Last news in Fakti

17 Ноември, 2016 08:00 7 758 11

Пускат отново Референдума по пързалката

  • пускат-
  • отново-
  • референдума-
  • по пързалката
Пускат отново Референдума по пързалката - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментарът е на Боян Атанасов, от Гражданската инициатива  100% мажоритарен вот в два тура.

„Референдум“ по БНТ надмина и най-смелите ми очаквания за политическа арогантност, куп от лъжи и полуистини, надменно и пренебрежително отношение към качествата на собствения си народ – всичко това с една - едничка цел: да не си и помисли същия този народ да отстоява искането си за промяна на статуквото, чрез въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура.

Въпреки че само преди седмица над 2 и половина милиона от суверена заявиха ясно, че искат точно тази промяна. Възхищава ме енергията на политическия ни елит да громи всичко, което застрашава да промени така удобното за партиите ни статукво. Вкаран е целия арсенал от налични оръжия и техники – от ежедневни участия на политици, платени политолози , социолози и „експерти“ по медиите, до изпитани техники като „разделяй и владей“, отклоняване на енергията на гражданското общество с всякакви изкуствено внесени теми  и всичко това да предпази елита ни от загуба на власт и позиции. Атаката срещу волята на народа започна с неистови усилия референдума да не се състои, премина през тезите за „чалгаджийския“ и популистки характер на същия и завърши с храбрата декларация в 12 без 5 на някаква група „експерти“ и „специалисти“ , които в деня преди изборите заклеймиха - съвсем  като в едни отминали времена, това, което е реална заплаха за властта на олигархията – мажоритарната избирателна система. Понеже народа ни бил прост и не дай си боже може да поиска сам да вземе съдбата в ръцете си, същите храбреци се заеха  да ни разясняват колко опасни ще са всякакви заигравания по подобни теми, как демокрацията ще се окаже в смъртна опасност, как в края на краищата, ако има допитване и не дай си боже народът реши да си избира по друг начин представителите си в парламента – новите може да се окажат много свестни и тогава – ужас, какво ще правят горките досегашни управляващи? Но народът взе, че се дигна и се произнесе повече от ясно – не искаме да продължаваме както досега. И въпреки всички ограничения, административни неуредици, явни и скрити заплахи – над 2 милиона и половина български граждани заявиха ясно и силно какво искат. Мажоритарен вот в два тура. Това е, което може да  промени из основи системата и да застраши устоите на властта на олигархията. И неслучайно към нея са насочени всички удари, лъжи и внушения за вредата от нея. Защо нито една от любимите ни партии не иска мажоритарни избори? Защо всички платени социолози и политолози скачат като ужилени само при споменаване на думата мажоритарен вот? Защо ни трябва мажоритарна система в два тура – ами защото само мажоритарни избори могат да махнат от властта некадърните и корумпирани политици. Но това в никакъв случай не бива да се допуска. И за да не би народът да се сети и вземе да протестира – елитът ни се е заел съвсем услужливо да вкара малко ум в главите на хората. Де що е политолог, социолог или платен журналист ни обясняват от сутрин до вечер за бича божий, наречен мажоритарен вот. Апокалипсиса идва! Содом и Гомор  ще е като детска приказка.  „Референдум“ беше черешката на тортата .

"Опорните точки" за вредата от мажоритарността направо опиваше участниците в дебата. Всъщност дебат нямаше, защото организаторите на предаването съвсем услужливо бяха пропуснали да поканят поне един опонент на пророкуващите гадатели и прорицатели. Така че, приятели - отново ни пускат по пързалката. Корнелия Нинова заяви, че БСП ще се вслуша в гласа на народа и ще гласува за промяната. И много бързо се върна на „правилните“ партийни позиции – ще видим, ще преценим, ще анализираме. Достойно за тази партия. Явно промяната в ръководството им е само на хартия.  ГЕРБ го играят на Робин Худ – защитници на народа. Чудя се дали и те няма да получат поредната порция „прозрения“ и Бойко да напомни за най-добрите си решения. Сутринта говори едно, вечерта друго, а накрая виновно е международното положение. Останалите го играят на умрели лисици. Или са се покрили и са безгласни букви, или започват да ни предлагат всякакви „алтернативи“  или „бонуси“ за народа, както казваше една видна политоложка. И всичко това, само и само да не се случи чиста мажоритарна система в два тура. Предлагат отново някакъв декоративен засилен мажоритарен елемент, австралийски, немски, марсиански системи, коя от коя по-добри. Предлагат отново това недоразумение от 2009 г с 31 мажоритарни депутати, което единствено беше въведено, за да компрометира мажоритарния вот. Предлагат смесени системи, 50 на 50, Велико Народно Събрание.

Първото и най-важното във всички предлагани варианти е, че отново отсъства какъвто и да било мажоритарен избор, а отново ни предлагат да избираме от предварително одобрени от партийните централи листи. Тези царе на обещания и шампиони по неспазването им са готови да обещаят всичко и ще са съгласни на всичко, само и само да не се стигне до реална промяна на сегашния модел. Защото, ако някой иска да изтръгне парламента от ръцете на политическата мафия, начинът е само един – чиста мажоритарна избирателна система в два тура. Каквато суверенът поиска ясно и категорично. И  която ако е необходимо, ще е трябва да отстоява с всички законови и демократични средства. За да не позволи на едни и същи провалени, некадърни политици да се окажат отново преизбрани, защото са включени на избираемо място в партийните листи, а нашият шанс да попречим на това е нулев. Да им покаже, че народът трябва да има контрол върху цялата власт и да я делегира по ясен, логичен и прост за разбиране и упражняване начин. Затова въпросът за избирателната система в никакъв случай не е експертен разговор за технологии или целесъобразност, а е част от дебата за начина, по който се упражнява властта. Не ни трябват внушенията на  компрометирани  професори и политолози  за тънкостите на една или друга избирателна система, а да проявим здрав разум и житейска логика в собствената си преценката - как всички власти да зависят в максимална степен от нас. Да си дадем сметка, че народният суверенитет се проявява в максимална степен при мажоритарния избор на парламент, при отделен избор на изпълнителната власт, при прекия избор на съдии и прокурори  – точно обратното на това, което е в България днес. И да си дадем ясна сметка, че имаме шанса да променим всичко това. Стига да го поискаме.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dragula

    1 0 Отговор
    Кметовете като се избират мажоритарно вижте как нямаме нито един корумпиран кмет. Същото ще е и с депутатите.
    При кметски избори и дума не може да става за купуване на гласове, същото ще и при мажоритарни избори в два тура.
    За простота да приемем, че избирателите са 4 800 000 и районите са 240. Средно в район трябва да има по 20 000 избирателя. Понеже всички ще гласуват задължително е абсурдно някой да купи 10 001 гласа и да стане народен представител.
    100 % мажоритарна избирателна система в два тура е спасението на държавата.
    Парламентът само трябва да приеме бюджета и да се заеме с промените на изборния кодекс.
    Само две неща не са ми ясни:
    1. Ще могат ли да гласуват българите в чужбина и как ще се отчитат техните гласове.
    2. Ако избран мажоритарно депутат в даден район стане министър, ще се провеждат ли частични избори в неговия едномандатен избирателен район. Като следствие от този въпрос. Партията Х като спечели 121 мандата и състави правителство и 10 от депутатите и станат министри и после тя загуби частичните избори в тези райони и остане в малцинство ще трябва ли да подава оставка и да се отива на предсрочни избори.

    Коментиран от #4

  • 2 Бате Цецо

    1 1 Отговор
    Да го пускат. Той - Слави и компания всяка вечер пускат по пързалката зрителите си.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "dragula":

    Даже и партийни тролове са пуснали по форумите да ни залъгват колко кофти е мажоритарната система!

    Хубаво не ти е ясно какво ще става с дупетат от даден район, който стане министър или с гласовете от чужбина, на първо има още много неясни неща, второ всичко трябва да се подложи на обществено обсъждане.

    А колкото до кметските избори, и сега не са напълно мажоритарни. Много добре знаеш че когато една паррия като ГЕРБ или БСП си изберат кандидат, който е платил достатъчно, се използват всякакви средства за да спечели изборите. И въпреки това изборите за кмет на Младост са доказателство че мажоритарната система може да работи. Жената, която ги спечели, не е от голяма политическа партия, срещу нея беше кметицата от ГРОБ, но хората гласуваха за личност, която е показала че защитава и ще работи по конкретни местни проблеми. Що ГРОБ не си купиха гласовете, а? Както казах, избора и е доказателство че мажоритарната система ще работи, когато има подходящи кандидати. А при сегашната система те просто нямат шанс да се появят на сцената.

    Коментиран от #6

  • 5 Републиканец

    2 2 Отговор
    Толкова ли е трудно да вземат на готово мажуритарната избирателна система от развитите държави. Правят се на луди. Търпението се изчерпва вече трябва да играе дървото.
  • 6 dragula

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "кроко":

    Аз не харесвам мажоритарната избирателна система, може би защото с изключение на 1990 и 1997 винаги съм гласувал за малки партии, а те нямат никакъв шанс при нея. Щом народът се произнесъл в полза на мажоритарна обаче трябва да се въведе веднага. В това за мен няма никакъв спор. Още следващите парламентарни избори трябва да са мажоритарни.
    Просто ми отговорете на въпросите как ще се решат.

    Коментиран от #7, #9

  • 7 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "dragula":

    И на мен много неща не са ми ясни, но грешиш че нямат шанс малките партии. Ще имат когато кандидата им е познат на местно ниво и е събрал достатъчно гласове за да влезе в парламента. А сега трябва на нац. ниво да минат 4% и пак не е ясно дали въпросния човек ще влезе. Еза това партиите и партийките аут и гласуване само за личности.
  • 8 Киро

    1 2 Отговор
    Стига с тия партии бе!

    Големия смисъл на мажоритарните избори е да управляват личности, заради собствените им качества, а не партии.

    А като искате партии - с мажоритарен вот ще влязат много безпартийни, много представители на малки партийки и на големите партии. Всякакви ще има, но избрани заради тях самите!

    Пример - във Франция във властта има представители на 12 партии.
    И тоя мит с малкото партии си е чиста лъжа!
  • 9 Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "dragula":

    Проблемите не се решават от само себе си.
    Решават ги хората.

    Само в България се ползва такъв език (и то на най-високо ниво) - "трябва да се направи това" или онова ...от само себе си ли трябва да се самонаправи?
    Никой почти не говори "трябва да направим това".
    Това е елементарен пример как бягат от отговорност, като мишки! Всичките!

    А проблемите ще бъдат решени, когато дойдат хора, готови да го направят.
    Сегашните управляващи НЕ ЖЕЛАЯТ да решат проблемите, не поради неможене, а основно защото не желаят.
    Всъщност те ги създават.

    Затова трябва да се промени системата - да вкараме хора с желание и с умения да направят промяната!
  • 10 ss ЙЙЙЙЙЙЙЙЙ

    0 1 Отговор
    За референдума не гласуваха ли 3,5 млн защо пишете че са 2 млн?
  • 11 истината

    0 0 Отговор
    ай стига с тоя референдум,4 милиона и половина български граждани казаха не на референдума на МУЛТИГРУП
    при това положение е излишно пак да се занимават депутатите с глупости