26 Октомври, 2016 11:09 1 518 7

Лъчезар Богданов: От образованието на ромите печелим всички

  • роми-
  • образование-
  • училище-
  • ромските

Колко точно – може би е време за нова оценка

Лъчезар Богданов: От образованието на ромите печелим всички - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко думи за ромите и образованието. Преди 10 години с Георги Ангелов опитахме да представим ефектите от евентуални „умни“ реформи, подпомагащи интеграцията на ромите. В тази своеобразна оценка на „Цената на ромската не-интеграция“ показахме какво би загубила страната, измерено в пропуснат икономически растеж и доход, ако статуквото се запази. Това коментира в профила си във Фейсбук икономистът Лъчезар Богданов.

Връзката между образование, заетост и икономическо развитие уж изглежда очевидна, но като че ли малцина правят опит да й дадат количествен израз. Според онзи, макар и изготвен в друго време анализ и при всички условности на подобни оценки, ако:

- Ромските деца прекарват средно с 3 години повече в училище, или

- Поне 40% от ромските деца завършат средно образование, или

- Поне половината от децата, попадащи в най-ниската група по ниво на функционална грамотност (според изследванията на PISA), се изкачат дори една група нагоре,

То, след 20 години:

- Ромите (средно за цялата общност) на пазара на труда ще имат по-висока производителност (и доход) с между 5 и 10 % – питайте работодателите какво означава това за бизнеса им;

- Икономическият растеж на България ще е с между 0.8 и 1.9% по-висок, а натрупване за целия период икономиката ще създаде с 10 до 27% по-голям БВП

От по-доброто образование на ромите печели цялата икономика и всички участници в нея. Колко точно – може би е време за нова оценка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо от село

    0 0 Отговор
    Хора, моля да ми обясните как циганите станаха роми?
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Нищо не печелим ние като общество. От парите, които ЕС и разни организации дават за циганите, печелят само ромските босове и политиците. Още от 90-те се наливат пари по всякакви програми, а реално почти нищо не стига до циганите (да не говорим за условията по които получават нещо) и е крайно време да се направи един анализ какъв е ефекта от всички програми. Но не само какво са постигнали, а и защо не са постигнали повече, да се покаже кой от къде и как краде средства. Политиците в България имат изгода положението на циганите да си остане същото, щото така могат да си купуват гласове и да си крадат от парите за тях.

    Не си въобразявайте че нещо с циганите ще се подобри. И си дайте ясна сметка че за нашите пиявици, прииждащите мигранти са същото нещо - източник на пари от ЕС за крадене. Нашите политици няма да направят нищо за да махнат бежанците мюсюлмании дори ще гледат повече да има при нас.
  • 3 Дядо поп

    0 0 Отговор
    Тоя е много прост ако сериозно мисли това без задни
    цели.М....лите не искат да работят,като не са
    образовани пък щели да работят като се образоват,
    това не мога да си го обясня как ще стане.Има нещо
    за крадене в цялата тази история,това е истината.
  • 4 goni

    0 0 Отговор
    Напълно съм съгласен! Но! Къде остават българите, турците, каракачаните, власите и всички останали, които се нуждаят от помощ в България?!:) За малко да забравя и евреите! Как може?! Абе ей! Нали уж немаше да се разделяме по Етнически признак?!:) Давай да върви!:) Е! Така е! Който плаща той поръчва музиката!:) Факти! Ич да не ви пука!:) Вече не убиват некадърният пианист!:) Всички знаят че той толкова си може!:)
  • 5 ****

    0 0 Отговор
    Аснчо се прибрал в къщи от училище носейки две двойки. Баща му свалил колана и бой, бой. Асанчо през сълзи и сополи-Тате що ме биеш бе! Петърчо от моя клас има три двойки, Мюмюн турчето дето седи до мен има четири двойки, ама тях не ги бият!
    А баща му продължил да го налага и казал-българите ще отидат в Европата, турците ще си отидат в Турция, е кой ще управлява тогава тази държава!!!
  • 6 Баткото

    0 0 Отговор
    Господин Богданов, хубаво щеше да е ,ако заглавието изглеждаше по друг начин ...Примерно : ОТ ОБРАЗОВАНИЕТО ПЕЧЕЛИМ ВСИЧКИ .
  • 7 Тодоров

    0 0 Отговор
    В отговор на #1: Те никога не са ставали роми. Роми в древността са били римляните, а ромеи по-късно византийците. Това роми си го измислиха нашите некадърни политици в зората на прехода, и то точно тези, които се оядоха на софрата на СОРОС. Да не говорим за Български хелзинкски комитет и др. подобни неправителствени слугинажни организации. И в Русия, и във Франция, и другаде циганите се наричат цигани. Само, че в Русия например имат цигански театър и цигански художествени ансамбли - циганите са доста добре интегрирани в руското общество. В България знам за Берковския и Лясковския духови оркестри. Крайно време е всички наши медии да се вслушат в думите на Цветелин Кънчев, казани преди време и " ...да не показват само най-долните м....сари, а истинските цигани". Аз съм сигурен, че истинският циганин не се нарича ром. Да върнем истинската история и факти.