Last news in Fakti

12 Октомври, 2016 13:01 1 821 0

Руски страсти в Грузия

  • грузия-
  • избори-
  • русия

Проруска партия взе места в местния парламент, въпреки спомените от войната преди години

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Една малка проруска партия спечели места парламента на Грузия, въпреки че руски военни контролират една пета от територията на страната и въпреки спомените от кратката война между двете страни преди няколко години.

Това пише в свой анализ за Ройтерс Маргарита Антидзе.

Според финалните данни от гласуването, проруският „Съюз на патриотите“ е спечелил 5.01% от вота на парламентарните избори, които се проведоха през миналата седмица. Това му осигурява места в парламента.

Присъствието на партията ще е малко, но то буди притеснения в грузинските граждани. Те все още си спомнят войната преди години. Те са разочаровани и че по-малките прозападни партии не намериха място в парламента.

Съюзът на патриотите иска по-голяма интеграция между Русия и Грузия и се противопоставя на членството на страната в НАТО. Нейните лидери говорят за връзки и с Руската православна църква. Те се опасяват, че европейската интеграция може да навреди на грузинските традиции.

Все пак партията „Грузинска мечта“ спечели изборите категорично с 48.67% от вота. Там приветстват интеграцията със Запада, но искат такава и с Русия. Втората политическа сила в лицето на социалдемократите е силно прозападна и има подкрепа от 27.1%.

Грузия се надява един ден да стане част от ЕС и НАТО, въпреки че Русия силно се противопоставя на това. Пресичана от важни тръбопроводи, една пета от територията на страната остава под руски контрол след кратката война през 2008 г.
Анализатори не очакват резки промени във външната политика на страната след изборите.

„Едва ли прозападният курс на Грузия ще бъде променен, но това ще зависи от темпа на нашата интеграция и желанието ни да бъдем по-внимателни с Русия“, заявява Коб Турманидзе, който е директор на Кавказския изследователски център, базиран в Тбилиси.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА