Last news in Fakti

30 Август, 2016 09:03 2 594 0

Грегор Гизи: Необходим е руско-американски компромис

  • грегор гизи-
  • руско-американски-
  • компромис

Путин е борец с хватка на тигър

Грегор Гизи: Необходим е руско-американски компромис - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В интервю за авторитетния вестник „Велт ам Зонтаг“ германският политик Грегор Гизи заяви, че е необходима нова европейска архитектура на сигурността и ако е възможно, в нея да бъде включена Русия. Без или срещу Русия е невъзможно да има мир и сигурност. Според Гизи неговата партия „Левите“ няма нужда и е грешно да се изказва за НАТО, защото след края на Студената война е било грешка да се оставят всички структури както преди 1989 г. Той заявява, че темата НАТО не е съществена за една възможна коалиция със социалдемократите, защото „става дума за визия'. На въпрос „защо на неговата партия й е толкова трудно да оцени руското поведение към Украйна и да осъди нарушаването на международното право“, Гизи казва: „Винаги съм осъждал нарушаването на международното право – от нападението на Запада срещу Югославия и Ирак до окупацията на Крим. Русия може да бъде за много неща критикувана, например за отношението й към хомосексуалните, което не мога да приема. Въпреки това трябва да признаем, че Западът направи сериозни грешки по отношение на Русия. Той игнорира винаги интересите на Русия. Например, когато Западът без решение на ООН нападна Сърбия, Русия си направи следния извод: Ако вие нарушавате международното право, тогава то не важи и за нас. Да прибавим и стационирането на американски ракети в Полша и Чехия“. „Представете си, казва Гизи, ако Русия стационира ракети в Мексико и каже, че те ще ни пазят от Колумбия. Дали американците биха повярвали в това? И руснаците не повярваха в случая с ракетите в Източна Европа. Всичко опира до желанието на президента Джордж Буш, който искаше да приеме Украйна в НАТО. Това би довело до стационирането на руския Черноморски флот в района на НАТО. Затова Путин анексира Крим като ответна реакция, което намирам за грешно“.

Според Гизи не трябва да има санкции, а е трябвало да се намерят други начини. „Трябваше да се предприемат дипломатически стъпки. Между впрочем след отделянето на Косово нямаше санкции срещу нас на Запад“, казва Гизи. Според него една от грешките на Барак Обама бе, че каза на Путин – Русия е регионална сила. „Путин се бори като тигър. На такъв тип не трябва да казваш подобно нещо. Освен това химията между Обама и Путин не съвпадна. Във всеки случай в Сирия Путин показа на американците, че Русия е световна сила“. Но независимо от това, ако искаме мир в Сирия трябва да се вземат предвид интересите на САЩ, Турция, Саудитска Арабия, Иран и Русия. „Трябва да се намери компромис между САЩ и Русия. Иначе няма да стане“, казва Гизи.

Според Грегор Гизи ЕС е постигнал много. „ЕС за първи път гарантира, че няма да има войни между страните - членки. Ако ЕС се разпадне отново ще избухнат старите конфликти между националните държави и това ще доведе до войни. Затова трябва да спасим ЕС“, твърди Грегор Гизи. Според него може да се критикува бежанската политика на Ангела Меркел, но не трябва да се изгубят привържениците на интеграцията на бежанците. „Ние трябва да премахнем страха на хората и освен това да отстраним причините за бягството на бежанците. Ние имаме нужда от руско-американски компромис, за да спрем войната в Сирия. Не може да е истина ЕС да експортира храни за Африка, а те там да стават толкова скъпи, че да разрушават африканското селско стопанство.

Според Грегор Гизи затварянето на Балканския път за бежанците е било грешка. „Затварянето на Балканския път бе грешка, защото жертвахме най-слабата европейска страна – Гърция. А споразумението с ненадеждния Ердоган, който подкрепя терористи? Моля Ви! Трябва да направим нещо по-добро“, казва Гизи.

Грегор Гизи е германски политик, председател на парламентарната група на опозиционната партия „Левите“ . Дойче веле го определя така: „Главният „виновник” за политическото възраждане на Партията на демократичния социализъм, както се наричаше компартията на ГДР, беше от самото начало Грегор Гизи. Някогашният източноберлински адвокат успя да спаси политически банкрутиралата, но финансово силна партия през земетръсните месеци след падането на Стената. Дори и след като се отказа от председателския пост, Гизи продължи да дърпа конците иззад кулисите. Високо интелигентен, отличен оратор и остроумен събеседник, Грегор Гизи винаги е бил точно обратното на традиционния образ на източногерманския функционер - сивушко“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА