет. Евреин.
    И 100, мога да ти обясня кой съчинява Упорните точки, но няма да разбереш.
    В този форум не се влиза само чрез мобилето. Можеш и чрез Фейса, Джи мейла и Пробук-а. Ама Уткаде Ъкъл!
  • 32 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    хубаво е да има и хора като чомски,критикува американската политика ,но си живее там без никакво намерение да напусне тази лоша за него страна и да иде в по-добра заедно с родата:)!няма да го направи и не е преследван за мнението си там където го дава,за разлика от други на местата дето защитава:)!ленин ги е наричал тези като чомски необходимите идиоти :)!този е същия ,реже клона на които седи и защитава тези дето ще го унищожат при първа възможност.въпреки това е добре ,че го има ,дава алтернативи и те кара да се замислиш!
  • 33 Бай Хой

    0 0 Отговор
    Деске ма твърде си първосигнална. Човек не трябва камто катунар да се озърта и да се чуди каде да опъне катуна. По добре е да култивира собствения си ареал. А най долно е да /разпродаваш Родината за да зсе сложиш на окупаторите.
    Чомски се опитва да поправи огроните злини извършени от тези които диктуват грабителската политика на сащ през последните десетилетия защото тя води до самоунищожение.

    Коментиран от #34

  • 34 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Бай Хой":

    да много си прав полов,но що не го подкрепиш същото за русия,там немцов бе предател за теб и го убиха правилно,а чомски е уважаван професор в сащ ,подкрепящ режими на които е фен само на ужким.завалията подкрепяше и мао ,но хич не го виждам щаслив маоист барабар с евреиската си рода.та такива ми ти работи ,култивира американците ама внимава да не се култивират много щото ще бъде първия обесен от тези дето иска да доидат на власт.е поне за асад е на едно мнение с мен ,но тва ти си го пропуснал ,нали полов?

    Коментиран от #35

  • 35 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "стоян георгиев":

    Ама ти много знаеш! Да не си в кухнята на световната конспирация? Там нямат ли си миялни машини?
  • 36 Бай Хой

    0 0 Отговор
    Деси направо от коментарите ти вони на мухал. Отвращаваш с долнопробни нпо лозунги не подкрепени с грам доказателства. По света се случиха хиляди събития а ти отново с криминални случаи ито с украински привкус. Да припомня че точно Немцов помогна за постигане на премирие и за Минските договорености. И точно тогава го очистиха и единственият свидетел е приближен до десен сектор украйна. Това са фактите имай самона теб не ти стана ясно че номера на краварите не мина. Или си про руски трол?

    Коментиран от #37, #38

  • 37 ****

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Хой":

    Това третополовото трябва да го изкарат на бял свят, да го видим що за орки е.

    Коментиран от #39

  • 38 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Бай Хой":

    немцов го уби путин и в тва няма никва нотка на съмнение нито при семеиството му нито сред съмишлиниците му.новата ти порция лъжи че бил помогнал за минските договорености са пълна измислица.немцов подготвяше разкритие за операцията на руската армия в украина затова го убиха.
  • 39 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "****":

    ти нямаш проблем да ме видиш знаеш къде и кога идваш и ще ти имплантирам шуши муши и т.н. нищо че си бил милиционер и имаш ловен билет!
  • 40 Бай Хой

    0 0 Отговор
    Кво да се прави? Трябва да има и лъжци и мръснихора способни да разпродават общественото за лична изгода. Така ще различаваме доброто от злото а всеки избира на какво ще служи. Дявола предлага пари, моментна слава и след това катран. Достойният човек се бори с трудностите, отстоява истината и не се подвежда нито от зелени карти, нито от "студентски" бригади, нито от службици и политически мафии.