28 Октомври, 2011 22:13 21 520 26

Тайните договори на Хитлер с България

  • хитлер-
  • българия
Тайните договори на Хитлер с България - 1
Цар Борис ІІІ и Хитлер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През март 1945 Адолф-Хайнц Бекерле - последният наместник на Хитлер в София - разказва в една килия на зловещия московски затвор Любянка за тайните договори с българите. Неговите признания излязоха едва сега на бял свят, съобщава Дойче веле.

В края на войната агентите на Сталин залавят няколкостотин от дипломатите на Хитлер и ги откарват в Москва. Там изчезват не само затворници, но и протоколите от разпитите. Едва сега излязоха на бял свят 189 документа.

Тези документи, протоколиращи разпитите и снабдени с подробни обяснения и коментари от руски историци, бяха публикувани наскоро в Москва. Томът от близо 900 страници съдържа също писма, дневници, както и молби за помилване на задържаните.

Сборникът предлага уникална възможност да се надникне зад кулисите на външната политика на Третия райх. Така например може да се прочете как българският цар Борис ІІІ е бил принуден да се включи във войната на Хитлер срещу Югославия и Гърция. Как бившият берлински посланик в Багдад се опитвал да инсценира преврат и с помощта на ерусалимския мюфтия да организира арабски легион за борба срещу "англичани, евреи и болшевики".

Психограми от подземието

Протоколите от разпитите са същевременно и психограми. Читателят усеща атмосферата на разпитите, настроението на водещия разпита, вижда как пленените германци обмислят думите си; как едни се правят на незнаещи, други клепат бившите си колеги, а трети си признават чистосърдечно.

На първо място Сталиновата тайна служба търси доказателства за съучастието и на германските дипломати във войната срещу СССР. В това отношение човек като Адолф-Хайнц Бекерле е точно това, което им трябва. Той е заловен в България като последния наместник на Хитлер в София. Преди това е бил шеф на полицията във Франкфурт и в окупирания Лодз. През март 1945 Бекерле разказва в една килия на зловещия московски затвор Любянка за тайните договори с българите, на които Хитлер обещава югославски и гръцки територии:

"Бях инструктиран от Хитлер да настоявам за безостатъчно изпълнение на всички германски искания, без да засягам чувството за чест на цар Борис... Направих всичко възможно за изостряне на отношенията между България и Русия, с цел да предизвикам военен сблъсък между двете страни."

Бекерле е напълно откровен в признанията си. Без да го питат, той дава на разпитващия го подполковник и други подробности за работата си в България:

"По нареждане на Химлер постигнах изселването на 14 000 до 15 000 евреи от Македония и Тракия. По мое искане те бяха транспортирани в Полша. По-нататъшната им съдба ми е неизвестна."

Ловът на шпиони се изражда в мания

Съдбата на тези хора не интересува и руснаците, офицерът не пита Бекерле защо е пратил хиляди хора на смърт; преследването на евреите не е тема за Сталин. Неговите сатрапи искат да изкопчат колкото се може повече имена, най-вече на руснаци, които наистина или предполагаемо са работили за германците; при Сталин ловът на шпиони се изражда в мания.

73-годишният Херберт фон Рихтхофен, дипломат от старата имперска школа и някогашен посланик в София, умира в подземията на Любянка. Неговият приемник Бекерле, който изпраща на смърт евреите, а преди това е вилнял и в Лодз, е осъден на 25 години затвор, но през 1955 влиза в групата на последните германски военнопленници, освободени от СССР. Бекерле се завръща в Германия и получава от общината на Франкфурт обезщетение от 6 000 марки. В края на 1966 все пак го арестуват, но до осъждане така и не се стига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 михо

    12 4 Отговор
    ХИТЛЕР най-великият човек живял на тази планета
  • 2 gogo

    9 1 Отговор
    за велик не но за човек обкръжен от умни да. и все пак и те са направили грешка.
  • 3 330i

    2 5 Отговор
    вижте нашия къв е измачкан и фуражката включително
  • 4 Пичагата

    10 3 Отговор
    Игри, игри и пак икономически игри. Власт, пари, сила. Все едно и също се повтаря от раждането на Христос до наши дни няма никаква промяна. Само технологията е напреднала. Хората са си същите.
  • 5 radi

    2 5 Отговор
    Симеон е бил човек в сравнение със сегашните и синът му
  • 6 Никола

    2 8 Отговор
    Въпреки много такива исторически документи България не признава, че е била окупатор на Македония и че като фашистки слуга изпратила на смърт 15000 евреи от Македония.
  • 7 Георги

    5 1 Отговор
    Пак малко са изпратили...
  • 8 Bars

    4 8 Отговор
    България като държава винаги е била зависима от Турция,СССР и ЕС.
    Големите и умните хора управляват малките и слабите същества;)
  • 9 jhghgdgfhj

    9 4 Отговор
    А бе ,ако ти си зависим от турчуландия,това си е лично твой проблем !
  • 10 bobi koneski

    1 3 Отговор
    samo vo bitola imase evrei 7500 i se oterani vo polska
  • 11 gost

    12 2 Отговор
    Хитлер е бил много прав за евреите а сега целия свят страда от тях...........
  • 12 miki

    0 8 Отговор
    tocno,ovie fakti govorat deka bugarija bila okupator na makedonia kon krajot na vojnata, sto nikako ne sakaat da go prifatat
  • 13 аз

    1 1 Отговор
    Това от Дойче Веле ли го пейстнахте? Големи сте папагали вие
    " медиите"...
  • 14 аз

    13 1 Отговор
    Кого са изпратили бре??? Я помислете малко, нали е имало документи. Къде са??? Къде са тези документи за изпратените евреи от Тракия и Македония? Кой какво казъл и какво му били казали... нали се сещате каква тежест има. Доказателства няма. Но напротив има такива че евреите са били запазени макар и с този договор с Хитлер. Нима искате да бяхме водили война срещу Хитлер???? Помислете една малка България! За мен цар Борис III е велик. По- велик от синове и внуци защото въпреки този договор с Хитлер все пак е съумял да запази евреите. Хем агнето живо, хем вълка сит! Това е. Изиграл си е перфектно политическата игра.
  • 15 qqqjj

    8 1 Отговор
    бе то и комунистите избиха много народ ама...
  • 16 иван якимов

    7 0 Отговор
    ей,масово пишете глупости вземете и прочетете някои исторически книги които са подкрепени с факти и доказателства,и спрете да пишете глупости в каментерите.Македония си ни оплюва от както стана държва нищто,че България ги признава първа . Те македонците са си българи ама не искат да си го признаят,и затова всеки удобен момент гледат да ни оплюят,просто ги е ят на нас.
  • 17 иван якимов

    4 3 Отговор
    И да комунистите в България са избили много хора,които не са защитавали техните идеи.Масово са тероризирали народа има много комунисти които днес са живи ама никой не ги съди за престапленията които са извършили,просто си живеят .Не е като в другите държави да ги съдят,или да ги изправят пред трибунала в Хага за престапления срещо човечеството,както би било редно.
  • 18 Nikola

    1 4 Отговор
    Господа. много съжалявам, че и при вас отново се разпространява фашизма. Документи за престъпленията на фашистка България към евреите, но и към другите народи има и в България, Русия, Америка, Македония ... Точно се знае (по име), които евреи са депортирани в лагерите в Полша и Германия, и точно се знае които македонци са затворени в занданите, измъчвани и а някои там и ликвидиран.
    Да, и комунистите ликвидирале, и това трябва да се осъди, но фашизма не трябва да се оправдава.
    България е голяма държава, с история, член на европейска съюз, означава чест е да си българин. Ако ние македонците сме българи, веднага ще го кажем.
    Но за съжаление на някои от вас македонците са просто МАКЕДОНЦИ и твърдо се борят с всички проблеми, които ги правят Гърция и България.
    Това, което пиша на български не означава, че съм българин, само използвам Гоогле преводач.
  • 19 IRAKLI

    3 0 Отговор
    До №18 NIKOLA,абе МАКЕ що се срамиш да си признаеш,че си
    българин,АЗ като съм от Мизия да несъм византиец бе !Ха да се
    съберем сите българи и да пием по едно!
  • 20 Nikola

    0 0 Отговор
    Защо да се срамувам бе Иракли?
    Аз смятам, че изобщо не е срамно да си българин.
  • 21 me2

    4 0 Отговор
    Драги македонци.Всъщност името на държавата ви идва от Макдония,която е била държажа на Бригите,които пък са част от Трако-Кимерийците.По-късно Бригитеили Фриги се преселват в мала азия,където създават Фригия,която участеа на страната на Троя в троянската война.За всички древни историци фригите са тракийско племе т.е нито българско,нито македонско.Колкото до онази македония на Филип и Александър тя е основана много по-късно,но за съжаление на всички ни от Гърци,които обаче заопазват името на предишна държава с малка фонетична корекция.Това са фактите,а всичко друго е политика.Истината е,че и сегашните македонци и сегашните българи произхождат от единствения народ населявал балканите далеч преди гърците.Това се доказва и от ДНК изследванията т.е. от т.н. Траки.Нека македонците не се плашат от това название,защото до е дадено от гърците на всички народи на балканите,които не са били гърци по аналогия на "варвари"(барбари),както римляните са наричали не-римските народи и племена.Ако искат нека са си македонци,но те са потомци на много по-древен и славен народ,отколкото си мислят.
  • 22 Никола

    0 0 Отговор
    И македонците на Филип и Александър гърците ги наричали варвари (барбари), което доказва че те не са били гърци, както вие казвате.
  • 23 me2

    5 1 Отговор
    Според гръцката митология Македония е основана от цар Мидас,който пък е дошъл от Фригия в Мала Азия.Това обаче е станало доста по късно от птрвата Макдония,основана от Фригите на това място.Сиреч Фригийците са се върнали на мястото на първата си държава.Дали са ги наричали варвари не ми е известно,но фригийската култура е в основата на сегашната световна(съвсем накратко казано).Паралелно с Фригия други тракийски племена са основали други държави в Мала Азия,като Мисия(звучи доста познато,нали),Кападокия и т.н.Кирил и Методий например са родени в Кападокия,а после семейството им се премества в Солун(солунските братя).Това само по себе си значи,че по тези места,които са в сегашна турция векове наред са живяли потомци на траките,макар държавите основани от тях отдавна да ги е нямало на картата.За Кирил и Методий майчин език е бил същия този,за който са написали азбуката и са си говорели на него в Кападокия,както и повечето хора там.В тази връзка,макар,че темата става прекалено голяма славяните сякаш са се появили от нищото някъде през 6ти в от н.е. с техния славянски език.В същото време някъде тогава пък Траките са изчезнали от света,което е най-малко странно.Обяснението обаче е съвсем просто.Славяните са само северната част от Скитите,които са се смесили с други още по-северни племена,като викингите.Всъщност и "СлОвени" идва от Слово и така са започнали да се наричат племената,които са разбирали езиците си за да се разграничат от други,които са наричали "Немци" т.е. неми(за тях).Самите славяни обаче са говорили език,който е на основата на тракийския и има достатъчно доказателства за това,като тракийски надписи,които звучат съвсем разбираемо за съвременните българи и без превод.
    В крайна сметка Трако-кимерийците са населявали първоначално зоната м/у Черно и Каспийско море и източната част на Балканския п-в са св разселили на север,юг и изток около цялото Черно море.От тях после произлизат и славяните и дори арменците,за които се казва,че са прото-фригийци,като естествено са се смесвали и с други съседни народи.Колкото до славяните според последните ДНК изследвания българите и македонците са толкова славяни,колкото шведите и финландците,но това е още по-голяма тема.Интересното е това,че славянско племе,населявало сегашната южна Укракна и Русия се е наричало Севери??? т.е. "северни" за скитите.Това не е било защото са дощли от север например,защото всъщност по-късно са се разселили натам,а не обратно.Ще добавя само съвсем подобни на Тракийските могили в Русия и Украйна,където ги наричат "кургани",а това маркира една огромна област населявана от едни и същи хора.
    Колкото до т.н. Пра-Българи те са само част от този огромен надод,който подобно на Фригийците се е върнал на местата от където е тръгнал някога.Аспарух е бил този,който първи е основал държава,но българите се споменават много по-вано от византийски ,като първите са се заселили отново в сегашна Македония,а за Аспарух се казва,че е дошъл по-късно "при братовчедите си".Иван-Асен 2ри без да води войни после приобщава огромни територии,към България,които са били населени предимно с по-близки или по-далечни "братовчеди по тракийска линия",които са го приемали като свой,като освободител от византийци и други владетели.
    Ако някой седне да напише тази истинска история на Балканите всичките ни спорове да се пишем траки,славяни,македонци или българи ще изглеждат смешни,защото така или иначе това са само имена и названия давани през вековете на един и същи народ.Той и сега населява същите земи където се е зародил в.т.ч. и цяла северна Гърция и Пелопонес и огромна част от Турция,но това не е повод за промяна на граници и прекрояване на държави естествено.Нека всеки си е такъв какъвто иска,но поне да не става смешен или да обижда и да омаловажава други народи.
  • 24 Nikola

    0 0 Отговор
    Много интересна история. Вие не сте първият, нито последният, който разказал.Разбира се, че за това няма никакви писмени доказателства или артефакти. Затова тази история е красива за заспиване деца.
    Но съгласен съм с вашите думи ,,Нека всеки си е такъв какъвто иска,но поне да не става смешен или да обижда и да омаловажава други народи.,,
  • 25 me2

    2 0 Отговор
    Всичко,което написах набързо го има в Wikipedia и нямам никакви претенции да съм го измислил аз нито дори да съм първия,който го е прочел."The Mygdones may have been a Brigian or Thracian" това е от : tribe.http://en.wikipedia.org/wiki/Mygdonia.Има и карти и т.н. Няма как първите основатели на тази държава да не са били Траки по простата причина,че по това време на балканслия полуостров не е имало друго племе.Другата НМакедония много по-късно на Филип и Александър и други царе преди тях(всичко това го пише и да не повтарям) е основана дори малко по на север от първата,но така или иначе вероятно съседните народи са продължили по инерция да я наричат с това име докато самите "македонци" може да са имали и свое различно от това самоназвание.Има много такива примери-арменците наричат себе си "хай",финландците за себе си са "суоми".Дори огромната и велика Русия всъщност носи името на викингско племе Роси,което се е заселило някъде в сегашна прибалтийска Русия и е основало първата държава на тази територия.Впрочем както първите така и всички други,че до последния Руски царе са били потомци на викингите в по-голяма или по-малка степен,а самите руснаци са смесица от скити(както са започнали да наричат част от някогашните Трако-Кимерийци),викинги и различни племена от Азия.По инерция или по навик тази държава е продължила да се нарича Русия,макар в това название да няма нищо "руско".
    Всичко това може да се намери в споменатата Wikipedia,но е добре да се чете английския вариант,защото българския или липсва или,ако го има е доста по-постен.
    В спомената Wikipedia последно намерих много интересно нещо за българите.От една страна се казват общоизвестните неща за азиатски и тюркски произход,но се споменават и последните ДНК изследвания според,които населението на сегашните България,Сърбия,Накедония и Севррна Гърция е много близко по произход и е от т.н. средиземноморски тип и определено европейско,макар и малко различно от северна ио западна Европа,но не и азиатско или монголско.Всъщност основната маса от балканското население си живее на същите места от каменната ера и естествено с примеси от други народи.Това население всъщност е в основата и на народите от цяла Европа,че и Мала Азия,а да не говорим за Русия и Украйна,които не само говорят нашия език,а са получили от балканите и религия и писменост.Чудно ми е защо Македония игнорира цялата си история преди Александър Велики,която е дори по-велика,макар и не така известна.Интересното е,че неовия телохранители генерал след смъртта на Александър владее и цяла Тракия освен Мала Азия,но тракийските племана го побеждават и си отвоюват обратно Македония с кото слагат и края й...за да се появи векове по-късно.Всъщност самите македонци или както искат да се наричат винаги са си били по тези места и нито са идвали,нито са си отивали,че да се появят от нищото миналия век.Тази гледна точка би им била по-полезна да се идентифицират,като нация,щом толкова го искат.
    Абе,такива работи...и всичко това не са нито гръцки,нито български,нито ръбски,македонски или Руски писания,а само факти достъпни за всеки,който иска да ги прочете.
  • 26 Не сме ли днес ние

    1 1 Отговор
    НОВИТЕ ЕВРЕИ, не сме ли подложени на ИЗТРЕБЛЕНИЕ. Не се ли падлага на атака от ЕС, българската нация, въвеждайки третият пол. Идва краят на българската единтичност, култура , религия, морал и религия. Истината е че сме изправени пред ХОЛОКОСТ срещу БЪЛГАРИЯ.