23 Октомври, 2016 08:30 2 748 4

Кой е ястребът в политиката към Русия?

  • сащ-
  • русия-
  • избори-
  • доналд тръмп-
  • хилари клинтън-
  • ястреб-
  • путин

Хилари Клинтън е, а не Тръмп

Кой е ястребът в политиката към Русия? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сряда вечерта Хилари Клинтън пределно ясно даде да се разбере, че ако през ноември победи Доналд Тръмп и влезе в Белия дом, отношенията на САЩ с Русия ще станат най-сложните за последните 30 години, а тя самата лично ще има крайно враждебно отношение към руския лидер Владимир Путин, пише в. Ню Йорк Таймс. "Ние не сме виждали такъв недоверчив тон от времената на Роналд Рейгън, казва Стивън Сестанович, работил в Държавния департамент при президента Бил Клинтън и автор на книгата "Максималист: Америка и света от Труман до Обама". Но даже и тогава критиката към Съветския съюз носеше много по-системен характер. Сега всичко зацикли върху Путин".

Като се отказа от традиционната политическа роля на демократите, кандидатът за президент Клинтън нарича Путин "новия заклет враг на Америка" и разказва как неговите съучастници разбиват компютърните мрежи на щаба й в Бруклин, как бомбардират мирното население в Сирия, как заплашват Украйна и съюзниците на НАТО в Европа. За жената, която през март 2009 г. подари на своя руски колега голямо червено копче "Рестарт", такава промяна на тона в дебатите с Доналд Тръмп е особено неочаквана, коментира пише в. Ню Йорк Таймс.

Клинтън и Белият дом на Обама настояват, че са на верния курс, докато Путин не реши, че повече ще загуби от възраждането на напрежението, каквото съществуваше в годините на студената война, отколкото от продължилите четвърт век опити за интеграция със Запада. Сега, когато голяма част от външнополитическия истаблишмънт на демократите говори така агресивно за Русия, както и Клинтън, има всички основания да се приеме, че този негатив вероятно ще преживее предизборната кампания.

Някои нейни бивши съветници вече мислят какъв коктейл от санкции, дипломатическа изолация и международно осъждане могат да смесят ако дойдат на власт и започнат да се борят с Путин и крехката икономика, която ръководи. Според в. Ню Йорк Таймс те вече разсъждават за обновяване на стратегията на сдържане, която през 1947 г. Джордж Кенън формулира за президента Хари Труман.

Според изданието не по-малко учудваща се оказва промяната на тона на републиканците. Само преди четири години републиканският кандидат за президент Мит Ромни предупреждаваше за опасността от реваншизъм в Русия и за заявлението на президента Обама, който каза: "На вратата чукат 80-те години и молят да си върнат своята външна политика…, макар че студената война завърши преди 20 години".

Мнозинството от републиканската партия се отнася с огромно недоверие към Русия. Но не и Доналд Тръмп, който е знаменосецът на републиканците. "Ако Съединените щати се помирят с Русия, това няма да е лошо", каза Тръмп в сряда без да отрони и дума за това, че е завзел територии. Той призова зрителите да погледнат "подписания между САЩ и Русия Стартъп", като очевидно обърка термина от Силиконовата долина с подписания през 2010 г. договор за контрол на въоръженията СНВ-3. По думите на Тръмп проблемът не е в недостатъците на договора, а в това, че Русия изпреварва САЩ в развитието на ядрения арсенал. След това дебатите се превърнаха в препирня за това ой кандидат е марионетка на Путин.

Тръмп постоянно твърди, че САЩ "нямат понятие" кой стои зад хакерските атаки срещу Националния комитет на Демократическата партия и помощниците на Клинтън. "Путин надиграва и нея, и Обама на всяка крачка", каза Тръмп като имаше предвид Сирия и разработването на нови ракети.

Вече няколко дни изтичането на информация от електронната поща на Джон Подеста, председател на щаба на Клинтън, поставя кампанията й в неловко положение. А в четвъртък изплуваха и електронни съобщения на Обама, които той е пращал през 2008 г. Никой не знае дали хакерската кампания завършва или това е само прелюдия към нещо по-сериозно, което ще се огласи в деня на изборите, коментира в. Ню Йорк Таймс.

Обама мисли за ответен удар. По мнението на някои високопоставени чиновници, това могат да бъдат атаки вътре в Русия, които да целят разобличаване на корупцията във висшето ръководство и които да поставят Путин в неловко положение. Не е ясно дали Обама ще тръгне по този път, даже и след като вицепрезидента Джоузеф Байдън заплаши, че скоро ще нагостят Путин с горещ залък.

Още повече е съвсем ясно, че ако Клинтън победи, тя ще влезе в Белия дом с огромна лична неприязън към Путин. А той на свой ред, вече няколко години изпитва неприязън към Клинтън за направените от нея изявления през 2011 г., с които се усъмни в законността на резултатите от парламентарните избори в Русия, коментира в. Ню Йорк Таймс.

Възможно е, предупреждава Сестанович, Клинтън и администрацията на Обама да вярват в непосредствената съпричастност на Путин към твърде много събития. Той задава въпроса - по какъв начин директорът на Националното разузнаване Джеймс Клапър е узнал за участието на Кремъл в хакерските атаки към Националния комитет на Демократическата партия и как пощата на Подеста и Колин Пауъл, който ръководеше Държавния департамент до Клинтън? Съединените щати не представиха никакви доказателства и затова е непонятно на какво се базира такова заключение. На обосновани догадки за действията на Кремъл, на внедряване в руската мрежа, на доклади на разузнавачи или на данни от прехващане.

Сестанович отбелязва, че е съвършено ясно, че Путин използва този момент на преход във властта за получаване на изгоди и преимущества. При това той използва методите на информационната война на американска земя, плаши Украйна и провежда мащабни военни учения на границата с Норвегия.

Не е учудващо, че това малко нервира някои демократи от левия фланг. "Това глупаво залепяне на етикети на Тръмп, който наричат руски агент, в голяма степен идва от щаба на Клинтън. Те наистина трябва да бъдат спрени", каза в интервю за CNN професорът от Ню Йоркския и Пристънския университети Стивън Коен.

В крайна сметка според в. Ню Йорк Таймс мнозина в Демократическата партия с десетилетия се опитват да въвлекат Москва в орбитата на Запада. Всичко започна по времето, когато Бил Клинтън се срещна с тогавашния руски президент Борис Елцин и инициира процеса на разширяване на Г-7 и направи от нея "Голямата Осморка". Те съща така стартираха дългия процес на влизане на Русия в Световната търговска организация, за да може тя да действа по западните правила. Ядрените арсенали на двете страни се съкратиха с 80 процента и сега по условията на договора СНВ-3 всяка една от тях има по 1 550 разгърнати бойни глави. Това бе направено в първата година от президентството на Обама. Договорът продължава да действа, но има спорове за новото оръжие, а важната програма за утилизация на военните запаси от плутоний бе преустановена по нареждане на Путин, който обясни това с влошаване на отношенията със САЩ.

Именно Тръмп говори, че ако стане президент, ще може да спре тези негативни процеси чрез смислени преговори. "Аз мисля, че ще мога да се срещна с Путин и с Русия преди началото на работата на новата администрация. Струва ми се, че това би било чудесно", каза той през тази седмица в интервю в ток шоуто на Майкъл Савидж. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Само Путин е в състояние да спре американизацията на СВЕТА. НАТО е е част от това дело. Защо англичаните излязаха от ЕС ? Демокрацията на Германия, мина всякакви граници, под умелото ръководство на САЩ. Всички забравиха, каква работа имаха американците във Виетнам. Никой не казва, кой създаде ИД, за да има конфликт . Като искат, САЩ да пращат транспортните си самолети и да приберат бежанците от Турция. Така цяла Европа ще се успокои.
  • 2 Bingo

    0 0 Отговор
    Путин не е в състояние да спре нищо, простата причина е, че няма да издържи финансово. Повече ме притеснява откритата неприязън на Клинтън, която още повече ще изостри отношенията между двете държави, а това противопоставяне пречи и на нас, и крие сериозни опасности за световния мир. "Американизацията" както я наричаш, не може да бъде спряна, простата причина е че хората я искат, проблема е когато тя се налага със сила.

    Коментиран от #4

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор
    Супер фундаменталната грешка на Путин е,че С ОРЪЖИЯ ЩЕ ЗАСТАНЕ НА ПЪТЯ НА СВЕТОВНАТА ИКОНОМИКА И КАПИТАЛИ.А е ТОЧНО ОБРАТНОТО -ОРЪЖИЯТА СА ПРОИЗВОДНИ НА ИКОНОМИКАТА и само ограничен съветско-руски мозък може да не го осъзнае!!!
  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Bingo":

    Какво значи „няма да издържи финансово”. Да не мислиш че ще тръгнат да правят пак разни съюзи и да наливат пари от пусто в празно? Те си водят тяхната политика, явно има и други, които мислят като тях (БРИКС), на който му харесва играе с тях, на който не - не играе. Европейците няма още дълго време да търпят санкциите срещу Русия и ще почнат пак да си играят с руснаците, колкото и да не им се иска на американците. И въобще, не Путин а т.нар. партньори ще зарежат американците и политиката им, щото е в тяхен ущърб и в полза само на САЩ.