Last news in Fakti

15 Ноември, 2016 08:00 2 831 3

Дойче Веле: "За Борисов това е много болезнено"

  • бойко борисов
Дойче Веле: "За Борисов това е много болезнено" - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За сравнително кратко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на Бокова с Георгиева беше също толкова голяма катастрофа, колкото и късното издигане на Цачева, казва политологът Йохана Даймел.

ДВ: Г-жо Даймел, кандидатът на БСП Румен Радев спечели президентските избори със значителна преднина. Изненада ли Ви този резултат и как си го обяснявате?

Даймел: Победата на Румен Радев се очерта още през последните няколко дни. Но ме изненада, че той спечели така убедително. За много бивши избиратели на ГЕРБ, които още на първия тур предпочетоха други претенденти за поста, кандидатурата на Цецка Цачева очевидно не е била достатъчно убедителна.

Сега всички обсъждаме успеха на един новак в политиката - Доналд Тръмп, който бе избран за президент на САЩ. За България обаче това не е нищо ново - и преди сме виждали как напълно неизвестни кандидати могат да постигат успехи с популистки пароли. Можем да допуснем, че Радев е успял да привлече гласовете на избирателите, които иначе гласуват за ДПС. Както и на онези, които на първия тур дадоха гласа си за Марешки и за кандидата на АБВ. Ще бъде важно да се види как в крайна сметка са гласували всички онези българи, които до последно не можеха да се решат за нито един от двамата кандидати. Накратко: това беше един протестен вот срещу досегашната политика, срещу политическия истаблишмънт. И най-вече - тежък удар за кабинета "Борисов".

ДВ: Премиерът Борисов вече обяви, че подава оставка. Как ще коментирате това решение?

Даймел: Ще отговоря малко нестандартно: за сравнително кратко време Борисов на два пъти се опари с женски кандидатури. Смяната на българската кандидатка за ООН - Георгиева на мястото на Бокова - беше също толкова голяма катастрофа, колкото и късното издигане на Цачева. А това е много болезнено за мачо като него, който вярва, че може да се справи с всяко предизвикателство, ако просто фамилиарничи и се държи като човек от народа.

Има и друго: заради оттеглянето на АБВ от управлението и заради проблемите в Реформаторския блок, Борисовото правителство на малцинството вече няма солидна база за управление. В същото време проучванията казват, че макар да губи подкрепа, ГЕРБ продължава да бъде най-силната партия в България. А това означава, че при евентуални предсрочни избори Борисов ще тръгне да си търси нови партньори, които по всяка вероятност ще припознае в лицето на ДПС и на националистическите формации.

ДВ: Ще предизвика ли, според Вас, оставката на Борисов нова фаза на нестабилност в България?

Даймел: Пределно ясно е, че скорошното провеждане на предсрочни избори крие рискове. Предизборната борба започва де факто още днес и се опасявам, че в нея няма да надделеят разумните аргументи. Очаквам по-скоро мръсна популистка битка. А това определено няма да се отрази добре на България.

Много пъти беше казано, че този президентски вот представлява и избор между проевропейската и проруската ориентация на страната. И ако сега възникне вакуум в управлението, Москва ще разполага с още повече възможности да засили влиянието си върху политиката и икономиката на България.

ДВ: В този смисъл - как ще се отрази резултатът от тези избори върху българската външна политика?

Даймел: Макар по конституция българският президент да не определя външната политика, той все пак може да дава насока. Видяхме го при Плевнелиев, видяхме го и в предизборната кампания на Радев. Докато първият предупреждаваше за опасността от разрастване на руското влияние в България, другият ще бъде запомнен с жестовете си към Москва. За никого не е тайна, че Русия влияе на българската политика и икономика. И сега въпросът е как ще се развие това влияние оттук нататък. Ако рамковите условия вътре в самия ЕС бяха към момента по-благоприятни, с оглед на предстоящото българско председателство на ЕС новият президент би могъл да изиграе важна роля - например като отвори нови канали за комуникация с Москва и спомогне за намаляване на напрежението между ЕС и Русия. За съжаление обаче реалностите са съвсем други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пролет

    0 0 Отговор
    На Борисов целия народ ще му благодари на пролет. Допусна грешка, но и в нея има полза. На пролет ще бъде извършена хигиенизация на парламента. Толкова много недоразумения вътре, никога не е имало.
  • 2 есен

    0 0 Отговор
    Грешката на Б.Б. , че се огражда с жени! Дядо му навярно го е съветвал "Дългокосо - плиткоумно!". Разбира се, има изключения, но от РАБФАК да влезеш и учиш право, т.е. без изпити, а после да искаш освен Народното събрание и Президентството е наглост! Затова сега берат ядове, но после и нас това ни чака!
  • 3 наблюдател

    0 0 Отговор
    Е, ако ББ беше кандидатирал за президент магаре поголям процент щеше да изкара.
    Той реши най послушната магарица да изкара но не му се получи.
    Партията трябва да се почисти от боклука не става само с послушни подмазвачи. Който му е организирал кампанията е от същото котило некадърни подмазвачи. Кампанията трябваше да акцентира върху критика на това което не е свършено от ГЕРБ, това което е направено и слепите го виждат. Най лошото е, че натъпкаха министерствата с измет, събрана от кол и въже, които генерират ежедневно милиони разхищения на публични средства, поради некадърност. Законите за държавния служител, на отделните министерства така са направени, че влезеш ли веднъж в системата с топ немогат да те мръднат. ББ това не го знае. Влизането става само на шуробаджанашки принцип. Това ББ го счита за нормално. Щатовете им вече се пръскат по шевовете но на никой не му прави впечатление. Всяка година се роят нови и нови структури в държавната администрация, заплатите нарастват вече има заплати по 10 000 лв., а на един машинист на влак дават 600лв., работата на който е в пъти поотговорна и натоварена от тази на един чиновник.
    Парадокса е, че точно разгащената му администрация гласува срещу него.