Last news in Fakti

21 Октомври, 2016 08:00 1 997 4

САЩ приемат основно деца – бежанци от Сирия. А, ние?

  • сащ-
  • деца-
  • бежанци-
  • сирия

Най-големите потърпевши от кризата в Сирия са децата

САЩ приемат основно деца – бежанци от Сирия. А, ние? - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Близо 80% от приетите в САЩ 11 000 бежанци от Сирия са деца. Това показват данните от американската статистика, цитирани от АП.

Почти всички от тях са включени от включени в програми към училищата за изучаване на английски език.

Голяма част от семействата имат близък роднина, който е изчезнал или е бил убит в продължаващата пета година гражданска война в близкоизточна страна.

Белият дом обеща да приеме най-малко 10 000 сирийски бежанци през финансовата 2016 г., която изтича в края на септември, припомня Ройтерс.

Проблемът с бежанците беше обявен за първостепенна задача на Европа, но в Северна Африка и в Близкия Изток грешки допуснаха всички: едни, защото предприеха неправилни или недостатъчни действия, а други, защото просто наблюдаваха от трибуната задаващите се катастрофи.

Най-големите потърпевши от кризата в Сирия са децата.

Според последния доклад на УНИЦЕФ най-малко 5,5 млн. сирийски деца са засегнати от кризата. Вътрешни имигранти са 3,3 млн. деца, а 1,300 млн. сирийски деца под 11-годишна възраст са бежанци в съседни на Сирия страни. Над 500 хиляди сирийски деца, които са бежанци, не посещават училище, а вътре в страната извън училището – поради липсата на сигурност и разрушените училища – остават около 2,6 млн. В България по различни данни има около 2 хиляди сирийчета – бежанци.

Ние като общество трябва да си поставим на първо място целта за тяхната интеграция, която минава през курсове за изучаване на български език.

Капсулирането им в бежански центрове само ще засили тяхната радикализация.

Примерите за това са много и атентатите в Лондон, Париж и Брюксел бяха извършени от радикализирани и капсулирани в исляма младежи.

За целта от образователното министерство предвиждат допълнителното обучение по български език ще преминават децата на бежанци, които са записани в детските градини и училищата у нас. Това предвижда проект на наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, която е публикувана за обществено обсъждане в сайта на образователното министерство. Документът бе предварително съгласуван с Държавната агенция за бежанците, Върховния комисариат на бежанците към ООН и неправителствени организации.

При записването децата ще посочват ниво на владеене на български език,

както и на други европейски езици. Ще трябва да запишат завършения в родината си етап или степен на образование, профила или професията си.

Ако записаните между пети и десети клас в българските училища не могат да предоставят документ за завършен предходен клас, ще имат възможност да валидират придобитите знания, съобщиха още от министерството. Пълнолетните чужденци, които искат да се запишат в българско училище, ще бъдат насочвани към професионално образование. Целта е чрез образователна интеграция да не се допусне тяхното социално изключване и да не се допусне радикализация.

Новата наредба предвижда образователната услуга да се осъществява в задочна, индивидуална, самостоятелна и вечерна форма.

Дейностите по приема ще се организират от координиращ екип към детските градини и училищата.

Национална мрежа за децата оценява усилията на Министерството на образованието и науката да изпълни ангажиментите на България към търсещите или получили международна закрила.

Проблемите на децата-бежанци са многопластови

и имат нужда от обединени и координирани усилия. Образованието на децата, търсещи или получили международна закрила, все още изостава тревожно от поетите от България ангажименти.

Необходимо е да се гарантира достъпът на непридружените деца до обучение по български език, с цел осигуряване на първоначална адаптация и успешна интеграция, като се посочат сроковете, в които да се реализира обучението, въпреки устойчивото мнение на служителите на ДАБ, че децата не са мотивирани за това.

Считаме, че ключова роля трябва да бъде отредена на новите регионални Центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, създадени със ЗПУО. Те следва да подкрепят децата и техните семейства в целия процес на приемане и обучение на децата.

Акцент в становището е идеята, че в училищните комисии, които приемат децата бежанци, трябва задължително да бъде включен психолог или педодагочески специалист. Необходимо е също да има специализирани часове за адаптация на децата към новата среда. Мрежа за децата отбелязва още, че децата и възрастните трябва да получават по-координирана подкрепа и пълна информация за възможностите да учат, посочват от неправителствената организация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛНО

    0 0 Отговор
    А ние основно БРАДАТИ любимци на Меркел..........това приемаме
  • 2 бббббб

    0 0 Отговор
    Не са тъпи.Взимат деца ,за да ги възпитат, образоват и да се впишат в тяхното общество.А, за нас само боклука.
  • 3 Браво бе

    0 0 Отговор
    Значи, първо предизвикваме абсолютна касапница в арабския свят и близкия изток, а после си подбираме десетина хиляди деца, за да "спасим света"??? Много интересно.
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Ние не щем никакви!

    Ни деца, ни меца, ни възрастни!

    Да си седят там, в техния си мюсюлмански свят, да си им направят там лагери, селища и тн.!

    Какво точно не разбрахте, драги журналисти??