14 Септември, 2016 08:00 6 981 11

Трагичният избор на Ердоган

  • project syndicate-
  • дани родрик-
  • турция-
  • ердоган-
  • избор-
  • преврат
Трагичният избор на Ердоган - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Дани Родрик за Project Syndicate" . 

Дани Родрик е професор по международна политическа икономика в правителствената школа Джон Ф. Кенеди към университета Харвард.

Откакто турският президент Реджеп Ердоган печели първата си победа на парламентарните избори през 2002 година, той бе обсебен от идеята, че властта му ще бъде прекършена чрез преврат. Имаше добри причини да мисли по този начин. Ултра секуларисткото управление по горните етажи на съдебната власт и военните, не крие своята антипатия към Ердоган и неговите политически съюзници.

Самият Ердоган е лежал в затвора заради стихотворение (на турския националист Зия Гьокалп), което му попречи веднага да стъпи в длъжност, когато Партията на справедливостта и развитието спечели изборите. През 2007 година военните излязоха с изявление против кандидата на AKP за поста. А през 2008 година партията почти не беше забранена от върховния съд заради „антисветски дейности“.

Усилията на старата гвардия имаха обратен ефект и увеличиха популярността на Ердоган. Неговото укрепване във властта доведе до по-малко конформистки политически стил. В следващите години обаче неговите бивши съюзници – гюленистите, последователи на Фетхуллах Гюлен – успяха да превърнат манията на Ердоган в параноя.

От 2008 до 2013 година гюленистите в полицията, правосъдието и медиите замислиха серия от конспирации и заговори срещу Ердоган, всяка по-кървава от предишната. Последваха показни процеси срещу военни, журналисти, НПО-та, професори и кюрдски политици. Ердоган може да не е вярвал във всички обвинения – включително срещу високопоставен военен, работил рамо до рамо с него – но те постигнаха своята цел. Всички те бяха подхранени от страха на Ердоган да бъде свален и изчистиха светските елементи.

Гюленистите прекараха десетилетия, опитвайки се да проникнат по високите етажи при военните. Това беше тяхната възможност. Иронията е, че юлският провален опит за военен пуч бе организиран не от турските секуларисти, а от гюленистите, на които политиката на Ердоган позволи да заемат тяхното място.

До края на 2013 година съюзът на Ердоган с гюленистите се превърна в открита война. Общият враг – светски настроените в страната – бе елиминиран и нямаше какво повече да държи съюза. Ердоган започна да затваря гюленистки училища, удари техния бизнес, прочисти и държавния бюрократичен орган. Започна и мащабна чистка във военните сфери, което накара гюленистите да действат превантивно.

Опитът за преврат потвърди параноята на Реджеп Ердоган, което ни помага да си обясним защо последвалите репресии бяха толкова безмилостни и мащабни. От длъжност бяха освободени близо 4000 военни, 85 000 държавни служители, а 17 000 души бяха арестувани. Под ударите на властта попаднаха и много журналисти, включително и такива, които нямат връзки с организацията на Гюлен „Фето“. Всяко подобие на върховенство на закона изчезна.

Един велик лидер би реагирал по различен начин. Проваленият опит за пуч създаде прекрасна възможност за национално обединение. Всички политически партии, включително Демократичната партия на народите (HDP), осъдиха преврата, каквото направиха и мнозинството от обикновените хора, независимо от своята политическа ориентация. Ердоган можеше да използва възможността да действа отвъд ислямистките, либерални, секуларистки и кюрдски възгледи, за да създаде нов политически консенсус около демократичните норми. Можеше да се превърне в демократичен обединител.

Вместо това обаче той задълбочи разделението в Турция и ерозира върховенството на закона още повече. Чистката срещу опонентите отиде далеч отвъд тези, които в действителност са имали пръст в опита за пуч. Марксистки академици, кюрдски журналисти и либерални анализатори бяха пометени заедно с гюленистите. Ердоган продължи да третира HDP като парий. Вместо да се установи мир с кюрдските бунтовници, нещата тръгнаха точно в обратна посока.

За съжаление, това е печеливша стратегия. Повишената готовност за действия и извънредното положение разпалиха националистки-религиозните страсти и неутрализираха двете основни опозиционни партии. И двете са силно националистически и поради това и надеждни съюзници във войната срещу кюрдите.

Действията на Ердоган срещу Гюлен бяха задвижени повече от политически опортюнизъм, отколкото от желанието организаторите на преврата да бъдат изправени пред правосъдието. Близо два месеца след опита за метеж Турция не е представила официални доказателства на вината на Гюлен на Щатите. Антиамериканската реторика играе добре в Турция. В свои показания през разследващите високопоставен генерал заяви, че метежниците са го взели за заложник и са му предложи да го свързан с Гюлен. Това до момента остава най-силното доказателство за участието на проповедника. И въпреки това този генерал не е говорил публично, което подхранва спекулациите, че самият той може да има роля в преврата.

Турският безкраен цикъл на преследвания – на ислямисти, комунисти, секуларисти, кюрди, и сега гюленисти – придоби скорост. Ердоган прави същата трагична грешка, която направи през 2009-10: да използва популярността си, за да подкопае демокрацията и законите. Политическото помиряване в бъдеще изглежда все по-трудно.

Ердоган два пъти имаше възможността да се превърне във велик лидер. Той не се възползва и двата пъти.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Да бе да.. Ердоган направи това което е добре за народа и за интересите на Турция..а друг е въпроса дали тия интереси съвпадат с западните интереси.. Тия анализатори докато умуват ще изпуснат Турция и тя ще мине в Евроазиатския блок при Русия и Китай

    Коментиран от #3

  • 2 Жмуц

    0 0 Отговор
    Адаш, Ердоан направи това, което му подсигури трона за още 10 години напред.
    Редакторчето, моля попрегледай статията, че на места едва се чете.
  • 3 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Асане, иди да станеш журналист в Турция и да отразяваш обективно.
  • 4 Киро

    0 1 Отговор
    Мдааа, точно в интереса на народа го направи, хаха!

    Все повече изтеглящи се инвестиции от Белия свят, щото виждат Търки накъде е тръгнала, туризмът умря (АМИН), обезценяваща се валута (постоянно), мачкане на нормалните хора и ислямизация - същия процес, като в България през 1945-та - умните и образованите са избити и вкарани по лагери, на тяхно място са сложени разни елементи с празни кратуни, но верни на властта.

    Да си отива при Русия и Китай, като искат. Само дето Русия и Китай не са очаровани от ислямистките им глупости. По-скоро ще си ходят при Саудитска Арабия и подобни там.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Ники Колев Голия

    1 0 Отговор
    Сценарият със замяната на кадърни служители в администрацията с некадърни но верни на партията е познат и от родната ни действителност, но не се знае кой от кого го е наследил. Резултатът всички го виждаме, а именно: 2млн. изселници, невиждана корупция , отегляне на инвеститорите, няма свобода на слоовто и печата, няма независима съдебна система, липса на държава във всички области от обществ. живот и тн. Това са основните харектеристики на демокрацията, следователно няма ДЕМОКРАЦИЯ, както за България така и за Турция..През следващите години се очаква кораба с полумесеца да започне бавно да потъва докато се срещне с Българският някъде по дъното.
  • 6 azazel

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    @Киро
    Не пращай Турция при Саудитска Арабия и подобните, щото май забравяш, че са ни до границата и тогава съвсем няма шанс за оцеляване на България и българите...направо може да приготвиш бурка за жена ти, респ. сестра, майка и роднини от женски пол.
  • 7 ВЖМ

    1 0 Отговор
    УДАРА ПО РУСКИЯ САМОЛЕТ Е СТАНАЛО ОТ ГЕНЕРАЛ БЛИЗЪК ДО АМЕРИКАНСКОТО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ ЗА САБОТИРАНЕ НА РУСКО -ТУРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ ....ЦЕЛТА НА АМЕРИКА Е ТРАЙНО ДА СЕ НАСТАНИ В ЧЕРНО МОРЕ И ДА ПРЕВЪРНЕ БЪЛГАРИЯ В ГЕТО.......
  • 8 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Киро":

    Айде стига с тези комунисти и 45-та, сега сме 2016г.! Като са избити умните и интелигентните, ти издънка от кой остатък си, че раздаваш мозък, като продавач на арпаджик? Що не ги елиминирахте досега червените? 26 години имаше на разположение! Кво ми спа, като съсел на припек! Пак космоса ти крив, вместо да се развиваш плачеш по форумите и чакаш центчета от БХК. Еми жалък си, изкарай си парите с труд, не да ми ръсиш слуз, като гол охлюффф!
  • 9 Хасан

    0 1 Отговор
    Запада в момента няма политически лидери а само мекушави политици така е с Меркел и Юнкер и Обама..Именно на техния фон Ердоган изпъква като лидер избран от народа и подкрепян от народа.. Преврата в Бразилия успя, Дилма я няма и очаквайте разпродажба на бразилската икономика
  • 10 Хасан

    0 1 Отговор
    А що се отнася до икономиката.. 2 милиона бежанци,борба срещу Пкк,Идил и Дето..Икономическо ембарго от страна на Русия и Европа.. Опит за военен преврат от страна на"съюзници" и въпреки това най голям икономически растеж в Европа.. Велика стрсна

    Коментиран от #11

  • 11 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хасан":

    Абе я се хващайте под ръчичка с ония кастрирания, трола деси-стоян и всякаквите им никове и марш към Анадола!

    От ЕС ако ви наложат ембарго, прави ще умрете ей, рязана картуно! А иначе и с друго си припечелвахте докато смучехте петрол от ИДИЛ, ама руснаците ви затвориха кранчето - аза тоа що не кажеш нещо, а?!