20 Октомври, 2016 08:01 3 104 1

Сянката на фалита надвисва над туризма в Гърция

  • гърция-
  • туризъм-
  • фалит

ДДС секира ще удари всички острови в Гърция

Сянката на фалита надвисва над туризма в Гърция - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Сянката на фалита надвисва над туризма в Гърция. Тази тревога прозвуча по време на 15-та конференция „Туризъм и развитие“.

Президентът на Гръцката конфедерация по туризъм Андреас Андреадис посочи, че последните промени в данъчното законодателство обричат стотици малки и средни компании на фалит.

Освен това несигурната икономическа среда пречи на привличането на инвестиции в сектора. Това не позволява да се вдига качеството на предлаганите услуги.

Дори и солидните компании биха могли също така да не могат да обслужват своите кредити.

Андреас Андреадис призова правителството да действа бързо, за да се подобри конкурентоспособността на гръцкия туризъм чрез възстановяване на ниски данъчни ставки, укрепване на предприемачеството, създаване на благоприятна за инвеститорите среда и повишаване на паричния поток в реалната икономика.

Вицепрезидентът на „Егеан ер“Ефтихис Василакис добави, че макар целта на увеличението на чуждестранните туристи да бъдат изпълнени през тази година, такъв няма да е случаят с приходите от сектора. Той също така подчерта необходимостта в Гърция да се пускат оферти за сезонен туризъм чрез копиране на успешните модели на чужди държави.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви, че гръцката икономика трябва да спре намесата си в туризма и да започнете да го подкрепя. Той каза, че има належаща нужда от изпълнителен екип в областта на туризма, който ще взема бързи решения по въпроси, отнасящи се до сектора.

В същото време ДДС секира ще удари всички острови в Гърция. Оттогава те ще загубят отстъпката от 30%, която ползват за данъка, коментира в. „Нафтемборики“.

През последните две години левичарското правителство на Сириза постепенно премахваше данъчните облекчения за някои острови.

Първи през октомври 2015 г. паднаха популярните туристически дестинации като Санторини, Миконос, Наксос, Парос, Родос и Скиатос. От юни 2016 г. към тях се присъединиха Тасос, Тинос, Карпатос и други.

От финансовото министерство посочват, че въвеждането на пълната ставка на ДДС е довело до увеличаване на приходи от популярните като туристическа дестинация острови.

В същото време Гърция отчита, че е била посетена от над 750 000 туристи повече, отколкото за същия период на миналата година. От социалното министерство се хвалят, че близо четири пети от новите работни места през тази година са разкрити в туристическия бранш - голяма помощ за страната, страдаща от висока безработица.

Този ръст е постигнат въпреки оспорваното повишаване на данъка добавена стойност (ДДС) на 24% през юни - и въпреки бежанската криза, посочват експертите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    Държава, чийто бюджет се пълни от ДДС е антинародна държава- беше казал един виден икономист.
    И е прав като си помислиш. ДДС-то товари крайния потребител, човека.