Last news in Fakti

24 Октомври, 2016 12:11 14 312 13

Журналистика по баджаци

  • журналистика-
  • баджаци

Каквато ни четвъртата власт - такива ни и останалите

Журналистика по баджаци - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като храмът на Нова телевизия – нейното сутрешно студио – бе осквернен от безбожното словосъчетание бай х.й., дойде ред и на конкурентната бТВ да разбере, що е широта на изказа. „Моля?!“ – изуми се водещата Жени Марчева, когато евродепутатът Николай Бареков похвали краката й, ползвайки определението „баджаци“.

Тя вече бе успяла да го ядоса, карайки го да превежда и коментира пасажи от англоезичната преса. Клетият Николай сам си постла дни по-рано за унижението, когато пусна снимки, на които пие сутрешното си кафе, втренчен в „Ню Йорк Таймс“. А нивото на английския му неведнъж е ставало обект на шеги и закачки. Най-вероятно водещата и екипът й са заложили опцията „напускане“ след реализиране на провокацията, което означава, че ни най-малко не са се интересували от това, какво мисли Бареков по острите въпроси на политическата действителност.

„Не е важно какво се казва, а кой го казва“.

Това е една от любимите исторически сентенции на родните политици. Обикновено я използват, когато са притиснати до стената. Бъркат в съдраната си торба, пълна с безпомощност и празни приказки, и опитват да я напипат, за да се измъкнат от ситуацията. Кой е тоя, бе?! Точно пък тоя ли ще ми търси сметка!? Подобно отношение проявяват и медиите към дискредитираните политици, паднали отвисоко, без значение как и защо са изпили горчивата чаша. Освен, че рядко получават покани за интервюта, всичко, което кажат се подлага на съмнение или директно се осмива и иронизира.

Не е тайна, че в медийните среди от години Николай Бареков е откровено недолюбван. Още от времето, когато бе виден производител на новини в сутрешните блокове. Тогава всяка изпусната въздишка, стон или друг звук от физиологично естество на събеседник в студиото, Николай можеше да обяви за сензационна новина. Това дразнеше едни, беше комично за други, а мнозина му завиждаха. Започнаха да лъсват неприкрито и без цензура някои от барековите характерови особености. Галопиращо самочувствие, изворен нарцисизъм с невиждан до момента на екран дебит, нечовешка амбиция, нездрав работохолизъм. И зрителите зяпаха „друг път невидели“ такова чудо като телевизионния Свети Николай Пловдивски. Водеше с пластика и артистични гърчове, като мим, дервиш и екзорсист. Три в едно. И гении на пантомимата като Вельо Горанов и Александър Илиев биха се затруднили да го пресъздадат.

Когато стана телевизионен шеф и започна да жонглира с много пари, всичко описано ескалира. Накъде повече? Оказа се, че има накъде. Имала глава да пати, де. Като много български мъже – реализирани, а вече и заможни, Николай Бареков реши, че може да спаси многострадалното ни Отечество. И защо не?! В студиото години наред ежедневно бе разговарял със стотици политици. Най-различни. Откровени глупци, наглеци, позьори, селяндури, рецитатори и пр. С какво бе по-лош от тях?! Защо те да стават, а той не?! И шоуто на Бареков се прехвърли във видялата какво ли не българска политика. Да, стартът беше малко „на пожар“ – след Костинбродската афера, когато разбуди задрямалия електорат в ленивия следобед на деня за размисъл.

„Аз ги свалих от власт. Не знам дали ще остана жив“, издекламира той в директно включване и потърси убежище в мътната вода на родния политически живот. Със заявката за следващ премиер на страната. С характерната си неизчерпаема енергия Бареков започна да основава телевизионни комитети по места. Избираше забравени села и порутени градчета. Избягваше големите областни центрове. Поне в началото бе предпазлив, като Дякона. Би основал комитет и в центъра на село, залято от язовир, но май не се сети. Пък и времето го притискаше. Началото бе ударно. През май 2014 г. Николай стана евродепутат. Няколко месеца по-късно коалицията, в която участваше неговата „България без цензура“, вкара 15 депутата в Народното събрание. Той очакваше повече. Само че, старите башмайстори на родната политическа съборетина, обиграни във всякакви подли игри, вече му бяха сложили шапката в оджака. Тези, които той така презрително неглижира като опоненти, а и малцината, на които имаше някакво доверие. Всичко тръгна назад. Брюкселският депутат остана без парламентарна група у нас. Тези, които бе „създал“, пристанаха на енергийния бос Ковачки. Николай започна да роптае из телевизиите при всяко завръщане в София. Но беше късно и той си го знаеше. Накрая кандиса и призна: „Съсипаха ме…“.

Днес Бареков още е в Брюксел. Но подобно на някогашния евродепутат Димитър Стоянов, няма къде да се върне. Превърна се в политически бездомник у дома, нищо че там обитава салона на консерваторите на Джефри ван Орден.

В тази донякъде тъжна, но предимно глупава телевизионна история, няма добри и лоши, няма го дори и симпатичният губещ. Изгубиха и двете страни.  А публиката ги сиктердоса вкупом. Каквото повикало, такова се обадило. Каквато ни журналистиката, такива и политиците.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хак

    0 1 Отговор
    Кой ли го интересува, знаели Бареков английски или не...При толкова болезнени теми в родината ни да ни занимавате с елементарности...клетите бедни и платени родни журналя.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "хак":

    Ами Бюреков именно за това искаше да говорят, ама джурналистката нали толкова и е акъла, като са и дали инструкции на къде да води интервюто и аре преведи, та аре преведи да те видим колко знаеш! Може би малко му се ядоса за баджаците, ама не мисля че с нещо си е заслужила уважението.
  • 3 Картър

    2 0 Отговор
    Бареков даже не заслужава да бъде коментиран. Няма да се учудя, ако и той заплюе костите на дедите си и си нахлупи феса, толкова е алчен и незначителен, горкия.
  • 4 xxx

    2 0 Отговор
    Хей...хей..Да знаете,че Бареков е нищо пред Карала Каракачанска ..да опази българите от циганите...Детето с малкото езиче ....,акосе се върне назад май и първо деленйе ням да има.♿..В Америка да кажеш негар ще йма да лежи маминото синче.Всеки човек роден в РБ. е български гражданин.. Много поли май !!!!
  • 5 Соня

    1 0 Отговор
    Оставям настрана жената с "баджаците" - тя толкова си може. Питам защо още канят по студията този ... , кой иска да слуша тъпните му?! Що за фактор е този "не живеещ в България"- както неколкократно сам повтори -тарикат?! Пък и някакво достойнство взе да вади-обижда се! Това е пример за политик или пък може да каже нещо важно и умно?! Той наглее, с него изнагляха - тъпо и грозно е, но всекиму според заслуженото! Тя се изложи, той многократно до сега се излага! Хич не ми е жал за него!
  • 6 БАБА ГЕНА

    0 1 Отговор
    аз също не го харесвам Бареков,но това ,което направи водещата на бтв,не беше честно.явно и беше поръчано да го излага пред зрителите.кой и дава право да му провежда изпит по тв.все пак добър или лош английски ,но все пак знае и продължава да чете и вестник на английски.защо не провежда такъв изпит на други политици.например на аз съм прост и вие сте ......
  • 7 АЗ САМ

    0 0 Отговор
    Бг журналисти - селски клюкари Не гледат ли СNN например? BTV-"tazi sabota tazi nedelia" Nova tv-sutr.blok...-0,gre6ka-00! Karikaturi, prave6i se na vajni!
  • 8 Баналност и гавра

    0 1 Отговор
    Аз също не го харесвам гн.Бюреков ,ама тва си чиста гавра с човек . Е, това журналист ли е? Мисля че ,водещата слезе мнго ниско под летвата за журналистика . Мн. Грозна сцена ,и баджаците и не ме интересуват вече. ЕЛЕМЕНТАРНА ВОДЕЩА,БЕЗ КАЧЕСВА ЗА ЖУРНАЛИСТ.
  • 9 непознат

    1 0 Отговор
    Идеята на този момак беше да се докопа до Брюксел, да лапа огромните заплати,моля моля,ако некой си мисли че милеел за народа.Такъв народ такива политици.Такива крадливи и подли политици даже в Африка ще ги бият с камъни,а ние ги търпим и им даваме огромни заплати.
  • 10 Редактор

    0 1 Отговор
    Да оставим Бюрека настрана, че ми втръсна от такива като него ама тая пък защо се обиди не ми стана ясно. Нахлузила къса пола и като й направиха комплимент пред цяла България за хубавите й крака взе, че се вкисна. Не знае ли, че това си е малко позабравена, но напълно нормална дума, която е синоним на "бедра". И "кълки" да беше казал, пак не е нецензурно и обидно, ама ето до какво води непознаването на родния български език.
    А иначе на баджаци повече го докарва, отколкото на фейс. Лично мое мнение.
  • 11 журналист

    0 1 Отговор
    марчева докога ще плещиш глупости ааа?Ти невъзпитана псевдожурналистка, СГАФИ И ТО МНОООГО!!!
  • 12 Йоан СЕМов

    0 0 Отговор
    В действителност зрителите наистина имаха прекрасен изглед към бедрата на водещата. Да се коментират части от тялото на журналист е недостойно. Но и Бареков не си ги е измислил тези крака, те бяха пред очите му и няма никакво значение, че използва безобиден турцизъм (баджак = бедро). Водеща, оператор, режисьор, продуцент и т.н. - всички те са се обединили около това да покажат краката на водещата. Тоест да ги продадат. Така че оскърбената добродетел действително понася незаслужено оскърбление, но пък не е точно добродетел. Всичко това, разбира се, се прави съзнателно.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.