7 Октомври, 2016 08:00 3 935 0

Нобеловата награда за мир се присъжда на...

  • нобелова награда-
  • нобелова награда за мир-
  • номинирани-
  • лауреат-
  • хуан мануел сантос

Тази година рекорден брой кандидати се борят за престижното отличие

Нобеловата награда за мир се присъжда на... - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коя личност или организация е имала най-значим принос за мира през отиващата си 2016 г.? Чии действия и думи, обвързани пряко с мира, са оставили най-ярък отпечатък, който би служил за пример и за напред?

Нобеловата награда за мир ще бъде обявена днес в норвежката столица Осло. Но кой ще има честта да я получи? Коя личност или организация е най-достойна да поеме тежкото бреме на мира, който тази награда олицетворява?

Знаете ли, че...

  • 96 нобелови награди за мир са били раздадени в периода 1901-2015 г.
  • 29 награди за мир са били споделени от двама лауреати.
  • 2 награди за мир са били поделени между трима души: Ясер Арафат, Шимон Перес и Ицхак Рабин през 1994 г. и Елън Джонсън-Сърлийф, Лейма Гбоуе и Тауакул Карман през 2011 г.
  • 16 жени са нобелови лауреати за мир.
  • 62 години е средната възраст на нобеловите лауреати за мир, в годината, в която са били удостоени с нея.
  • 17 годишен е най-младият лауреат за мир. Това е Малала Юсафзай, която получи приза през 2014 г.
  • 87 годишен е най-възрастният лауреат за мир — Юзеф Ротблат, който бе удостоен с наградата през 1995 г.
  • 1 лауреат — Ле Дък Тхо, е отказал наградата за мир.
  • 3 нобелови лауреати за мир са били в затвора по време на награждаването: германският пацифист и журналист Карл фон Осиецки, мианмарският политик Аун Сан Су Чи и китайският активист за правата на човека Лиу Сяобо.
  • За разлика от останалите нобелови награди, които се дават всяка година в Стокхолм, наградата за мир се връчва в Осло. 

Винаги е било изключително трудно да се прогнозира, кой ще получи Нобеловата награда за мир, тъй като още от създаването си тя е обвита в тайнственост. Имената на номинираните се пазят в тайна в продължение на 50 години след връчването на наградата. Тази година отгатването на победителя е дори още по-трудно, може би по-трудно и от решението, за това кой я заслужава най-много, тъй като са номинирани рекорден брой кандидати — 376 — 228 физически лица и 148 организации.

Макар имената на претендентите да са пазени в тайна, благодарение на човешката природа, която подтиква хората да се самоизтъкват и парадират с действията си, самоличността на част от номинираните бе разкрита от онези, предложили ги за наградата. Това на свой ред задейства вълна от предположения и догадки около победителя.

Сред най-често спряганите победители бяха президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидерът на партизанското движение ФАРК Родриго Лондоньо, известен с псевдонима си Тимошенко, заради сключено примирие, което сложи край на половин век кръвопролития. Но тъй като колумбийците отхвърлиха с референдум мирното споразумение, шансовете на Колумбия да получи наградата намаляха драстично.

Друг претендент за наградата са сирийските доброволчески отряди за гражданска защита, известни на света като „Белите каски“. Според мнозина, тези герои, появили се в сърцето на един от най-страшните и брутални конфликти на нашето време, заслужават най-много да получат престижното отличие. Тези невъоръжени доброволци, които всеки ден излагат собствения си живот, за да спасят нечий друг, са получили подкрепа от над 130 организации и над 260 хиляди души в онлайн петиция, която настоява Нобеловата награда за мир да бъде връчена именно на тях. Мотото на организацията е цитат от Корана: „Който спаси човек, все едно е спасил целия свят.“ И те всеки ден, всеки час правят всичко по силите си, за да го докажат.

Изтъкнатата руска правозащитничка Светлана Ганушкина също е номинирана за наградата. Тя предоставя правна помощ, хуманитарна помощ и обучение за мигранти и бежанци, като от нейната организация казват, че е помогнала на повече от 50 000 души от 1990 г. насам. Ганушкина наскоро спечели наградата за житейски принос, известна като алтернатива на Нобеловата награда. Според Кристиян Берг Харпвикен, директор на Института за изследване на проблемите на мира в Осло, ако престижната награда бъде присъдена на нея, освен признаване за неуморната ѝ работа, това би било и спусъка, който ще постави ситуацията със свободата на словото и човешките права в Русия в центъра на общественото внимание.

Гръцките острови са една доста странна, но същевременно очаквана номинация, заради безкористните действия на техните жители към бежанците, които достигаха бреговете им. Тези обикновени хорица помогнаха на хиляди хора, бягащи от кръвопролитията и репресиите в техните страни, които със сетни сили, събрали шепа спомени в джоба си търсеха по-добър и мирен живот. Но тъй като правилата на нобеловия комитет не позволяват наградата да бъде връчена на всички жители на островите, бяха избрани двама души

Сред номинираните за тазгодишната нобелова награда за мир са и личности като:

Едуард Сноудън — бившият анализатор на американската Агенция за национална сигурност, който извади на бял свят стотици секретни документи, част от които разкриха мащабната програма за следене на американското правителство.

Д-р Денис Муквеге — гинекологът от Конго, който лично е лекувал хиляди жени, жертви на изнасилване и сексуално насилие в изградената от него болница Панзи в Бакуву, в източната част на Демократична република Конго. Муквеге и преди е бил номиниран за Нобелова награда и спечели престижната награда Сахаров на Европейския парламент през 2014 г.

Надя Мурад — Представителката на иракското малцинство язиди, която е бивша секс робиня на екстремистите от Ислямска държава. Тя като по чудо успя да избяга и в последствие разказа пред света за ужасите, на които е била подлагана. Тази година тя бе избрана да стане посланик на добра воля на ООН.

Лоран Фабиюс — Френският външен министър е номиниран заради Конференцията на ООН за климатичните промени, която се състоя през декември 2015 г. и доведе до подписването на Парижкото споразумение за климатичните промени.

Ърнест Мониз и Али Акбар Салехи — Американския министър на енергетиката и ръководителят на Иранската организация за атомна енергия и главен преговарящ по ядрената сделка със САЩ са номинирани заради ключовата си роля за постигане на споразумението между Иран и Запада. Президентът на САЩ Барак Обама и президентът на Иран Хасан Рохани похвалиха споразумението, което стана повод за отмяна на международните санкции срещу Иран. Сделката бе определена като историческа.

Папа Франциск — Като представител на 1,2 милиарда католици по света, главата на римокатолическата църква е сред най-яростните застъпници за световен мир на фона на глобалните конфликти. Но до сега нито един религиозен лидер не е печелил наградата за мир.

Ангела Меркел — Германският канцлер е възхвалявана за реакцията ѝ около бежанската криза в Европа и решението да отвори границите на страната си за милиони мигранти. Разбира се това беше посрещнато и с яростни критики, които се засилиха след многобройните инциденти и терористични атаки, които се случиха в Европа.

Маршаловите острови - Тази малка островна държава в Тихия океан е мястото, където САЩ извършват своето първо изпитание на водородна бомба на 1 март 1954 г. След мощната експлозия част от атола, на който е извършен тестът, буквално се изпарява заедно със стотици негови жители. Преди 2 години Маршаловите острови заведоха дело срещу деветте ядрени сили в света, по обвинение, че не спазват задълженията си по Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Само три от делата бяха разгледани от Международния съд в Хага, но тази седмица те бяха прекратени, защото съдът не откри доказателства за конфликт межди двете страни по делото. Въпреки неуспеха на делото, островната нация пак може да вземе наградата за мир, тъй като тя ще им бъде присъдена за усилията, а не за успехите им.

Миналата година наградата бе връчена на четири организации известни като „Тунизийски квартет за национален диалог“, заради решителния им принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.“ Решението на комитета бе изненада за много хора, тъй като този квартет изобщо не присъстваше сред най-спряганите имена за наградата. И въпреки това — Нобеловата награда за мир се присъжда на най-достойният кандидат, който да олицетворява идеята за мир и може да бъде ефективен посланик на мира, който наградата олицетворява.

Това е пресен пример за това как номинираните за Нобелова награда за мир не подлежат на анализ, прогнози и гадаене. Кой ще бъде отличен с последната от петте награди, учредени през 1895 г. съгласно завещанието на шведския изобретател Алфред Нобел.

Може би няма да разберем до последния момент... Имайте още малко търпение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА