1 Септември, 2016 08:00 3 808 21

US самолети над България, или обратно към Студената война

  • андрей акулов-
  • нато-
  • българия-
  • сащ-
  • русия-
  • самолети-
  • охрана-
  • изтребители

Различават ли се интересите на НАТО и България?

US самолети над България, или обратно към Студената война - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Американски самолети ще осъществят въздушни патрули над българското въздушно пространство. Мисията ще продължи от 6 до 16 септември.

В съвместната охрана ще се включат US самолети Ф-15, както и български МиГ-29. Това е полемично решение за България, смята Андрей Акулов, експерт по международна сигурност.

Пред „Strategic Culture“ той подчерта, че съвместният патрул на български и американски самолети е връщане в ерата на Студената война.

Във Варшава НАТО одобри нататъшни усилия за укрепване на югоизточната част на Стария континент, в които влизат стъпки за подобряване кибер сигурността и способността за защита от балистични ракети.

Алиансът има три членки на Черно море – България, Румъния и Турция. София играе важна роля в плановете на НАТО да укрепи военното си присъствие в региона. Военната база Ново село се използва от американските военни, като се очаква в близките години да приеме повече военнослужещи на фона на желанието на Вашингтон да увеличи сътрудничеството си с българската армия.

През 2006 година бе постигнато споразумение между двете страни за съвместно използване на три военни бази на наша територия – две години след присъединяването на страната в НАТО. Това бе първото разрешение от България чужди сили да оперират на територията й. Подобно споразумение постигнаха САЩ година по-късно и с румънците.

Вашингтон може да дислоцира 2500 военни в Ново село, като се очаква да бъде изградена и зона за кацане на хеликоптери, както и US танкове да оперират на българска територия.

Въпреки че на срещата на НАТО в полската столица не бе създаден ясен план за засилване на присъствието в Черно море, въпросът остава на дневен ред. И докато идеята за натовски черноморски флот виси във въздуха, то перманентното въздушно присъствие е в ход.

През месец май комплексът за противоракетна отбрана в Румъния бе приведен в оперативна готовност. Американската система – позиционирана във военната база Девеселу, намираща се близо до южната граница на страната – е на стойност 800 милиона долара.

Алиансът предприе стъпки, имащи за цел да обградят Русия, превръщайки Балтийско и Черно море в „натовски“. Разполагането на американски самолети в региона е много тревожен ход. Патрулиращите мисии увеличават риска от инцидент – искра, от която може да пламне голям пожар. Отказът на българските власти за черноморска флотилия не означава много към този момент. Но тези, които участват в съвместния въздушен патрул, трябва да помнят, че руски зенитно-ракетни комплекси С-400 са разположени в Крим. България може да се окаже мишена.

Руските самолети в Северен Кавказ и Ростов са в състояние да контролират цялата акватория на Черно море. Решението на България и САЩ показва, че НАТО има ясно намерение да превърне Черно море в „натовско“. Алиансът определено е тръгнал към рамка за сигурност, подобна на тази от епохата на Студената война.

За американците Черно море е много далечен регион и нямат други интереси, освен военните им да се доближат близо до руския бряг. За България ситуацията е различна, защото 80% от износа и вноса преминава през Черно море, а туризмът също допринася за икономическото здраве. За българското правителство ще бъде добре да се вслуша и в гласа на народа. Според сондажи 54% от българите са настроени положително към Русия.

През месец юни българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че „не му трябва война в Черно море“. Близо два месеца след това той взе решение да увеличи риска от военен конфликт. Последиците могат да бъдат сериозни, но все още има време да се промени посоката. Например – съвместният патрул през септември да бъде еднократно действие или просто да бъде отменено. И докато министрите в НАТО взимат провокативни решения, повече от ясно е, че те противоречат на интересите на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е Акулов

    0 0 Отговор
    Последното ти изречение е абсолютно точно, обаче докато назначените от краварите министри на външно и военен са на тези си постове, ББ и да иска трудно може да повлияе на нарежданията отвъд океана и БГ ще бъде в перманентна опасност. Ама народът ни нали е търпелив, сигурно пак ще изчака докато стане белята, а после може и д а ги убие с камъни предателите, ама кел файдъ?...
  • 2 Valeri

    0 0 Отговор
    Тва е автор КОМУНИСТ !.. Лиже г.за на руснаците
  • 3 ффффффффф

    0 0 Отговор
    Акулов, акуло такава, хората те пазят без пари и теб пак те дразни. Къв ти е зора не мога да разбера?

    Коментиран от #4

  • 4 РЕКЛАМА

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ффффффффф":

    Тоя пък без пари! Ти луд ли си бе! Те американците и долните гащи са ти свлекли ама пак без пари било! Американците трябва да ни създадат враг за да могат после да ни пазят от него като ни продават оръжие! Нали така се прави в рекламите само да ни зарибат без пари и после като стане белята ние сами ще им се молим и колкото и скъпо да струва ще плащаме да ни пазят! Такива ли простаци се оказахме?
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор
    В миналото съветски самолети са влизали в Българското въздушно пространство, но това е ставало при конкретни нарушения от вражески самолети и дори има свалени такива. Сега виждате как марионетките на терористите от вашингтон се опитват да създадат изкуствени опасности но нещо не им се отдава. И както е във приказката с агънцето и вълка, агресорите окупатори от сащ ще навлязат за да ни опазят от несъществуваща заплаха. Окупацията напредва по всички направления.
  • 6 ЮююБряяяя

    0 0 Отговор
    Прост народ - слаба държава... И Чичо Сам ще я "охранява" докато стане на плява за турците!
  • 7 Кольо

    1 0 Отговор
    Ще ни опазят от нашествие на руски туристи!!!!! Ама ние сме си виновни щото си траем и търпим и краварите да си правят у нас квот си сакат и продажните ни управници ......... За всичко - референдум , да видим тогава кой ще си вее байрака за сметка на народа.
  • 8 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    ако американците ни пазят ще е наи-доброто решение.без пари ще имаме сигурност непосилна за възможностите ни.

    Коментиран от #10

  • 9 олигарсите в Москва

    0 1 Отговор
    България е в НАТО и е нормално да летят американски самолети, който иска да летят руски самолети да си ходи в Москва.
    Май забравихте мизерията на соца, глада, москвичите и ладите за които се чакаше по 30-40 години, режима на тока, Корекомите, скапаните стоки в магазините, които се купуваха с връзки .........
    Който си иска скапания комунизъм да ходи в Русия, тук е България, а БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО И НА ЕС, свиквайте с това.
    Сега трябва да докарат и Ейбрамсите и да изгоним червената мафия веднъж за винаги от нашата родина.
    Турция е наш съюзник и партньор, не се притеснявайте русофилистични параноици.
    Няма страшно спете спокойно, американците идват, партито започва.
  • 10 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "стоян георгиев":

    Десиии, сигурност както при Северен Кипър ли?

    Как свещената Българска земя търпи такива недоразумения?

    Приятели били и партньори с турците. ПОЗОР.

    Окупацията си е окупация както и да се опитват да я прекръстят.

    Продажните псета продължават да лъжат за някаква си безплатна сигурност. Краварите казаха промоция една седмица и после ще си плащате и за въздуха който дишате, не че вече не ни го изкарват през носа.

    Деси когато се опитваш чрез такива недостойни методи да уредиш службици на родата да знаеш че може и да я надживееш. А да ти поясня понеже твърде бавно схващаш това е най лошото което може да ти се случи.

    Коментиран от #11

  • 11 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    не полов като северен кипър ,а като ес.чувал ли си за европеиския съюз наи-голямото икономическо формирование в света,дето живеят едни хора богати ,умни,работливи,талантливи?стои си там на екологичното място и си плямпаи за окупация и т.н. щуротии .само не го казваи на никого щото има служба за принудително събиране на такива като теб в лудницата!

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    За кой точно ЕС споменаваш. За онзи където навсякъде има заплахи от атентатили? За онзи в който навсякъде патрулират въоражени полицаи и военни ли ? Защо така бе миме?

    Не ми обяснявай кое каке и как се живее в страните от ЕС. Имам много по близък поглед от теб. Нямаш си и представа колко по-близък. Не като теб да се натягам с лъжи и нпо лозунги за зелени карти и "студентски бригади".

    Коментиран от #13, #14

  • 13 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    да има заплахи за атентати и полицаи,но тва не пречи милиони хора от него да пътуват ,да почиват ,да се трудят и да успяват.ти обаче не си един от тях и никога няма да бъдеш с този болен мозък!я напиши ни как комсомолците сте били незнам кви ,но другите комсомолци ви попречили.онзи знаменит пост ,показва колко разбираш от ес и кви наблюдения имаш !
  • 14 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Говори за онзи ЕС, дето като нищо ще си свали гащите толкова ниско, че да пусне днешда Турция във въюза си и хич няма да му пука за Кипър, така както на НАТО не му пука. Както каза тролчето хибридно, днес им трябваш и може да си правиш каквото си искаш, стига да не им пречиш и да защитаваш интересите им. Но ако утре вече н им трябваш, те чакат кхрвави изненади. Това е принципът, който кумирите на въпросното тролче изповядват.

    Коментиран от #15

  • 15 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "кроко":

    за половия знам тои е комсомолец ,ти кви ценности изповядваш .не харесваш европа и сащ нито като политика нито като ценности ,кого харесваш?не се измъкваи,отговаряи!

    Коментиран от #16, #17

  • 16 на Деса шушито

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Ай стига си досаждала на хората ма!
  • 17 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "стоян георгиев":

    Много ми е интересно да разбера ти комсомолка ли си или комсомолец, а може би и комсомолче? И нещо ново от теб, не стига че преиначаваш факти и исторически събития а започна и да коментираш не съществуващи мои коментари. Май състоянието ти се влошава и трябва отново да посетиш ония с белите престилки.
    Милиони хора и отпътуваха от България само че това никак не е добре за Родината. И до колкото знам мнозинството от тях не са си напуснали родното огнище от кеф. Или не разбираш че след 1989 година всичко тук е разруха и хората не виждат никаква перспектива за себе си и за децата си.

    Коментиран от #18

  • 18 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    българите избягаха от българия щото не им харесва комунистическото наследство.тва е основната причина да хващат багажа,корупцията олигарсите и мизерията водени от комсомолците като теб.навсякъде където командват комсомолци е така,справка куба или северна корея .
  • 19 Бай хой

    0 0 Отговор
    Деске,дескее, жалки са опитите ти да манипулираш и демагогстваш. Няма защо да се срамувам че на времето съм бил чавдарч, пионерче и комссомолче. Всички абсолютно минаваха по този път. Задължително. Няма начин и ти да си било такова и то от най активните и нахъсени. То за това акъл не се иска.
    Също така не се срамувам че на времето два пъти ме изключваха от комсомола за уронване авторитета на управляващата партия и политическа неориентираност и то вторият път без да съм приеман. Не се срамувам и сега когато неграмотни ме обявяват за комунист.
    Та не отговори било ли си член на комсомола,член на бкп или само активист кандидат член от най наглите и донасящи.

    Коментиран от #20

  • 20 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    полов не става въпрос за срам ,а за гордост.ти се гордееш за това, че си бил и че си или си забрави постовете по темата?само много ненормален човек може да се гордее с тва,а че бяхме такива е ясно .нямахме избор за друго .
    бях чвадарче във втори клас после в трети станах пионер,съжалявам че не се отказах :))),а като тинеиджър ни приеха в комсомола,дори и в ученическия комитет.приеха всичи без изключение независимо от мерака .до там го докарах,не съм бил член на бкп ,но ако останеше системата би могло и да стана ,тогава в онази среда и информация определено не знаехме къде се намираме.бяха ни зомбирали че запада е лошо място,че там всеки ден се готвят да ни изтрепат и т.н. после като видях че всъщност е обратното първо много се изненадах ,а после почнах да се интерасувам в детаили и сериозно се ядосах за лъжите дето години наред са ми представяли умишлено като истина!
  • 21 Бай хой

    0 0 Отговор
    Те всички натегачи тогава от комсомолските и партийни комитети са в нпо тата и са най върлите анти комунисти. За вас кариерата се състои да плюете безогледно и да раболепничите пред окупаторите. Какво не ти е ясно че запада ни разруши индустрията,селското стопанство,образованието, културата ит.н.
    Страх вие да признаете че така сме се забатачили че сме десетилетия по назад от соца и продължават дани унищожават. Това че признавам по доброто състояние на България тогава съвсем не значи че искам комунизъм или социализъм. Но така е по лесно за подлогите да сатанизират всяка опозиция.
    Както виждаш наистина се оказа че запада ни трепе и Българите вече са на половина, а ни задължават да толерираме извратеняците.