Last news in Fakti

9 Октомври, 2016 08:00 2 912 1

Изграждането на БРИКС "тухла по тухла"

  • брикс-
  • изграждане-
  • икономика-
  • китай-
  • русия-
  • потребление

Какви са пречките пред икономиките на Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка?

Изграждането на БРИКС "тухла по тухла" - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е на Джим О'Нийл за Project Syndicate.

Джим О‘Нийл е бивш председател на Goldman Sachs Asset Management, бивш търговски секретар на държавната хазна на Великобритания, почетен професор по икономика в Манчестърския универитет, председателствал и независим анализ по антобиотична резистентност.

Тази година се навършват петнадесет лета от „БРИКС“, термин, който измислих, за да означа най-бързо развиващите се икономики: Бразилия, Русия, Индия и Китай (през 2010-а към тях бе добавена и Южна Африка). Наскоро краткият ми мандат в британското правителство приключи след завършването на независимия анализ върху антибиотична резистентност (AMR), чийто председател бях. Чудейки се какво да правя по-нататък, винаги се връщам на темата за годишнината. Успяха ли тези големи и обещаващо разрастващи се икономики да изпълнят очакванията?

Може би най-опростеният отговор на този въпрос се крие в анализа ми върху антибиотичната резистентност, който бе издигнат от бившия министър-председател на Великобритания Дейвид Камерън. На 21 септември извоювахме голяма победа – споразумение на високо равнище в ООН по темата.

След постигнато споразумение един германски телевизионен екип, който често следваше моя, докато работехме по разпространението на информация относно AMR, ме попита в ефир дали последствията са по-важни от идеята БРИК. Те дори не ме изчакаха да отговоря, а заявиха, че това било очевидно. И бяха прави – няма икономика, развиваща се или не, кяото да се стреми да бъде успешна, ако е под угрозата от сериозна и неконтролируема здравословна заплаха, каквато е антибиотичната резистентност.

И това не е всичко – БРИКС е също толкова важен за справянето с AMR, колкото и справянето с AMR е важно за БРИКС. Южна Африка беше ключов поддръжник на Обединеното кралство в дискусиите относно AMR на скорошната среща на върха на Г-20 в китайския град Ханджоу и проблемът нямаше да е в комюникето на събранието без тяхната подкрепа.

И именно в това се крие смисълът. Както и през 2001-а, днес БРИКС има жизненоважната роля да се справя с най-належащите международни предизвикателства. Всъщност, измислих акронима не просто защото буквите си пасват, но и поради същинския смисъл на думата.*(от английски bricks – тухли) Както твърдях в един моя доклад от 2001-а, тези разрастващи се икономики трябва да са градивните елементи на наскоро ремонтираните глобални финансови и правителствени системи.

И все пак, приближавайки тазгодишните есенни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, страните от БРИКС остават много слабо представени от тези ключови институции. Скоро ще открием, че „глобалното управление“ не е никак глобално, ако това не се промени.

Без съмнение БРИКС преминава през тежък период напоследък. Досега през десетилетието икономическата продуктивност е разочароваща, в частност тази на Бразилия и Русия, и то до такава степен, че сега мнозина смятат тези страни за недостойни носители на акронима, който са получили.

Но твърдението, че важността на БРИКС е преувеличена е просто наивно.  Големината на първоначалните четири икономики от БРИКс, взети заедно, съответства приблизително на проекциите, които направих през всичките тези години.

И Русия, и Бразилия сега имат подобни дялове от световния БВП, каквито имаха през 2001 година, въпреки че Русия, по прости мои изчисления, е може би извън 10-те най-големи икономики в света. Бразилия, въпреки значимите си проблеми, днес е по-високо в световната ранглиста, отколкото предвиждах тогава.

Индия, в общи линии, продължава по същия път, по който беше преди 15 години. С правилните структурни реформи, страната може да постигне продължителен период на дори двуцифрен икономически растеж, по подобие на китайския.

Но най-голям успех сред страните в БРИКС жъне Китай, който, въпреки скорошните си забавяния, надхвърли очакванията. Ако икономиката расте с годишен темп от 6% до края на десетилетието, ще осъществи прогнозата ми за 20-ата си годишнина.

Това обаче няма да намали предизвикателствата, пред които е изправен Китай. И все пак, ако страната успее да се справи с най-неотложните, какъвто е рискът от дефлация, често дискусираната ситуация с общия ѝ дълг ще стане много по-лесно управляема.

За щастие на Китай, другите държави искат или трябва да искат страната да успее. В края на краищата, динамичната китайска икономика е от полза на много други държави, особено такива, които могат да изнасят стоки и услуги, от каквито модерния, зависим от консуматорското общество Китай, се нуждае. Всъщност, растежът на китайското потребление може да се окаже най-важната единна глобална икономическа променлива днес, дори по-важна, да кажем, от икономическите проблеми, засягащи Европа и Япония, или въпросите относно трайното глобално значение на Индия.

Евентуалните пречки пред растежа и развитието на страните от БРИКС са много, включително здравословни заплахи като антибиотичната резистентност, образователни препятствия, неадекватно представяне в световните управленчески органи, както и редица краткосрочни циклични проблеми. Политиците в целия свят трябва да свалят бариерите и да дадат възможност на държавите от БРИКС най-накрая да разгърнат истинския си потенциал.

Превод: Константин Карагьозов

Copyright: Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фен

    0 0 Отговор
    Жалък писък в опит да се ниглежират свръх държави и икономики. Това са държави с потенциал за развитие подобно на тийнейджър, докато САЩ и Англия са 78 годишни левенти с ченета в чашките преди сън.