8 Септември, 2016 07:00 6 010 32

Правителството пропиля българските енергийни позиции

  • правителството-
  • пропиля-
  • българските-
  • енергийни позиции

България не може да бъде преразпределител

Правителството пропиля българските енергийни позиции - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изявлението на Александър Милер, след преговорите с турските представители по проекта Турски поток в китайския град Ханчжоу и нееднократните изявления на руската страна в последните дни, че няма да се строи газопровод през Черно море към България - т.н. "Южен поток", окончателно разделиха страната ни с илюзията, че ще бъде част от геостратегическите енергийни трасета. Този факт недвусмислено се потвърждава и по-нататък в изказването на Милер: "Турската страна предложи да разгледаме възможността за доставки на газ за европейския пазар по направление към турско - гръцката граница. Договорихме се да започнем проучвания в тази насока".

Защо се стигна до този стратегически провал на българската енергийна политика, водена от сегашното правителство?

Да си припомним:

Отправеното, неотдавна, писменно запитване до председателя на ЕК г-н Юнкер и проведения телефонен разговор с президента Путин, относно бъдещото развитие на проекта "Южен поток", дадоха ясната индикация, че София ревизира редица свои досегашни енергийни позиции. Иницииран бе, подготви се и се проведе енергиен форум във Варна.(5.09.16) Форумът се състоя, но без "Газпром"! Респектиращ и еднозначен отговор на Путин, допълнил надлежно необходимоста от "железобетонни гаранции" за стартиране разговорите по "Южен поток"! Явно би следвало това да внесе, но не би, необходимата доза реализъм и разумност в поведението на Борисов. Още повече, че преди два месеца, на пресконференцията в Петербург, турският президент Ердоган достатъчно настоятелно се опита да представи като предрешен въпросът за газопровода "Турски поток", който трябва да има две тръби ( тази, която трябва да захранва с газ Турция и тази, която трябва да предоставя газ за Европа, през Гърция). Следящите внимателно процеси са отчели категоричното мнение на Путин, че на този етап "Турски поток" ще осигурява газ за икономиката само на Турция. Може би, точно тук е била надеждата на Бойко Борисов, че има шанс втората тръба да бъде предназначена за "Южен поток", което той  най-вероятно се е надявал да обвърже и с рестартирането на проекта АЕЦ „Белене”. Можем ли да си помислим, че Турция няма да гледа ревниво на тези планове на България. Към момента българското правителство, може би си е въобразявало, че с Турция сме конкуренти на пазара на руския газ.

За Русия като водещ геополитически фактор в региона като че ли газовите трасета към Европа не са вече в "горещия й дневен ред"?! И изявлението на Милер потвърждава това. Тръбопровода ще заобиколи Украйна, Молдова, Румъния и България и директно ще свърже Русия с Турция. Това звучи логично и в контекста на идващата от Китай и от срещата на Г- 20 информация, че РФ променя курса си на икономически преоритети към Далечния изток, към Китай, Япония, Южна Корея, Индия, Виетнам и "обръща гръб" на Европа! Поне на тази "твърде себична и проамериканска Европа"! Русия много вероятно преориентира своите интереси и няма да остави без последствия "европейските санкции" и опитите за "прозападен" диктат в нейните сфери на влияние и интереси! Руската страна, през последните месеци, нееднократно прави изявления в тази посока, които българското правителство, очевидно, не е отчело. През последната година София показа на Москва, че не е в състояние да води суверенен, професионален и конструктивен диалог по геостратегическите енергийни проекти от взаимен интерес, което автоматично ни прави нежелан партньор. Това е и разликата ни с Турция - тя вече си има своя игра и геостратегически планове с Русия, а също - има икономика нуждаеща се от газ. А ние ще си правим газов хъб (лавка) "Балкан", за да преразпределяме "чужда" газ?! Гърция, като член на ЕС, за Русия, Турция, а и Азербайджан, и други е по- предсказуем и лоялен партньор пред днешна България! Трудно е за вярване, че някой ще се довери толкова силно на една държава като нашата, която се управлява по "външни команди" и е показала непредсказуемост, както и липса на професионално и морално устойчиво държавническо поведение!

Важният въпрос е: На какво се е надявал Борисов, след като водената от него политика, спрямо Русия бе в услуга на антируски интереси и пропиля редица шансове, за да е лоялен на европейската и антлантическата солидарност.

Твърде късно Бойко Борисов прие "горещата тема" за енергийните проекти като изключително важна, съдбовна за него, тъй като България сериозно "изпада" от играта за големите инфраструктурни проекти. А това означава ,че и той е аут от играта на значимите! Второ, много е вероятно, Борисов да разбира, че няма с какво вече да "заблуждава" българската общественост и политическите му шансове и на партията му могат да претърпят сериозен крах. Няма "идеи" и проекти, нито нови, нито стари за "претопляне"! След толкова години управление на страната не е реализирано нищо значимо. Темата с магистралите и метрото стана вече банална, за усвояването на евросредствата, а за финансовото и икономическо състояние на страната и българските граждани, въобще да не говорим. Проблемите пред Борисов са жизнено важни за него. Личното му политическо оцеляване вече идва на дневен ред. За все повече хора, вече не е престижно да са около него. За това и хъб-ът се превърна в "кауза" за Борисов.

Каквото и да се предприеме от тук нататък от България в международен план, остава разбирането, че не сме способни да формулираме и отстояваме националните си интереси и да бъдем надеждни партньори.

Това, което най-вероятно ще направи министър председателят е да използва темата за газовия хъб като ПР кампания, независимо, че за експертите в бранша това е несериозно. България няма от къде да получава значими количества газ, за да изпълнява мечтаната роля на преразпределител. Единственият шанс, за да получаваме газ остава да увеличим потреблението, т.е. да е налице икономически растеж. Нещо, което българското правителство няма потенциал да го свърши.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    1 0 Отговор
    Ха, пука ми начерупката, аз съм от инкубатор! И Боко ще ми построи ХЪБ, даже два, нека пък!
  • 2 misli posle govori

    0 0 Отговор
    Толкова ли е трудно да се разбере, че Русия няма интерес в тръбата за хъб или Южен поток да има друг газ освен руски.Сега ни го продават за 391$/м3. Само чрез напълването му с друг конкурентен цената пада поне на нивото на цената в Румъния с 90% собствено производство малко над 290$/м3.
    Т.е салдото ни е 100млн. износ за Русия и внос за 4млрд лева основно газ и нефт.тези дефицити и дисбаланси освен с 5-6 млн. руски туристи няма как да покрием в търговските ни взаимоотношения.
    Изхода е ясен комбинация та от собствен добив до 2020г. тогава цената отива на нивото на цените в Румъния и между системни връзки за регулиране на цената на газта в нашата страна.Тогава ако искат руснаците да търгуват с нас ще правят отстъпки, а не както сега да не може да се води адекватна политика.

    Коментиран от #20

  • 3 999

    1 0 Отговор
    Всички онези политици ръководили държавата ни последните 25 години трябва да бъдат избити до трето коляно.Това заслужава всеки политик пропъдил народа от собствената му Родина погубил и унищожил държавата си.

    Коментиран от #4

  • 4 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "999":

    Прав сте, тези политици са трето поколение от социализма. България трябва да се управлява от мутрите, които и без това управляват. Ще чакаме ново ОСВОБОЖДЕНИЕ, това ни е спасението.
  • 5 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    нова поръчкова статия ,сега руснаците щели да обърнат бизнеса си към далечния изток щото тук не ги отценявали ,а запада недобросъвестно ги тормозел :)!и кога ги затормози запада?след като навлязаха с танковете в ураина,преди това путин го хранеше гадния запад и инвестираше в русия. кремъл доста ще ше учуди как ще му отвърне изтока в лицето на япония,корея та дори и китаиците :)!иначе тва с хъба ,както и историята с южния поток са плълни прототии.ни южен поток ще има ни хъб и тва е щото сега не са нужни!

    Коментиран от #17

  • 6 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    нова поръчкова статия ,сега руснаците щели да обърнат бизнеса си към далечния изток щото тук не ги отценявали ,а запада недобросъвестно ги тормозел :)!и кога ги затормози запада?след като навлязаха с танковете в ураина,преди това путин го хранеше гадния запад и инвестираше в русия. кремъл доста ще ше учуди как ще му отвърне изтока в лицето на япония,корея та дори и китаиците :)!иначе тва с хъба ,както и историята с южния поток са плълни прототии.ни южен поток ще има ни хъб и тва е щото сега не са нужни!
  • 7 Клатикурти

    0 0 Отговор
    Путин има изключително малко време за геополитическия шантаж над България преди да пропусне възможността да използва най-рентабилното балканско трасе и малък потребител като България. Часовника тиктака. Не се ли включи няма да има Белене, няма да има повече военни договори и охлаждането на отношенията ще остане за десетилетия.

    Коментиран от #26

  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Изпуснахте питомното и то по-точно Нарочно и Умишлено го прекратихте а сега се въртите като фурнаджииски лопати и гоните Дивото!!!Само че мъжко дупе един път се лъже а пък дали сте го спрели 1-ия път БЕЗВЪЗМЕЗДНО е един съвсем друг въпрос.....
  • 9 гост

    1 0 Отговор
    България е толкова незначителна във всяко едно отношение, че никой не ни взима насериозно и никой няма да се съобразява с нас. Няма смисъл да говорим за причините, довели до това положение, всички ги знаем прекрасно. Дъното е почти достигнато, има и реална опасност да ни залеят огромни мюсюлмански тълпи, така че ако съвсем скоро не си намерим силен покровител(някой различен от разпадащата се и неадекватна Европа, фашистите от САЩ и неоислямската Турция дето си мечтае за нова османска империя)и кой друг остава.........
  • 10 Ник

    0 0 Отговор
    Мисля, че статията е много точна в постановката си. Тук нищо няма да се случи и то по вина на Борисов. Ще има EAST Ring, Южен Газовкоридор, 2 разтоварища на втечнен газ в Гърция и един хъб отново в Гърция.
    Това всичкото вече се движи като проекти след спирането на Южен поток. Така България действително остава вън от транзита на газ за източна Европа. Нищо не печелим! - Абсолютно нищо!
    И понеже Борисов е тъпанар, страната ни остава транзитна за товарите от Азия и Африка. (Това е любимата магистрала Струма) Почти всички товари се разтоварват в Гърция и Турция, а пристанищата Варна и Бургас остават почти празни. Само през Солен минават 20 хил. контейнера за България. Тези контейнери минаваха през Варна и Бургас. Така цитираните градове загубиха около 1 млрд. лева годишно и хиляди работни места.
    Борисов, както и всички останали управлявали последните 25 години, откраднаха бъдещето и надеждите за по- добър живот на всички българи. - Ето това е истината!
  • 11 fdassdf

    0 0 Отговор
    Поръчкова статия или не, истината е това което се пише. Най-малкото тоя проект щеше да даде работа и прехрана на много хора. Всеки е разбирач във форумите за съжаление.
  • 12 гост

    1 0 Отговор
    Вижте Норвегия, цялата им икономика се гради на доходите от петрол, но хората мислят прогресивно да развиват с всякакви енергоефективни системи своя бит, комунални услуги и технологии. У нас политиката е пълна с идиоти без последователно мислене, било то и в грешната посока. Те не могат да напишат една реч на президента-мишка, а какво остава да разработват сложни планове за енергийна независимост на страната. От независимост не се краде, следователно няма смисъл да се работи натам. Политиците си дават зор само в насоките със сигурни лични облаги: строежи на пътища, сгради, ддс, еврофондове. На Запад не е така, там се прави, за да го има десетки години, а у нас се прави, за да се ремонтира от фирмата на баджанака следващата година.
  • 13 7777777

    1 0 Отговор
    Много вярна статия! От прекалено много слушане на Брюксел и САЩ сега сме с пръст в устата! Едно време Тодор Живков не слушаше много много Москва и си въртеше бизнес със Запада и Близкия изток и България беше добре, сегашните управници не са се поучили от него! Когато си страна в Европа не може да игнорираш във външната си политика Русия, да плюеш по нея, да говориш за санкции, както правят нашите малоумни политици, защото тя снабдява цяла Европа с газ, германската тежка индустрия потребява 40% руски газ, като има санкции защо не се откажат от него. Неотдавна Путин каза, че в преговорите с България за южен поток се е сблъскал с бетонна стена, отиде в Гърция, договориха се с Ципрас, договориха се и с Ердоган, а ние ще духаме супата! Колкото по-бързо сменим тези некадърници, които управляват страната, толкова по-добре-не знам с избори ли, с бунтове ли, с революция ли но това не може да продължава повече така и да сме най бедни в Европа!
  • 14 Илиян

    0 0 Отговор
    Всички руски партии в България трябва да се обединим и да наложим да се приеме построяването на руския проект през територията на България, като собствеността да е руска.

    Коментиран от #15

  • 15 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Илиян":

    Охооо...вие и руски партии сте си сделали тихомълком в България?!Я да чуем кои конкретно са те,че да се запишем в тях?
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "стоян георгиев":

    "и кога ги затормози запада?след като навлязаха с танковете в ураина...."

    Мммне, след като спретнаха майдана в Украйна и заплашиха руските бази в Крим!

    Не се прави на тъп, знаем че си само паталогичен лъжец!

    Коментиран от #22, #23, #29

  • 18 опала

    0 0 Отговор
    май всички не разбирате от управление на държава... мозъчния тръст, който управлява тази държава, не е Тиквата, и очевидно има цел - всичко да ни заобиколи, за да не сме оперативно интересни в международен план поради причини: нямаме ресурс да защитим тази територия от чиято и да било инвазия - чуждодържавна, терористична, бежанска, и т.н., а трябва да се защити, дори и цената на това е да си останем "кенеф", но какво значи "кенеф"? Все пак всичко наоколо постепенно се препостроява и модернизира. "Кенеф" от него правят хората, но добре е да имаме такъв имидж, за да ни заобикалят.... тук се канят само хора и компании, от които има интерес и чрез които няма да се рискува кой знае колко сигурността на държавата... просто има една група на хора, които имат цялата власт в държавата и на никаква цена не желаят да я изпускат, защото чрез нея те имат достъп до всичко и веднъж изпуснат ли я, няма да се доберат до нея пак до Н-то коляно, и както всеки един обикновен човек от нас, ще живеят като изоставени деца да се чудят от къде ще им дойде, и къде ще им го тури живота... повечето хора няма как да разберат това, защото са необразовани...
  • 19 BBB

    0 0 Отговор
    Статията е препечатана от опорните точки на Позитано 20.
    Понагла статия скоро не бях чел.
  • 20 Д'Мин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "misli posle govori":

    То ника ти хубаФ ама....
    http://blog.overgas.bg/wp-content/uploads/2016/07/%D0%A6%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B3%D0%B0%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0-2015.jpg

    Коментиран от #28

  • 21 max

    0 0 Отговор
    HA,HA,HA,HA,HA.............Taka mu se pada na toia o----i...narod.....
  • 22 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    преди да ме наричаш лъжец отговори там на въпростие дето те чакат!не да ти обяснявам че топлата вода е топла ,а ти да ми викаш лъжец.тва е много лесно.маидана си е украинска работа , а руснаците са под санкции на целия свят заради нахлуването в крим и донбас.тва са фактите и не викаи лъжец на други ,а се погледни в огледалото .дано да си на години и да си свършил курса щото ако си млад те чака много страдание с този акъл!

    Коментиран от #25

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Народа ще се изкаже по въпроса на предстоящите избори,
    защото обикновения българин е този,който ще отнесе
    плувката от политиката на Боко.
  • 25 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "стоян георгиев":

    Отговорих ти и пак ще ти отговоря, защото в отговора ми е доказателството че си не просто лъжец, а патологичен лъжец:

    Ако от 8-те години от 33-та г. до 41-ва г. ги броиш като 3-4, можем да приемем че си неграмотен и не можеш да смяташ!

    Обаче да ми твърдиш че в СССР са били бедни, щото вместо кабриолети, комунистие са правели трактори за да има с какво да си орат земята; да ми твърдиш че вилици, чинии и моливи са продукти с двойно предназначение; да ми твърдиш че българското село се било опразнило като разрушили чифлиците по къра след 44г. и още преди 89г хората се изнесли от селата...... т'ва си е чиста проба патологична лъжа!

    Аз за разлика то теб мога да оценя когато някой казва нещо вярно, вкл. и твои коментари, но ти само и само да не признаеш нещо, което е в противоречие с лъжите за които работиш, си готов да се излагаш като....по-добре да не ти казвам какво. Ми, твой си е избора! Но с това нито ще станеш по-умен, нито мнението на хората за теб ще се промени.
  • 26 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Клатикурти":

    То по охладени отношения„няма как да бъдат. Полша ремонтира миговете.Тримата тенори Плевнелиев,Митов, и военният министър–забравих му името- пеят арии срещу Русия.За Белене вече ни осъдиха с лихвите.
  • 27 иии

    0 0 Отговор
    "Правителството пропиля българските енергийни позиции" ТОЧНО ПРАВИТЕЛСТВО НИЩО НЕ ПРОПИЛЯ--ЗА ВСЯКА ПОЗИЦИЯ И НАВЕЖДАНЕ СЕ ЗАПЛАЩА В ЗЕЛЕНО ,ДРУГ Е ВЪПРОС ЗА НАРОДА ,но това е друга тема ...а интересното че всички европейски държави са осигурили газ от Русия,но разбира се БГ има специално платена позиция ...
  • 28 misli posle govori

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Д'Мин":

    http://www.investor.bg/evropa/334/a/rumyniia-postigna-nezavisimost-ot-vnosa-na-priroden-gaz-191401/

    Писал си цена на произведена ел енергия от газ.
    Виж статията това е цената на самата суровина, струва дори 200$/м3 през 2015година.Последно, май за България Газпром я доставя на 360$/м3
  • 29 999

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "кроко":

    Не знам, не ви ли е срам поне малко за тази неграмотност и тая простотия която ръсите постоянно, научете се да пишете и четете правилно и тогава изказвайте мнения. Вие с Деса Катъра и още един двама постоянно доказвате че простотията и наглостта вървят ръка за ръка.Я се опитай да прочетеш това което си написал неграмотниииик.
  • 30 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    въпроса ти е много показателен колко ти е акъла.втората светова почва не 1941 година ,а 1939 та няма как хитлер да се готвил 8 години като е бил на власт само 6 преди нея!лесно е иначе да викаш уууу лъжец,а я виж сега кои лъже!
    българското село от 46-до 1992 година намалява с два милиона и половина https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B2_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

    Коментиран от #31

  • 31 на Деса шушито

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "стоян георгиев":

    Деска пак смени ника! Иначе пак същите простотии ръси, ръси и пълзи по Козяк.
  • 32 ВЕРНО ЛИ

    1 0 Отговор
    С ГЛУПАВОТО СИ ВИСОКОМЕРИЕ РУСИЯ СЕ ПОСТАВИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ТУРЦИЯ И УКРАЙНА ЗАЩОТО ИСКАШЕ ТРЪБАТА НА ЮЖЕН ПОТОК ДА Е РУСКА /ДА АМА НЕ/ СЕГА Е СЪЩОТО САМО ЧЕ Е БАЛКАНСКИ ПОТОК И Е БЪЛГАРСКИ ГАЗТА ЗА ЕВРОПА Е СЪЩОТО КОЛИЧЕСТВО НО ИДВА КОНКУРЕНЦИЯТА ОТ НАХОДИЩЕТО ПРЕД ИЗРАЕЛ И АЗЕРСКАТА КОНКУРЕНЦИЯ Е КОЙ Е УМНИЯ МАЙ Е БОРИСОВ А КВО ШИ КАЙШ