Last news in Fakti

28 Септември, 2016 08:00 1 937 0

Охраняваме границата с дронове

  • димо зафиров-
  • дронове-
  • граница

Според професор Димо Зафиров те са подходящо средство за наблюдение на нарушители

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Дроновете са подходяща възможност за наблюдаване на границата. Това може да стане с термовизионна камера. Така наблюдението ще може да става денем и нощем. Нарушители на границата ще могат да се прикриват по-трудно. Това може да стане в по-голяма дълбочина и където релефът е по-сложен.“ Това заяви  пред  Факти.бг  професор Димо Зафиров  от Института за космически изследвания към БАН.

На 72-ия Международен технически панаир в Пловдив той представи дронове, с които може да се охранява границата на България с Турция. С подходящите камери те биха могли да наблюдават за нарушители по границата денем и нощем. Сега професор Зафиров очаква условия за обществена поръчка от гранична полиция. Според него България дори би могла да се превърне в износител на подобни апарати.

Бихте ли обяснили идеята за дронове, които да пазят границата и как всъщност действат те?

Безпилотните летателни апарати, познати като дронове, са няколко вида. Има такива с няколко витла, вертолетен тип и самолетен тип. Различни задачи се изпълняват по-добре с един или друг тип безпилотни летателни апарати. Обикновено като първа възможност за извършване на услуги и определени мисии – това е наблюдението. Наблюдението може да се извършва с камери за дневно или нощно виждане. Обикновено се използва термовизионна камера. Може да се използва мултицентрична камера, която хваща няколко сектора от светлината и така може да се прави много сериозен анализ, например за растенията, тяхното състояние, необходимостта от определени химически вещества, вода и т.н.

Нарушители на границата ще могат да се прикриват по-трудно. С термовизионна камера наблюдението може да стане в по-голяма дълбочина и където релефът е по-сложен. Това е една подходяща възможност за наблюдаване на границата.

През август месец гранична полиция пусна едни условия за обществена поръчка, които са за обсъждане. Те смятат да закупят подобно средство. Сега очакваме обявяване на обществената поръчка, В зависимост от условията, които ще бъдат дадени в обявата, ние ще видим какъв летателен апарат ще може да извърши исканите услуги. Съответно различни фирми ще участват. Най-добрата оферта ще спечели.

Колко дрона ще са нужни за покриването на цялата граница?

Това ще могат да ви кажат хората, които ще определят по какъв начин ще става това. Дали ще се иска да има постоянно подобно наблюдение или да кажем през определен период от време. В каква дълбочина ще може да се гледа в едната и другата посока, както и височината, на която ще се лети. Не мога да се обвържа с точен брой. По моя преценка един летателен апарат от тип самолет би могъл да покрива около 100 км. от границата за наблюдение. Това обаче зависи от това какво ще се иска от тази мисия, докато се изпълнява.

Колко би струвал един дрон или евентуално цялостната поръчка?

Аз имам представа. Трябва да ви кажа, че за подобни задачи дроновете са професионални. Би трябвало да говорим за десетки хиляди лева и да стигнем до стотици. Зависи от условията, които се поставят.

Може ли България да се превърне в износител на подобни апарати?

Напълно възможно е. Ние имаме доста добри разработки. На панаира в Пловдивд показахме доста добри български разработки. Не трябва да губим темпо, защото нещата се развиват и променят ежедневно в тази сфера. Това е възможно, ако се появят български фирми, които могат да се утвърдят на пазара. С големите пилотирани апарати ще е доста по трудно, от колкото тези безпилотни летателни апарати. Те се продават и произвеждат по-лесно.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА