1 Септември, 2016 07:45 146 089 132

Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?

  • втора световна война-
  • германия-
  • русия-
  • хитлер-
  • барбароса-
  • ссср-
  • източен фронт-
  • нацисти

Трябвало ли е Хитлер да отложи началото на операция „Барбароса”?

Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия? - 1
Снимки: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 1 септември 1939 година отеква първият изстрел на Втората световна война. Германия въвлича Европа и света в кръвопролития и ужас, загиват милиони.

Един от ключовите моменти във войната е нацистката инвазия в Русия през 1941 година. Историци и анализатори продължават да се питат – какво би станало, ако Адолф Хитлер не бе нападнал руснаците на 22 юни?

„The National Interest” се опитва да даде отговор на този въпрос. Преди операция „Барбароса” Хитлер води война само на един фронт – западния. На източния, обаче, нацистката армия дислоцира три четвърти от своята мощ, като там са дадени и близо две трети от жертвите по време на целия конфликт.

Как биха се развили събитията, ако Хитлер не бе атакувал на изток? Развитието на Третия райх означава, че Германия няма да остане пасивна. Всъщност е трудно да си представим сценарий, при който Германия и Русия да не са във война – въпросът е кога.

Едната възможност е инвазия във Великобритания през 1941 година и слагане край на европейската война, което ще позволи на Берлин по-късно да съсредоточи всичките си усилия на един фронт. Операция „Морски лъв” е план за нападение на Южна Англия, който през 1940 година е отложен за неопределено време. Проблемът е, че военноморските сили на нацистите „Кригсмарине” значително отстъпват по брой на кралския флот, дори и с бойната си гордост „Бисмарк”. Освен това британците ще имат и време да засилят мощта на военновъздушните си сили. Лондон получава и помощи от САЩ, които през септември 1941 година са почти воюваща сила, която ескортира конвои в Северния Атлантик. Няколко месеца по-късно американците влизат формално във войната. Въпреки японските действия в Тихия океан САЩ със сигурност биха концентрирали силите си за защита на Великобритания.

По-вероятната възможност в този момент на войната би била Хитлер да тръгне на юг, вместо на изток. Контролирайки по-голямата част от Западна Европа след лятото на 1940 година, Хитлер има време и избор до средата на 1941 г. Или пък да последва инстинктите и идеологията си, нападайки Съветския съюз с неговите богати ресурси. Победа над руснаците ще бъде и апокалиптичната кулминация на борбата срещу комунизма на Хитлер.

Да се обърне към Средиземноморието и Близкия изток предлага и гросадмирал Ерих Редер, главнокомандващ „Кригсмарине”. В реалната война кампанията на Ромел в Северна Африка е само странично занимание на основната цел – Русия. В алтернативния сценарий Северна Африка заема ключова роля.

Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?

Едната възможност е да бъде оказан натиск над Франко да сдаде неутралитета на Испания и да позволи на германските войски да влязат в страната му и да използват Гибралтар за връзка със Средиземно море. Друга възможност е африканският корпус на немците да бъде подсилен, и през Либия и Египет да се установи контрол над Суецкия канал (което Ромел почти прави през юли 1942 година). От тази позиция нацистите могат да напреднат към петролните находища в Близкия изток и през 1942 година да нападнат Русия, заклещвайки противника и от юг, и от запад. Междувременно наличните ресурси биха позволи създаването на хиляди нови танкове и други сухопътни машини, както и подводници за господство и по вода.

Дали би проработила алтернативната стратегия на Германия? Средиземноморската опция на нацистите е много по-различна от инвазията в Съветския съюз. Вместо огромната армия от 3 милиона души по земя, в Средиземноморието би било необходимо да се действа и с кораби и самолети, подкрепящи значително по-малък брой войска през огромните разстояния към Близкия изток. С продължаващия неутралитет на Русия Германия би могла да концентрира цялата си енергия на Луфтвафе в Средиземно море. Нацистките самолети нанасят поражения на Кралския флот през 1941-42 година, дори когато подкрепят и кампанията на изток. Пълната мощ на Луфтвафе би била опустошителна.

Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?

От друга страна логистичните пречки в Близкия изток биха били обезкуражаващи. Въпреки че Германия има ефективни въздушни сили и флот, основната мощ на страната е сухопътната армия. Ако приемем, че Америка влиза във войната през декември 1941 година, то фокусът на картата в този случай би се изместил. Германски и италиански въздушни и морски сили, подкрепящи африканския корпус, срещу британска и американска контраатака в региона.

Това от своя страна повдига друг въпрос – какво би станало, ако Хитлер не бе отменил операция „Барбароса”, а просто я бе отложил на лятото на 1942 година? Ако приемем, че силите на Оста са успешни в Близкия изток, то СССР ще се изправи срещу германски и италиански сили, напредвайки на север от Кавказ. Още една година би дала на Хитлер и повече време да използва ресурсите от завладяната Западна Европа.

От друга страна, обаче, през юни 1941 година Червената армия е дисбалансирана, все още реорганизирайки се от чистките на Сталин. Още една година би дала възможност на руснаците да се изправят още по-силни с машини като танковете Т-34 и ракетните установки Катюша. Отлагайки операция „Барбароса” за следващата година – предполагайки, че Британия не се е предала – Германия ще е изправена и пред опасността от англо-американска контраофанзива.

Изключителните тактически умения на нацистите, както и бойният опит, биха подсилили Вермахта за нападение над СССР през 1942 година. В този случай обаче катастрофалните загуби на Червената армия от 1941 година биха били по-малки, а отлагането на операция „Барбароса” да бъде подарък за руснаците.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вафен

    158 41 Отговор
    Сега България щеше да е свободна и просперираща държава, а мутро-комунистите щяха да бъдат там, където име е мястото, в затворите.

    Коментиран от #4

  • 2 Щайнмайер

    69 26 Отговор
    Сега Слънчев бряг щеше да е германски и вместо БТВ - ARD.Ферщейн?

    Коментиран от #127

  • 3 Джон Смит

    124 45 Отговор
    Някой пак е пропуснал, да чете! Всички Немски виши офицери твърдят, на Нюрбергския процес, че нападат СССР като превантивна мярка! Сталин се е готвил да нападне Германия и да направи Европа кумунистическа! Затова Хитлер предприема, нападението!

    Коментиран от #6, #19, #21, #119, #123, #124

  • 4 Де юре

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от "вафен":

    Какво щеше да стане ако не се беше случило нещо е в сферата на т. н. алтернативна история. Използва се най-вече във видеоигрите.
  • 5 до 2

    150 43 Отговор
    По-добре да е германски Слънчака отколкото Руски!!! И по-добре да бяхме 50 години под немско робство отколкото под руско! Англичаните са си изхвърляли затворниците в Австралия и виж къде са те, а къде сме ние! С немско управление сега щяхме да сме като Швейцария, а морето ни щеше да е конкурентно на гръцкото, а не в него да плуват кафяви акули! На Бай Ганя му трябва ред, дисциплина и малко кютек

    Коментиран от #129

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЖУКОВ

    48 90 Отговор
    СМЪРТ НА ФАШИЗМА СВОБОДА НА НАРОДА.
  • 8 мурдж

    7 7 Отговор
    Защо,защо.Защото завършва на О.
  • 9 Ник

    122 1 Отговор
    Факт е че Сталин се е готвил за нападение. Въпросът е друг според мен. Така и така са се разбрали за Полша, можеха да се разберат и за други части на Европа без да си пречат. Аз лично мисля, че при определени обстоятелства имаше вероятност страната ни към момента да е в по- добро състояние при друг развой на събитията. Разбира се това не трябва да Ви навежда на мисълта, че имам някакви нацистки наклонности. Говоря за това, че България влиза във Войната един път под натиск и втори път с идеята да си възстанови загубените територии. Както знаете след окупацията на Гърция и Югославия, България поема административните функции върху чат от териториите им. Това дава възможност страната ни да се разшири и да има излаз на други морета. Сега от позицията на времето едва ли някой ще оспори какви са ползите ако имахме излаз на Егейско море и Македония си беше останала наша, плюс част от настоящите Сръбски територии. Сами разбирате, че макар да харесвам Руснаците, бих предпочел друг развой на събитията ако държавата ни имаше шанс да не е толкова жалка и малка, както в момента.
  • 10 John Gotti

    27 4 Отговор
    На кой народ на еврейския и на циганския ли? Е имаш я, и сега кво става?
  • 11 John Gotti

    8 0 Отговор
    до 7
  • 12 Иван

    43 10 Отговор
    Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?-Сталин напада първи и Европа става част от СССР.

    Коментиран от #13, #35

  • 13 ****

    4 6 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Аха, + остров Мадагаскар.

    Коментиран от #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Набора

    62 24 Отговор
    Ник,как Сталин се е готвил да напада,след като Червената армия в този момент е била дезорганизирана и не е била въоръжена с нападателни оръжия.С договорите Сталин е печелел време,защото много добре е знаел,че не може да се противопостави на Хитлер.Страната ни нямаше да бъде в по-добро състояние при друг развой на събитията,по простата причина,че тогава България е била де юре съюзник,а де факто е била окупирана.И германците са се държали фактически като окупатори.Малко известен исторически факт е,че германската армия е имала печатници за пари и всичките им подразделения пръснати из България са пазарили с фалшиви левове.Затова върви легендата,че германците са си купували всички продукти,а руснаците са ги взимали насила.И това го знам от живи участници в събитията,не от книгите.А държавата ни е жалка не защото е малка.Швейцария и Швеция не са по-големи,но там живеят други хора,с които изобщо не си приличаме.

    Коментиран от #54, #128

  • 16 КНВ

    6 8 Отговор
    amerikanski l..naaaaa otnovo !!!! ami ako zaedno s Rusiq bqha napadnali Anglite?????
  • 17 кой знае

    29 5 Отговор
    Определено германците са изчислили доста точно какво ще стане ако нападнат СССР тогава, имали са информация какво става там и какво е състоянието на червената армия. Така че, тогава моментът е изглеждал много благоприятен за атака, освен това постигнатите успехи с тактиката на блицкрига са окуражили и може би главозамаяли Хитлер и той е решил да не губи време, а да действа. Всъщност само изключително яростната руска съпротива на всички нива и прилагането на някои нестандартни решения от тяхна страна са съхранили СССР. Германците всъщност почти са спечелили войната, първоначалните им успехи дори са надминали очакванията им. Та работата е била на косъм, а не както се говори по-късно за "блестящата сталинска тактика". По-важен е въпросът какво е щяло да се случи ако германците завладеят СССР. Всички знаят, че в края на войната САЩ хвърлят две атомни бомби над Япония. Разработката на това оръжие изисква доста време и научен потенциал, германците също са разработвали атомна бомба, но поради лошия обрат на войната и все по-малкото време и потенциал не са успели да я завършат. Но ако имаха достатъчно време и можеха необезпокоявано да разработват технологията със сигурност щяха също да направят такава бомба горе-долу по същото време както и американците. И тогава войната можеше да продължи да се води с ядрени оръжия което щеше да бъде катастрофално за Европа, а и за целия свят. Пред вид фанатизма на Хитлер и очевидното му пренебрежение към "по-нисшите" раси, както и все още недостатъчната информация за дълготрайните последствия от използването на ядрени оръжия със сигурност щяха да бъдат взривени доста бомби, преди да се кротнат нещата. И в такъв случай слънчака можеше и да го няма на картата. Така че можем да сме доволни че събитията са се развили по този начин.

    Коментиран от #29, #31, #46

  • 18 Анализатор

    34 19 Отговор
    Уникално тъп анализ! А къде е агресивната политика на СССР в този период? Нападението над Финландия, над прибалтийските републики? А къде е пакта Молотов - Рибентроп?
  • 19 ГьОБЕЛС

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    ДА И ЗАТОВА ПРЕВАНТИВНО СЕ ОКУПИРАТ И ОМАЛОМОЩАВАТ ДЪРЖАВИ И АРМИИ ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО ДА НАПАДНАТ КАПИТАЛИСТИТЕ И КОЛОНИЗАТОРИТЕ СИ.....
  • 20 Красен

    1 4 Отговор
    Истинската история... https://www.facebook.com/nationalisticresistance/videos/939339372819567/?pnref=story
  • 21 Спазмалгон

    7 9 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    Не е вярно, пак утопии си чел. Ай стига с измислената история. Швабски фен си ясно.
  • 22 Тошибиян

    9 1 Отговор
    Германците са печатали и англииски лири през воината дори са пращани образци от напечатаните в англия и англичаните са казали че това не са фалшиви банкноти тоест неразличима изработка....но не знам в коя част от войната или преди това е било това
  • 23 историята

    43 20 Отговор

    До коментар #13 от "****":

    Кой напада ПОЛША? СССР и Германия!!!!!!
    Двете страни си я разделят, като торта.
    Сталин е АГРЕСОР и политиката на СССР винаги е била експанзивна!
    Най големият изрод в историята е Сталин, 20 милиона руснака е избил в лагерите!
    За справка ГУЛАГ на Солженицин!
    Който не вярва да пита някой руснак, той ще му каже закакво става на въпрос, така, че Хитлер ряпа да яде с неговите 6 милиона евреи!
    За съжаление историята се пише от победителите.
  • 24 Гьоринг

    16 10 Отговор
    Някои са уникално немислещи индивиди. Хитлер и нацистите смятат славяните за "тор за германската раса". Нашата страна е съюзник, но далеч не е велика сила като Италия и Япония. Помислете си какво щеше да ни чака след евентуална нацистка победа - същото като след съветската. Вие не осъзнавате, че Царство България изобщо няма думата в Беломорска Тракия и Македония, а просто е поддържало тези територии, за да могат германците да си освободят дивизиите и ги изпратят на Източния фронт. Администрацията може да е била българска, но по повечето въпроси е трябвало да питат германците.

    Откъдето и да го погледнеш - жалка работа! Комунистите пък са били шепа народ, които се разлайват едва когато Хитлер напада Москва. Цял народ се е надявал на национално обединение и е подкрепял българските войски в Беломорието и Македония, направени са много инвестиции от българска страна, които после остават в полза на Гърция и Югославия.
  • 25 Гьобелс

    25 11 Отговор
    Ако навремето Хитлер не беше нападнал Русия, сега в България нямаше да има небългари от алкохолен произход и всички ,щяхме да живеем нормален живот!

    Коментиран от #32

  • 26 ****

    1 3 Отговор
    Внимавай с епитетите! А относно история изобщо не смятам да влизам.в полемика с теб.

    Коментиран от #28

  • 27 историята

    17 11 Отговор
    Причината германците да загубят битката със СССР е прекаленото разтегляне на фронта и тила има проблем с доставките на гориво, храна, дрехи и амуниции.
    Лошите пътища, липсата на инфраструктура и тежките метеорологични условия също дават предимство на Сталин.
    Германците влизат в Москва, стигат до спирките на трамваите, но биват изтласкани поради липсата на по горните фактори.
    Германската армия прави чудеса и винаги се е сражявала без нужните оръжия и амуниции, както и с много по малък числен състав.
    Хитлер е рискувал с плана Барбароса, трябвало е да изчака и да удари по-късно.

    Коментиран от #130

  • 28 историята

    29 9 Отговор

    До коментар #26 от "****":

    Ще внимавам! :)

    Я кажи кой изби зверски полските офицери в Калитинската гора, точно след Съветската окупация на Полша?????????
    Кои са извергите, които въобще не са агресивни или агресори?
    Какъвто е Хитлер, такъв е и Сталин, даже е много по зле!

    Коментиран от #71

  • 29 Ото

    11 9 Отговор

    До коментар #17 от "кой знае":

    Атомната бомба е пусната от американци, но създателя и е немец. Той е направил атомната бомба в Америка, като преди това избягал от нацистите. Направил я с цел и други да имат атомна бомба като защитна мярка, защото знаел, че немците (бивши колеги на създателя на бомбата) са на крачка от нея.

    Коментиран от #113

  • 30 Евлампи

    1 4 Отговор
    Бла,бла,руска федерация.Измишльотини от кака Сийка.Поредната пропаганда.
  • 31 ААА

    16 1 Отговор

    До коментар #17 от "кой знае":

    Изключително точен коментар ,с една малка забележка.Германците са смятали да приключат войната от 40дни до 2 месеца ,След което пак да обърнат внимание на Англия и да я принудят да подпише капитулация,предвид и огромните ресурси за война които вече ще имат от Русия.Все пак Европа е бедна на ресурси.Та резултатите съвсем не надминават очакванията.В началото когато обграждат големи групи армии ,може би да, и са смятали,че всеки един момент,и след всяка победа руснаците ще се предадат,ще подпишат капитулация,и ще се изтеглят зад Урал.Напротив,съпротивата става все по-силна и организирана,и това започва да влияе зле на германците,и те затъват в руското блато. Първия план на германците за войната предвижда-Бърз ход на танковете Блиц-криг,светкавична война,изтикване на руснаците зад Урал,подписване на капитулация,и редуциране на населението до 30% роби,а след време да се прибере и това зад Урал. План втори-Съпротивата е силна ,войната трудна ,и за това да се прати армията да завземе нефтените полета ,или Сталинградската Битка.Трети план мощен удар и превземането на столицата Москва , цел да се преговаря ,с руснаците да се подпише изгоден за германците договор , и излизането им от руското блато и съсредоточаване усилия към западните врагове.Та кой от тези планове ,надхвърли немските очаквания.
  • 32 Гост

    13 6 Отговор

    До коментар #25 от "Гьобелс":

    Абсолютно вярно,и най-вероятно Германия и Русия щяха да владеят световното положение,както го владеят сега САЩ и Англия.
  • 33 Грую

    9 0 Отговор
    Нека да не забравяме, че светът винаги се е движил от хората с пари, а симбиозата между политика и капитал по определение се нарича "олигархия". От както има някакъв демократичен модел и достъпа до блага се определя от капитала има олигархия, като посоката е или избор на подходящи политици или купуване на вече избрани такива, като резултатът и в двата случая е един и същ - политиката се определя от капитала. На времето германският капитал е установил, че чрез война може да печели и от оръжие и най-вече от заграбване на готови блага от завоюваните територии и създаване на трудови лагери, където евреи и не само да работят безплатно. Не е имало начин да не нападнат Русия с нейните огромни богатства и природни и човешки и всякакви. Такава е била политиката на капиталът, поддържащ нацистите и затова няма нужда да се интерпретира подобен въпрос. Има едно просто житейско правило: Ако едно нещо не се е случило или пък обратното - случило се е, то значи не е имало възможност как да бъде иначе и ние можем да си мислим, че ето малко остана и всичко щеше да бъде така, както аз си го мислех и чакай да опитам пак ама ядец оказва се , че това малко е безмерно повече от възможността да управляваш обстановката. Затова мъдрите хора когато нещо не се случи според мисълта им казват съдба , бог или някаква висша сила, защото знаят, че не са били в състояние да повлияят достатъчно и да променят и не е имало шанс да бъде иначе. Умните хора понякога успяват да упражнят влияние и влизат в историята или поне в статистиката, а глупаците винаги казват "Още малко ми остана да стане на моето".
  • 34 ЮююБряяяя

    1 8 Отговор
    Какво би станало ако баба му на Хитлер беше мъжка...?! Щеше да хване срамна въшка! Тъпа журналистика и туй то....
  • 35 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    С кои съюзници е щял да нападне Сталин Европа,то друга ком. държава е нямало и де факто всички са и били врагове ,и е могло по-лесно всички да се обединят срещу нея ,включително Америка и Новият Свят,а това значи Русия сама срещу целият свят. С агресивна Япония в тила ,където Сталин държи постоянно 1.5 милиона войници в случай,че Япония нападне. Трудна ,и с много жертви война с Финландия,а къде е Финландия къде е Германия,дето за броени дни чупеше европейските армии ,като клечки за зъби. С липса на качествен команден състав ,и морално остаряло въоръжение,и бойни тактики. Какво в Европа има повече като природни богатства от Русия,че да се рискува милиони жертви,и постоянни партизански движения ,които ще леят постоянно руска кръв. Ако Сталин е искал да нападне Хитлер,то няма по-удобна възможност ,от тази когато немската армия е била насочена срещу френската и английската, а Сталин е можел просто и лесно да ги удари тогава в гръб и да ги хванат в обръч. И последно Сталин и Хитлер са идейно близки разликата е само във формата на мустаците.Помагали са си военно и икономически,и поне Сталин е вярвал ,че заедно могат да се противопоставят успешно на общият враг,който непрекъснато ги заклеймява. Но Хитлер е имал много по-големи планове и амбиции за своя народ и не е искал да дели с никой световното господство,отделно е и ненавиждал комунистическата идеология,и я е смятал за опасна,и едно справяне с най-голямата ком. държава би го легитимирало в световен план и би му донесло световната корона на новия световен началник.
  • 36 1234

    2 6 Отговор
    Чудя се защо в този руски сайт почти няма обяви за руски коли, пък когато ги има те са специално подбрани от "Америка за България".
  • 37 Като гост

    21 5 Отговор
    Суворов го доказа мноооого отдавна - всичко е било готово за нападение на мужиците върху цивилизования свят, трябвало е да стане на 6.07. Но Хитлер се е усетил и е ударил пръв...

    Коментиран от #50

  • 38 давитаковаммайката

    14 6 Отговор
    Хитлер е велик, но не толкова, понеже нападна руснаците. Ако не беше, сега България щеше да е 100 пъти по-добре от сега, както и манталитета ни щеше да е 100 пъти по-добър от сега.....а сега сме си кенефа на Европа и Бойко пуска водата.

    Коментиран от #40

  • 39 Патето Яки

    0 14 Отговор
    Ако Хитлер не беше нападнал СССР германците щяха да го обесят след няколко години. Съдбата му е решена още с окупирането на съседните държави. Разликата е че по малко щяха да са жертвите и разрушенията.
  • 40 Патето Яки

    3 14 Отговор

    До коментар #38 от "давитаковаммайката":

    Колко по добра като до 1944г сме произвеждали предимно каруци и подкови.

    Коментиран от #42

  • 41 FАКЕ

    10 1 Отговор
    А Робърт Опенхаймер знаеш ли кой е ?! И е ЕВРЕИН .... Вземи да почетеш малко и не се излагай с тъпотиите си за немци :))
  • 42 Янко

    0 4 Отговор

    До коментар #40 от "Патето Яки":

    До 44та навсякъде са произвеждали предимно каруци и подкови!
  • 43 гост

    16 2 Отговор
    Няма смисъл да се гадае какво би станало, но е факт че германците са били наистина голяма сила и при по-разумно и предпазливо планиране на военната инвазия в други държави реално е можело да завладеят ако не целия, то поне половината свят. Но каквото и да бяха направили в крайна сметка щяха да последват съдбата на всички империи.
  • 44 Mercedes-Benz

    35 13 Отговор
    Германия е била заплашена от нападение на СССР! Още ли има хора, които вярват че Хитлер напада ей така. Само заради отличното разузнаване на Германия в лицето на Абвера, Хитлер успява да спаси западна Европа от комунизация! Може би затова Жуков спи в кабинета си няколко месеца преди това, защото го мързи да се прибере в тях?! Ами колосалното струпване на руски оръжия по западната граница??? Или и това е чиста случайност? Сталин е подготвял операция "Буря", защото като един истински червен сатрап, е искал червена Европа, ама са му объркали сметките от Вермахта! Прочетете книгата на Игор Бунич "Операция Буря" , да видите един руснак как ви казва истината такава каквато е, да за червените кратуни няма да помогне, но се обръщам към нормалните хора да го направят!

    Коментиран от #52

  • 45 EguHCTBEHuqT

    15 2 Отговор
    Казвате коментари въз основа на факти,но никой не каза за причината !!! След първата световна на Германия и са наложени непосилни репарации за 100 години,глад и мизерия,както и става,но нещо се променя - тя изплаща парите наведнъж и започва да кове стабилност,да кове оръжия,да се подготвя за нещо повече - как е било възможно това според вас ?!? И защо е било това пришпорване точно към Русия,към която изхода е неясен дори само заради неприветливата огромна територия,при условие че се страхува от запад,след като оставя в запас много авиация и войска за охрана ?!? Знам че е опиянена от устрема,но не може да се разчита само на това,след като на няколко пъти е удряла на камък,дори и с нововъведенията в технологията ! Който и е дал пари за излизане от кризата първоначално,той желае краха на Русия като отплата и настоява за незабавен резултат !!! Всичко друго е просто последствие от събитията,света се управлява от няколко души от много отдавна,техните имена вероятно не ги знае никой,дори те помежду си,защото не се изговарят на глас !
  • 46 Про

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "кой знае":

    Хитлер не е успял да произведе атомна бомба преди американците поради голямото си его ,...и отнасяйки се не сериозно на предложнието че може да бъде създадено ново силно разрушително ядрено оръжие...и то от министерство на пощите ...отговаряйки на това с думите ..Нима се съмнявате в силата на сегашното немско оръжие....Друга основна причина е взривяването на предприятие за производство на теж ка вода в Телемарк в Норвегия от английска диверсионна група...И накрая американсите атомни бомби са произведени в голямата си част от Немски Уран иззет от немски подводници пътуващи и бягащи за Япония заедно с документацията...
  • 47 густ

    3 3 Отговор
    Ами ако, ако, ако - беше лафа. Ако Ботев беше с каска а Левски с ботуши и ако.... уф, че мирише !!!
  • 48 Мммм

    8 11 Отговор
    Мерцедес,твоите писания ме развеселиха,явно много фантазия има в скоростната ти кутия.Хитлер пороби цяла Европа за 2 години и си помисли,че за 6м. ще успее да завладее СССР,но не предвиди Сталин, който е не по-малко луд от Хитлер и добре,че беше той защото сега ти,аз и всички пишещи нямаше да ни има,а за това че сега стоим и си чешем езиците вина има именно Сталин,а не любимия ти Хитлер,защото ако беше спечелил той войната нещата за нас отиваха на руснаците имат един невероятен израз:как дермо в лужи!, който знае малко руски ще си го преведе.
  • 49 аматьор

    13 9 Отговор
    А какво би станало ако Хитлер беше завладял Русия. Всичките тези природни и човешки ресурси на негово без препятствано благоразположение! Уха!
    Ми нямаше да има сега нито Русия, нито САЩ , нито коя и да е европейска държава. Всичко щеше да е нацистко.
    Казвате просперитет за България, ми нямаше да има такова понятие или даже и дума . Единен език и мислене-нацистко.
    Уха голям кеф за нас и разкошен живот казвате-дали!?
    И ако се бяхме родили същите по тези сегашни земи . Кеф караме мечоци и т.н. И ако имахме приятели деца , а след това и вече пораснали хора с еврейско и арменско потекло/ не че съм голям защитник на евреите, тъкмо на против/ да гледаме как ги тровят с газ и горят като царевица в пещите на концентрационните лагери на всякъде по Европата. Малийй голяма работа и сеир.
    НЕ Благодаря! По добре тук да тъна в мизерията, за която всъщност сам съм си виновен и не взимам каквито и да е мерки , а само дрънкам глупости по форумите , от колкото да съм жив свидетел на изгаряне на невинни хора от всякакви възрасти!!!
    Хайде Лека!
  • 50 Колониална биологична единица

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Като гост":

    Да беше и уточнил кой точно е Виктор Суворов къде е работил и кой му плаща заплатата.
  • 51 арелан

    8 9 Отговор
    Не забравяйте че Хитлер е започнал войната и той е причината за 50 мил жертви подпомогнати от янките с 2 атомни бомби Това са факти а не хипотези които следва да се има впредвид
  • 52 ААА

    7 6 Отговор

    До коментар #44 от "Mercedes-Benz":

    Точно обратното,на практика Хитлер докарва комунизма в Европа с мегаломанските си болни амбиции ,за великата арийска раса,която да властва над света. А трябваше да се окопае на река Бук да изгради отбранителни съоръжения,а не да ходи в Русия да се дави. Ужасът от Хитлер и несправянето с него,загубената Европа ,на практика легитимира комунистическа Русия в световен план ,вади я от изолацията ,и я прави естествен съюзник на Англия и САЩ и като такъв участва в следвоенната подялба на Европа.Това са мисли и разсъждения не толкова мои колкото на Мат Бюканън ,и той съвсем не е марксист или комунист.
  • 53 симо

    18 5 Отговор
    Няколко неоспорими факта спасиха СССР от бърз крах....необичайно студената зима,липсата на пътища,непроходимата кал -есен и пролет ,съответно и непригодността на немската армия към такива условия.Всичко друго е едно голямо"ако"!!!

    Коментиран от #57

  • 54 прост

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Набора":

    Нещо си се объркал..
    Немците са печатали райхсмарки в окупираните държави, а не левове и др. пари. С тях са плащали стоки и услуги по села и градове. Било е голям кеф да имаш немски марки - това си е било конвертируема валута.. Точно както след 2-3 десетилетия отново германската марка беше търсена за купуване от българското население.-:) Въобщеее - ирония на съдбата.
    Печатниците са били на камиони. Нашите деди са ги обръщали в банките по тогавашния курс, а по-състоятелните са ги влагали на влогове.
  • 55 Mercedes-Benz

    8 4 Отговор
    Служителите от Лубянка налазиха, на вниманието на нормалните и мислещи хора, има опасност да прочетете много глупости плод на болни червени мозъци!
  • 56 геле

    12 4 Отговор
    руснаците щеха да нападнат германия,добре че хитлер ги изпревари
  • 57 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #53 от "симо":

    Няколко неоспорими факта-Битката при Курск където германците окончателно губят войната с новите Тигри,Пантери и Фердинанди и 900 000 личен състав се състои от от 5-ти ЮЛИ до 23 Август 1943г УБИЙСТВЕНО ТЕЖКИ ОТ КЛИМАТИЧНО ЕСТЕСТВО МЕСЕЦИ. Битката при Сталинград ,където немците губят една четвърт от своята армия се състои от от 17 ЮЛИ до 23 НОЕМВРИ ,когато се затваря чувала .Отново тежка лятно-есенна зимна обстановка. Пред Москва където немците са разгромени за първи път ,заварват серия от сложно изградени отбранителни съоръжения с мини, дълбоки противотанкови ровове от няколко линии с обща дължина приблизително колкото от Москва до Мадрид ,които 300 000 цивилно население е изграждало в продължение на месеци.Немците заварват и нов руски резерв с нови те-34 ,нови Катюши и десетки хиляди оръдия.Дори и специалните десантни части и те са спуснати с парашути в разгара на битката и запушват важен пробив. И не на последно място 80 германски дивизии са ангажирани с вече хванатите в чувала при Вязма руски войски ,които не се предават а продължават да се бият ,и да опитват къде успешни,къде неуспешни опити да се измъкнат от обкръжението.А срещу Москва остават само 20 германски дивизии, някои от които стигат на 40 км от руската столица.А природата пречи както на нападащият ,но двойно повече на отбраняващият се .Кой е пробвал да копае окоп в замръзнала земя ,или в чорба от кал да придвижи войски и техника за да запуши пробив.
  • 58 симо

    16 0 Отговор
    Да,прав си....но идеята е била да се смачка СССР за 90 дни,тоест до настъпването на зимата.Зимата на 1941-1942 е била невероятно мразовита,немците дори не са имали зимни дрехи.....Липсата на нормални пътища също е довела до невъзможност на немската армия да се придвижва с необходимия темп.Да не забравяме Наполеон,отново природата спасява Руската империя!!
  • 59 елин

    2 7 Отговор
    Причината Хитлер да дойде на власт са виновни англичаните.Германия плаща огромни реперации . Чърчъл (на Версайския мирен договор) казва "Направете така,че Гемания никога да не може да се изправи даже на колене"
    Още 1938 година Хитлер (при разработването на военните както операция " Барбороса") казва -славяните ще ги научите само , само да могат да читат и да научат таблицата за умножение това е предостатъчно за тях. (имал предвид Чехословакия,България и други сл.страни ( А СССР напълно напълно унищожени като евреите)
  • 60 кроко

    2 7 Отговор
    Пълно с малоумни коментари - ако на всякъде до 44г. са се правили каруци и подкови, как подяволите немците са направили такива кораби и подводници, как руснаците са бълвали толкова танкове?!

    А всички, като Мерцедес и разните платени НПО фенчета, дето твърдят че Сталин е щал да нападне Европа, да вземат да прочетат коментарите на №59 и №45 - това е същинската причина да съществува Хитлер и дори и дане беше той, щеше да има някой друг "Хитлер"!

    И на №35 защо няма как Сталин да нападне Европа и защо Хитлер напада Русия + едно уточнение от мен: просто са му били нужни ресурсите на Русия, но както до преди нападението да си плаща а ги е искал бел пари. Както казва №45 тия, дето държат капиталите дърпат конците + манията на хитлер за световно господство.
  • 61 стоян георгиев

    8 4 Отговор
    ако хитлер не нападнеше сталин щеше да стане обратното.доказателствата са фрапантни.първото е абсолютната нападателна стратегия на ссср и пълната му милитаризация.германия се готви за воина -3-4 ри години ссср 20 .германия използва не повече от 30-40% от бвп за военизиране ссср 100%.когато немците навлизат в ссср те откриват безброи доказателства ,че ссср е просто един военен лагер и нищо друго.цялата икономика и човешки ресурси на ссср са впрегнати само в едно единствено нещо ,а именно окопацията на останалия свят.в ссср хората от 0 до 100 години са на военно разположение през целия си живот нямат своя собственост и основното им деяние е подготовка за воина,без нея ссср просто се разпада както и стана .точно заради тази си доктрина руснаците дават огромни жертви в началото на воината.разположените в киевски военен окръг армеиски части стават лесна плячка на немския блицкриг,а за да стане още по-зле сталин праща и резервите да контраатакуват.добре че хителер е имал малка армия с малки възможности за възстановяване и въпреки огромните си победи в началото се изтощава за две години.та след воината със запада хитлер е бил пътник независимо дали щеше да участва или не ссср ,но с участието му ссср поживя още 45 години.сталин е имал намерение да изчака голямата воина между запада и германия и после да окопира,но не му е излязла сметката иначе щеше да е още по-зле макар че пак нямаше да стане квото е мислил.всъщност хитлер след завладяването на франция и неуспех

    Коментиран от #75

  • 62 стоян георгиев

    4 3 Отговор
    .сталин е имал намерение да изчака голямата воина между запада и германия и после да окyпира,но не му е излязла сметката иначе щеше да е още по-зле макар че пак нямаше да стане квото е мислил.всъщност хитлер след завладяването на франция и неуспеха срещу англия е изпаднал в ситуацията на обратното броене ,но завалията не го е усетил ,въпреки че в идиотската си книга го е предвидил и е написал кво го чака :)!малоумник!

    Коментиран от #63

  • 63 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #62 от "стоян георгиев":

    То голяма война в Европа не се състоя ,щото имаше имаше рецитал на само една армия немската,която от ден на ден ставаше по-силна,и уверена. На практика загубите на германците бяха нищожни,резултатите огромни,а бойният дух ,до небесата. Англичаните усвоиха бойната тактика ,да не допуснат врага да ги доближи,и тичаха с все сила към Дувър. И дори тогава Хитлер великодушно ги оставя да се измъкнат е думите-Е нали получиха своя урок. След германците тръгват контингенти и армии ,на още 12 държави.Всички европейски ресурси и работна ръка работят за Германия.Всичко е цветя и рози за германците. Имат строена и подготвена и калена в битки няколко милиона армия, и резерв. Та нали не ти идва през ума,че омаломощената Русия ще иска да нападне Велика Германия.Тук не става въпрос в суматохата да се отхапе някое парче територия,принадлежало преди това на Русия, и загубено по време на ВОСР.

    Коментиран от #64

  • 64 стоян георгиев

    2 3 Отговор

    До коментар #63 от "Гост":

    да хитлер на сушата бе номер едно, но света е 2/3 вода ,а и във въздуха се оказа ,че англичаните го биха!та наистина след завладяването на европа хитлер изглеждаше хегемон,но две години след началото на воината се оказа, че не може да направи нищо на англичаните и то в ситуация едно към едно,а сащ все още не се бяха намесили.освен това хитлер не успя да ангажира окупираните народи и съюзниците си и освен немците мотивирани да воюват за каузата му в европа нямаше.докато останалия свят бе от другата страна на барикадта.единственото му спасение би било ядреното оръжие ,но както се видя то първо отиде в ръцете на сащ.немците нямаха такова ,а сталин го придоби много късно,което при едно различно развитие на ситуацията щеше да се окаже решаващо!немците имат 3000 танка и около 500 ,хиляди елитна ударна групировка която се оказа че не е и въстановима ,срещу нея въпреки духа и мотивацията се групираше огромна сила дори и без ссср,а воината е предимно организация и ресурси.спомни си първата световна там се случи същото макар че русия абдикира 1917 ,ресурса победи духа!

    Коментиран от #66

  • 65 хахаха

    6 3 Отговор
    Как им личи на мурзилките в подкрепа на Сталин и ненавист към Хитлер.
    Е, и аз не го обичам Хитлер, но не съм мурзилка или рубладжия.
  • 66 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #64 от "стоян георгиев":

    След като Англия отказва да признае господството на Хитлер,и да се раздели с някои от колониите си в германска полза ,както са очаквали германците,Хитлер нарежда операция Морски Лъв-план за завземането на Англия.Предвид ахилесовата пета на герм. силен надводен флот, се взема решение Анг. да бъде изолирана по море,от своите колонии,без които Анг. не би издържала и месец. Към Анг. потеглят стотици конвои от колониите и Амер. САЩ помагат от самото начало ,в началото по тайно-под чужд флаг,а после и явно ,когато Германия им обявява воина,То и защо ще им обявяват воина иначе германците. Стотици елитни летци "доброволци" отиват в Англия да се бият от самото начало.Канадец измисля революционен двигател на анг. самолети ,тк. нар. двигател със сух картер,маслото се подава с помпи,има ниско челно съпротивление,по висока мощност ,и от там и по-висока скорост.Истина е ,че Хитлер не попадна на силни съюзници ,ФАКТ.Френските войници пред Москва-И ТАКИВА Е ИМАЛО-ги разбиват за един предиобед. Румънските воиски 400 000 ,звучи внушително, но през тях минават руснаците когато хващат 6-та армия в чувал.И ресурса иска дух ,за да може да се оползотвори-едното не може без другото.Дух трябва за да го извадиш от замръзналата земя,да го преработиш във фабрики сред полето без покрив,на -40, да воюваш с него смело и упорито,възможно най-добре,иначе този скъп ресурс ,се превръща в ресурс на противника.

    Коментиран от #67, #68

  • 67 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    германия обявява воина на сащ заедно с япония в солидарност към японското нападение.до тогава няма обявена воина макар че немските подводници нападат търговския флот на сащ ,а и не само него .въпреки това хитлер е имал привърженици в америка сред републиканците и особено сред южните расисти,но американското участие е било въпрос на време,голямото евреиско лоби както и англииските и британските имигранти са били в огромно мнозинство ,така че рузвелт е чакал подходящия момент.що се отнася до ресурса ,хитлер не окомплектова армии от наборници в окопираните земи както прави сталин и разчита на шепа французи,шепа испанци,малко югославяни предимно хървати и наборните армии на румъния ,унгария и италия ,но окомплектовани с минимална помощ на германската военна индустрия,за сравнение сталин вкарва в армията си масово всички народи на сссп плюс монголците ,както и хилядите комунисти от целия свят събрани под знамената му.двете армии воюват в постоянно съотношение около 6 към 1 в полза на ссср и въпреки колосалните руски загуби ,те ги въстановяват много по-бързо от немците след всяка битка.в германия въпреки приказките хитлер не мобилизира цялата си индустрия ,там до последно се правят цивилни,коли ,дрехи ,техника и т.н. докато в ссср всичко е подчинено на воината ,а и сащ и англия почват да му доставят на сталин огромно количество суровини и техника,само танковете доставени от сащ са 20000 за сравнение хитлер никога не е имал повече от 4000 на източния фронт,отдел
  • 68 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    докато в ссср всичко е подчинено на воината ,а и сащ и англия почват да му доставят на сталин огромно количество суровини и техника,само танковете доставени от сащ са 20000 за сравнение хитлер никога не е имал повече от 4000 на източния фронт,отделно самолети,отделно камиони,дрехи,храна,суровини...на всичко отгоре хитлер изземва армеиското управление от великолепните си пълководци и сменя печелившата им стратегия свързана с блицкрига и динамичните предвижвания в атака и защита с желанието за голямо колосално сражение ,което всъщност и го закопава предвид липсата на ресурси.гудрян и маинщаин в спомените си както и паул карол описват ситуацията,точно и конкретно .
  • 69 мъжкар

    8 6 Отговор
    Нямаше да пиша ама като прочетох последния коментар не можах да се въздържа.Кога американците и англичаните са давали танкове на Сталин ве ти нещо да не си смръкнал преди да го напишеш това ве?Хитлер никога нямаше да завладее Русия със или без Генералите си.Ако беше се вслушал в техните решения може би щяха да имат частичен успех и щяха да стигнат до някъде но случайно ако не знаеш Русия е огромна държава и много трудно е да бъде превзета така лесно това не е да превземеш Швейцария дето е два крака място.Ако Хитлер се беше вслушал в съвета на генералите си щяха да стигнат до москва да я превземат и де продължат още малко но това щеше да отнеме доста месеци което щеше да позволи на руснаците да се прегрупират и щяха да отвърнат на удара по същия начин по който отвърнаха през 45-та.СЛАВА НА РУСИЯ И НЕЙНАТА АРМИЯ!!!!Русия даде най-много жертви в тази война.

    Коментиран от #72, #77

  • 70 куку

    2 2 Отговор
    КАЛИТИНСКАТА ГОРА???
  • 71 куку

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "историята":

    Коментар до #28: Калитинската гора
  • 72 ооооо

    2 2 Отговор

    До коментар #69 от "мъжкар ":

    Ей, споко бе, ще получиш нервна криза.
  • 73 аааааааа

    10 0 Отговор
    Обаче, голям кеф - десетки немски подводници са гледали с перископите си нощен Ню Йорк, докато янките не са и подозирали за тях.:D:D:D
  • 74 Рамбо

    7 3 Отговор
    До № 69 Кравар
    Чети историята ! Ама не само захаросана червена история ! Един от най - добрите руски пилоти Сергей Покришкин е летял с МиГ 3 , Ла 5 и най вече със Kingcobra ( Американски изтребител чийто двигател е разположен ЗАД пилотската кабина а витлото се задвижва с вал и редуктор ) Много американска техника е имало в руската армия ! Сталин се е возил на Москвич , опа грешка - ПАКАРД !!!!!!!! не пиши глупости !
  • 75 кроко

    3 3 Отговор

    До коментар #61 от "стоян георгиев":

    С лъжи нищо не можеш да постигнеш. Ако Германия се беше готвила за война само 3-4 години, блицкрикът и щеше да бъде успешен само на остров Тимбукту! А ако СССР е отделял 100% от БВП за въоръжение, тогава би трябвало да са продавали на германците не хранителнинстоки и суровини, а оръжия. Мяма смисъл от разтягане на локуми на тема кой какво и защо”. На Хитлер са му трябвали колкото се може по-евтини ресурси и затова е нападнал СССР. Ако на теритовията на СССР не е имало толкова ресурси под формата и на обработваема земя и на хора за робски труд и на полезни изкопаеми, нямаше да ги нападне независимо, че е считал комунизма за заплаха. Или поне щеше да ги нападне когато си осигури победите над другите големи военни сили като Великобритания.

    От тук на татък мисля, че е абсолютно безпредметно да обсъждаме другите ти лъжи. „Гост” ги е опровергал достатъчно добре.

    Коментиран от #80, #81

  • 76 мъжкар

    2 4 Отговор
    Много добре знам че е имало американска техника в Русия но не само американска и всякаква техника но не мисля че руснаците спечелиха войната с американска техника.Това че някъв си пилот лятел на някакъв американски самолет тука темата беше с какво са спечелили войната и оня глупак се изказа така все едно янките са зареждали с танкове руснаците и още малко така ще стане работата че едва ли не руснаците спечелиха войната благодарение на янките.Чети ТИ историята имаш нужда.Пак искам да подчертая за невежи като теб че русия спечели войната изцяло с собствена техника.
  • 77 стоян георгиев

    3 2 Отговор

    До коментар #69 от "мъжкар ":

    мъжкарче ,чети кво съм писал и записваи .тва е безплатно ограмотяване.чувал ли си за ленд лиза напиши го в нета чети и да ми се извиниш веднага след като прочетеш ама веднага!иначе си прав ,за съветите и мнението на генералите ,а именно че немската армия няма ресурс да овладее русия ,но за тях е било постижимо паритетно положение.не е вярно другото ти твърдение, че проблема е бил само в големината на русия ,тя е била голяма ,но германия е имала по-голямо население в своята зона от ссср и то доста по-голямо ,възможно е дори два пъти,но хитлер не го използва както сталин използва подчиненото му население,за което вече споменах.и съвет от мен към теб,не оспорваи тва дето пиша щото те чака съдбата на глупи и мангала ,да седиш и да четеш и евентуално да спамиш!тва дето пиша струва мангизи и е добре да ми благодариш след всеки мои обстоен пост,та чакам да ми се извиниш!

    Коментиран от #79

  • 78 Mercedes-Benz

    8 5 Отговор
    Сайта отново гъмжи от червени илитерати, напрягащи оскъдното си количество мозък, за пропагандни цели в защита на матушката им! ДрОгаре по-леко да не претоварите сивото вещество, че после няма да може да си връзвате и обувките, хептен като фикуси ще станете!
  • 79 Mercedes-Benz

    5 4 Отговор

    До коментар #77 от "стоян георгиев":

    Чакай си, комунист, наглост и простотия вървят ръка за ръка. А че струва пари си много прав, то това в книгите най-вече го пише, ама то като е неграмотно и алкохолизирано, предпочита чашката пред книгата и не може да оцени жеста.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #75 от "кроко":

    след нападението над ссср руснаците в първите месеци губят 6-7 милионна армия и безброи техника и се оказва че не е фатално :))!та тва е глупи ,както казва един съвременен руски историк ако в германия при хитлер са се правили от алуминии стълби за домашни оранжерии в ссср всяка капка отиваше за самолетите.та казвам и на теб и на гост и на мъжкаря ,четете тва дето пиша и записваите.нещо ако не ти се вярва питаи ще ти дам извори или линк да си го провериш!

    Коментиран от #82

  • 82 кроко

    3 4 Отговор

    До коментар #81 от "стоян георгиев":

    "тва дето пиша струва мангизи и е добре да ми благодариш"

    Шшшшш, тролче, много на сериозно се взе! Да, струва пари, но не защото получаваш мизерни центове за да пишеш лъжи, а защото тези, които ти ги плащат разсипват България! На нас българите ни струва пари и никой никога няма да ти бъде благодарен!

    6-7 милиона може да са жертвите барабар с цивилното население, не войници, а дори и да са войници, това съвсем не означава че преди войната СССР е използвал 100% от БВП за военизиране. И още повече, че е пълна лъжа твърдението ти че Германия се е готвела само 3-4 години за война. Ама нали си лъжлив трол, какво друго да напишеш.

    Коментиран от #83, #84

  • 83 стоян георгиев

    6 0 Отговор

    До коментар #82 от "кроко":

    ами представи доказателства бе кроки.не сме на футболен мач и да викаш ууу или горе долу!аз се позовавам на фактите създаване на вермахта 1935 година,до тогава немската армия е 100 хил. човека и няма чисто военни функции.след идването на хитлер в рамките на две години се увеличава броя и ,но реално започва да се окомлектова след 1935 година.демек 4 ри години преди втората световна.тва по отношение на първото ми твърдение ако може да го обериш заповядаи!факт две разкажи ми поне за един продукт в ссср в периода 1920 -1939 година дето ти е известен и е типично граждански без военно приложение .разкажи ми за масов такъв дето се е ползвал и произвеждал в ссср.та чакам .другото от типа ууууу,долу,горе може да си го викате с мангала като се съберете да ви платят мижавите хонорарчета за тъпизмите тук!та чакам,бая се събра да чакам от акълии като теб !чакам и да ми кажеш ква е твоята културна,морална и житеиска алтернатива на белите държави щото нали те са гадни и неморални.та чакам!
    5 милиона са пленниците жертвите са много повече.макар че в ссср втората световна е още секретна територия руснаците леко повдигат завесата ,но германските архиви вече са достъпни и лесно може да се установи броя на пленниците .та нека ги видим и тях ето ти извор ако не е достатъчно надежден обори го с твои такъв ,а аз мога да ти дам и друг независим от този но със същите числа.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%
  • 84 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #82 от "кроко":

    чудиш се що ти давам извора с пленниците ,а?щото те са вземани основно през първата година на воината.слeд 42 руснаците не дават голям брои пленници.та от 5 млн.по руската статистика поне 4 ри са взети именно тогава без оборване,макар че са повече ,но няма да издребнявам за милион два :)!та пленените червеноармеици ако са били 4 милиона безспорни ,колко ли са били убитите и ранениете ?ако си любопитен мога да пoмагам и там,но чакам първо да напишеш твоите аргументи.ето и още малко по въпроса пак в руската му версия ,да не кажеш че е лъжа :)!

    Коментиран от #85

  • 85 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #84 от "стоян георгиев":

    Елементарните ти тролски лъжи няма как да минат, обясних ти защо - мислещите хора няма да ти се вържат, а глупаците не се интересуват от нищо.

    Подготовката на Германия за война (т.нар. трети рай, чието осеществяване изисква военни действия) започва още с идването на Хирлер на власт 33г. всякаквите нарушения на Версайския мирен договор за броя и вида на войници тежки оръжия, флот и самолети започват веднага, анексирането на разни територии е също част от тази подготовка. НМали се сещаш че без ресурси и договорки за пар и подкрепа от индустриалците не става работата, не може от кал да ги правят тия танкове. И всичко това става със знаението на Англия и Франция, като те от една страна са се надявали (спец. Англия) да се насочи към СССР, а от друга страна не са и можели да му се противопоставят, щото след ПСВ всичко в Европа е било батал. Та, няма смисъл да лъжеш колко години са се подготвяли фашистите за война.

    Въпросът ти за поне един продукт дето да не е с двойно предназначение е малко двусмислен, щото в армията има хора, а тези хора имат нужда от всчико, което биха имали нужда и в цивилния живот. Та по твоята логика може да кежеш че и моливите и чиниите и приборите са с двойно предназначение, но няма никакво значение как ще се опиташ да излъжеш или да извъртиш нещата. Просто няма как 100% от бвп да отива за военизиране, щото комунистите не са заблудени глупаци и им е ясно че без инвестиции в държават им няма да има развитие, вкл. и военно. И както ти казах ако всичко е отивало за военизиране, щаха да продават на Германия оръжия, а не суровини и хранителни продукти.
    Но в крайна сметка, ако всичко е отивало за военизиране, защо при нападението не са имали толкова много танкове наприомер?! Как така после са започнали да ги правят със стотици?! Пробвай да отговориш на тоя въпрос, де!
    Нали много обичаш да четеш разни статийки, ето ти тук няколко таблици за добива на сурови в Германия и СССР и работниците във военната индустрия през годините на войната и си направи сам изводите като имаш предвид разликите в териотрия, население и ресурси.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82_(%D0%92%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0)

    И всички руски загуби на целия източен фронт за всички години са 8.7 млн. така че няма ка да са загубили 6-7 милиона за няколко месеца от началото на войната.

    Прочети тук какво съм ти написал за лъжите ти, че комунистите разсипали българското земеделие и село:
    http://fakti.bg/world/199829-2-septemvri-1945-g-krai-na-vtorata-svetovna-voina

    А тук можеш да си дадеш сам отговор на въпросът ти защо им е на разни англичани, германци или американци да ни бъзикат и да искат да сме слаби, незащитени и без собствена политика:
    http://fakti.bg/bulgaria/200727-britanska-kniga-gromi-saedinenieto

    Иначе да ти обяснавам кога сме били силна държава и защо ни трябва сега да сме силни, мился че е безпредметно. Не знам на каква възраст си и с какво образование, но щом до сега не си го разбрал това, значи вече е безвъзвратно късно.

    А колкото до моите принципи, те са си мои и не считам за нужно да ти ги обяснявам. Просто не споделям твоите принципи, че като ти е нужен някой може да го използваш, а когато не ти е нужен е напълно нормално да му забиеш нож в гърба!

    Аре със здраве и стига си дрънкал лъжи, нищо не можеш да постигнеш с лъжи така, че бачкай и давай пример. Еди ден всички ще си отидем от тая земя и важното е какво сме оставили след себе си. Само приказки никой няма да запомни или пък да оцени, още повече че не са разни велики философски разсъждения.

    Коментиран от #86, #87

  • 86 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #85 от "кроко":

    ако лъжа искам да ми покажеш поне едно немско оръжие ,било самолет било танк дето хитлер е произвеждал през 1933 година,после да ми покажеш кога е създаден вермахта.та чакам.тези приказки уууу,лъжеш и т.н. като ги ползваш искам да ги подкрепиш.
    другото дето пишеш е вярно англия,сащ ,франция са печелили от немската военна индустрия,но те са го правели и от съветската .само че въпреки уж големите им военни планове те самите не се милитаризират:))!явно са били много глупави :))!смях!и не лъжа глупи,ти лъжеш,макар ,че като пишеш че немците почнали 33 да се готвят ,сметна ли колко е от 1933 до 39 .демек не четири ,а шет години,егати голямата разлика :))!комунистите са заблудени глупаци и мислят точно тва дето си мислиш че не мислят.достатъчно е да прочетеш как живеят руснаците по онова време за да разберш,но не ти се чете,а ти се спори :)!та нека горе долу ти разкажа безплатно при това.на село къща от груби трупи,пръстен под зидана печка правени на ръка маса и столове ,никви други екстри.в града кумунални жилища с няколко семеиства в апартамент ,четри човека в стая с един чифт дрехи на всеки ,постоянен глад и недоимък.населението няма право да напуска мястото където живее нито да работи тва дето реши.всичко дето се произвежда е за военната машина на страната .при гладомора въпреки гладната смърт на няколко милиона човека сталин продължава да изнася жито и да купува линии за военно производство.не случаино ти цитирах хрусчов ама не четеш.сталин на германи

    Коментиран от #88

  • 87 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "кроко":

    сталин на германия оръжие не е продавал щото си е пазил новите разработки,а е купил маса технологии от хитлер включително и последните немски танкове малко преди воината.и почна да набираш сили с глупостите ,защо сталин е нямал толкова много танкове????ти лyд ли си бе?сталин при нападението на хитлер има повече танкове отколкото целия свят е имал заедно.и не ги е правил със стотици ,а с хиляди на месец и то въпреки че част от заводите ги е пренесал от украина и беларус при немското нахлуване!същото е и със самолети ,и оръдия.надявам се да се доволен от отговора :)))!леле с кви хора споря!!!!
    таблицата дето си я дал не е вярна .руснаците са скрили истинските данни или не ги отчитат правилно,нормално за тях,особено като става въпрос за статистики от втората световна,там данните са секретни и до днес.
    иначе с принципите ми си ясен ,ти си точно от типа кандидатствам за зелена карта в гадния сащ и в момента в които я спечелиш забравяш кво си говорил писал и т.н. лицемерна работа кво да се прави.
  • 88 кроко

    0 3 Отговор

    До коментар #86 от "стоян георгиев":

    "ако лъжа искам да ми покажеш поне едно немско оръжие ,било самолет било танк дето хитлер е произвеждал през 1933 година"

    за този въпрос има само две възможни обяснения:
    1) много си прост и дори и не четеш какво ти пиша, че подготовката за производство няма как да стане без хитлер да се докопа до нужните ресурси, без да има подкрепата на индустриалците и т.н.
    2) разбираш отговора ми,а и знаеш ситорията, но се правиш на ударен щото ти е заложено в манталитета на лъжлвия тролски мозък.

    Вземи да ми обясниш таблицата от любимата ти уикипедия за разликите в добива на суровини за Германия и СССР по години.

    И вземи да обясниш и как така ако всичко е отивало за военизиране, след началото на войната са започнали да произвеждат още повече оръжия? Заводите дето са местели са произвеждали трактори например. Щото е било мирно време. Когато става войната започват да произвеждат повече оръжия и т.н.

    И в крайна сметка не се ли усещаш, че ако това, което пишеш примерно за броя на руските танкове преди началото на войната е вярно, то тогава няма как германците да навлязат толкова дълбоко в Русия?!

    Вземи да коментираш лъжите си за ефектан от Комунизма върху българското село и селско стопанство.

    И без евтини номера от сорта на "таблицата или някакви си данни не са вярни", щото и аз мога да ти кажа че твоите източници не са вярни, но такива приказки не променят по никаквъв наин истината.

    За принципите ми няма как да ти е ясно, щото гледаш само да извъртиш нещата от твоята изкривена гледна точка, без въобще да помислиш върху другите гледни точки. И не се заблуждавай че някой ще оцени лъжите ти. Да, струват пари, но на България и струват пари, а не щото някой ти плаща да дрънкаш глупости!

    Коментиран от #89, #90, #91

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 стоян георгиев

    3 1 Отговор

    До коментар #88 от "кроко":

    в русия е имало високопроходими и военно необходими и тва е.нямало е частни да си ходиш на разходка или на море.и стигаме до голямата трагедия глупи ,аз чел стотици книги по темата и ти алитерата дето не вярваш колко танка е имал ссср преди воината и как е станало че немците са ги смазали :)!немските танкове преди воината са били около 4000 съветските 23000,но руснаците са безхаберни със слаба организация и са пропиляли огромно количество от тях,а и съветските танкове като всичко съветско са били пълен боклук,постоянно са давали аварии,а и руснаците са ги зарязвали където им скимне.освен това ссср произвежда както казах около 2 хил танка на месец ,а немците са достигнали до 1000 само в един кратък период,освен това руснаците получават огромно количество американски танкове ,а немците губят такива не само на източния фронт,а и в северна африка и западния фронт.няма как да водя дискусия с човек дето не знае тези основни факти и се учудва колко танка правели руснаците .ето колко са правили. https://en.wikipedia.org/wiki/Soviet_combat_vehicle_production_during_World_War_II около 120 хил танка ,а като вземем и произведените до 1940 и подарените отиваме на над 165 хиляди.без бронираните коли около 2000 танка на месец.немците са произвели за цялата воина около 50хил.или са имали 3 пъти по-малко ,но и е трябвало да ги разпределят между русия ,северна африка и фронтовете в италия и нормандия.демек както ти казвах постоянно превъзходство на руснаците в съотношение 5
  • 91 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #88 от "кроко":

    превъзходство на руснаците в съотношение 5,6 към 1.
    нищо евтино няма в тва дето ти казвам щото глупи то лежи на поне 1000 прочетени книги по темата ,което реално и струва пари.мога да ти дам да почнеш с 10 книги ,после нови 10 и така като стигнеш 100 има вероятност да дискутираш с мен.та тва дето ти казах че руснаците послъгват във викито лесно може да се установи .ето да мнението на руснаци ,българи и англичани за първите месеци на воината кардинално се различават като руснаците дават някви смешни загуби от 2,5 млн. всичко,а само в котлите дето са дали в викито се вижда че са загубили повече хора в обкръжението ,без да се смятат убитите и ранените.
    и чакам още да ми разкриеш принципите си ,а не да ме лъжеш.тва е важно ,да се види къв си,щото е лесно да критикуваш безалтернативно!

    Коментиран от #92

  • 92 кроко

    3 4 Отговор

    До коментар #91 от "стоян георгиев":

    Ми лъжец си, бе тролче! Завземането на разни теротории с ресурси от другите държави е част от подоготовката за война на третия райх! И това завземане започва още с идването на власт. Целта му е била да не плаща за тея ресурси. Това е и основната причина да нападне СССР - заради ресурсите, които е купувал преди от тях. Не щото са били комунисти или щото те са се подготвяли за война. Ако в СССР не ги е имало тея ресурси, щеше да ги нападне чак когато си подсигури всичко друго. Точка.

    Ако ще спорим, да посочваме факти. Коментирай таблиците от линка на уикипедия. Иначе и аз много лесно мога да кажа че твоите данни са неистински. Или по твоята логка излиза, че СССР не са правели трактори, а танккове, но без да им монтират отъдията и са оряли с танкове, така ли?! И всичко живо е било войници и всичо е отивало за изхранването им?! Аре стегни се, просто няма начин 100% от БВП да отива за военизиране, нищо срамно няма да си признеш, че се изхвърли! А дори и да приемем че това е тка, същото важи и за хитлеристка Германия - и за нея може да кажем че всички катртови са отивали за армията, държавния апарат и тия които работят за военното производство! Няма ка де се измъкнеш като гол охлюв!

    Колкото до тракторите, чиниите, приборите и моливите, още преди ти да го кажеш, ти казах че ще се извъртиш като фурнаджийска лопата и да кажеш, че са с двойно предназначение!

    И все пак спора тръгна от твърдението ти че СССР е щял да напада Европа! Ако са толкова безхаберни, колкото твърдиш ти, мислиш ли че са щели да нападат, дори и да са имали толкова много танкове?! И даваш ли си сметка че тия бройки не седят на едно място, а са разпределини по цялата територия, която е мног по-голяма от тази на Германия със всичките и окупрани територии?! Отговаряй конкретно на въпросите, а не да ми извърташ нещата.

    Може много книги да си чел но е по-важно какви изводи си си направил от прочетеното - а ти си извърташ нещата както ти е изгодно, но не и според фактите, обхващащи цялата картинка. Няма смисъл да ми разтягаш локуми на тема какви коли имало в СССР.

    Я кажи пак за лъжите си за ефектан от Комунизма върху българското село и селско стопанство!

    И ти казах, че принципите ми са си моя работа. Просто не споделям тези на т.нар. бели държави, които са фундаментални за теб. Алтернатива винаги има, въпроса е дали съвпада с целите и принципите на "белите държави"!

    Коментиран от #93, #94, #95, #96

  • 93 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #92 от "кроко":

    за какво съм лъжец не разбрах?ти показа ли ми танк или нещо правено преди 1935 година в германия,оспори ли ми закона за вермахта?за какво съм излъгал?тва че те хванах в лъжа се решава с едно ,да прав си ,а не да ми пишеш щуротиии за ресурси,намерения и т.н. говорим кокретно за обвинението ти че немското въоръжаване е почнало по-рано и с целия напън го изкарваш не 4 ри ,а 6 години макар, че не е вярно и пак не признаваш.и продъжаваш с глупостите ,кви ресурси е купувал хитлер от ссср бе глупи,а и ти как ще ги вземеш без пари тези ресурси?воината не струва ли пари,ресурсите разход за добиването нямат ли?аман от глупости!в два реда само щуртии ,да видим нататък!кво да коментирам в щикипедията даи линк и кажи кво точно искаш да коментирам?
    ти явно не четеш бе, кво ти пиша.в ссср през периода 1920-1940 година няма гражднска промишленост и ако я има тя е 100%съобразена с военната такава ,демек прави се трактор един вид за да се гледа жито ,за да се продава житото и да се купуват линии за оръжия.може да попрочетеш ,кво е имал руснака и кво немеца единия при хитлер другия при сталин.руснака е имал основно едни дрехи и то пак с двоино предназначение ,а именно адекватни и за воина,а немеца е има 1000 работи,като почеш от костюми,къща,кола,мебели и т.н. и т.н.клетия и окупиран францщзин е имал в пъти повече от свободния сибиряк .да, може да се каже ,че ако погледнем от тази ситуация, че в ссср са се произвеждали трактори или е имало метро в
  • 94 стоян георгиев

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "кроко":

    да, може да се каже ,че ако погледнем от тази ситуация, че в ссср са се произвеждали трактори или е имало метро в москва и тва са били граждански обекти,но само на пръв поглед .щото и гражданските обекти са били само с едно предназначение ,а именно подготовката за воина.да имало е и в германия такъв момент ,но не в тази степен,а в окупираните територии пък хептен.ако е имало както казваш гражданска промишленост що руснаците не са имали нищо от нея?както ти казах едни дрехи на гърба си постоянен глад и недоимък и една съборетнина на село или комуналка с още маса семеиства в града.къде са леките коли,къде са мебелите,къде са дрехите по последна мода,къде е хубавата и разнообразна храна?и въпросните хора са военно ангажирани от 0 до 100 годишна възраст.нямаш право да се движиш из страната,нямаш право да си избираш професията или работата,местят те където решат и когато го решат,нямаш мнение ,нямаш информация и т.н. и т.н. и така след идването на комунистите до воината.в германия част от тези мерки се приемат едва след средата на воината когато вече мача е изгубен.
    глупи аз не извърам нищо,но ти си много зле с материята и няма как да обяснявам маса работи на алитерат като теб.танковете където и да са в ссср в рамките на седмица могат да бъдат дислоцирани във всяка една точка.не случаино се правят учения точно за тази работа ,правят се и у нас.от владивосток на влака и след седмица са на одеса.за тва време немците още не са стигнали до там.да обяснявам т
  • 95 стоян георгиев

    4 1 Отговор

    До коментар #92 от "кроко":

    да обяснявам тва обаче е много детска работа.иначе ссср в онзи период има комунистически интернационал гошо димитров му е шеф и там всеки ден се тръби за световна революция ,навсякъде в европа има готови кадри за нея има подготвени правителства, министри и т.н.отработена е структура по овладяване на държавите и е изпробвана в балтика в източна полша в бесарабия.демек сталин е бил изградил система подготвен е бил за овладяване и в последствие го позказа нагледно ,но само в източна европа.
    аз съм отворен за дискусия,но не я виждам с теб макар да се опитваш нещо да опонираш,малко ти е инфото и багажа ако ме разбираш.изводите ми са ок ,те са изводи и на основните исторически анализатори както руски така и западни.за селското стопанство ти казах и лесно може да го провериш.в българия земята се окрупни чрез национализация в сърбия и македония не .иди в сърбия в някое село и ще видиш ,че въпреки изолации, воини,мизерия в селата има хора и те сега хранят и регенерират сърбия,а нашите села са празни или поне българските са празни.
    ще завърша с един сръбски виц по темата макар сърбите да не ги харесвам:когато тито решил да прави ткзс та първоначално направил едно и като го поканили видял в съседство на ткзс то една царевица два пъти по-висока от кооперативната и ги попитал чия е.отговорили му ,че е на миле кулака ама тито да не се притеснява след като си тръгне ще го разстрелят.тито обаче повикал миле и го питал:абе баи миле, що царевицата ти е два пъти по-ви

    Коментиран от #99, #101, #102

  • 96 стоян георгиев

    5 2 Отговор

    До коментар #92 от "кроко":

    абе баи миле, що царевицата ти е два пъти по-висока от кооператината .миле се засмял и му казал:
    друже тито,само к.рец расте в чужди ръце!
    та този виц казва всичко!
  • 97 EguHCTBEHuqT

    1 0 Отговор
    Господа,пак спорите неразумно,клановете-господари на света враждуват по между си,не го забравяйте,а понякога спонсорират и двете страни на която и да е сила,слепи ли сте ?!? Запитайте се - кой спря руснаците в последната руско-турска война,освободителна за нас,а после обяви война тъкмо на Турция,която защитаваше,защо - петрола,който си взе при загубена битка и спечелена война - как - който властва над океаните,властва над света !!! Тяхната война винаги е привидна,докато Хитлер води официална война срещу евреите,еврейски кланове го спонсорират и водят война на всички фронтове срещу човечеството ! Пак повтарям тази война не е от вчера,а откакто съществува човечеството ! Кланове в Русия подготвят война откакто тя съществува,поробването на близките републики не е прищявка на князете тогава,не е естествен ход на историята ! Изолация на целия свят и наклаждането на вражда по било то религиозен път,или историческо минало,винаги чужденци идват казват ти "браво, ето ти пари,продължавай все така да се стараеш" ,това го има и до днес,навсякъде !!! Накрая идва някой и иска нещо от теб,нещо голямо,тогава измисляш ред причини за твоето действие,а целия свят се чуди на какво се дължи това !!!
  • 98 EguHCTBEHuqT

    1 0 Отговор
    Четете между редовете на всичко написано,а не буквално,изгледайте "Кръстникът 3" - дава пример как и зад кого стои близък,когото не очакваш ! Защо всички сили се управляват от поставени лица,а ако не са - не изкарват дълго,защо и днес у нас всичко е под диктат отвън ?!? Под чий диктат и натиск се извърши промяната и свалянето на комунизма у нас,дори и залязващ все още си беше сила,още при Тодор Живков беше заплануван плавен преход,но някой пожела да заграби всичко,спонсорираше и двете страни - БСП и СДС и ги контролираше,бившите партийци още през комунизма заговорничеха за такъв план,дадоха им тласък отвън,направиха ги недосегаеми,създадоха силови групировки и ги спонсорираха,те по същия начин враждуваха,но пак по същия начин спонсорите им бяха едни и същи !!! Създадоха хаоса с парламентарна република без да питат никой от народасъдадоха илюзията за демокрация-народовластие,докато всъщност беше чист капитализъм - кланово разпределение на главните ресурси,създадоха масова приватизация при условие че само те имат пари да закупят главните отрасли !!!
  • 99 кроко

    2 2 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    Абе шизоиден трол такъв, аз ти давам данни коя държава колко суровини е използвала, ти ми викаш не са истински.

    Казвам ти че подготовката за война на Германия не е 3-4 години ти не, та не. Колко е от 33 когато още с идването на власт започват да завзимат ресурси из европа, без които няма как да се военизират, до 41г.? 8 години. Точка.

    Казах ти че ще извъртиш чинии, вилици и моливи като продукти с двойно предназначение и ти го направи, само и само да не си признаеш, че няма как 100% от БВП, БНП или каквото и да е да отива за военизиране в СССР! И какви са тия глупости че правели трактори за да гледат земя, за да продават жито, за да купуват линии за оръжия?! Ти луд ли си, не че не са си правели трактори и продавали жито на германците, ама ако целта им е да имат линия за оръжия, просто ще си я направят, вместо да правят трактор, за да.....на баба ти фантазията!

    Казвам ти че дрънкаш лъжи за комунистите дето съсипали българското село и селско стопанство и ти ми дрънкаш нови глупости, че били го субсидирали и на никой не му пукало колко се произвеждало. Пълна лъжа, дане би да си брал череши тогава?! А и много им е пукало, щото са си имали поръчки, за които е необходимо определено кол. зем. продукция, а не каквото бог даде! Всичко е било обвързано със заводите за преработка. Затова и имаше всякакви институти дето разработваха семена, разтителна защита и т.н. А и какво като са го субсидирали, сега да не би в ЕС да не се субсидира земеделието, и като се субсидира, да не би някой да им държи сметка какви са им добивите?!

    Били изгонили едрите земевладелци от селото. Ае, едрите земевладелци са били по чифлиците си на къра, където им е била собствената земя, не в селцата. И как реши че щом селяните започнали да работят в кооперациите и нищо не правели. Кой е работел иначе по чифлиците, да не би гражданите?! И ако не са правели нищо, как имаше такова земеделие, какво му е лошото на комасацията на земята, а?! По-хубаво е да е разделена на нивички кой където си реши нещо на изплюе ли?!

    Аре, много ти здраве, да теееа и дървения лъжец!

    Коментиран от #103

  • 100 EguHCTBEHuqT

    1 0 Отговор
    Ако с гласуване се избираше нещо,то отдавна да беше спряло да съществува !!! Още древното значение на думата "демокрация" е било не "народовластие",а - правото на силните да решават съдбата на всички останали,тогава е било силните войни,заедно с прилежащите им войски,сената се е управлявал от такива собственици на земи и роби,със своя и наемна войска !!! Древното правило от тогава е било - "който е силен,е красив и умен" !!!
  • 101 кроко

    2 3 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    И освен това, същество тролско, руснаците и преди са били в недоимък! Не щото комунистите са дошли на власт, а щото и по времето на царя им е било така както го описваш. Именно за това там е настанала комунистическа власт. И каквото и да са правели, са го правели с цел да инвестират и развиват държавата си. Не са бутали големите къщи на бедните селяни за да живеят в дървени къщурки, те такива са си имали и в такива са живеели; не са им свалили луксозните дрехи от гърба, не са им взели храната от чиниите, не са им взели кабриолетите и спортните коли! Просто всичко това и преди комунизма го е нямало в Русия. Няма как да обвиниш комунизма, троле лъжлив!

    Ти ако имаш ограничено количество пари и виждаш че имаш нужда от още, в какво ще ги инвестираш: в кабриолет или в по-евтина кола за да можеш просто да ходиш на работа или пък да вършиш с нея някаква работа?! Я отговори на тоя въпрос, тролче!
  • 102 кроко

    5 4 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    А българкото село е празно не щото на времето са са взели земите на големите чифлици, а щото целта като дойде "демокрацията" беше да се разруши селското стопанство. Обясних ти за връзката между него, хранителновкусовата промишленост и другите отрасли. С един удар се разсипа голяма част от икономиката и много голяма част от хората обедняха. Ако се бяха запазили кооперациите, запазила връзката между тях и хранително-вкусовата промишленост, селяните щяха да си получават доволно голяма рента за земята, без да им се налага да я обработват с магарета, и сега нямаше да се чудят дали да избягат в чужбина или в някой град да си търсят работа. На никой нямаше да му мине шрез акъла да бяга от селата. Но това, което се случи с разрушаването на коопераците си беше чисто ограбване на хората и обедняване на другите работещи по веригата.

    Т'ва си го набий в лъжливата тролска глава!

    Коментиран от #104, #105

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 стоян георгиев

    5 5 Отговор

    До коментар #102 от "кроко":

    да обясни ми,но го обясняваи само като си инкогнито щото тва дето ми го обясни е за психиятрията.та кво ми обясни:българия понеже е на много хубаво място и всички лоши разбираи сащ и завиждат ,за това са създали план да я прецакат още от преди ,не ни позволяват да станем големи ,мнооого големи- колкото румъния щото се страхували от нас и пак лошите ни прецакали,после прeцакали заводите дето сме имали дето били много хубави,но лошите ги взели разрязали и продали,после прецакали селското стопанство и избягали след това селяните ,щото лошите успели да прецакат и тях.:)))икономическата ти логика много прилича на историческите ти познания :)! българското село бе празно преди 1989 година,така че няма как да гонят селяните когато са били изгонени.не знам кой набор си но се разходи във вашия град ,панелните блокове са приютили селяните от региона ви,заменили къщи ,двор и стока за тези грозни кутиики.тва е станало по система на еи такива като теб,но тогава за съжаление са били и с власт,докарали са селяните да ги правят номенклатура и работници ,а селяните вече безимотни хич и не се дърпаха.та тва стана и не пиши глупости,а питаи родата колко пъти са ходили на бригади да берат череши щото явно ти не си ходил,но аз съм.питаи ги да ти разказват колко мотивирани и добри работници са били те като бригадири ,колко ракия са изпили и колко работа не са свършили :)!та що е имало бригади щом в селото е било пълно с хора?елементарен въпрос

    Коментиран от #106

  • 105 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #102 от "кроко":

    та тва стана и не пиши глупости,а питаи родата колко пъти са ходили на бригади да берат череши щото явно ти не си ходил,но аз съм.питаи ги да ти разказват колко мотивирани и добри работници са били те като бригадири ,колко ракия са изпили и колко работа не са свършили :)!та що е имало бригади щом в селото е било пълно с хора?елементарен въпрос,а след него мога да ти дам статистиката на българското население по структура през развития соц.има ги в нета!
  • 106 кроко

    6 4 Отговор

    До коментар #104 от "стоян георгиев":

    "българското село бе празно преди 1989 "

    Я марш в психиатрията!
  • 107 ИВО

    9 4 Отговор
    ИМА ЕДИН РУСКИ ПИСАТЕЛ-ВИКТОР СУВОРОВ-ЗАКЛЕЙМЕН И АНАТЕМОСАН ОТ РУСИЯ КАТО ПРЕДАТЕЛ,РАБОТИЛ ЗА СЛУЖБИТЕ НА СССР ИМА ПРЕКРАСЕН РОМАН -ЛЕДОРАЗБИВАЧ-С МН.ФАКТИ ИНТЕРЕСНО ЧЕТИВО
  • 108 ТТот

    18 2 Отговор
    И разбраха Германците ,че с оръжие можеш да спечелиш война за кратко. И направиха ЕС с пари - за да спечелят за винаги.
  • 109 88 iLduce

    6 4 Отговор
    Много просто и в едно изречение! Щях да си имам роб!
  • 110 Цуцинг

    11 6 Отговор
    Ако Хитлер не беше нападнал СССР, Сталин щеше да нападне Германия. Такъв е бил и плана - световна социалистическа система .Бррррррррр, тръпки ме побиват, като си представя, че е можело да се осъществи.
  • 111 malik

    12 13 Отговор
    Сталин е искал да нападне Хитлер и това е факт. Само болшевиките комундета не го приемат. Иначе Хитлер е щял да се справи без проблем с немощните руснаци, но за съжаление САЩ започват програмата си "Ленд-Лийз"и така сталин успява да спаси кожата. Факт! Казвам за съжаление, понеже после ставаме в орбитата на сталин и на ссср за дълъг период от време, през който се извършват такива посегателства върху държавата ни, каквото дори и османците не са си позволявали. Иначе историята и цивилизованият свят са си казали точно оценката за режима на хитлер.

    Коментиран от #114

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Kcaniba

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ото":

    Не е избягал от немците!!!
    Фон Браун е трофеят за американците!!!
  • 114 юрген

    4 2 Отговор

    До коментар #111 от "malik":

    Дааа, Сталин е написал книгата "Моята борба", в която пише за жизненото пространство на руснаците на запад, в земите на немците! Да ви съ и сукалчетата, само простотии от голобради неонацистчета!
  • 115 Edikoisi

    1 1 Отговор
    Сталин и Хитлер са се разбрали как да си поделят света.При последното посещение на Молотов СССР да се разшири на Южните морета.Това означава да превземе Иран,Авганистан,И Британският раджат днешна Индия и Пакистан и Финландия естествено в последствие.Но алчността на Хитлер и неговата грандомания да завладее света за 4 години.му изиграва лоша шега накрая.
  • 116 Kampf

    2 0 Отговор
    Какво щеше да стане ли ?
    Ами СССР щеше да нападне Нацистка Германия.
    Защо ?
    Защото това дали някоя държава е агресивна и склонна да напада си личи от нейната вътрешна и външна политика.
    А износът на революция и ''мирното съвместно съществуване като форма на борба'' ( както казва Ленин) е в характера на този тип държави.
    СССР има категорична агресивна външна политика което личи от следните ''инициативи'' :
    -1939 Напада Полша и Финландия
    -1940 Нахлува в Литва Латвия Естония, Северна Буковина и Бесарабия.
    -1940 Предявява претенции за Унгария, Румъния, България, Югославия, Гърция и Дарданелите понеже били в сферата на неговите интереси


    Дали СССР се е готвел да нападне Германия личи от речта на Сталин от 5 май 1941 - повече от месец преди Хитлер да го нападне.
    На 5 май 1941 в Заседателната зала на върховния съвет в Кремъл Сталин казва :

    >

    7 юни 1941 Съвещание на Главния военен съвет на РККА където Жданов казва :


    Ясно е че СССР се е готвел да нападне но е би
  • 117 Kampf

    2 0 Отговор
    7 юни 1941 Съвещание на Главния военен съвет на РККА където Жданов казва :


    Ясно е че СССР се е готвел да нападне но е бил изпреварен.
    Вярно е също че Сталин не е очаквал че ще бъде нападнат.Защо ли ?
    Защото сводките на съветското разузнаване посочват че Вермахта не е готов за тази война.Замръзващата смазка на германската военна техника,неадекватното
    облекло и въоръжение на немската войска потвърждават това.

    Въоръжението на една държава показва нейната готовност за война.
    За тези които повтарят мантрата че СССР не бил реорганизирал армията и не се бил превъоръжил са следните факти :

    Към 22 юни 1941

    Германия - 3582 танка ( средни,леки и остарели )
    От тях леки и остарели - 1700 - Pz I ,Pz II + чешки и френски танкове
    1443 - Pz III

    Средни танкове - 439 Pz.IV

    Тежки танкове - Няма !

    В навечерието на 22.06.1941 Германия няма нито един тежък танк !

    СССР - над 23 000 танка
    От тях средни танкове - 1066 Т34

    Тежки танкове - 636 КВ 1 и КВ 2

    Германия - 7 146 оръдия
    СССР - 37 000 оръдия

    Германия - 2 500 самолета
    СССР - 23 245 самолета

    Значи мантрата че СССР не бил готов за война е мит.

    Тогава защо Хитлер напада ?
    Отговор : превантивен удар.

    Коментиран от #132

  • 118 Kampf

    2 0 Отговор
    Дали СССР се е готвел да нападне Германия личи от речта на Сталин от 5 май 1941 - повече от месец преди Хитлер да го нападне.
    На 5 май 1941 в Заседателната зала на върховния съвет в Кремъл Сталин казва :
    ''Германският Вермахт не е непобедим.Съветска Русия притежава по добри танкове самолети и артилерия от Германия и в по голямо количество.Затова ние рано или късно ще воюваме с Германия.''
    ''Сега когато сме реконструирали нашата армия и сме я наситили с техника за съвременен бой,когато вече сме силми е време от отбрана да преминем в настъпление.''

    7 юни 1941 Съвещание на Главния военен съвет на РККА където Жданов казва :
    ''Ние станахме по силни.Войните против Полша и Финландия не бяха отбранителни.Ние вече сме на пътя на настъпателната политика.''
  • 119 Един човек

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    Пълна глупост. Няма никакви доказателства на тази измислица
  • 120 malik

    2 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: С продължаващия неутралитет на Русия.." по-голяма глупост не съм чел. Та точно сталин и хитлер сключват договор и така започва войната. В началото даже сталин е бил доста по-палав и е нападал доста повече държави от хитлер. Няма спор, че е подготвял и нападение над Германия.
  • 121 ЙОрген

    1 0 Отговор
    май забравяте списъка на Шиндлер!
  • 122 ivopat74

    0 1 Отговор
    има един руснак проклет за винаги от народа си,висш офицер от ГРУ,с псевдоним ВИКТОР СУВОРОВ-написал романа ЛЕДОРАЗБИВАЧЪТ и още няколко по темата,та който се интересува може да се запознае
  • 123 Неизкушен от историята

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    Абсолютно вярно! Последните разсекретени факти показват че Хитлер е изпреварил ударът на Сталин не с 15, а само с 2-3 дни.

    Ако беше прехвърлил всичките си сили по Африка още през 1940, то през юли 1941 съветските армии щяха да нанесат смазващ изненадващ удар без да има кой да ги спре.

    Хитлер е направил единственото възможно в този момент.
  • 124 Идиощина

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джон Смит":

    Къде и кой го е казал на Нюрнбергския процес? Аман от неграмотните неуки
  • 125 NESHTOTO GTi

    3 2 Отговор
    Да не се забравя. Че само Хитлер ни е върнал земя!!!
  • 126 Dissapointed

    1 0 Отговор
    Въпрос. Авторът на статията наясно ли е, че през 1941 такова нещо като "Русия" не е имало а СССР?
    Публикувано във факти.бг:
    Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?
    Евала авторче, евала.
  • 127 фрере

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Щайнмайер":

    А сега като е цигански и руски дали е по хубав?
  • 128 Нашия

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Набора":

    Ти знаеш ли че към този момент Съветският съюз е имал повече щурмовици от всички армии в целият свят.Сигурно са му за защита...
  • 129 ВладоЛом68

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "до 2":

    Който и да ни завладее,все едно. Ние е тук,където сме,защото сме каквито сме. Ферщейн зих? Не ни са виновни русите,че сме такива. Манталитет. Ориенталско-селско-провинциален манталитет. Компренде? Мааме кючеци,слйшамр Азис и Согито...
  • 130 Пламен

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "историята":

    Германците не са изтласкани от Москва!! Неизвестно защо, Опиянения Хитлер спира атаката за пролетта!
  • 131 Антре

    2 0 Отговор
    С една дума АКО баба ми беше мъжка щеше да си има дръжка. Много хора не разбират че на земята това което се случва няма АКО. Всичко е предначртано още от създаванети на земята. Ние живеем в Матрица от която няма излизне. Сами виждате че освен на земята никъде другаде около нас на другите планети няма живот. Това е така защото съдателят има план за нас. А плана е много прост. Ако творението му не излезе сполучливо ще го унищожи без да му даде възможност да избяга на друга планета. Бог си знае работата.
  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.