Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 08:29 1 796 5

Турция трябва да спре да се меси във вътрешните ни работи

  • красимир каракачанов-
  • президент-
  • избори

Кандидатът за президент на Обединените патриоти иска нова политика спрямо бежанците

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Аз имам амбицията да направим една сериозна кампания с дебати и много ходене по населените места. Наборната военна служба трябва да бъде върната, за да могат младите хора да са подготвени, ако се наложи да изпълняват своя дълг към България и да я защитават, а да не стават пушечно месо. Ако Турция иска да имаме добри отношения, трябва да спре да се бърка във вътрешните ни работи. София трябва да се придържа към доста по-твърда позиция и да направи всичко възможно да убеди Брюксел, че трябва да води политика на отблъскване на нелегалната имиграция.“

Това пред заяви за Факти.бг кандидатът за президент на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. Той коментира мнението си за предизборната кампания и международната ситуация, в която се намира България.

Много анализатори смятат, че кандидатурите на БСП и ГЕРБ не са толкова солидни, колкото се очакваше. Смятате ли се за скрития фаворит на тези избори?

Аз много мразя да давам подобни прогнози. Няма значение какво смятам аз или какво смятат други хора. В крайна сметка хората решават, въз основа на това, какво виждат в кампанията. Аз съм виждал няколко кампании, в които предопределеният да спечели е губил с лекота.

Аз имам амбицията да направим една сериозна кампания с дебати и много ходене по населените места. От тук нататък, каквото решат хората. Вече е ясно, че кандидатурата на Обединените патриоти не може да бъде подценявана, както се опитваха да го правят в началото.

Премиерът Борисов заяви, че ако Цецка Цачева не спечели изборите, кабинетът ще подаде оставка. Как патриотите ще реагирате при подобна ситуация, особено ако вие спечелите изборите?

В края на краищата, ако премиерът реши да подава оставка, няма земна сила, която може да го спре. Не искам да гадая дали това наистина ще се случи. Логиката изисква, че ако действително загубиш президентските избори, трябва да подадеш оставка. Нормално е ако си управляваща партия и загубиш президентски избори, да подадеш оставка. Това е въпрос на политическа култура.

За бъдещи коалиционни партньори, можем да говорим само след реална оставка и провеждане на предсрочни избори.

Вие отдавна настоявате за връщането на наборната армия у нас. Това ще бъде ли отново основна ваша цел и като президент?

Аз съм известен с това, че когато казвам нещо, не го казвам наизуст и за да извличам някакъв дивидент. Идеята ми за връщане на наборната военна служба е едно убеждение за мен. То е свързано със състоянието на сегашната ни армия и предизвикателствата и опасностите, които в момента стоят пред България.

Наборната военна служба трябва да бъде върната, за да могат младите хора да са подготвени, ако се наложи да изпълняват своя дълг към България и да я защитават, а да не стават пушечно месо.

Това, което съм говорил преди да се кандидатирам за президент, ще бъде моя политика и ако стана президент. Основен мой приоритет като върховен главнокомандващ ще е състоянието на въоръжените сили в страната.

Аз ще настоявам за връщане на наборната военна служба, по 6 месеца за всички навършили пълнолетие грамотни български младежи.

В момента България се намира в много сложна международна ситуация. Какви са вашите решения за нея?

Точно поради факта, че България се намира в сложна ситуация и че ЕС няма ясна и последователна политика по проблема с нелегалните имигранти, София трябва да се придържа към доста по-твърда позиция и да направи всичко възможно да убеди Брюксел, че трябва да води политика на отблъскване на нелегалната имиграция. Вече има около 2 млн. нелегални имигранти в Европа през последните 4 години. Не трябва да става така, че като стигнат до 10 млн. да се чудим какво да ги правим и къде да ги разселваме.

Категорично не приемам сегашната идея на Брюксел, бежанците да бъдат разхвърляни по квоти в ЕС. Това не е справедливо. Какво ще правият страните, които не са членки на ЕС, като Албания, Македония, Сърбия и Босна и Херцеговина? Защо само страните – членки на ЕС? Защо страни, които нямат вина за проблемите в Близкия Изток, каквато страна е България, трябва да поемат тежести и разходи за грешната политика, които големите европейски държави водеха. Не ние сме виновни, че светските режими в Близкия Изток бяха разбити и там се настаниха радикални ислямисти.

Подобно на Унгария, България трябва да е инициатор за една нова политика. Политика на недопускане на нелегалните имигранти в Европа. Ако това не стане, ние трябва да сме взели всички мерки, със самостоятелните си сили и възможности, да не допускаме големи групи имигранти да навлизат, както наблюдавахме това през гръцко – македонската граница.

Какви отношения трябва да поддържаме с Турция, за да опазим своята граница. Какво трябва д да е отношението ни към Македония, с оглед на последните скандали? Трябва ли да търсим близки отношения със съседните ни балкански държави?

България трябва да се стреми да има добри и приятелски отношения с Турция. Това значи, че и Турция трябва да иска подобни отношения. Това не е въпрос на едностранна декларация или желание единствено на България. С Анкара трябва да се говори ясно и откровено. Ако там искат да имаме добри отношения и да сме добри съседи, трябва да спрат с опитите да се бъркат във вътрешните ни работи. Говоря за създаването на етнически политически партии, за опити да се турцизират българските роми, за опити да се контролира българското мюфтийство, след като те го финансират и за опити да се турцизират българските мюсюлмани в Родопите. Всичко това е вмешателство във вътрешните работи на България. Добри отношения между България и Турция значи, това да не се случва.

Турция се намира в особена ситуация и се управлява от хора със странни разбирания за добросъседски отношения. Турция се ислямизира с всеки изминал ден. Политиката там е политика на неоосманизъм.

България трябва да има добри отношения не само със страните – членки на ЕС и НАТО, а и със страни като Русия и Китай. Те освен, че са големи политически и икономически фактори, са и постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН. България трябва да води балансирана външна политика на приятелски отношения, не само с ЕС и САЩ, а и с Русия, Китай и други страни, които са политически фактори. Така ще имаме допълнителни гаранции, че някой в Анкара няма да се изкуши да направи някоя провокация.

На Балканите, България трябва да развива приоритетно добри отношения с всички страни, които са обект на подобна политика от Турция. Говоря за Гърция, Македония, Сърбия. Приоритетно добри отношения с Румъния. Това е страна, с която от 76 години ние нямаме никакви конфликти. България трябва да е генератор и инициатор на балкански срещи, балкански форуми, търсене на мостове и общи политики.
По отношение на Македония ние трябва да сме ясни и категорични. Ние не можем да позволяваме да продължава тази политика към българското население там, която води Скопие. Опитите да се фалшифицира българската история. На базата на на фалшива история да се създава някакво национално съзнание на антибългарска основа. Македония трябва ясно да разбере, че основните страни, от които зависи нейното влизане в ЕС, са България и Гърция.

Политиката, която там се водеше до момента трябва да бъде прекратена, за да може Македония да продължи да съществува като държава. Оказва се, че Македония няма приятели на Балканите. Има само един приятел – България. България гледа на нея като на невъзпитаното си дете, което е изтървало в първи клас и то се държи гаменски. С ясното самосъзнание, че когато едно дете не е добре възпитано, родителят трябва да вземе мерки за неговото превъзпитание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Бг стадо да напусне територията на турция веднага
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Де юре

    0 0 Отговор
    Аз изчезнавм в Хърватска, обади се ако си наоколо да пийнем по едно.
  • 4 Morgoth

    0 0 Отговор
    Разбирам защо Сидеров се гушна с Русия - никой друг не го искаше след "Златния пръст". Но не мога да разбера тази ретроградност на ВМРО в позицията им за казармата. Толкова ли закъсаха за избиратели, че нямат проблем да отблъснат интелигентните хора за да се докопат до гласовете на пенсионери зажаднели за "доброто старо време"?
    Доста пъти съм гласувал за тях, но с тази си позиция ме загубиха!

    Коментиран от #5

  • 5 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Казармата е неприятно нещо,но за съжаление живеем в такива времена,че не е лошо хората да поназнайват неща помагащи за оцеляване.
    Дали да са 6 месеца или 3 все пак ще помогне. И обучението трябва да се провежда по друг начин, не със сапунки и набиване на крак до припадък, а с боравене с различни оръжия и тактика съчетано с физическа подготовка.