Last news in Fakti

16 Октомври, 2016 22:00 1 406 1

Има астероиди със спътници

  • астероиди-
  • спътници-
  • никола петров

Никола Петров с подробности за планетите - джуджета

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Планетите – джуджета са доста по-малки от планетите – гиганти. Едно от изискванията е дадено тяло да бъде малка планета, е свързано с нейните размери и това да няма спътници около себе си. Всяка година се откриват нови такива тела в Слънчевата система, някои от които доста далечни.

Ето, че изминаха няколко години и преди време открихме астероиди далеч зад границата на Плутон, които най-вероятно около себе си имат и спътници. Новите наблюдения показват нови факти.“ Това заяви пред Факти.бг астрономът д-р Никола Петров, който коментира факта, че през тази седмица бе обявено откритието на ново тяло в Слънчевата система, което може да представлява планета – джудже.

Каква е разликата между планетите джуджета и класическите планети?

Планетите – джуджета са доста по-малки от планетите – гиганти. Преди около 10 години имаше конгрес на Международния астрономически съюз, който се състоя в Прага, Чехия. Това беше един от основните въпроси, които се разискваха.

 

Той е свързан с това, че с повишаването на качеството на новата приемна апаратура, като камери за снимане или регистриране на светлина. Има все по-качествени и хубави оптични телескопи. Така в Слънчевата система стана възможно да се откриват все повече тела, за които имаше много желаещи, които искаха да обявят, че са открили 10-та планета в Слънчевата система. Тогава те бяха 9 с Плутон. Реално има стотици хиляди астероиди, които имат размерите на Плутон, Луната или някои големи спътници от системата на Сатурн или Юпитер. За да няма такава безсмислена конкуренция се взе решение за разделяне на планетите в Слънчевата система в семейство на големите планети и семейството на малките планети . Планетата Плутон вече попада в семейството на малките планети.
 

Едно от изискванията е дадено тяло да бъде малка планета, е свързано с нейните размери и това да няма спътници около себе си. Това е защото поради малките си размери или маса, такава планета не може да задържи спътници около себе си.

Ето, че изминаха няколко години и преди време открихме астероиди далеч зад границата на Плутон, които най-вероятно около себе си имат и спътници. Основният проблем с тези планети е техният размер, а не просто спътниците.

Тъй, че в момента в семейството на малките планети имаме доста други такива тела. Всяка година се откриват нови такива тела в Слънчевата система, някои от които доста далечни.

Какъв е процесът, за да бъде признато едно тяло за планета?

Трябва да има сравнително постоянна орбита около Слънцето, както познатите ни планети. Тоест да не е хаотично движещ се обект. Тоест една постоянна елиптична орбита около Слънцето е такова изискване.

Какво представляват тези астероиди със спътници?

Открихме и такъв астероид, който по-скоро вече ще бъде малка планета. Нещо, което до сега беше неочаквано, защото теоретичните модели не предлагаха варианти, в които такова малко тяло може да задържи гравитационно около себе си други такива тела, подобно на Земята и Луната. Новите наблюдения обаче показват нови факти.

Има теоретични модели, за това как се е появило това явление. Ние обаче на 100% не знаем състоянието на явленията, които наблюдаваме във Вселената. За това и все още има астрономия. Ако имахме такива знания нямаше да са ни необходими телескопи.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    0 0 Отговор
    Е как хем Плутон е малка планета, хем за да си малка планета не трябва да имаш спътници?!? Плутон не просто има спътник, а има най-големия спътник спрямо размерите на самата планета.