Last news in Fakti

10 Октомври, 2016 08:00 5 149 17

Става ли ядрената война вероятна?

  • ядрена-
  • война-
  • вероятна

Според Филип Джиралди има от какво да се тревожим

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако имате късмет да се намирате близо до длъжностни лица от Пентагона, говорещи по време на прием, ще отбележите, че техният език е пълен с акроними, свързани с проекти за неясни държавни агенции, стратегически системи и концепции, включително и за ядрено възпиране.

Това пише Филип Джиралди в свой анализ за The American Conservative. Той е бивш офицер от ЦРУ и офицер от разузнаването.

Според „тройната“ концепция, ако една държава има ядрени оръжия, базирани по земя, въздух и вода, това значително увеличава нейния шанс да отвърне при евентуален ядрен удар. По времето на Студената война например, ако Съветският съюз или САЩ унищожат мощностите по земя и въздух на другата страна, винаги ще останат подводниците, които могат да отвърнат на удара.

Ядрената война е такъв ужасяващ вариант, че отдавна е описвана като върховната спирачка за въоръжен конфликт между НАТО и някогашния Варшавски договор. След края на Студената война вероятността за ядрен конфликт спадна още повече. Никой обаче не очакваше нивото на враждебност към Русия да достигне такива нива. Сега в Пентагона отново се коментират евентуални варианти за победа при война с руснаците. През тази седмица пък руският президент Владимир Путин се оттегли от пакта за ядрена сигурност, оплаквайки се от „враждебни действия на САЩ“.

Джиралди пише, че враждебността към Русия е бюджетно продиктувана. Много генерали имат нужда от враг, по-голям от тероризма, с който да оправдаят важността на своите служби и отдели. Генералният щаб постоянно повтаря колко по-добре въоръжена е руската армия. Много от твърденията за руското превъзходство идват от украинското посолство, което явно иска да засили американската военна помощ.

Истината е, че Русия извън ядреното си въоръжение, е малко повече от мишка, която реве. Там имат 1 руски на 10 американски самолетоносача. Отношението на хеликоптерите е 1 към 6, а отношението на изтребителите е 1 към 3. Русия няма ефективни военни съюзници, докато почти цялата Западна и Източна Еврпа е в НАТО.

НАТО представя конвенционално възпиране на такова ниво, че Русия едва ли ще е склонна да започне конфликт, с която и да е държава – членка. Все пак Москва би имала своите предимства при непредизвестена атака. Тя разполага със силни вътрешни линии и възможност за бързо разгръщане на регионални военни сили. Надеждността на координирания отговор на НАТО също може да бъде поставена под въпрос.

Има второ ниво на сдържане, това е ядреният чадър, издигнат от САЩ над Великобритания и Франция. Американски официални лица предложиха вариант, в който Вашингтон и НАТО никога да не са първите, нанесли ядрен удар. Двама либерални конгресмени, внесоха подобен законопроект, но се оказа, че имат твърде малко подкрепа в комисията.

Американският министър на отбраната Аштън Картър описва ядрените оръжия като „гарант“ за американската сигурност. Според него САЩ и европейските партньори в момента освежават американската стратегия , като интегрират ядрени и конвенционални оръжия, за да възпрат Русия от мисълта, че може да се противопостави в ядрен конфликт с НАТО.

Картър заяви, че „ако отбраната не успее, американският президент и неговите съюзници имат възможности да предотвратят първа употреба на ядрено оръжие“. Той не предполага, че САЩ няма да са първата сила, която използва ядрено оръжие. Ядрените оръжия са в микса, за това как да се отговори на това, което той вижда като руска заплаха, пише Джиралди.

Картър несъмнено си е един антируски ястреб. Той е и физик и донякъде експерт по политиките за използване на ядрени оръжия. В предаване на CBS служители на подводница от клас „Охайо“ разкриха как нивата на ядрена тревога са се върнали обратно до тези от времето на Студената война. Това е станало след анексията на Крим. Обсъждани са били и нови тактически планове. Обсъждан е и вариантът за „ядрено предупреждение“ в случай на атака.

Концепцията за използването на ядрена бомба като предупреждение не е съвсем нова. Тя е обмисляна по време на двете войни на САЩ в Ирак, когато има мнения, че Садам Хюсеин разполага с оръжия за масово унищожение и е готов да ги използва. Това е част и от боен план, в случай, че САЩ влязат във война с Иран. Сложността на самите оръжия обаче вече се промени.

Според Джиралди , новите тактически ядрени оръжия, като американските B-61, са малки и преносими. Те могат да бъдат изстреляни от кораб, като част от крилати ракети или дори превозно средство по суша. Вече е възможно да се регулира и размерът на самата експлозия. Тоест един превантивен удар може да е ядрен, но и регулиран така, че да вземе възможно най-малко жертви. За генералите такива бомби могат да представляват ефективно предупреждение, а не ескалация на конфликта.

Русия естествено има подобни оръжия. До някъде техният арсенал е дори по-модерен от американския. Наскоро руският президент Владимир Путин заяви, че „Русия си запазва правото да използва ядрено оръжие, ако се почувства застрашена.“ Някои изтълкуваха това като признание от страна на Путин, че руските оръжия не могат да издържат при продължителен обстрел с американските и че Русия е склонна да използва ядрено оръжие или първа, или на ранен етап в евентуален конфликт, за да се защити.

Така, че можем да преценим, че тези две страни, спорещи за Източна Европа, са склонни да използват ядрени оръжия при определени обстоятелства. Никой не пита какво мислят Словакия и Полша, чиито земи могат да станат територии на подобни демонстрации, но техните правителства официално са в крилото на НАТО, предназначено да възпре Русия. Германия обаче показа нервност при дрънкането на оръжия, където спомените от Червената армия са още пресни.

Има плашещи индикации, че някои офицери са готови да започнат война с Русия. Те са сигурни, че тя ще може да бъде спечелена. Бившият главнокомандващ на силите на НАТО в Европа Филип Брийдлов, се опитваше да въвлече НАТО и Русия в една прокси война в Украйна. Той дълго време описваше Москва като „екзистенциална заплаха за САЩ и европейските партньори“. В същото време Хилъри Клинтън нарича Путин „новия Хитлер“. Путин вече на няколко пъти предупреди, че руснаците се чувстват застрашени от разширяващото се край тях НАТО, както и от заплахите, свързани с участието на страната в конфликта в Сирия. Проучванията показват, че много руснаци вече очакват война със Запада.

Мненията на Запад, че срещу Путин трябва да се използва сила, са продиктувани от преувеличените представи, за това каква заплаха представлява Москва всъщност. Говоренето за ядрени оръжия определено трябва да ни плаши. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕРА

    1 1 Отговор
    Тези командирчета на сащ и нато много филмчета гледат и са се превъзбудили.Ако пушка пукне те ще са първите който ще се наврът в мишите си бункерчета и ще плачкат,а няма да са на бял кон най-отпред и със сабя в ръка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Киро

    1 1 Отговор
    Истината е, че джуджето Путю загуби с гръм и трясък икономическата война, Рашка е пред фалит, с уникално бързи темпове хората обедняват и единствения му коз, който му остана, са ядрените оръжия. Ядрените, защото при конвенционална война, без ядрени оръжия, Рашка няма никакъв шанс.

    Джуджето е невероятен комплексар, в името на комплексите си е съгласно да прецака целия свят, включително и собствения си народ.

    Дано Господ се погрижи по-бързо за него и да приключват тия глупости!

    Коментиран от #4, #6, #11, #12, #13

  • 4 Изумен

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Не съм сигурен, че Путин ще започне ПРЪВ война, обаче си представи ситуацията - от всички страни Русия е обградена с НАТО или държави, в които ЦРУ упорито работи за "цветни", "нежни" или каквито и да са революции, само и само като резултата държавите да преминат на ръчно управление от краварите. И понеже Путин упорито отказва да им клекне на тези наглеци, те вече се чудят как да го заплашват и обвиняват за световните неволи. Световни неволи, впрочем, предизвикани от алчността, наглостта и егоистичното мислене на западните ни "приятели". Е, ако бяха нашите управници, отдавна да са вдигнали белия байрак и да са свалили гащите... В заключение - добре ще е, ако алчните войнолюбци от "запада" се позамислят какво ще остане от света, ако в един момент нервите на Путин не издържат и той им тръгне по акъла да си мерят някои органи... Няма по-опасна ситуация от тази да се бъзикаш с хищник, който е притиснат до стената, нали? Т. че ако въобще шефовете на католическия запад могат да разсъждават човешки, не е зле да понамалят темпото на обвинения и военен натиск! А пък ако спрат и да ходят по акъла на щатите, няма да има по-развит и спокоен континент от Европа!
  • 5 Morgoth

    0 0 Отговор
    Както на крадеца който сваля жици за да изкара 100-200 лева не му пука, че нанася щети за десетки хиляди, така и на американските военни не им пука, че има опасност да подпалят света след като на карта са заложени собствените им заплати. А най-лошото е, че следващия президент ще е Хилъри, която е напълно способна да драсне клечката.

    Коментиран от #7

  • 6 кирчу

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    НЕМАШ КРАВА - ДОИШ МЛЕКО.кире,кире кире па заработи некоа кинта.Нъл ты.
  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    Много правилно сравнение!
  • 8 Тошибиян

    0 1 Отговор
    Я да съм произвеждам 2000 сатани и ги изстрелвам всичките по запада и да са свършва и воината на унищожение да почва и нито 1 западняк да не остане жив без значение от нивото в обществото в което е бил и гена и расата англосаксонски да се избият веднъж за винаги сащ англия ватикана и всите дето членуват в нато смърт
  • 9 ДДТ

    0 0 Отговор
    "Никой обаче не очакваше нивото на враждебност към Русия да достигне такива нива."
    НИВОТО НА ВРАЖДЕБНОСТ ВИНАГИ Е БИЛО ЕДНО И СЪЩО_САМО ФОРМАТА Е БИЛА РАЗЛИЧНА!
    Да ти имам анаализатора глупав!!!
    Ако някой си мисли, че някога някоя западна държава е била разположена към Русия и руснаците е пълен кретен!!
  • 10 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Ако сащ беше толкова убеден в превъзходството на оръжията си и системите против ракети нямаше да строят и да се окопават в бункери под планини и долини уплашени от мишката Русия
  • 11 ДДТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    кире,кире ...
    РУСКАТА ИКОНОМИКА ТРЪГВА НАПРЕД, КОЛКОТО И ДА НЕ ТИ СЕ ИСКА
    САНКЦИИТЕ СЕ ОКАЗАХА ЯЛОВИ!ЗАТОВА Е ТОЗИ ВОЙ И СКИМТЕНЕ НА ЗАПАДНЯЦИТЕ..АКО РУСИЯ СЕ СГРОМОЛЯСВАШЕ ТЕ ЩЯХА ДА СИ БЪРКАТ В НОСА И ДА СЕ ПРАВЯТ, ЧЕ НЕ ВИЖДАТ ...
  • 12 ДДТ

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    "Джуджето е невероятен комплексар.."
    ДА , НЕ Е КАТО КИНОАРТИСТ...НЯМА МНОГО ДАННИ ЗА ТВ ГОВОРИТЕЛ...НО КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА ВЪНШНОСТТА НА ДОКТОРА, КОЙТО Е СПАСИЛ ЖИВОТА НА НЯКОЙ БОЛЕН?
    АКО Е НА ВИД КАТО ХОЛИВУДСКИ ШМЕКЕР А ПЪК ЧОВЕКА ГУШНЕ БУКЕТА КОЕ Е ПО-ВАЖНО?
  • 13 ЗАБРАНЕТЕ ЕС

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    КИРООООО ОГЛЕДАЙ КОМЕНТАРИТЕ И ВИЖ КЪК СИ САМОТЕН В КОМЕНТАРА СИ КАТ НАТО НАСРЕД СИБИР
  • 14 jambazina

    0 0 Отговор
    Ядреното възпиране роди хибридната война, сега генералите се вайкат, че разни хакери, вестникари и юпита им иззеха функциите и се чудят как да изкарат и те некой лев....
  • 15 Киро

    0 0 Отговор
    О дааа, санкциите нищо не правят, затова джуджето почна да скимти тая седмица да му отменяли всички санкции ВЕДНАГА!

    ХАААААА ХААААА ХАААААА

    А групичка тролове, драскащи за по шепа копейки на ден, не сте ми в категорията, че да си отделям от времето.
  • 16 Диди

    1 0 Отговор
    След като мислите че санкциите не са важни за Русия,защо иска да ги свалят?До ,,Тошибиян,, дето пише че да била унищожена Западна Европа.Кой ти помага да живееш,използваш всички облаги и плюеш простотии.Във Русия,във някои райони хората дори и ток нямат и мизерстват,аз лично искам да си живея във Европа,не в Русия,не в Америка,не в Китай.
  • 17 Бат Теслю

    0 0 Отговор
    Тошибиян явно е неграмотен ,според начина на изразяване , а от ракетите които иска да изстрелва към САЩ една специално е за него , кожена.