13 Октомври, 2016 08:30 3 915 22

Защо ни е страх от казармите

  • страх-
  • казармите
Защо ни е страх от казармите - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Всичко разрушиха, всичко разграбиха. А какво беше тука…“. Така доскоро народът жалеше за разрушените казарми, спомен от времето, когато бяхме от другата страна на палачинката. Сега обаче същият този народ е притеснен, че сред изтърбушените бивши поделения тук-там има що-годе запазен сграден фонд, макар и във вид, характерен за Алепо. И където след бърз ремонт могат да настанят бежанци.

„Братчед, измазват го, мятат му една боя и ги пускат. А после наше чудо…“. Така се говори в света, обитаван от обикновените хора. Динамични времена. В Югоизточна България още е жив споменът за несбъднатата „Република на младостта“. Това бе романтичното наименование на програмата „Странджа-Сакар“ за съживяване на региона от началото на 80-те години на миналия век. Там бяха привлечени стотици млади семейства и необвързани ентусиасти от цялата страна срещу осигурено жилище, работа и други бонуси. Всичко приключи с края на старата система, но поне някои градчета и селца намазаха с новопостроени обществени сгради, които се ползват и днес.

Задава ли се нов план за съживяване на региона, както и на други западнали краища на страната, този път с движещата сила на бежанската вълна? Стига да има желаещи – да. По-натам, ще го мислим. Когато на 12 август бе приета наредбата на Министерския съвет, според която чужденците със статут на бежанци могат да заживеят в български общини, малцина  обърнаха внимание. Едни местеха чадърите по плажа, други си упражняваха остроумието върху първите президентски кандидатури. А проектът на Програмата за интеграция на бежанци бе публикуван за обществено обсъждане още през юни.

Само че общественото обсъждане отдавна не е това, което мнозина си представят – кметът събира в читалището по-ангажираните с местните проблеми граждани, за да обсъдят новото разписание на маршрутките. Проектът бе качен в портала за обществени консултации на Министерския съвет още на 21 юни. Да приемем, че народът няма навик да кисне в сайта на МС, дебнейки за някаква ексклузивна новина, която да промени живота му. Ако там се появи нещо скандално или дискусионно, нормално е поне тези, които се определят за опозиция, да вдигнат врява. Нищо такова не последва през лятото, най-вероятно заради мъртвия сезон. Защо да хабят сериозен коз, стреляйки срещу луната, когато изборите са толкова далече.

Дори когато на 25 септември изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова разказа за новите ангажименти на кметовете във връзка с програмата за трайна интеграция на бежанци у нас, духовете останаха спокойни. А тя представи подробности за ролята и задълженията на общините при настаняването, устройването с жилище, намиране на училище, детска градина и личен лекар за бежанските семейства.

"Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е", заяви тогава Чавдарова.

Кой разбрал - разбрал. Само че по това време всички бяха вторачени в още неизвестната кандидатура на ГЕРБ за президентските избори.

Чак дни по-късно, когато Корнелия Нинова скочи, че има правителствено решение за трайно заселване на бежанци в обезлюдените български общини, напрежението се покачи. И то единствено заради отговора на депутатът от управляващата партия Десислава Атанасова, че това е лъжа и такова решение няма. Пък Нинова вече лъжела по навик.

На това му се вика обществено обсъждане. Е, как няма да си намразят старите казарми хората в обрулените общини. Нищо чудно да предприемат и диверсионни действия, като ги доразрушат, та и основен ремонт да не им помогне.

След като най-напред нееднократно ни бе намеквано, а после казано и в прав текст, че бежанците са може би последният шанс да освежим генофонда си и да спасим демографската картина, нещата започват да се избистрят. Кметове, като този на Елхово,  кършат ръце, че всеки втори местен жител е безработен и няма какво да предложат на чужденците. За капак, след като Харманли и Овча купел се вдигнаха на протести, това направиха и самите мигранти. Били излъгани в очакванията си. Един от тях поне имаше доблестта да заяви, че вината не е наша и българите, които негодуват срещу чужденците, го правят с основание.

На фона на всичко това чуваме следното: "Призовах и Джон Кери, и Лавров да намерят лош мир, но мир. Трябва да се установи и зона за сигурност в Либия, за да защитим Италия”, казва Борисов. Той не спира да „строи“ лагери извън външната граница на ЕС, а българските кметове вече не знаят какво става от обществени обсъждания пред хоремага...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 образован

    0 0 Отговор
    Тъпа статия, кой народ жали за казармата и къде?
    Лумпенизацията е налегнала дори и жените, във фейсбук е пълно с жени коментиращи нуждата от казармата, да станели мъжете истински мъже!?????
    Объркани умове, в още по объркана държава без държавност, хора без никакъв опит с казармата и нито един ден прекаран в този кенеф коментират, като типични социопати, социализиращи се чрез мрежите.
    Вижте ме имам обществена позиция, защото е модерно да си дам елементарното мнение, което по принцип никой не иска, но Фейса го иска, той ме уважава и аз съм ценна за другите.
    В казармата не се става мъж, става се в реалния живот, в казармата се учиш да пушуш, да пиеш и да се биеш, да говориш тъпотии и да си губиш качествено времето, казармата е самото безвремие.
    Тези жени, бъдещи майки не се замислят обаче, че някои момчета никога не се уволниха от казарамата, защото се удавиха, пребиха ги, пръснаха им ануса с компресор, малтретираха ги и те се самоубиха.
    Не мога да разбера нормален човек и родител да иска детето му да отиде в казармата и да го малтретират хора с килийно образование и нито една прочетена книга през живота, но пък с дълъг стаж в алкохолните запои, кражбата на инвентара и експлоатацията на труда на донаборниците.

    Коментиран от #2, #5, #8

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "образован":

    Вие със сигурност не сте ходили в казарма, а всичко което сте написал е чуто, а не ВИДЯНО. А за прочетената книга е спорно от последното Ви безумно дълго изречение.
  • 3 Диди

    0 0 Отговор
    Синемагуго нагага Кире.
  • 4 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Аз съм о.з. редник. Два пъти съм произвеждан - два пъти съм разжалван. Редник влязох в казармата - редник си излязох. И пак не мога да кажа нищо лошо за казармата. Не мога да разбера защо някой хора са толкова озлобени срещу тая институция. Че е имало недостатъци и извращения - факт. Нима сега животът ни не е изпълнен с нарушения на закони и погазване на Конституцията дори от тези, които трябва да я съблюдават най-строго? Но някак не е дори човешко,да се хвърля кал по българското офицерство. Грехота е ! Моите офицери и старшини бяха професионалисти и съвестни хора. Опазиха здравето и живота на всички срочнослужещи. Те какви несгоди и лишения са претърпявали --- само те и техните семейства си знаят.Въпреки някой недостатъци службата в Армията учи на много полезни неща: любов към Родината, ред и дисциплина, уважение и вяра към държавните институции, чест и лично достойнство.Естествено че те обучават да убиваш и да рушиш, НО КОГО, КАКВО И В ИМЕТО НА ЩО ? Сега основния възпитател се явява ТЕЛЕВИЗИЯТА със всичките си простотии, разврат и насилие!!!
  • 5 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "образован":

    Той и Борисов е тъп като галош, но управлява държавата.
    Сега по темата!
    Казармата драги е не за да стане мъж, а защото това което сега наричат армия е пародия. С нарастващата опасност от война е необходимо населението да има подготовка за защита на територията на страната. Това е дълг на всеки гражданин на страната. С 15 000 войника и 10 000 администрация към тях в едно с 2 счупени мига не можем да пазим територията си, разбира ш ли това?
    До преди 20 години България можеше да организира за 1 седмица от 0,5 до 1 млн. души (със запаса) армия. 1 милион щика, драги е сериозно основание да внимава която и да е държава. Дори и зле въоръжена 1 млн. души минали военно обучение са 1 млн. души.
    За това е необходимо!- За да има сигурност и за да не се отнасят с теб като с пачавра.
    Другото, за което говориш е чиста проба НИХИЛИЗЪМ!
    При военни действия кого ще викаш? Кой има подготовка освен онези жалки 15 хил. души? НАТО?
    - Трабва да си в голяма заблуда ако мислиш, че ООН или НАТО ще направят нещо за страната ти!

    Коментиран от #6

  • 6 666

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ник":

    Дори когато имахме армия и въоръжение, разчетът беше направен да се удържи известно време, докато дойдат първите подкрепления от рашъните. Какво ще направиш с някакви си 2200 танка? Сега имаме по-малко от 80. Войните вече не са както едно време. Да обучиш няколко кашика не ти върши работа. Те са просто пушечно месо. Преди им даваха по разчет 7 сек. живот. Не можеш да матираш царя с пешка.

    Между другото сигурен ли си, че искаш да се върне казармата? В момента учебните стрелби на "армията" представляват да изстрелят 12 патрона на година. С какво ще подготвиш боеспособно население? Турция си поиска няколко острова от Гърция. Рашъните ги държат да не се сдавят. Турция е член на НАТО, Гърция също. Гърция е член на ЕС, но както изглежда на Турция не и пука от това. ЕС ще пусне една протестна нота и ще ги остави да се оправят. Скоро ще се сетят и за нас. Ще тръгнеш ли по горите на Странджа с някое друсалче с АК и 4 пълнителя зад теб? Аз няма.

    Нямаме ли силен гръб и верен съюзник и Албания ще ни мачка. Ей сега ще дойде onq s konq да ни обясни, че като сме член на НАТО и ЕС никой няма да ни закача. По всичко личи обаче, че Турция не е съгласна с него и ще си предявява териториални претенции колкото и е на душа, а скоро и със сила.

    Коментиран от #9

  • 7 Тошибиян

    0 0 Отговор
    Аз съм бил в казармата преди 20 години и мога да кажа че е пълна глупост освен да тропаш на плаца и да грачиш текстове дето никои не знае да скубеш трева да ядеш пумии да спиш в кокошарници и цялата сградна структура да е катакомби е какво те обучава това нещо?казармата в предишния си вид беше тотално малоумие и загуба на време и средства от страна на държавата там си беше едно яко крадене кои до каквото се докопа..аз за таз псевдо дължава животът си няма да дам и да защитавам сегашните корпоративни интереси на олигарсите

    Коментиран от #20

  • 8 Тъпаци навред

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "образован":

    Вземи прочети пак статията - бааавно - току-виж вземеш да вденеш, че всъщност хич не става дума за казарма.
  • 9 Ник

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "666":

    За оня с коня съм съгласен ! :-)
    Както се оказа обаче, той е недорасъл - вероятно е пишлеме на 25-6 години.
    За казармата... Убеден съм на 100%
    Да ли ще тръгна по баирите- да! Аз съм Българин, националист и ОЗ. А когато става въпрос за Турците омразата ми е безгранична.
    Относно новият стил на воюване... - Както се оказа вече всички я карат на партизанска тактика. Масовите битки отдавна не са на мода.
    Та в общи линии съм съгласен с обзорът ти, с изключение че държавата трябва да има защита и единственият вариант към момента е обучението и проверка на личният състав извън срочно служещите. Тези цървули, които управляват не помня да са направили и един опит за стиковане на армия, полиция и резерв. Предполагам, че всичко по погребите е разпродадено и за това не искат отново да се повдига темата. Продължавам да мисля и съм убеден че бойната готовност е задължение на всеки Българин.
    Иначе ако ще я караме така ... - с тази пародия на армия, по- добре да се изнасям от страната! Аз лично намирам настоящото положение не само за унизително, но и като липса на инстинкт за самосъхранение. Утре ще се съберат шепа араби и ще започнат да колят безразборно и тук няма да има един да се изправи за да защити страната си- това е безумие!

    Коментиран от #15

  • 10 Киро

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо ни е страх от казармите-защото сме страхрлививи.И сме с чочки.
  • 11 Пламен

    0 0 Отговор
    Твърдо заставам зад коментара на N8. Имаше едно понятие "чети между редовете" т.е. вникни в текста. Армията е такава пародия, че дори не си струва коментара...Пише ви го бивш лейтенант от ВВС реформа' 2004
  • 12 Ана

    0 0 Отговор
    Е ама останаха най-достойните.
  • 13 кроко

    0 0 Отговор
    Ами като в Германия - тубата с нафта или бензин и клечката на новоремонтираните казарми и въобще каквито и да са помещения за талибани и това е. Инае най-добре направо клечата на парламента барабар с цялата сган в него, но...
  • 14 Пародия на реалността

    0 0 Отговор
    Казармата, която си спомням аз, бе някаква пародия! Няма патрони и други муниции за стрелби. Стрелби се правят два-три пъти за три месеца. Старшините ни карат да правим сапунки, за да мием кирливите помещения. Спане в общи помещения. Процентът на малцинствените групи огромен. Каква Турция, момчета?! Ако стане такава война, то малцинствата моментално биха дезертирали или биха се включили на турска страна. Един от полковниците дори караше разни роми и турци да превеждат на своите, за да разберяли по-добре. Смех! Такова разложение и деморализация в последните години не можете да си представите.

    Жените пък си представят в казармите мъже. Като го види пред себе си пък, почва да се надува и да мисли за пари, щото другия дава повече...

    А за глупендерите с милион щика в главите - това го имаше 80-те. Днес се ориентирай, че няма с кого да се воюва, а ако си мислиш за Турция, то си направи сметка за колко часа са ни превзели. Имат половинмилионна редовна армия с над три хиляди танка и подходящата въздушна подкрепа. Половината Източна България им симпатизира открито. Ако влязат, а то е въпрос кога, в България ще са като у дома си!

    Коментиран от #17

  • 15 Картинката е ясна

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ник":

    Абсолютно си прав, че утре няма да има кой да защити страната или дори човек на улицата, но за това се постараха 27 години нихилизъм, безстопанственост и геноцид. Вместо да има ясна концепция за държава, общество и армия се допусна на местно ниво всичко да се разсипе и разграби, а виновни няма! На всичко отгоре етническият състав на населението се промени драстично, защото прийомът с детските надбавки и помощи е добър за етноси, които имат много деца, но не и за етноси, които предпочитат дългосрочни инвестиции в малко на брой деца - образование, ипотеки и т.н. Така България сама си изкопа гроба - не говориш български, но правиш 5 деца и обществото ти плаща. Дори не е нужно да работиш!

    В биологията на това щеше да му се даде подходящо наименование - да храниш и размножаваш безполезни паразити. Ще станем като Белгия и Холандия, както и Франция - бели българи почти няма да има, само такива с лични имена като Мустафа Исмаил, Данаил Кайнарджъ и подобни...
  • 16 Трол

    0 0 Отговор
    Някой трябва да го каже в прав текст, че половината невдяват! Ще ги правят общежития за мюслитаааа!!! Вече е решено, ще ставаме мюсли хъб!!!
  • 17 Националист

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пародия на реалността":

    Както казваше моят ротен:
    Ми като си решил така, вземи си отвори бузките та да ти влезе по- лесно. Понеже е обществен форума ще спестя псувните и определенията към теб. Опитваш се да демонстрираш вещина и професионализъм, а всъщност не предлагаш нищо освен да се наведеш. - Твоята теза стига до там доброволно да дадеш на друг да ти го сложи когато пожелае! Не ставаш за нищо! - Ти си безсмислен, неспособен, нямаш топки, мъжество - нищо!
    Върви някъде другаде - в друга държава.
    Тук от такива като теб няма смисъл!

    Коментиран от #18

  • 18 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Националист":

    Онзи според мен искаше да каже че казармата в последните години е била бесмислена пародия и е прав. Друг е въпроса че в статията не става въпрос за казармата като наборна служба, а като бази в които ще се разбъждат пришълците.

    Аз исках само да ти направя забележка за противния американски израз "имаш/нямаш топки" - в българския език си имаме доволно думи и изрази, които можем да ползваме за да кажем че на някой не му стиска да направи нещо, или пък че има мъжество и т.н.

    Коментиран от #19

  • 19 Националист

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "кроко":

    Приемам забележката!
    Иначе каква е била подготовката на въпросния в неговото поделение, аз нямам никаква идея! Това че са се занимавали с всичко друго но не и с каквото трябва не е основание да твърди, че е безсмислено усилието за военното обучение на Българските граждани. Лично аз не мога да твърдя, ч епрез моето обучение съм стригал трева и са ме занимавали с глупости. Всеки ден имаше тактико- специални занятия и обучения кой от съседите ни и евентуалните ни противници с какво разполагат.
    Да статията касае безспорно друго, но кипвам когато се намират разни дръндьовци, които се опитват да дават мнение от позицията на знаещ, а в същото време пропагандират нихилизма и дават предимство на други народи. Такива хора са вредни. Никоя държава няма нужда от тях

    Коментиран от #21

  • 20 Бидона

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тошибиян":

    Не сте прав! В казармата дори и стригането на тревата си има възпитателна цел и тя е именно дори и непокорните да се научат на притворство и носене на отговорности.Понякога човек не трябва да мисли а просто да изпълнява.В това е и смисъла да има офицери и войници.Всеки върши работата си и нещата вървят добре.Помкня времената когато Българската армия беше силна и богата а войниците бяха хранени добре и възпитавани да носят с гордост униформата и да милеят за родината си а сега младите си слагат по две обици на ушите и си обезкосмяват краката. Не върви на добре този свят!
  • 21 Пародия на реалността

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Националист":

    Първо се чудя къде и какво точно си правил. Второ, имам спомени от парашутно-десантния полк в Пловдив и момчетата от малцинствата бяха отвратително много. Трето, парашутите бяха дефектни и с прочутите български парашути ставаха много инциденти. Четвърто, аз бях висшист и като такъв с много по-високо АйКю от 99% от персонала, дето ме праща на тактико-оперативни мероприятия. Пето, макар и български гражданин, отдавна вече живея в друга държава, където хората просто не са такива като теб - защото на приказки ти си националист, на приказки ти имаш "топки", а в действителност си поредният некадърник, лаещ за "героизъм" и "мъжество". Това не е героизъм, моето момче! Това е мазохизъм!

    Отделно от всичко това, казвам самата истина! Кой ще тръгне да се бие срещу външна агресия спрямо България, ти ли? Така говориш сега и тук, във форума, където си националист и герой. Извън форума си обикновен хомосексуалист, който си го поема отзад. Армията ни е в такава смешна и позорна позиция, че няма гламави да мрат, за да бъдат по министерствата герои. Ще прибавиш ли милион и половина неинтегрирани български граждани, които се турчеят? Ще махнеш ли възрастните хора и тези до 18 години? Ще махнеш ли жените? А тези мъже, които са в чужбина? А липсата на въоръжение? С кой точно ще се справи една сбирщина от кол и въже, с модерната турска армия ли? Няма друг стратегически и потенциален враг, освен Турция. Та, чисто теоретически, как ще се справи един като теб с една модерна

    Коментиран от #22

  • 22 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Пародия на реалността":

    Абе това, дето го казваш за армията е вярно, ама ти какво предлагаш - да слагаме направо фесовете ли? Аре стегни се, монетата има и други страни особеннов ситуация като днешната. Не гледай само колко сме зле ние, ами цялата картинка. Ти ако си решил да се обрязваш и да сменяш вярата,ОК такива като теб винаги ги е имало и винаги ще ги има! Но мислиш ли, че ако се наложи, другите няма да се върнат в България! Има много начини за водене на съпротива и няма нищо сигурно та да смяташ че нещата са предрешени. И най-малкото замисли се, че ако възрожденците ни разсъждаваха като теб, сега едвали щеше да има България.