Last news in Fakti

15 Септември, 2016 21:39 1 836 1

Източна Европа рискува да загуби надпреварата за ООН

  • източна европа-
  • миодраг влахович-
  • оон

Смяната на Ирина Бокова с Кристалина Георгиева може да унижи България

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Източна Европа рискува да загуби надпреварата за генерален секретар на ООН. Това пише в свой анализ бившият външен министър на Черна Гора Миодраг Влахович в The Hill.

След четвъртото предварително гласуване за глава на ООН е ясно, че в първите пет кандидати има четирима от Източна Европа, Един е от Западна Европа и това е португалецът Антониу Готиереш, който на този етап се очертава като фаворит за поста.

Според Влахович много хора смятат, че това е ключов момент за Източна Европа, която до сега не е имала генерален секретар на ООН в 70-годишната история на организацията. Сред групата на тези страни е Русия, която през октомври ще председателства решителните срещи на Съвета за сигурност и е една от петте постоянни членки на Съвета.

Гутиереш има проблеми с Русия, докато представителят на Сърбия Вук Йеремич подкрепян от Москва в своята позиция за Косово. Словакът Мирослва Лайча призовава за ново начало в отношенията с Москва, което и обяснява значителното подобрение в резултатите му при последното гласуване. Македонският представител Сърджан Керим е сред лидерите, въпреки че 7 от 15-те гласа са против него.

И четиримата имат един проблем сред по-прогресивните представители на ООН. Те са мъже, а както Източна Европа не е излъчвала генерален секретар на ООН, така и жена никога не е била на тази позиция.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова е единствената жена от Източна Европа, която е в челната петица на класирането на кандидатите и е събрала повече насърчителни гласове, от колкото отрицателни.

Ако Русия е твърда в подкрепата си към Източна Европа, а Великобритания и САЩ в подкрепата си към кандидатура на жена, то тя е най-очевидният фаворит за поста.

Дясната Европейска Народна Партия в Европейския парламент обаче реши, че трябва да блокира Бокова, която идва от лявото политическо пространство. Натискът на германския канцлер Ангела Меркел се отрази на българското правителство за евентуалното оттегляне на Бокова и и издигането на Кристалина Георгиева.

Георгиева е технократ и заместник председател на Европейската комисия, отговарящ за бюджета и човешките ресурси. Въпреки уважението от Брюксел, много малко кръгове в ООН вярват, че тя има реален шанс да заеме поста на генерален секретар. Москва вече показа, че ще й наложи вето, тъй като тя подкрепя санкциите срещу Русия.

Тя може да се сблъска със съдбата на Кристина Фигерес и Наталия Герман, които имаха подкрепата на Великобритания и САЩ, но които не успяха да сплотят Съвета за сигурност на ООН. Георгиева е в по-сложно положение, тъй като нито Брюксел, нито Берлин имат глас, с който да я подкрепят.

Според Влахович смяната на Бокова с Георгиева може да изглежда на българския премиер Бойко Борисов като добър начин, да удовлетвори финансовите поддръжници на неговата страна. Това обаче ще лиши България от всякаква възможност да излъчи генерален секретар на ООН. Това би било безпрецедентно унижение за страната.

Борисов е опитен боец, преодолял множество предизвикателства на вътрешната политическа арена. Сега той е изправен пред най-голямото си външно политическо предизвикателство. Неговото политическо бъдеще вероятно ще зависи от предстоящите му решения.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нане

    0 0 Отговор
    то пък щото големийо келепир, ако бехме пробутали боковата мишка