16 Септември, 2016 08:00 9 970 4

Проблемът на Ислямска държава с жените

  • ислямска държава-
  • жени-
  • проблем-
  • екстремисти

Групата често използва брутална пропаганда, насочена срещу жените

Проблемът на Ислямска държава с жените - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Фатима Садики, Project Syndicate, САЩ

Фатима Садики е професор по лингвистика и изследвания на пола в Университета на Фес, Мароко и реципиент на центъра Удроу Уилсън.

Показателно е, че жените играят важна роля във възхода и падението на Ислямска държава. Докато бойците на екстремистката групировка извършват мерзки кланета над жените язиди в Ирак и Сирия, за да си осигурят място на картата, се оказа, че постепенното им залез донякъде се дължи на кюрдските жени, които се борят срещу тях в челните редици.

Лесно може да бъде видяна една простичка история за отмъщение, но ако се взрем по-дълбоко ще открием фундаменталната роля на жените в идеологията на Ислямска държава, както и бъдещата им роля в нейния край.

Когато ДАЕШ завладя територии през 2014 г., за да установи своя самопровъзгласил се халифат, тя искаше да организира зрелище, което светът да не може да игнорира. Така тя прибегна до масови отвличания, убийства, изнасилвания и поробване на жени, най-вече сред малцинството на язидите.

Бруталното отношение на Ислямска държава срещу пленените жени, имаше за цел да унижи враговете ѝ и да изпрати предупреждение към всеки, който не се придържа към екстремистката ѝ, радикална интерпретация на исляма.

През януари и февруари 2016 г. правозащитната организация Human Rights Watch интервюира 15 жени и момичета язиди и 21 мюсюлманки от сунитската общност, които някак бяха успели да избягат от ДАЕШ. Повечето от тях бяха прекарали над една година в плен и разказваха, че са били принуждавани да приемат исляма (ако не са мюсюлманки), поробвани, системно изнасилвани - понякога от няколко джихадистки бойци - купувани и продавани.

Трагичните истории на тези жени разкриха, че псевдодържавата на Ислямска държава е изградена върху тоталното поробване на жените, както и че групата изключително често използва брутална, насочена срещу жените пропаганда, с която да изразява и насърчава своята идеология.

ДАЕШ институционализира физическото и психическо насилие над жени чрез фетви (религиозни укази), издадени от високопоставени идеолози. Но по-лошото е, че тази практика бе подадена и към други екстремистки групи, като Боко Харам в Западна Африка, която се закле във вярност към Ислямска държава в началото на 2015 г.

Идеологията на групата изисква "заличаване" на гражданските права на жените и тяхното пълно подчинение на семейната структура и на мъжете, които я контролират. Жените трябва да си стоят у дома и да отглеждат млади джихадисти, които да се бият в редиците на терористичната групировка. Жените, които престъпват определената им роля на съпруги и майки, като търсят самостоятелност или себеизразяване извън семейството – се наказват строго.

Всичко това се основава на изкривената, перверзна интерпретация на ислямския закон, който все още работи само в рамките на семейните закони. По този начин жените както придават легитимност на фетвите, така и са нужните изкупителни жертви, когато е необходимо.

На фона на всичко това, изключително иронично е да видим кюрдски жени войници на предната бойна линия на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак. При последните военни операции бяха отвоювани територии, които дълго време са били под контрола на Ислямска държава, включително зоните на юг от Мосул, градът, който групировката използваше за своя столица в Ирак. Картината на тези победи, с участието на жени, бяха в абсолютен противовес с отровната пропаганда на ДАЕШ. С действията си тези бойци насърчиха повече жени да се противопоставят на идеологическия диктат на групата.

Посланието изглежда се разпространява. Както отслабва хватката на ДАЕШ върху превзетите територии, така отслабва и контролът ѝ над жените. Най-запомнящият се кадър от освобождението на сирийския град Манбидж беше, как жени горят своите бурки и публично изобличават зверствата, извършени от ДАЕШ.

Този изключително силен и завладяващ жест има едновременно краткосрочен и дългосрочен ефект. В краткосрочен план те публично обявиха своята независимост като жени. След толкова много пропаганда и бруталност, много хора в региона вече не мислеха, че подобно поведение е възможно. В дългосрочен план, картината как жени наистина убиват и пленяват бойци на Ислямска държава, представляваше първия пирон в ковчега на идеологията на екстремистката групировка, която се основава на фалшивото убеждение за женска малоценност.

Тъй като ДАЕШ поставя жените в центъра на своята идеология, жените са изключителна скрита заплаха за тях. Показвайки своите лични представи за доктрината на Ислямска държава, жените, освободени от контрола на групировката, напомнят на света, че екстремистите потъпкаха универсалните ценности на исляма и изкривиха до неузнаваемост неговите учения.

Можем да твърдим, че тези силни и смели жени ще помогнат за победата над една група, чиято основна заблуда стъпва върху идеята, че жените трябва да бъдат подчинени и върху тях да бъде упражнявано насилие. Ролята на жените като бойци, може би повече от всякога, е гаранция, че догмите на ДАЕШ – най-вече натрапваният патриархат - са отхвърлени категорично.

Превод: Милена Трачева

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 veseln

    1 0 Отговор
    Освен сичкото бля-бля на тема етично-философско противопоставяне и демонстрации, има практично основание за формирането на женски отряди срещу халифата, ама авторката е на светлинни години от материята, за която пише... Основната причина е пак религиозна - ако те убие жена, сбогом шахидски рай, сбогом девици, сбогом вечно блаженство. Ей туй е причината - "Cherchez le femme" са рекли ората още преди много време, ама не там дека сочи авторката!

    Коментиран от #3

  • 2 Грую

    0 0 Отговор
    Следва да се отбележи, че всеки в този свят е управляван от някакъв вид илюзии. Религиозни или други те вършат една и съща работа - отклоняват вниманието на масите от важните неща и ги управляват с цел благосъстоянието на организаторите на съответната илюзия. Илюзиите , с които нас пък ни управляват не включват лични нападки на тема пол, религия, раса или каквото и там да било, но те задължават да спазваш обществен ред, административни разпоредби, да ходиш всеки ден на работа за да си плащаш сметките и данъците и да живееш по правила, които уж са приемливи за всички, като това ти гарантира,че няма да си гладен, вероятно няма някой да те утрепе на улицата и можеш да си пишеш жалби срещу когото ти е кеф, че нещо не ти изнася. Так обаче ставаш заложник на всичко това и най-вече заложник на хората, които лъжат и манипулират по-добре и така успяват да откраднат повече обществени блага и когато тези хора ти плащат си длъжен да вярваш на лъжите и илюзиите им иначе ставаш неудобен и те със същите си оръжия ще те обявят за враг на обществото , за ненадежден или там каквото им дойде на ум. Разликата е само в инструментариума.
  • 3 111

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "veseln":

    Тези, които си мислят, че модерният ислям е загърбил подобни практики, трябва само да видят снимките и видеоматериалите и да чуят думите на Аятолах Хомейни (Иран) – най-известният ислямски духовник на 20-ти век
  • 4 Какви глупости само!

    1 0 Отговор
    В желанието си да блеснат по някакъв начин редица автори на статии и определени драскачи просто надраскват нещо, което да отрази едни измислени и недоказани твърдения. Жените и ИД?! Какво централно място за робините на един ислямски режим, чиято основна задача е да построи световен халифат?! Въобразяват си, че имат важна роля, а всъщност основната им роля е на играчки за разплод и стока за размяна, т.е. наред с петрола, търговията с органи и т.н. джихадистката империя има още един разменен продукт - жени. Това далеч не е "централна" роля, а обикновено подчинено положение, при което да твърдиш, че имаш някакви позиции за отстояване е признак на слабоумие. Все едно да си купиш агне от пазара и то да си въобразява, че притежава централен дял от търговските отношения в икономиката въобще!

    Това е абсурдно неразбиране на същността на проблематиката в исляма и отношението към жената! Неслучайно в Корана се казва, че жената е създание без душа, т.е. тя е стока, вещ и няма голямо значение. Дори да не се търгува с жени, ще се търгува с други вещи.